Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...
 Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...
 La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)
 sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...
 

Windows 7 - Licenta ESD (licenta electronica), este legal sau nu?

- - - - -
  • Please log in to reply
86 replies to this topic

#19
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postdan74mm, on 12 decembrie 2018 - 14:51, said:

@_-_, mai am un netbook pe care l-am cumparat la mana a treia, de pe internet (Okazii.ro). Istoricul netbookului este cam acesta: netbookul a fost cumparat de o firma, apoi "ravandut" (dupa o vreme) unei persoane fizice. De la aceea persoana fizica (a doua mana) am cumparat eu netbookul. Buun...
Pe spate, avea lipit un sticker cu Windows 7 Starter. Am instalat Windows 7 Starter, am bagat serialul de pe stickerul din spate, s-a activat fara probleme.
Evident, cumparat fiind de pe internet, la mana a 3-a, n-am nici o factura sau document pentru laptop...

INTREBARE: In cazul unui control, Windows-ul meu Starter este legal? Avand in vedere ca eu am cumparat laptopul "second-hand"..!?

In cazul acesta este vorba de o licenta OEM asociata laptopului respectiv si valabila doar pe laptopul respectiv. Stickerul de pe spatele laptopului reprezinta dovada licentierii, iar noul cumparator normal ca nu este obligat sa cumpere alta licenta.

In primul post din acest topic gasesti cum se face dovada licentierii.

#20
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
Daca ce spuneti voi este adevarat, inseamna ca de exemplu asta este teapa? https://www.emag.ro/...1/pd/DSQGLJBBM/

#21
Papillon_

Papillon_

    2B

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,003
  • Înscris: 15.04.2011

View Post_-_, on 12 decembrie 2018 - 07:12, said:

Vânzarea și cumpărarea acestor chei sunt legale, deoarece legislația nu le interzice. În schimb, utilizarea acestor chei nu este, deoarece licențele aparțin altcuiva (nici măcar nu poţi afla cine sunt deținătorii de drept pentru aceste licențe sau în ce condiții aveau dreptul să le utilizeze, dacă mai aveau acest drept). Sunt licențe revândute legal, dar a căror utilizare încalcă termenii Microsoft, deoarece nu se face transferul de licență prin respectarea termenilor Microsoft. Un transfer de licență nu se face prin intermediari, ci direct între posesorul de drept al licenței și un alt utilizator. Se poate face o singură dată transferul de licență (numai în anumite state și doar în anumite condiții). Iar retransferul de licență nu este acceptat de către Microsoft. Astfel de licențe sunt invalidate în măsura în care sunt detectate de către Microsoft. În situația unui control și a acuzației de piraterie software (deoarece tot piraterie este), un avocat bun ar putea scoate „basma curată” utilizatorul unei astfel de chei, mizând pe „buna credință” a cumpărătorului și a faptului că revânzarea/ cumpărarea acestor chei nu este ilegală (dacă cumpărătorul este persoană fizică). Însă nu este exclusă o sancțiune civilă în forma unei amenzi.
Așa cum nu ai dreptul să practici medicina folosind o licență în medicină emisă pe numele altei persoane (chiar dacă persoana respectivă îți vinde diploma cu factură după ce își șterge numele de pe diplomă), la fel este și cu licențele software.
Mi se par exagerate politicile Microsoft in materie de revanzare a licentelor. De ce nu se poate proceda la fel ca o masina sau un telefon la mana a doua?
Pentru ca sunt prea lacomi, vor sa cumperi numai licente noi la preturi exagerat de mari, pe 10 Home Retail am dat 525 de lei iar stickul nici macar nu e bun a trebuit sa folosesc alta memorie usb pentru a instala sistemul de operare.

Pentru a doua licenta de Win 10 nu am mai fost dispus sa dau atatia bani asa ca am cumparat de pe eMag cu 185 de lei.
Atat timp cat windowsul e activat si primesc actualizari e foarte bine pentru mine, oricum licentele le folosec in scop personal.

Edited by Papillon_, 14 December 2018 - 12:51.


#22
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postdan74mm, on 14 decembrie 2018 - 11:23, said:

Daca ce spuneti voi este adevarat, inseamna ca de exemplu asta este teapa? https://www.emag.ro/...1/pd/DSQGLJBBM/

Cu siguranta este "teapa" la acel partener eMAG.
De ce crezi ca in ofertele eMAG de licente OEM scrie la "Descriere" ca: "Astfel, licentele OEM pot fi achizitionate doar impreuna cu un desktop/notebook."?
Exemplu: https://www.emag.ro/...9/pd/DCJ6WMBBM/
Pentru licentele OEM trebuie sa apara pe aceeasi factura PC-ul si licenta software.

#23
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
Citez dintr-un raspuns citit pe Emag:

Quote

Factura inseamna transmiterea dreptului de folosinta (licenta)
Cheia de licenta da posibilitatea folosirii dreptului dobandit prin factura

Nu este nimeni pe aici care are cunostinte juridice ori care e in tema cu subiectul? Cred ca sunt aspecte care ar trebui lamurite CLAR si EXPLICIT si raspunsul sa vina din partea cuiva care chiar stie cu ce se mananca astea...?
Adica, mie mi se pare de noaptea mintii sa cumperi LEGAL un produs (ca de exemplu, cumperi de pe EMAG!!!, din Romania), cu factura, statul incaseaza TVA, impozite etc. in urma tranzactiei, dar tu in calitate de cumparator nu esti legal, cu un produs pe care l-ai cumparat legal!!!

Un avocat ori un jurist pe-aici, nimic???

Edited by _-_, 14 December 2018 - 14:14.
Fara llimbaj de mahala pe ariile tehnice!


#24
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Conform termenilor Microsoft ori cumperi un PC cu Windows preinstalat ori o licenta OEM simultan cu PC-ul (caz in care factura dovedeste ca detii licenta).
Daca le cumperi separat, atunci este necesara o licenta retail care este usor mai scumpa.

View Postdan74mm, on 14 decembrie 2018 - 14:11, said:

Adica, mie mi se pare de noaptea mintii sa cumperi LEGAL un produs (ca de exemplu, cumperi de pe EMAG!!!, din Romania), cu factura, statul incaseaza TVA, impozite etc. in urma tranzactiei, dar tu in calitate de cumparator nu esti legal, cu un produs pe care l-ai cumparat legal!!!

Ai citit raspunsul dat de mine mai sus?
https://forum.softpe.../#entry23931909

Una este sa cumperi legal si alta este sa folosesti legal. Desi ar trebui, legea nu interzice vanzarea/ cumpararea unei licente emise altcuiva, deoarece ai dreptul sa o cumperi si, de exemplu, sa o lipesti pe un perete.
De exemplu, un student care isi vinde printr-o firma licenta sofware primita gratis de la facultate (deoarece poate sa pirateze) nu poate fi acuzat decat din punct de vedere moral. Iar firma prin care o vinde este un simplu intermediar care nu este obligat sa faca verificari, ci doar sa inregistreze datele personale ale vanzatorului (date care pot fi divulgate numai la solicitarea autoritatilor).

Edited by _-_, 14 December 2018 - 14:27.


#25
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
Pe mine ma scuzati, dar pur si simplu nu pot intelege principiul... Adica, sa luam un alt exemplu: O masina este cumparata de la reprezentanta de catre X. Este totul ok, legal, etc...
Apoi, dupa o vreme, X vinde masina lui Y, cu factura, cu toate alea, statul incaseaza bani de pe urma tranzactiei dintre X si Y.
X are dreptul sa vanda legal, Y are dreptul legal sa cumpere, statul are dreptul sa-si incaseze comisioanele din tranzactie, dar Y poate doar sa tina masina in garaj pe post de bibelou, fara sa o foloseasca!?!?!
Ca pentru mine, fix asa suna treaba asta!

Ori, alt exemplu din zona farma: licente farma nu se mai dau, deci nu poti cumpara o licenta (noua) farma. In schimb, daca X ii vinde licenta farma lui Y, atunci Y are dreptul sa cumpere SI SA FOLOSEASCA ACEA LICENTA!!!
Idem si la taximetre: nu se mai dau licente, dar poti cumpara o licenta deja activa si o poti folosi fara probleme, este perfect legal...

Intre timp oare nu s-au schimbat regulamentele astea Microsoft? Cel putin pentru Europa, unde exista deja precedent - am dat si eu link (catre comunicatul cu decizia Curtii de Justitie Europene) si a mai dat si un alt user Softpedia...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

L.E.: - Citez din descrierea produsului de pe Emag:

Quote

Windows 7 Professional OEM in limba Romana - este alegerea ideala pentru business-ul dvs.

In interiorul pachetului gasiti  o cheie de autentificare ce reprezinta certificatul de licenta.
...
Cheia de autentificare garanteaza ca ati achizitionat un software original si este valabila numai pentru acest produs si protejeaza software-ul impotriva incalcarii drepturilor de autor si a copierii neautorizate.
...
...cheia de autentificare este unica si netransmisibila...

... unde, "pentru business-ul dvs" este SUBLINIAT (evidentiat)!. Eu de aici inteleg ca pot folosi licenta "pentru businessul meu", adica in cadrul unei firme, la birou...

Daca ei vand un produs care NU ESTE CONFORM SPECIFICATIILOR DE PE SITE, asta nu este ilegal? Nu statul ar trebui sa fie cel care controleaza si reglementeaza chestiile astea? Pentru ca, ulterior, in control vin autoritatile statului roman, ei imi verifica licenta, nu vine Microsoft sa ma controleze "in teren"!!!

Edited by dan74mm, 14 December 2018 - 14:57.


#26
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
Si acestia (ASBIS Romania) vand licente ESD (licente electronice) - cititi ce scrie pe pagina aceasta despre licentele ESD: http://www.asbis.ro/microsoft-esd
Firma din Romania, sediul in Bucuresti. Si acestia vand software care nu poate fi utilizat legal?

Quote

Livrarea electronica a licenţelor (ESD - Electronic Software Delivery) reprezintă livrarea digitală a unui cod de produs direct către consumatori şi micile întreprinderi prin intermediul revânzătorului, dealerului şi partenerilor din magazine online.
...
Toate beneficiile unui produs livrat în cutie. Licenţa produsului poate fi transferată pe noul PC sau Mac (drepturi de transfer).

...

Utilizatorul final va primi un email de la Microsoft cu cheia produsului si link pentru a descarca produsul
Toate beneficiile unui produs la cutie
Fara suport fizic, continutul achizitionat este disponibil purchased via direct download
Licenta poate fi mutata pe un PC sau Mac nou
Software-ul poate fi activat imediat dupa cumparare

[ https://i.imgur.com/ygWvZux.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by dan74mm, 14 December 2018 - 15:33.


#27
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Nu contează cum este livrat produsul software, poți să primești cheia de la windows și cu porumbei călători iar windowsul să îl descarci de pe torenți, important e să ai o factură pentru produsul respectiv, să scrie pe factură licență windows și să fie factura pe numele tău pentru utilizare individuală sau pe numele firmei pentru utilizare comercială, iar pentru licență OEM nu e obligatoriu să cumperi și un calculator, un HDD este deajuns.

#28
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
@eugeniusro, aceasta este factura electronica (in format .PDF) primita de mine, prin email (am cenzurat eu datele personale si seria facturii cu zona aceea gri, din motive de GDPR...): https://imgur.com/JvyuaiC
... iar pana acum mi s-a spus ca pot sa ma sterg undeva cu factura aia, ca Windowsul cumparat de mine nu este legal...

Edited by dan74mm, 14 December 2018 - 15:43.


#29
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Mi-au sărit și mie în cap destui când pe topicul de BF am comentat că pe Amazon o licența Win 7 costă 20 € iar pe emag costă peste 100 €, evident că sunt mai bune alea de 100 € dacă îi asculți pe ăia care le vând. Posted Image

#30
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
Ok, am facut urmatoarele: am intrat pe site-ul oficial Microsoft si am descarcat utilitarul lor numit Microsoft Genuine Advantage Diagnostic Tool (1.9.0027.0): http://go.microsoft....k/?linkid=52012

Am executat fisierul si mi-a afisat urmatoarele:

[ https://i.imgur.com/IxRi2jw.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Dupa cum vedeti, scrie "negru pe alb": LICENSED

Deci, din punctul de vedere al celor de la Microsoft, Windows 7 Pro ESD este LICENTIAT! Asta nu ar trebui sa insemne ca ESTE LEGAL??? Ori sunt eu prost si nu inteleg?

Utilitarul in cauza, din cate imi dau eu seama, se conecteaza la serverele Microsoft si imi verifica laptopul.
Mi-a afisat inclusiv ultimele  caractere din serialul cu care am instalat Windowsul (serialul primit odata cu factura pt licenta ESD).

Adica, verific pe serverele lor cu utilitarul oferit de Microsoft, Microsoft spune ca Windowsul meu ESD este LICENTIAT ... si totusi Windows-ul meu nu este legal????

#31
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Acolo scrie SLP, deci System Locked Pre-installation, adica licenta trebuia asociata hardware-ului pe care a venit preinstalat. Pe factura aia nu este trecut niciun hardware, ba nici macar nu se precizeaza ce tip de licenta este (decat ca este vorba de o "licenta electronica" pentru editia "Professional").
Pentru mine pirateria este evidenta. Este clar ca nu detii o licenta.
Iar activarea Windows-ul probabil ca nu o sa tina. Este o licenta de tip special oferita pentru o perioada limitata dupa cum scrie "negru pe alb": "Remaining Windows rearm count: 3".
De obicei tipul acesta de "licenta" este intalnit la cei care pirateaza Windows-ul cu ajutorul unui bootloader ce emuleaza alt hardware. Si la ei apare la fel.

Edited by _-_, 14 December 2018 - 17:32.


#32
zeus1

zeus1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,572
  • Înscris: 03.05.2008
Nu pot sa ma pronunt pe legalitatea licentei, insa pot sa iti comunic faptul ca firma este inregistrata in Cehia, datele de identificare fiind corecte.

#33
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006

Quote

Iar activarea Windows-ul probabil ca nu o sa tina. Este o licenta de tip special oferita pentru o perioada limitata dupa cum scrie "negru pe alb": "Remaining Windows rearm count: 3".

Si ce inseamna asta (perioada limitata)?
Adica, eu am instalat deja Windows-ul, l-am activat si aia e. Este posibil ca dupa cateva luni de zile (dupa cate luni?) sa nu mai fie valabila licenta, asa pur si simplu?
Ori "rearm count"-ul acela se refera la "de cate ori pot activa Windowsul PE ACELASI CALCULATOR"?

#34
zeus1

zeus1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,572
  • Înscris: 03.05.2008
Un articol pe aceasta tema - hostnews.ro
Relevanta in acesta dezbatere este si Hotarârea nr. C-166/15 Aleksandrs Ranks and Jurijs Vasiļevičs.

Edited by zeus1, 14 December 2018 - 17:53.


#35
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postzeus1, on 14 decembrie 2018 - 17:38, said:

Nu pot sa ma pronunt pe legalitatea licentei, insa pot sa iti comunic faptul ca firma este inregistrata in Cehia, datele de identificare fiind corecte.

ra software s.r.o. aka Software Deals
Sunt specializati in vanzari de licente "second hand" (ramase neutilizate) profitand de golurile legislative (care nu interzic acest lucru). Mizeaza pe faptul ca lumea nu isi pierde vremea ca sa citeasca EULA si ca se simte bine daca pe factura scrie "licenta", desi este vorba doar de o cheie de activare (asociata unei licente emise pe numele altcuiva). Nu poate fi vorba de transfer de licenta, deoarece nu sunt respectati termenii detinatorului copyright-ului (Microsoft).
Afacerea le merge, deoarece clientii nu citesc nici acordul de licentiere (pe care il incalca fara sa stie) si nici articole pe aceasta tema, cum ar fi cel de aici: https://www.itassetm...13/yes-you-can/

#36
dan74mm

dan74mm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,136
  • Înscris: 16.03.2006
Hai maaaiii... daca-i bal, apoi bal sa fie!

Tocmai am mai comandat pe EMAG (acu' 5 minute), doua licente ESD: un Windows 7 Pro si un Windows 8.1 Pro. De data aceasta, de la o firma din Romania, din Targu Mures.

[ https://i.imgur.com/TZUFdgR.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Si datele firmei:

[ https://i.imgur.com/RpdU1Au.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


@_-_, cu tot respectul, dar la linkul dat de tine este un articol din 2014... Acum suntem in 2018 la final de an, imediat in 2019.

Ce zice in articolul acela cu decizia Curtii Europene de Justitie (am citit oricum in diagonala) cred ca este exact pasul pe care Microsoft il face acum cu Windows 10 si anume, vrea sa transforme Windows-ul din produs in serviciu (pentru ca produsul nu putea fi "limitat" in utilizare). Pe Windows 10, in cativa ani, o sa ceara Microsoft abonamente anuale...
Platesti abonament? Folosesti Windows.
Nu mai platesti? pa, la revedere...

La Windows ca "produs", pot sa nu-mi mai ofere update-uri si suport, este dreptul lor (moral, ca legal habar n-am), insa eu daca am cumparat produsul atunci trebuie sa am dreptul sa-l folosesc cat vreau eu (in conditiile lor, evident, respectiv pe acelasi calculator, doar pe un singur calculator, etc), dar nu sa mi-l limiteze "in timp" ori sa nu am dreptul sa-l folosesc (cum se zicea pe aici).
Cand insa Microsoft Windows (10) devine serviciu, atunci se schimba treaba... cam ca la internet, telefonie, etc: - nu mai platesti abonamentul?, la revedere, iti "taie" serviciul.

Edited by dan74mm, 14 December 2018 - 18:18.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate