Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!
 Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...
 orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 

Viata in regim off-grid

* * * * * 5 votes
  • Please log in to reply
1994 replies to this topic

#739
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 Meister, on 23 aprilie 2019 - 09:10, said:

A incercat cineva sa incalzeasca boilerul cu panouri fv asa cum face nenea aici?
Exista un topic pe aceasta arie, se numeste diverter pwm; in esenta am colaborat cativa baieti si pana la urma dakota a construit unul. Este aproximativ ceea ce doresti. In esenta el a facut o varianta alimentata din invertor; eu voiam sa facem unul direct din panouri; dar este aproape acelasi lucru.

#740
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Mai este si unul analogic cu multiplicator analogic AD 633 si PWM tl494 sau tl598 este pe undeva mai pe la inceput, acelasi circuit fara modululu cu multiplicator poate functiona si in DC fie pe baterie cu limitarea tensiunii, fie pe panouri setat sa plece putin mai sus de punctul MPP.

Acela cu multiplicator analogic este cel mai simplu, doar ca nu avut nimeni curajul sa il faca esxista doar un singur prototip in functine de 2 ani la o cunostinta.

#741
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Pe Discovery e o emisiune interesanta despre off grid , diseara pe la ora 11.

#742
Fastless

Fastless

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 08.05.2017
Salut, intentionez sa modific un sprinter xxl intr un campervan si am ajuns la faza in care studiez cum configurez sursa de curent electric. Voi fi mereu offcamp, deci voi avea nevoie de autonomie totala. Ca si consumatori voi avea:
Un frigider (nu am reusit sa inteleg consumul pe ora)
O instalație de încălzire si boiler pe motorina webasto (60w/h)
O pompa de apa dus (40w/h)
O pompa de apa alimentare bazine (100w/h)
Un ventilator (100w/h)
Lumini led total (80w/h)
Ce îmi recomandați ca si panouri fotovoltaice, baterii interioare etc
Vreau să am si 12v si 220v. Mă interesează ceva bun si durabil, nu sunt foarte constrâns de buget.
Precizez ca nu am habar in domeniu si acum am inceput sa ma documente. Multumesc.

#743
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010

 topcat36, on 30 martie 2019 - 23:36, said:

Ca o paralela, vecinul meu a facut extindere de retea de gaz pe strada pe care locuiesc. Desi are contorul la poarta, toata coloana principala de pe strada, este proprietatea LUI, nu a GDF-ului si oricine vrea sa se branseze la ea, trebuie sa primeasca aprobarea lui. Nu e mai frumos si normal asa ?

Din pacate nu este chiar asa de simplu deoarece in lege este o diferenta mare in ceea ce priveste retelele subterane si cele aeriene  si in acelasi timp exista o diferenta mare si daca proprietatea pe care este reteaua este una publica sau privata.
Daca te interesezi bine si stada este pe proprietate publica, o sa vezi ca nu este proprietar ci doar are drept de a fi despagubit pe o perioada de maxim 5 ani, in sensul ca daca investitia s-a facut pe banii lui subteran trebuie sa isi dea acordul dar am impresia ca nu isi recupereaza tot ce a investit chiar daca toti va bransati la gaze Posted Image

 Viorelsolar, on 23 aprilie 2019 - 12:00, said:

Sunt panouri hibride fotovoltaice care răcesc celula și implicit măresc randamentul obținut de fotovoltaicele pe siliciu, așa da merită pentru că duci eficiența panoului fotovoltaic către 90% curent+agent termic, iarna te ajută să poți folosi apă caldă pe același circuit pentru degivrare ! Posted Image  Aici o descriere a tehnologiei ! Posted Image

Salut Vio,

Daca ma decid sa cheltui o suma de bani pentru un sistem de backup si ongrid mi-ai recomanda acest tip de panouri? Am vazut ca sunt mult mai scumpe in comparatie cu cele simple.

PS: Spun sa cheltui pentru ca in mintea mea doar dupa ce sistemul isi recupereaza banii si incep sa fiu pe profit o sa fie o investitie.

Edited by gooagle, 07 June 2019 - 12:46.


#744
topcat36

topcat36

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,499
  • Înscris: 20.05.2004
Strada este proprietate privata (drum de servitute) de aprox. 250m lungime. Toti vecinii detinem o cota din ea.

Edited by topcat36, 07 June 2019 - 12:47.


#745
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
@Fastless,
Văd că postarea ta are aproape 1 lună.
Mai ai nevoie de ajutor?

#746
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010

 topcat36, on 07 iunie 2019 - 12:46, said:

Strada este proprietate privata (drum de servitute) de aprox. 250m lungime. Toti vecinii detinem o cota din ea.
In acest caz tu si ceilalti proprietari trebuia sa va dati acordul ca respectivul sa isi amplaseze constructia pe terenul vostru iar ea ramane proprietatea lui si implicit poate sa ridice orice pretentie. De aici se poate intra in alte detalii daca acordul nu a fost conditionat de exemplu s.a.m.d
Sper ca s-a inteles ideea de baza si anume ca din punct de vedere legal, nu este posibil orice oriunde ci doar in functie de ce context discutam.

#747
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010
Am de rezolvat o situatie neplacuta si urgenta asa ca as dori sfaturile voastre. Enel probabil ma va bransa in 2-3 luni si pana atunci nu am decat un generator hxxps://www.endress-stromerzeuger.de/en/detail-view/products/ese-606-dhs-gt , pornire cu sfoara dar si contact cu cheie (momentan bateria este moarta)

Din cauza de buget nu pot visa si la panouri, in plus nu pot sta toata ziua cu generatorul pornit asa ca as vrea sa iau niste baterii si un invertor care sa ne asigure ceva autonomie, in ideea ca bateriile vor ramane ca backup cand vom fi bransati.

Ce as putea sa gasesc repede/din stoc care pe viitor sa fie si acceptat de Enel daca pun si cateva panouri si devin proconsumator? Am oare sansa sa gasesc un invertor acceptat de enel si care sa dea curent catre consumatori si sa incarce si baterrile cu surplusul?

Stiu, nu am specificat ca in medie consumam 600kWh/luna (boiler 2000w, plita electrica, cuptor electric, frigider, computer, tv, aspirator, masina spalat & ...). Nici bugetul actual si nici spatiul fizic nu imi permite o ferma de panouri ca sa raman offgrid asa ca visez la ceva care sa porneasca/opreasca generatorl in functie de nivelul bateriilor si sa ne chibzuim astfel incat sa nu consumam totul ...

Ma astept sa ma treziti rapid la realitate cu niste super costuri :)

#748
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Repede, din ce consumatori vad ca insiri acolo deja ma trec fiorii , iati gandul de la bateriipe plumb , nu iti pot furniza decat 10% din capacitate atat pe descarcare cat si incarcare ,
Incearca sa iti revizuiesti consumatorii , gen boiler , mergi pe un panou cu tuburi nu e corect sa bagi benzina in generator sa incalzesti apa mai bine pui oala pe foc,

Inteleg ca bugetul e mic dar fa repede un calcul si spunene cat ai consumat pe benzina pana acum de cand  teai mutat, pana vine enelul cu cablurile cauta o bateriie bunicica de 12v peste 100ah si o pocnitoare mica de invertor  leaga doar becurile pe el macar sa ai lumina si sa nu fii nevoit sa tii generatorul pornit doar sa aprinzi un bec  , cand pornesti generatorul pentru alti consumatori pui bateria la incarcat pe un redresor , visele cu prosumatorul lasale dupa ce intra in derulare programul , daca mai intra .

Vast ce mai faci ca nu prea ai mai dat pe aici ma gandeam ca ai abandonat topicul.

Cam innourate zile pe moldova , slaba productia

Edited by marius_vfp, 07 June 2019 - 19:59.


#749
topcat36

topcat36

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,499
  • Înscris: 20.05.2004
Prosumator si baterii nu se pupa in viziunea proiectului. Deci, daca iei baterii + invertor off-grid (ca doar ala merge pe baterii) nu ai treaba cu "prosumatorii" pentru ca nu il poti lega la retea pentru a baga energie.

Cum spunea si marius_vfp, revizuieste consumul ca 600kWh/luna =\= off-grid. Si iti recomand neaparat baterii pe litiu (daca vrei sa te si tina ani buni, LFP sau LTO) si un invertor hibrid (cu charger solar inclus pentru cand ai bani sa pui panouri fotovoltaice, sa ajuti generatorul). Nu m-am uitat ce generator ai, dar sper ca e inverter, altfel iti va cam da rateuri invertorul hibrid, daca nu da frecventa si tensiunea in parametrii.

Cand vei avea retea nici o problema, setezi invertorul sa incarce bateriile numai din panourile fotovoltaice si faci economie la curent. Si cand vecinii stau pe intuneric, tu iti vezi de treburile tale ;)

Edited by topcat36, 07 June 2019 - 20:18.


#750
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010
generatorul il am de 3 ani dar nu l-am pornit niciodata si nu stiu daca este inverter cu toate ca in specificatii scrie ca suporta si aparat de sudura cu inverter. Asa cum am spus situatia este recenta (eram alimentati de un vecin care nu mai vrea sa faca asta) si daca nu se rezolva criza trebuie sa ne descurcam cu alternative.
Este clar ca pe baterii nu mai sta computerul 24/7 aprins si alte lucruri vor fi si ele dozate, dar pompa de apa care cere 2000w tot trebuie sa mearga cateva minute pana face presiune.
Pana acum am bifat ca necesar: baterii litiu,  am vazut ca se recomanda sistem pe 48v si inverter hibrid.

Ma scuzati pentru lipsa de cunostinte daca intreb prostii, dar nu am nevoie de controler mppt pe fiecare baterie?
Cam la ce buget ar trebui sa ma gandesc?

#751
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Este o mare neportivire intre<<<nu am bani de panouri>>> si 600 kwh pe luna.

De unde ai fi avind banii sa platesti factura aia.
600 kwh este consum de oameni bogati sau de oameni care au hidrogenerator.

De banii de o singura factura iei deja 2 kwp de panouri.

Cu 6 kwp poti asigura acest consum (3facturi)

Dupa capul meu ia doar panouri si nu lua baterii, foloseste un diverter in DC pentru boilerul acela si vei putea folosi un invertor offgrid pe timp de zi pentru televizor si frigider, chiar daca merge numai ziua nu se va desgheta daca este unul de calitate cu izolatia buna.

Eventual o minima baterie LTO sau lifeypo4 pentru iluminat, pe care o adaugi cu un mic charger si folosesti iluminat pe 12v.

Edited by cavit, 07 June 2019 - 20:57.


#752
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010
este posibil ca sa fie o greseala la conversie? plateam pe luna maxim 300ron (300ron / 0.6ron/kWh=500kWh). Fara retea e clar ca plita cu inductie care are putere maxima de 7000W nu v-a mai fi folisita si o sa ma gandesc sa o schimb cu una pe gaz

#753
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Se monteaza 1 (un) singur controler de incarcare baterii pentru intreg bancul de baterii, indiferent de cate baterii sunt continute in acel banc.

Ideea cu mai multe controlere este alta:
- un controler poate accepta la intrare o anumita putere de la panouri, care in principiu nu este indicat sa se depaseasca
- daca ai stringuri cu orientari diferite, atunci se indica sa utilizezi cate un controler pe fiecare orientare pentru a obtine maximul de recolta de pe acel string

In urma unei statistici tinuta de nevasta-mea, pana acum, productia mea lunara este urmatoarea:
IAN = 128.7 kWh
FEB = 178.7 kWh
MAR = 377.4 kWh
APR = 323.2 kWh
MAI = 280.7 kWh - la finalul lunii mi s-a ars rezistenta la boilerul termoelectric si pana am reusit sa cumpar si sa schimb, in zilele respective am avut un consum doar de vreo 3,5kWh.

Un consum de 600 kWh pe luna mi se pare si mie exagerat de mare. Pe de alta parte, nu inteleg ce tip de pompa de apa ai de consuma 2kW, cand pompa mea din fantana are abia 1,1kW.

Recomandarea de a se merge pe un sistem pe 48V tine de problema conversiei, a costurilor componentelor, cat si a faptului ca esti limitat la puterea maxima.
Totul se reduce la doua formule din fizica: P = U x I si E = P x h.
Daca la un moment dat ai un consum instant de 5000W, amperajul care va trebui sa treaca prin cablurile dintre baterii si invertor este de cca. 100A@48V, respectiv 200A@24V. Calculeaza tu ce grosime la cabluri ai nevoie in cele doua cazuri.

Nu stiu daca ai citit acest topic inca de la inceput (daca nu, atunci iti recomand sa o faci), dar eu am aragaz full electric (plita cu inductie + cuptor electric). Ochiurile cele mai mari au o putere maxima de 2200W. In momentul in care functioneaza un ochi, de obicei il pun pe la treapta 6-7, ca sa inceapa sa se incalzeasca mai repede (unde consumul este de cca. 800W in flash-uri), dupa care este redus pe la treapta 5 (care are cca. 4-500W) sau chiar mai jos, ca sa fiarba linistit daca e ceva de durata.
Eu nu prea pot sa cred faptul ca la tine pune sotia sa functioneze la maxim, simultan, toate cele 4 ochiuri la maxim, ca sa consumi 7000W. Pe de alta parte, in acest caz, pentru a rezista cablurile electrice de alimentare, ar trebui sa fie de minim 6mmp sectiune pentru bransament monofazic, respectiv 2,5mmp pentru cel trifazic, care nu cred ca il ai.

Referitor la generator, dupa cum l-ai descris, eu cred ca e de tip sincron. Dar daca ai scrie aici exact denumirea si modelul, atunci vom putea sti exact. Daca e de tip sincron, atunci o sa ai probleme cu anumiti consumatori mai critici, caci nu e prea stabil in frecventa colegul Topcat mai sus.

#754
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010
am citit topicul dar probabil mai trebuie sa il recitesc pentru aprofundare.
generatorul este sincron ( hxxps://www.endress-stromerzeuger.de/en/detail-view/products/ese-606-dhs-gt/ ) asa ca banuiesc ca o sa imi recomanzi sa consum din baterii pentru o frecventa stabila ( eu sper sa scoata parametriu ok deoarece este din gama lor profesionala )
circuitele actuale sunt dimensionate corect zic eu (plita are circuit trifazic dedicat cu fir de 4mmp pe o lungime de aprox 10ml si fizic are intrare de doua faze).

Edited by gooagle, 08 June 2019 - 07:37.


#755
gooagle

gooagle

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 01.05.2010
am gasit o oferta la ecowindsolar
SISTEM FOTOVOLTAIC 6 kWp-productie de energie 20-30kWh/zi Pret (EURO)
Panouri fotovoltaice policristaline 250W Photowatt Made in France 24 buc    3.360
Invertor trifazat 6kW tip Fronius Symo 6-0-3M 1   1.860
Modul Smart-Meter   1    320
TOTAL SISTEM 5.540
as dori sa imi fac o idee daca este un pret corect sau umflat si ce ar presupune ca si adaugare baterii

sincer cel mai rau imi pare ca nu exista o posibilitate ca ideile voastre, care clar vin din experienta si pasiune,  sa fie accesate de un incepator ca mine si puse in practica ca un fel de firma de consultanta si executie :(

Edited by gooagle, 08 June 2019 - 08:41.


#756
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Prietene sincer sa fiu din cate inteleg de la tine , vecinu ala ar trebui sal pupi daca tia dat curent 3 ani , imi dau seama de ce nu mai vrea sa te ajute ,
Ma , da cum sa ai pompa de 2kw , zimi si mie sa nu mor prost la ce adancime e apa care e necesarul tau de apa zilnic, ce volum are vasul de expansiune , ce debit pe minut minim ti-ar trebui care sunt consumatorii ( ca sigur nu ai spalatorie auto in curte) , suntem destui pe aici care avem pompe dar de 2kw ? Nebunie curata , sigur teai dus pe la vreun magazin de specialisti si ti-au bagato pe gat  , tu necunoscand ce ar fi mai bun pentru cazul tau , o pompa de 2kw se foloseste pentru puturi cu nivelul apei la mai mult de 50m sunt capabile sa urce apa la peste 120m h,  nu inteleg de ce zici ca iti merge pompa cateva minute pana face presiune , la mine o pompa de 1,1kw  apa e la 22m h incarca vasul de24l in 17 secunde fix de la zero presiune  si in 12 sec de la 1,5 bar la 3 bar. Tu sigur ai setat presostatul la peste 3,5bari spre4 astfel pompa va consuma si triplu pentru o cantitate foarte mica de apa , ideal ar fi sa lasi presiunea undeva intre 2,8 si 3 bar.

Edited by marius_vfp, 08 June 2019 - 08:52.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate