Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

Sarbatorile - sansa comerciantilor de a vinde orice, la orice pret? Dezumanizarea cumparatorului?

* * * * - 4 votes
  • Please log in to reply
104 replies to this topic

#1
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014
Perioada sarbatorilor este cea mai profitabila pt comercianti, iar asta nu e un lucru nou sau doar la noi, insa propun sa ne concentram asupra pietei romanesti totusi.

Pe langa faptul ca preturile cresc exorbitant in perioada aceasta pe principiul ca vrei nu vrei, tot trebuie sa cumperi si eticheta sociala care iti este atribuita de societate trebuie cat mai frumos polisata iti impune asta, insa de ce se ajunge la snobism?

Observ ca se contureaza tot mai mult extremele si tot mai putin se merge pe ideea necesitatii ori a calitatii alegerii. Asadar vedem in magazinele supra aglomerate si ticsite de tot mai multe afise cu promotii care mai de care mai imbietoare, cumparatorii ce merg agale printre rafturi cu carucioarele pline pana la refuz cu produse ce au sau nu nevoie de ele. Destui am auzit ca isi cumpara acum pt a avea si pt zilele in care magazinele sunt inchise. Aham, adica pt o zi cu magazin inchis se cumpara cate un carut plin.

Ideea carutului plin de sarbatori e tot mai prezenta la noi, ideea este sa vada ceilalti ca ne permitem; sa vada colegul de munca cu care e posibil sa se gaseasca in magazin ca ae cu ce si va avea niste sarbatori imbelsugate; sa vada parcarea cum iesim sa umplem portbagajul; sa vada vecinul cum stam cu portbagajul deschis in fata blocului asteptand o sacosa in care sa punem produsele pt a le cara in casa si astfel sa moara de invidie ca el e mai fraier daca nu ia la fel de mult. Toate astea sunt reale, sunt tot mai prezente, iar comerciantii profita de noi, fara sa ne dam seama ca umplem buzunarele lor, bani ce pleaca de la noi si pe care nu-i mai vedem decat ca si investitie intr-un banner cu o promotie pt a ne aduce sa cheltuim si mai mult, pt a da si mai multi bani aceluiasi comerciant.

Asadar mentalitatea cumparatorului este oarecum conturata deja, snobismul de sarbatori capata conotatii tot mai mari si este tot mai prezent. Insa de asemeni se mai poate adauga aici si lipsa de respect ce devine si mai pronuntata in aceasta perioada. Anume faptul ca nu poti merge linistit in magazin pana nu gasesti cateva personaje care sa nu le pese ca mai sunt si altii pe langa ei si astfel isi lasa cosurile aiurea printre randuri, le pun pe diagonala de nu poti sa mai treci pe langa si-ti arunca o privire dispretuitoare daca indraznesti sa-i misti sau sa zici sa-si miste carutul de acolo, personaje care in fata raftului se baga in tine sa ia in fata ta produsul de pe raft de parca ar fi ultimul, in acest proces calcandu-te si pe picioare, numai sa fie acolo la raft, etc. Mi se pare o dezumanizare totala. Numai spirit de sarbatori nu mai este acesta, care pe mine personal ma dezgusta deja in fiecare an ce trece.

Dar sa vedem putin si dpdv al produselor vandute. Ieri ma uitam la jucarii pt copii si mi-am readus aminte de ce nu-mi place sa mai fac astfel de cumparaturi. Se gasesc tot mai multe prostii la preturi fenomenale. 15 lei pe un capac de plastic pt a "amesteca" zarurile - pt asta nu mai e buna mana ca sa le arunci si sa se invarta? Nu poti folosi si un capac de spray daca musai doresti asta? Pana si un pahar e bun la asa ceva.

Tot felul de chestii mai mici sau mai mari pt atras privirea, insa functionalitate spre 0. Pana si la masinutele cu telecomanda am vazut ca la fel ca in fiecare an au aparut rebuturile vandute la pret de calitate 1 cu care un copil isi poate scoate si ochii. Preturi de 40-50 lei pt niste panarame pe care nu as da nici 10 lei macar.

Devine tot mai trist cum dispare de tot bucuria sarbatorilor, cum dispare ceea ce ar trebui sa insemne o sarbatoare. Traim intr-o societate de consum, nimeni nu neaga asta, dar noi ca si participanti, ca si beneficiari pana la urma, nu facem nimic pt a mai pastra ceva, totul se bazeaza pe snobism, cumparaturi inutile, sa facem invidiosi pe ceilalti, sa cumparam orice indiferent de pret si calitate, doar sa fie acolo si eventual sa se vada si un pret cat mai scump, sa dea bine.

Attached Files



#2
Bibulus

Bibulus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,866
  • Înscris: 05.08.2014

 Dany_Darke, on 16 decembrie 2018 - 14:01, said:

Perioada sarbatorilor este cea mai profitabila pt comercianti, iar asta nu e un lucru nou sau doar la noi, insa propun sa ne concentram asupra pietei romanesti totusi.

comerciantii profita de noi, fara sa ne dam seama ca umplem buzunarele lor, bani ce pleaca de la noi si pe care nu-i mai vedem
Banul trebuie sa circule, indiferent cum, dar trebuie sa circule, altfel, fara consum, economia ar fi vai de mama ei.
Din punctul meu de vedere fiecare isi cheltuie banii cum are chef --- se simte bine cheltuind, incercand sa epateze (in masura in care poti epata cu un carucior cu cumparaturi) ... treaba lui. A dat banul, foarte bine -- banul intra iar in circuit, asta conteaza. Cel mai important lucru e ca ai posibilitatea de a alege -- nu vrei sa intri in vartejul consumerismului, foarte bine, cumpara doar strictul necesar.

#3
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Am impresia ca va e din ce in ce mai dor dupa vremurile de aur in care cumparatorul era umanizat la greu.

[ https://www.click.ro/sites/default/files/styles/articol/public/wwa_sklep_miesny_lata_80.jpg?itok=N2VypFlb - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.rfi.ro/sites/default/files/styles/inside_content/public/articol/zoe_petre_nostalgicii_comunismului_nu_dori_decat_stea_coada_tacamuri_pui.jpg?itok=ZNEvjFWh - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.click.ro/sites/default/files/styles/imagine_galerie_embeded/public/medias/2018/03/22/3-alimentara_goala.jpg?itok=Iq4Dtkt8 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#4
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017
Recunosc ca nu ti-am citit tot subiectul din cauza si pentru ca depine de om.
De SF. Nicolae nu am consumat 1 leu, de Craciun ceva cumparaturi de Craciun dar sincer sa fiu daca nu mancam sarmale si etc... tot cumparam mancare, deci nexam cumparaturi extra.
Bautura - Am deja.

Ia de profita de sarbatorile astea ca angajatori pe la privat mai dau ceva tichete, ceva prime, daca nu esti cu ele profita de stimulentele astea si fa plinul la cumparturi si etc...

Partea de copil? Adica ce trebuie sa cumperi ca parinte? Boss, ma amuza cand aud ce cadouri s-au impartit de Sf. Nicolae, telefoane, masinute, haine, astea pe vremea mea erau de Craciun, erau genul ala de cadou cu dublu rol, gen ii faceam cadou un pulover ca tot ii trebuia.

Ce nu imi place? Aglomeratia, gen sunt curios ce mai este prin magazine si parca am si eu 100 de lei sa cumpar un pulover sau o pereche de pantaloni dar nu am timp si sincer sa fiu nu cred ca or sa fie oferte prin magazine, gen anul trecut ofertele bune au fost la sfarsit de sezon.

Edited by Argent, 16 December 2018 - 14:15.


#5
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014

 Friskey, on 16 decembrie 2018 - 14:14, said:

Am impresia ca va e din ce in ce mai dor dupa vremurile de aur in care cumparatorul era umanizat la greu.

si uite asa ai aruncat topicul la gunoi. nu despre asta e vb, ci pt involutia noastra, de faptul ca epatam mai mult in prostie decat in a ne face viata mai usoara.

nu suntem o tara cu un nivel prea mare de trai, avem o gramada de lipsuri/goluri, dar pe care din pacate le umplem cu satisfacerea frustrarilor pe banii nostri, in magazin, cumaprand ce nu avem nevoie doar pt a da bine in fata celorlalti.

faptul ca nu mai avem omenie in noi cand ajungem acolo, cand toti se incaleca sa ajunga la raft sa il goleasca, sa se vada ca ne permitem a arunca cu bani. bani care apoi nu-i mai avem pt ceea ce intr-adevar avem nevoie.

sunt destui care fac rate pt a face cadouri scumpe de sabatori. electronicele sunt pe prima treapta a acestui fenomen de snobism. asta e dezumanizarea, faptul ca nu mai stim sa fim oameni.

e drept ca fiecaer cheltuie dupa cum il taie capul, sunt banii fiecaruia, dar omenia unde o lasam? nu asta e dezumanizare? culmea, facuta chiar de noi, din proprie vointa si alegere.

apoi la tv ne mandrim cu asta si ao aratam la mare grad de arta cu articole in genul: sondajele arata ca romanii o duc tot mai bine, de sarbatori s-au cheltuit x milioane de euro  Posted Image

#6
Manasu

Manasu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,876
  • Înscris: 25.12.2016
Nu stiu daca se poate vorbi de o "dezumanizare" in aceste perioade. Pur si simplu acea aglomeratie specifica sarbatorilor este ceva ce nu va disparea decat, poate, peste 10-15 ani, odata cu disparitia unor generatii care au prin vremurile de foamete de pe timpul comunistilor.

Dezumanizarea se poate constata in viata de zi cu zi, in situatii mult mai grave: oameni cazuti in strada pe langa care trecem nepasatori, asistente care nu se uita la bolnavi daca nu-si primesc spaga, medici care nu trateaza bolnavii fara "plic", profesori sau educatori care bat copiii, etc. Aceasta este adevarata dezumanizare, care insa nu pare sa ne deranjeze deloc.

Edited by Manasu, 16 December 2018 - 14:27.


#7
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017
Pentru ca daca nu cheltuiest tu... lasa ca cheltuieste altcineva si preturile au crescut.

Noi nu avem cultura banilor, a economisi, a investi, asa ca de sarbatori simtim nevoia de a ne rasfata sau a ne recompensa ca ne-am descurcat decent din punct de vedere financiar, am cheltuit in ultimele 2 luni cat nu am cheltuit tot anul, hai ca B.F. hai ca Sf. Nicolae, hai ca am fost cuminte anul asta, hai ca mi-am atins obiectivul si hai sa decartez cateva mii de euro ca am terminat anul sub obiectivul financiar de imi setasem in urma cu vreo 5 luni.

#8
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014
Cand eu am fost revoltat pe o anumita firma si am deschis topic m-ai redus rapid la tacere...acu se pare ca si tu esti in situatia mea...
Este o vorba mare...ce tie nu-ti place altuia nu face
Sarbatori Fericite

Edited by I2O, 16 December 2018 - 14:29.


#9
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

 Dany_Darke, on 16 decembrie 2018 - 14:01, said:

Perioada sarbatorilor este cea mai profitabila pt comercianti, iar asta nu e un lucru nou sau doar la noi, insa propun sa ne concentram asupra pietei romanesti totusi.

Pe langa faptul ca preturile cresc exorbitant in perioada aceasta pe principiul ca vrei nu vrei, tot trebuie sa cumperi si eticheta sociala care iti este atribuita de societate trebuie cat mai frumos polisata iti impune asta, insa de ce se ajunge la snobism?


Titusi8 sunt si comercianti cam .. sa yic plictisiti.
Nu de lata dar cel putin aia de vand de ale gurii auj, dupa sf Ion , vreo 2 luni slabe rau

#10
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017

 I2O, on 16 decembrie 2018 - 14:29, said:

Cand eu am fost revoltat pe o anumita firma si am deschis topic m-ai redus rapid la tacere...acu se pare ca si tu esti in situatia mea...
Este o vorba mare...ce tie nu-ti place altuia nu face
Sarbatori Fericite
Recunosc ca imi pare ciudat ca sa se vaiete de treburile astea, in calitate de SM(adica un utilizator cu putin mai multe butoane) a inchis un subiect pe Feedback care se adresa administratorilor si acum vine cu un subiect nu prea exact.
Dar vezi dumneata? Mergem inainte si viata nu este corecta.

Pe mine ma stiti ca eu nu ii inteleg pe cei care de Craciun/Revelion parca isi aduc aminte ca lumea este rea, adica ok, coruptie, crime, violuri, teroristi si firme private meschine or sa tot fie si dupa Craciun asa ca hai sa privim partea buna a lucrurilor si sa impodobim un brad si sa bem un paharel de vin si sa zicem Mc ca ne permitem si lucrurile astea.

#11
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014

 Argent, on 16 decembrie 2018 - 14:32, said:

Recunosc ca imi pare ciudat ca sa se vaiete de treburile astea, in calitate de SM(adica un utilizator cu putin mai multe butoane) a inchis un subiect pe Feedback care se adresa administratorilor si acum vine cu un subiect nu prea exact.
Dar vezi dumneata? Mergem inainte si viata nu este corecta.

Pe mine ma stiti ca eu nu ii inteleg pe cei care de Craciun/Revelion parca isi aduc aminte ca lumea este rea, adica ok, coruptie, crime, violuri, teroristi si firme private meschine or sa tot fie si dupa Craciun asa ca hai sa privim partea buna a lucrurilor si sa impodobim un brad si sa bem un paharel de vin si sa zicem Mc ca ne permitem si lucrurile astea.
Nu stiu cum sa-ti explic dar parca nu mai exista spiritul sarbatorilor...cel putin pentru mine nu prea mai exista,parca totul sa diluat..
De 10 ani nu am mai facut brad....

Edited by I2O, 16 December 2018 - 14:34.


#12
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Nu e vorba de "dezumanizare" ci mai degraba de desconsiderarea omului, de tratarea lui ca "o maimutza comerciala", la nivelul cel mai deschis si oficial cu putiinta, de faptul ca valorile umane, in societatea capitalista nu mai sunt valorizate de nimeni.  Nu auzi pe nimeni sa-ti povesteasca o chestie pozitiva in care etica si morala au fost puse pe primul plan, inaintea banului.

Faptul ca ne calcam in picioare de sarbatori, arata ca avem frustrari de rezolvat cu cardul.. ca in restul timpului suntem, de fapt, niste sclavi care nu mancam cum trebuie si care nu avem bani pentru un bun sau altul pe care ni le dorim.

Preturile exagerate tin tot de desconsiderarea omului de catre corporatie: "Plateste, fraiere, cat nu face, daca vrei sa fii in randul lumii...Ce, n-ai bani, saracule...?"

Nu e o problema ca poporul mananca de Craciun, e o problema ca nu prea mananca in restul anului, ca o arde in covrigi si merdenele un an intreg...

Edited by rosix, 16 December 2018 - 14:35.


#13
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014

 I2O, on 16 decembrie 2018 - 14:29, said:


cel mai probabil nu ai citit despre ce discutam in acest topic. nu se arata cu degetul catre cineva sau ceva (ca si firma), ci dezbatem o stare de fapt a romanului dpdv a mentalitatii cumparatorului de sarbatori.

 Argent, on 16 decembrie 2018 - 14:32, said:

Recunosc ca imi pare ciudat ca sa se vaiete de treburile astea, in calitate de SM

spre cunostinta ta, si un SM este tot un om ce face parte din societate. are propriile pareri si idei.

Edited by Dany_Darke, 16 December 2018 - 14:37.


#14
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017

 I2O, on 16 decembrie 2018 - 14:33, said:

Nu stiu cum sa-ti explic dar parca nu mai exista spiritul sarbatorilor...cel putin pentru mine nu prea mai exista,parca totul sa diluat..
De 10 ani nu am mai facut brad....
Fie viata mea cat de buna cat rea am facut un bradulet artificial si am pus cateva dulciuri pe langa el, asa ca pune mana de impodobeste bradul si nu mai fii uracios!

O sa ajungi la o varsta la care o sa iti para rau ca nu te-ai agatat de lucrurile astea, asta este viata, o sa fie Craciun si anul viitor si viata merge inainte.
Timpul trece si trebuie sa te bucuri.

#15
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,820
  • Înscris: 07.06.2014

 rosix, on 16 decembrie 2018 - 14:34, said:

Nu e o problema ca poporul mananca de Craciun, e o problema ca nu prea mananca in restul anului, ca o arde in covrigi si merdenele un an intreg...

tocmai asta e durerea. ca in restul anului o duce cum o duce, insa de sarbatori cheltuie foarte mult, nu numai pt ca preturile sunt mari, dar multe chestii care in cateva zile ajung la gunoi. astfel iti dai seama de excesul ce din magazine ajunge la groapa de gunoi. iar pt asta platesti mai apoi in restul anului, ca ai cheltuit acum foarte mult, iar apoi covrigei cu sare, ca doar atat mai ai bani.

#16
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Am fost zilele astea in LIDL de am luat cateva rahatzisuri, dulciuri, pentru pomul de Craciun.. Cred ca am dat in jur de 100 lei pe 4-6 kkturi pe care le aduni toate intr-o punga mica. Napolitane, bomboane de ciocolata, biscuiti glazurati, totul e de la 8-15 lei in sus, adica sar toate de 2 euro in medie.  Cam asa se foot banii la romani.  Ai un buget de 1000 lei pe luna de persoana, pentru mancare si daca te straduiesti sa iti amintesti pe ce s-au dus, nu reusesti sa te agati de nimic.  De sarbatori, acest buget se dubleaza.  

Preturile au crescut peste tot... in magazine, in Obor... toti stau la panda sa te apropii de tejghea...

Edited by rosix, 16 December 2018 - 14:47.


#17
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017

 Dany_Darke, on 16 decembrie 2018 - 14:40, said:


tocmai asta e durerea. ca in restul anului o duce cum o duce, insa de sarbatori cheltuie foarte mult, nu numai pt ca preturile sunt mari, dar multe chestii care in cateva zile ajung la gunoi. astfel iti dai seama de excesul ce din magazine ajunge la groapa de gunoi. iar pt asta platesti mai apoi in restul anului, ca ai cheltuit acum foarte mult, iar apoi covrigei cu sare, ca doar atat mai ai bani.
Smecheria este sa incerci sa cumperi cadouri de durata, asta tot discut cu cei care au copil, ceva gen nu un robotel de peste 1 luna de zile ajunge la gunoi ca si aia 250 de lei de i-ai platit pe el.

Cat despre rate? Am scris pe subiectul de B.F. ca erau care au facut rate de B.F. asa ca CHESTIE, gen nu ca aveau vreo nevoie imediata de un TV imens sau ce mai cumparau.

Acum m-am dus la emag sa ridic un colet si in timp ce imi asteptam coletul vad un tip care a cumparat un Iphone SH, desigilat, vanatorul/cel de la emag ii zica ca a fost desigilat si atat, nu a fost folosit, da sa porneasca iphonul si descopera ca avea bateria descarcata. Eu ma gandeam ce fel de om cumpara un telefon destinat elitelor financiare/snobe si il cumpara desigilat.

De sarbatori ma uit sa fac economie la ceva, gen oferta la ceva ce oricum trebuia sa cumpar.
Femeile asteapta ca in video asta.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ikOWQ9YIb-A?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Asa ca sunt destui barbati care de sarbatori se despart de gagice sa nu mai cheltuie o avere.

#18
super8

super8

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 10,000
  • Înscris: 14.04.2016
Bun venit in lumea adulta, dra. @Dany_Darke ! acest "consumerism" a existat dintotdeuna.

Diferenta este ca pe vremuri clientii nu erau batjocoriti cu produse de calitate proasta la preturi mari.
Cat despre chestia cu "dorinta oamenilor de a epata, a dovedi ca ei isi permit sa cumpere mai mult de Sarbatori sa faca invidiosi pe vecini" a existat si asta dintotdeauna.
Doar ca de Sarbatori ies mai mult in evidenta decat in restul anului genul asta de oameni (frustrati, labili psihici, saracie si cine mai stie ce alte probleme).

Care este solutia ? in teorie sa ii toleram vazandu-ne de viata noastra mai departe.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate