Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Combinatie de conturi pentru tran...

Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...
 Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 

Exista ingeri buni si rai? Cine sunt acestia?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1249 replies to this topic

#505
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014
Pentru elucidare ta, extras din Dictionarul Biblic

SATANA. Numele prințului răului ebr. satan, gr. Satanas, care înseamnă „adversar”. În primele două capitole din Iov citim că „Satana” a fost prezent înaintea lui Dumnezeu printre „fiii lui Dumnezeu”. Se spune uneori că în asemenea pasaje Satana nu este considerat în esență rău, ci doar ca unul din oștirea cerească. Trebuie să admitem că încă nu avem o doctrină completă, totuși activitățile lui Satan sunt cu siguranță dușmănoase față de Iov. Referințele VT la Satana sunt puține, dar el este constant angajat în activități ostile oamenilor. El l-a făcut pe David să facă numărătoarea poporului (1 Cronici 21;1). El stă la dreapta lui Iosua marele preot „acuzându-l” ceea ce a făcut ca Domnul să-l mustre (Zaharia 3:1 ș.urm.) Psalmistul consideră că este o calamitate ca Satana să stea la dreapta cuiva (Psalmul 109:6, unde se folosește cuvântul sinonim cu Satana „pârâșul”). Ioan spune că Satana „păcătuiește de la început” (1 Ioan 3:8), și referințele VT cu privire la el dovedesc acest fapt.

Cele mai multe informații, totuși, ne parvin din NT, unde ființa supremă a răului este denumită sau Satana, sau diavolul (ho diabolos), de asemenea ca Belzebub (Beelzeboul, sau Beezeboul) în unele ocazii (Matei 10:25; Matei 12:24, 27). Apar și alte expresii cum ar fi: „stăpânitorul lumii acesteia” (Ioan 14:30) sau „domnul puterii văzduhului” (Efeseni 2:2). Este întotdeauna zugrăvit ca dușmanul lui Dumnezeu, lucrând pentru a răsturna planurile Sale. Matei și Luca ne spun că la începutul lucrării Sale, Isus a fost ispitit de Satana când acesta a încercat să-L determine pe Isus să pornească în lucrarea dintr-un spirit greșit (Matei 4; Luca 4; vezi de asemenea și Marcu 1:13). Când această perioadă s-a terminat Satana L-a lăsat „până la o vreme”, ceea ce înseamnă că lupta a fost reluată ulterior. Acest lucru este dar din afirmația că Isus „în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi” (Evrei 4:15). Conflictul acesta n-a fost incidental. Scopul expres al venirii lui Isus în lume a fost „să nimicească lucrările diavolului” (1 Ioan 3:8; cf. Evrei 2:14). Pretutindeni în NT se poate vedea uriașul conflict care există între forțele lui Dumnezeu, ale binelui pe de o parte, și forțele răului conduse Satana pe de altă parte. Acest fapt nu este concepția unui singur scriitor ci este numitorul comun al tuturora.

Nu există nici un dubiu asupra gravității acestui conflict. Petru subliniază ferocitatea acestei confruntări spunând că „potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită” (1 Petru 5:8). Pavel se referă mai degrabă la șiretenia folosită de cel rău. „Satana se preface într-un înger de lumină” (2 Corinteni 11:14), așa că nu este de mirare că slujitorii săi „se prefac în slujitori ai neprihănirii”. Efesenii sunt sfătuiți să-și pună toată armura lui Dumnezeu pentru „a putea ține piept împotriva uneltirilor diavolului” (Efeseni 6:11), și există referința la „cursele diavolului” (1 Timotei 3:7; 2 Timotei 2:26). Efectul acestor pasaje este că ele subliniază faptul că toți creștinii (chiar și arhanghelii, Iuda 9) sunt angajați într-un conflict care este atât continuu cât și plin de neprevăzut. Ei nu se pot retrage din acest conflict. Nimeni nu poate pretinde simplist că răutatea diavolului este inevitabilă. Este nevoie de un îndelungat exercițiu al discernământului după cum este nevoie de curaj. Dar cei ce se opun cu hotărâre vor învinge întotdeauna. Petru își imploră cititorii să se împotrivească diavolului, rămânând „tari în credință” (1 Petru 5:9), iar Iacov spune: „împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi” (Iacov 4:7).

Pavel ne sfătuiește „nu dați prilej diavolului” (Efeseni 4:27), și implicația punerii întregii armuri a lui Dumnezeu este că credinciosul va fi în măsură să reziste tuturor atacurilor celui rău (Efeseni 6:11, 13). Pavel și-a pus încrederea în credincioșia lui Dumnezeu. „Și Dumnezeu care este credincios, nu va îngădui să fiți ispitiți peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit și mijlocul să ieșiți din ea, ca s-o puteți răbda” (1 Corinteni 10:13). El este foarte conștient de resursele Satanei, și de faptul că întotdeauna el încearcă „să aibă un câștig de la noi”. Dar el adaugă: „căci noi nu suntem în recunoștință de planurile lui” (2 Corinteni 2:11).

Satana este permanent împotrivitor Evangheliei, așa cum se poate vedea în tot timpul lucrării Domnului Isus. El a lucrat uneori prin ucenicii lui Isus, ca atunci când Petru a respins soluția crucii pentru Isus, și a fost mustrat: „înapoia Mea, Satano!” (Matei 16:23). Satana avea și alte planuri pentru Petru, dar Domnul S-a rugat pentru el (Luca 22:31 ș.uim.). El a lucrat de asemenea prin dușmanii lui Isus, căci Isus le-a spus celor ce I se opuneau: „Voi aveți de tată pe diavolul” (Ioan 8:44). Toate acestea au ajuns la culme în timpul ultimelor zile. Lucrarea lui Iuda este desrisă ca fiind cea a celui rău. Satana „a intrat” în Iuda (Luca 22:3; Ioan 13:27). „Diavolul pusese în inima lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, gândul să-L vândă” (Ioan 13:2). Privind spre cruce, Isus poate spune: „Vine stăpânitorul lumii acesteia” (Ioan 14:30).

Satana continuă să-i ispitească pe oameni (1 Corinteni 7:5). Citim despre lucrarea sa printr-un pretins credincios, Anania (pentru ce ți-a umplut Satana inima...?”, Faptele Apostolilor 5:3), și într-un înrăit opozant al creștinismului, Elima („Fiul dracului”, Faptele Apostolilor 13:10). Principiul general ne este dat în 1 Ioan 3:8: „Cine păcătuiește este de la diavolul”. Oamenii se pot da pe sine Satanei că ei devin efectiv ai săi. Ei devin „copiii săi” (1 Ioan 3:10). De aceea citim despre „sinagoga Satanei” (Apocalipsa 2:9; Apocalipsa 3:9), și despre unii care locuiesc acolo unde se află „scaunul de domnie al Satanei” (Apocalipsa 2:13). Satana împiedică lucrarea misionarilor (1 Tesaloniceni 2:18). El răpește sămânța cea bună semănată în inimile oamenilor (Marcu 4:15). El seamănă „fiii celui rău” în țarina care este lumea (Matei 13:38 ș.urm.). Activitatea sa poate produce efecte fizice asupra corpului omenesc (Luca 13:16). Întotdeauna este zugrăvit ca plin de resurse și foarte activ.

Dar NT ne asigură de limitările lui și de înfrângerea sa. Puterea sa este una primită (Luca 4:6). El își poate exercita puterea sa numai în limitele stabilite de Dumnezeu (Iov 1:12; Iov 2:6; 1 Corinteni 10:13; Apocalipsa 20:2, 7). El poate fi folosit chiar în cauzarea unor lucruri bune în final (1 Corinteni 5:5; cf. 2 Corinteni 12:7). Isus a văzut o victorie preliminară în misiunea celor șaptezeci de ucenici (Luca 10:18). Domnul nostru a spus că „focul cel veșnic” a fost „pregătit pentru diavolul și îngerii săi” (Matei 25:41), și Ioan vede cum se petrece acest lucru (Apocalipsa 20:10). Am văzut deja că acest conflict cu Satana a ajuns la culme în timpul arestării, suferințelor și a morții Domnului. Isus vorbește despre el ca fiind „aruncat afară” (Ioan 12:31), și ca fiind „judecat” (Ioan 16:11). La această victorie se face referință în mod explicit în Evrei 2:14; 1 Ioan 3:8.Lucrarea predicatorilor este de a întoarce oamenii „de sub puterea Satanei la Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 26:18). Pavel poate spune încrezător: „Dumnezeul păcii va zdrobi în curând pe Satana sub picioarele voastre” (Romani 16:20).

Mărturia NT este clară: Satana este o realitate malignă, întotdeauna ostilă lui Dumnezeu și oamenilor lui Dumnezeu. Dar el a fost deja înfrânt prin viața, moartea și învierea lui Cristos, și această înfrângere va deveni evidentă și definitivă la sfârșitul veacurilor. (Anticrist; Duhuri rele.)

BIBLIOGRAFIE

F. J. Rae, ExpT 66, 1954-5, p. 212-215; J. M. Ross, ExpT 66, 1954-5, p. 58-61; W. O. E. Oesterley în DCG; E. Langton, Essentials of Demonology, 1949; W. Robinson, The Devil and God, 1945; H. Bietenhard, C. Brown, în NIDNTT 3, p. 468-473.

L.M.


Trimiterile biblice sunt o evidenta pentru existenta acestei entitati!

Edited by GRATEFUL, 13 October 2021 - 00:50.


#506
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Este o dezbatere, deci rãspunsul meu este ok.

Repet, în intelegerea mea versetele respective nu indicã o ființã spiritualã. Dacã tu înțelegi cã indicã, trebuie sã argumentezi. Simpla citare a versetelor nu ajunge, pentru cã este argumentare circularã.

#507
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014

 logic1, on 13 octombrie 2021 - 07:40, said:

Este o dezbatere, deci rãspunsul meu este ok.
Ar fi fost ok, daca statea in picioare.

Quote

Repet, în intelegerea mea versetele respective nu indicã o ființã spiritualã.
Daca tie nu-ti indica, asta e, nu am cum sa-ti schimb perceptia.

Quote

Dacã tu înțelegi cã indicã, trebuie sã argumentezi. Simpla citare a versetelor nu ajunge, pentru cã este argumentare circularã.
Nu stiu cat de circulara consideri tu argumentarea prin Cuvantul lui Dumnezeu, dar pentru mine este edificatoare si am considerat ca citand explicatia din Dictionarul biblic iti voi da un raspuns concis si complet referitor la cine este Satana. Din pacate nu am atins rezultatul asteptat.

#508
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Am citat și eu aici articole, care aratã  cã Satana este o achiziție târzie în iudeo-creștinism, dar în lupta cu prejudecãțile doctrinare nu obții întotdeauna rezultatul dorit.
Asta nu înseamnã sã ne descurajãm... :)

#509
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014

 logic1, on 12 octombrie 2021 - 09:21, said:

”Cerul” era un termen religios pentru templu, atât pentru cel fizic, cât și pentru condiția spirituală reprezentată de acesta. Iar ”mesagerii” erau slujitorii preoțești. Dumnezeu era în templu și slujitorii lui la fel, chiar dacă erau împrăștiați pe pământ.

„Fiindcă buzele preoţilor ar trebui să păstreze cunoaş­tere şi ei ar trebui să caute legea la gura lui, căci el este mesa­gerul (malak, ”îngerul”) DOMNULUI oşti­rilor” (Mal. 2:7, BTF).


Sa ne intoarcem la ce spune Isus in Matei 18:

10. Feriti-va sa nu defaimati nici macar pe unul din acesti micuti; caci va spun ca ingerii lor in ceruri vad pururi fata Tatalui Meu care este in ceruri.

si in paralel ce spune Dumnezeu ( Tatal care este in ceruri) lui Moise in Exod 33:

20. Domnul a zis: "Fata nu vei putea sa Mi-o vezi, caci nu poate omul sa Ma vada si sa traiasca!"

Concluzie:
Ingerii/ mesagerii la care se refera Isus nu sunt fiinte umane, nu pot fi slujitorii preotesti la care faci referire tu, fiindca omul nu poate sa vada fata lui Dumnezeu si sa-si pastreze viata in continuare.

Dupa cum vezi, ingerii din Matei 18 sunt IN CERURI, dupa cum si Tatal este IN CERURI, cerurile fiind reprezentarea lumii spirituale nu a unui loc de pe pamant, cum este cel din acceptiunea ta, adica Templul unde au slujit preotii iudei.

Edited by GRATEFUL, 09 February 2022 - 18:51.


#510
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Ți-am răspuns pe pagina anterioară. Dacă vrei putem discuta detaliile sau poți accepta că este o interpolare.

 GRATEFUL, on 10 octombrie 2021 - 18:12, said:

Despre Pilda cu Lazar si bogatul exista informatii ca ar fi o interpolare si nu are ce sa caute in discutie referitor la existenta ingerilor din cer, fiinte non-umane.
https://bibliaantica...sc-sau.html?m=1


#511
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014
De ce citezi in numele meu? Te rog, corecteaza.

#512
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014

 logic1, on 12 octombrie 2021 - 18:30, said:


Am spus că nu știu dacă textul este autentic, pentru că lipsește din Marcu, sursa lui Matei și Luca.

Nu stii daca textul este autentic, dar iti dai cu parerea....
Daca nu stii ca sunt cuvinte veridice consemnate de apostoli, manati de Duhul Sfant al lui Dumnezeu, cum ar putea ca explicatia ta sa contina un sambure de adevar?

#513
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Sunt cuvintele tale.

#514
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014
De ce ai scos din context  raspunsul meu de altadata? Ce rost are sa evoci Pilda cu Lazar si bogatul?

Rezuma-te sa raspunzi punctual la ce am scris aici
#509

 GRATEFUL, on 09 februarie 2022 - 21:04, said:

Daca nu stii ca sunt cuvinte veridice consemnate de apostoli, manati de Duhul Sfant al lui Dumnezeu, cum ar putea ca explicatia ta sa contina un sambure de adevar?
Dumnezeu si in VT a avut grija sa fie consemnate profetiile inspirate de Duhul lui Dumnezeu.... Crezi ca dupa plecarea lui Isus Hristos, apostolii Lui au ramas de izbeliste?!
Daca atat de important este ceea ce a facut Isus si pentru noi, astazi, crezi ca Dumnezeu nu a fost in stare sa vegheze asupra autenticitatii mesajului divin din scrierile cuprinse in NT?!

21. Caci nicio prorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant. (2 Petru 1)

Ce crezi, a fost prea greu lui Dumnezeu sa insufle prin Duhul Sfant  scriitorii din NT?

Ca si crestin, la ce te raportezi, daca nu la Cuvantul scris?
11. Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa. (Fapte 17)

Edited by GRATEFUL, 09 February 2022 - 21:46.


#515
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Punctual am subliniat cuvântul interpolare, pentru că tu spui că există în Evanghelia după Luca. La fel există posibilitatea ca Matei 18:10 să fie un adaos la cuvintele lui Marcu, care să reflecte învățătura fariseilor că fiecare copil are alocat la naștere un înger păzitor.

#516
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014
La ce S-a raportat Isus Hristos?

14. Isus, plin de puterea Duhului, S-a intors in Galileea si I s-a dus vestea in tot tinutul dimprejur.
15. El invata pe oameni in sinagogile lor si era slavit de toti.
16. A venit in Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca,
17. si I s-a dat cartea prorocului Isaia. Cand a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:
18. "Duhul Domnului este peste Mine, pentru ca M-a uns sa vestesc saracilor Evanghelia; M-a trimis sa tamaduiesc pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc robilor de razboi slobozirea, si orbilor capatarea vederii; sa dau drumul celor apasati
19. si sa vestesc anul de indurare al Domnului."
20. In urma, a inchis cartea, a dat-o inapoi ingrijitorului si a sezut jos. Toti cei ce se aflau in sinagoga aveau privirile pironite spre El.
21. Atunci a inceput sa le spuna: "Astazi s-au implinit cuvintele acestea din Scriptura pe care le-ati auzit." ( Luca 4)

 logic1, on 09 februarie 2022 - 21:37, said:

Punctual am subliniat cuvântul interpolare, pentru că tu spui că există în Evanghelia după Luca. La fel există posibilitatea ca Matei 18:10 să fie un adaos la cuvintele lui Marcu, care să reflecte învățătura fariseilor că fiecare copil are alocat la naștere un înger păzitor.

Nu avea niciun sens.... Vad ca tare mult te ratacesti in meandrele altor invataturi...

La tine cand nu corespunde ceva cu teoria ta exista doar interpolari, adaosuri, adaptari din invataturile pagane, etc.

#517
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Nu Isus a scris Evanghelia după Matei și nu el a introdus botezul trinitar în 28:19.

#518
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014
A pus la indoiala Isus Hristos VT, cum faci tu cu NT?!

44. Apoi le-a zis: "Iata ce va spuneam cand inca eram cu voi, ca trebuie sa se implineasca tot ce este scris despre Mine in Legea lui Moise, in Proroci si in Psalmi."
45. Atunci le-a deschis mintea, ca sa inteleaga Scripturile.
46. Si le-a zis: "Asa este scris si asa trebuia sa patimeasca Hristos si sa invie a treia zi dintre cei morti.
47. Si sa se propovaduiasca tuturor neamurilor, in Numele Lui, pocainta si iertarea pacatelor, incepand din Ierusalim.
48. Voi sunteti martori ai acestor lucruri.
49. Si iata ca voi trimite peste voi fagaduinta Tatalui Meu; dar ramaneti in cetate pana veti fi imbracati cu putere de sus." ( Luca 24)

Vezi la ce S-a raportat? La ce era scris.

Edited by GRATEFUL, 09 February 2022 - 22:01.


#519
logic1

logic1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,060
  • Înscris: 10.09.2008
Tu te raportezi la interpolarea din Luca cu bogatul și Lazăr și la botezul trinitar din 28:19?

Nu poți să ai două măsuri, una pentru mine și una pentru tine. :)

#520
Elihu_66

Elihu_66

    ⟣2028⟣

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,817
  • Înscris: 26.11.2011

 GRATEFUL, on 09 februarie 2022 - 21:59, said:

 logic1, on 09 februarie 2022 - 22:34, said:

Despre ce vorbiti dragutilor aici?
Ingerii sunt robii lui Dumnezeu, si vestesc omului calea pe care trebuie s-o urmeze.
Ati cunoscut vreo unul?

Edited by Elihu_66, 10 February 2022 - 01:00.


#521
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014

 logic1, on 09 februarie 2022 - 22:34, said:

Tu te raportezi la interpolarea din Luca cu bogatul și Lazăr și la botezul trinitar din 28:19?
Nu, din moment ce le consider interpolari.

Quote


Nu poți să ai două măsuri, una pentru mine și una pentru tine. Posted Image
Da, este adevarat, dar trebuie tinut cont ca exista interpolari reale ( tinand cont de ansamblul invataturilor biblice) si interpolari presupuse...

#522
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,466
  • Înscris: 17.04.2014
Botezul scriptural se face" in Numele Lui Isus Hristos" (Fapt.2:38) (Fapt.10:48) (Fapt.19:5)

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate