Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Viata in regim off-grid

* * * * * 5 votes
  • Please log in to reply
1994 replies to this topic

#37
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Palexdum,

Daca nu ai inca un regulator de incarcare a bateriilor, atunci it recomand cu caldura un regulator Midnite Classic 150, impreuna cu accesoriile Shunt si WhizBang Jr., cu care poti vedea SOC al bateriilor. De ce acest charger? Pentru ca are o multime de setari, printre care si ceea ce doresti tu, adica de a valorifica la maxim aportul solar, dar fara a consuma din baterii, dar totusi acestea sa fie pline. Stiu ca este cu mult mai scump fata de ce ai postat tu, dar totodata e cu mult superior din toate punctele de vedere.

#38
palexdum

palexdum

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 07.03.2009
Da, am regulator mppt de 40a cu intrare de 150v din panouri. Despre midnite s-a mai scris, dar este mult prea mult pentru bugetul meu. De banii astia nu-i mai bine sa fac un string de cateva panouri conectat direct la boiler, separat de circuitul de incarcare al bateriilor?

#39
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Poti face si un string separat pentru asta, dar nu stiu daca o sa functioneze corect termostatul de decuplare cand atinge temperatura maxima, pentru ca tu vei avea curent DC si e posibil sa se sudeze legaturile.

#40
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008
Emerald,

Imi place cum gandesti si sunt de acord cu tine, numai ca aici suntem pe o arie destinata producerii si gestionarii energiei verzi si topicul acesta este destinat celor care au nevoie de asa ceva intr-un regim off-grid. Pentru partea de agricultura si toate celelalte legate de autosustenabilitate ai sa gasesti pe forum in ariile specifice. Nu doresc sa amestecam treburile pentru ca pe urma chiar nu se mai intelege nimic.

Eu am facut unele precizari despre constructia casei, cat si despre partea termica, pentru ca cei care citesc sa inteleaga ca acestea sunt interconectate cu ceea ce poti obtine de la soare, vant sau hidro. De exemplu, se pomenea prin prima pagina de pompe de caldura. Din punct de vedere al randamentului COP sunt net superioare altor sisteme. Dar ce te faci daca cea mai mica pompa ajunge la un consum de 6kWh? Ce invertor ai nevoie pentru a sustine asemenea sarcina + alte aparate ce ar mai putea functiona simultan si de ce stocare ai avea nevoie? Dar mai important, ce te faci daca prinzi mai multe zile noroase la rand, asa cum s-au plans o multime de colegi pe celelalte topicuri de aici, care au avut si 12 zile la rand fara soare si cu productii de numai 500Wh/zi?
In acest caz trebuie sa revizuiesti intreaga abordare a problemei, caci pana la urma totul se reduce la bani si la ROI (return of investment).

In cazul meu, am exclus la inceput complet din mintea mea incalzirea casei cu lemne, iar pentru asta aveam la dispozitie o multime de motive bine intemeiate. Din pacate, treburile au evoluat intr-un mod diferit fata de cum mi-am dorit initial, iar acum realizez ca deocamdata e singura solutie viabila pentru mine. Daca ne raportam la comoditate, intr-adevar avem o problema, caci incalzirea cu lemne presupune achizitionarea lor din timp, deci plata in avans a caldurii, spartul si aranjatul lor, plus mizeria aferenta. Dar iarna, atunci cand beneficiezi de putina energie de la soare, consumul energetic al pompei de circulatie il pot sustine foarte usor, caci aceasta consuma cat un bec cu led.

In concluzie, treburile trebuiesc vazute atat in particular, cat si global, caci abordarea lor separata pot sa iti incurce planurile.

#41
danpin11

danpin11

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 22.09.2016
Hei, vecine! De unde le scoti pe astea? Apreciez postarile dar cu cele de mai jos nu sunt de acord!

"A:...... De asemenea, am renuntat si la panourile solare datorita costurilor mari pe partea de siguranta in exploatare si intretinere - pentru mine este mult mai simplu si comod sa incalzesc apa din boiler cu rezistenta pe timp de vara."

"De exemplu, se pomenea prin prima pagina de pompe de caldura. Din punct de vedere al randamentului COP sunt net superioare altor sisteme. Dar ce te faci daca cea mai mica pompa ajunge la un consum de 6kWh?"

Panourile mele solare (apa) au implinit frumoasa varsta de doi ani. De la punerea in functiune nu am facut nici o operatie, interventie, etc. Deci costuri intretinere, stres, etc 0 (zero). Siguranta in exploatare??? Da ce-s reactoare nucleare?! Singura chestie este sa nu fiarba (supratemperatura), adica sa ai un sistem de evacuare a caldurii atunci cand nu ai consum de apa calda. Vorbesc de sistemul meu cu tuburi.

Care frate "cea mai mica pompa ajunge la un consum de 6kWh?"?... A mea consuma 1,8kwh, masurati cu un contor Schneider ME1Z. Si nu e cea mai mica....

#42
xcvt

xcvt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 171
  • Înscris: 17.11.2018
Un sistem off grid e bine sal montezi singur sa sti sa intervi la defectiuni.

#43
rixthina

rixthina

    superb membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 29.10.2017
Discutii generale, dar si un caz particular.
Incomplet insa daca nu stim zona. (potentialul solar si eolian)
Altfel, doar discutii generale. In functie de conditiile climaterice, pot fi gasite si incluse
in topic standardele pentru izolatie minime.

Un alt aspect ar fi folosirea pentru iluminat cat mai mult timp a luminii naturale,
dar cu limitarea la strictul necesar a suprafetei geamurilor.
Mentionez ca e necesara si o buna proiectare a raportului streasina -geam, astfel incat
soarele va patrunde iarna, unghiul de incidenta al razelor solare fiind mai mic, dar sa nu patrunda vara.
Astfel, inaltimea ferestrei si umbrirea stresinii, sa fie calculate precis pentru o mai buna eficienta energetica.
etc.

#44
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Concret

64 mc rezervor de caldura, cu nisip, in fundatie - cu inertie
2 mc rezerva de caldura in vas tampon - de zi
incalzire pasiva de la soare

Rezervorul de caldura lucreaza pe termen lung. Incepe sa se incarce de prin iulie sau august. Buclele de incalzire sunt racordate la panouri solare. Ma rog ... casa e in constructie. Buclele au intrat in fundatie, deja. Panourile, poate la anu'.

Casa este astfel orientata si gandita incat, intr-o zi de iarna, pardoseala acumuleaza caldura in exces fata de necesar; deci se supraincalzeste. Energia in exces este cedata suprafetelor mai reci; peretilor si plafonului. Peretii sunt din beton de canepa, material cu inertie termica / masa termica.
In acleasi timp, panourile solare lucreaza. . Si pompeaza energie in rezervorul cu pe termen scurt / de zi. Odata ce s-a atins temperatura de proiectare in acest rezervor, panourile lucreaza in continuare si pompeaza energie in rezervorul pe termen lung.

Cand nu e soare afara sau noaptea, e simplu. Odata ce / daca pardoseala incepe a se raci sub nivelul admis, incepe pomparea apei in sistemul de  incalzire in pardoseala, din rezervorul cu regim de scurta durata. Daca soarele nu apare timp de o saptamana, intra in functiune back-up-ul.

Back-up o pompa de caldura aer-apa, de capacitate cat mai mica. In viitor, pompa aceasta de caldura va fi alimentata din propriile-i panouri fotovoltaice.

#45
rixthina

rixthina

    superb membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 29.10.2017
Cu ce e tratata apa din rezervor sa nu se strice?

#46
whlenoi

whlenoi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 02.11.2015
Incerc sa pun in valoare modul de a incalzii apa in boilere, cu sepentina. Este mult mai eficient sa incalzesti 100l de apa, cu o serpentina care contine 4l de lichid (ulei...) , decat  sa folosesti rezistentele electrice originale de 2kw. Cu un consum foarte mic poti aduce la temperatura de fierbere, 4 l lichid din serpentina inundata in 100l de apa, care va disipa caldura in 100l apa. Am facut acesta experienta avand ca agent de incalzire a serpentinei o soba "roket stove", homemade. In acest tip de soba poti arde si surcele de pe marginea drumului, cu o putere calorica foarte mare.

#47
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,090
  • Înscris: 01.12.2006

View Postvast, on 30 noiembrie 2018 - 21:46, said:

... pana la urma totul se reduce la bani si la ROI (return of investment).
Aici as avea eu o intrebare
Daca ar fi sa dai timpul inapoi si sa fi avut 'curentul' la poarta, acelasi buget la dispozitie si in plus experienta acumulata pana acum, ai mai merge pe calea asta?
Nu intreb retoric, cochetez si eu cu conceptul dar, cum ai spus mai sus totul se reduce la bani si daca apuc sa vad investitia amortizata in cursul vietii mele sau o trec la cheltuieli cu 'pasiunea' de a fi cat mai independent

#48
stoianalin

stoianalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 17.01.2014
Da, conteaza si ROI, dar pentru mine conteaza foarte mult sa nu platesc salariile si beneficiile "imbuibatior" si "baietior destepti" din domeniul energetic.
Nu se intreaba nimeni cum se face sa cele mai mari provituri de acolo ies?!? ... si asta desi veniturile si beneficiile in acest domeniu sunt mult peste medie.

Cu siguranta o sa fac orice voi putea sa ma delimitez la aceste lipitori!

#49
vast

vast

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,471
  • Înscris: 04.05.2008

View Postdanpin11, on 30 noiembrie 2018 - 23:06, said:

...
Panourile mele solare (apa) au implinit frumoasa varsta de doi ani. De la punerea in functiune nu am facut nici o operatie, interventie, etc. Deci costuri intretinere, stres, etc 0 (zero). Siguranta in exploatare??? Da ce-s reactoare nucleare?! Singura chestie este sa nu fiarba (supratemperatura), adica sa ai un sistem de evacuare a caldurii atunci cand nu ai consum de apa calda. Vorbesc de sistemul meu cu tuburi.

Care frate "cea mai mica pompa ajunge la un consum de 6kWh?"?... A mea consuma 1,8kwh, masurati cu un contor Schneider ME1Z. Si nu e cea mai mica....
Salutare vecine,
Ma bucur ca ai intervenit cu informatii din experienta personala, pentru ca este bine sa avem informatii concrete cand vorbim despre ceva.

1. Panouri solare
- nu ai precizat un cost de instalare la cheie cu "de toate"
- nu ai precizat daca iti functioneaza si iarna si cu ce randament
Da, este vorba si de o siguranta in exploatare atata timp cat este o instalatie hidraulica ce lucreaza sub presiune si la temperatura inalta. Au fost si vor mai fi cazuri de persoane care s-au oparit din cauza blocarii unor componente din instalatie. Vara, cand ai soare din plin si pe durata lunga, trebuie sa fii sigur ca instalatia functioneaza perfect, pentru ca odata cu cresterea temperaturii, creste si presiunea, iar daca supapa de suprapresiune se blocheaza, nu cred ca ai vrea sa fie cineva prin preajma - lucru pe care l-ai amintit si tu si de care esti constient ca reprezinta o problema in cazul nefunctionarii. De asemenea, intr-o asemenea instalatie nu poti bloca soarele sa iti mai incalzeasca tuburile.

In cazul panourilor fotovoltaice, in cazul in care bateriile sunt full si nu am alti consumatori, dar soarele inca straluceste din plin pe cer, regulatorul de incarcare stie sa opreasca incarcarea.

2. Pompa de caldura
- nu ai precizat la ce tip de pompa de caldura faci referinta, caci si o instalatie de AC reprezinta tot o pompa de caldura, dar de tip aer/aer, iar acolo ai dreptate cu un consum asa de mic. Daca insa facem referire la o pompa de tip sol-apa, atunci lucrurile se schimba.
Eu am facut calculul necesarului de energie la casa mea luand o valoare de 50W/mc de incalzire, pentru zilele cele mai geroase din an. Asta inseamna ca am nevoie de un max. 24kWh termici. Daca e sa ne raportam la consumul pe care l-ai spus, atunci inseamna ca am avea un COP 24:1,8 = 13,33 !!! Eu inca nu am vazut asa ceva.

Pe de alta parte, eu nu imi permit sa am un consum constant de 1,8kWh pe un singur consumator timp de 10-12 ore, asa cum de altfel imi functioneaza in prezent pompa de circulatie. Apropo de pompa de circulatie, va spuneam ieri ca am facut focul in centrala dimineata pe la ora 9, iar seara la ora 19 cand m-am dus la centrala ca sa fac un nou foc, pompa inca mai mergea.
Nu uitati, lucrurile sunt complet diferite atunci cand AI decat atunci cand NU AI !!! E o vorba in popor: Cel ce are nu il va crede niciodata pe cel ce nu are.


@validoe,
Intrebarea ta e una foarte buna in context si ma bucur ca a fost pusa.

Daca as fi avut curentul la poarta, atunci racordarea m-ar fi costat pana in 1.000 euro cu tot ce implica pana in tabloul meu de sigurante din casa. Posibil ca prin prisma inclinatiei mele tehnice as fi urmarit in timp montarea de panouri si restul componetelor pentru reducerea facturii, cat si pentru a asigura energia in cazuri de avarie ale retelei, asa cum de altfel o parte dintre colegii de pe aceasta arie au facut-o. In acest caz, investitia ar fi fost facuta in timp, ar fi mult mai mica ca valoare si nu ar fi vazuta ca un efort financiar.

Din pacate, sa fii off-grid nu este si nu va fi inca mult timp o solutie ieftina. Cea mai scumpa componenta din sistem o reprezinta bateriile, caci ele iti ofera autonomia pe o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de cat de mare este capacitatea stocata, cat si de gradul de comoditate pe care il doresti.

Eu am avut de optat intre: 1. a investi ~7000 euro in extinderea unei retele pe care a doua zi o donam benevol in contul lor, iar apoi sa platesc facturile aferente consumului si 2. in a investi intr-un sistem  propriu de producere a energiei electrice, cu limitarile de rigoare. Am ales varianta 2. care a inceput sa se amortizeze inca de cand am aprins primul bec in casa.
Pe de alta parte, datorita faptului ca smecherii (care au achizitionat la pret de nimic tot sistemul de producere si transport al energiei) nu au mai imbunatatit cu nimic vechile retele, ma uit cu compasiune la grupul local de pe FB unde se plang de faptul ca au fluctuatii si caderi de tensiune care le strica aparatele in casa sau nu se pot incalzi caci nu au curent la centrale in aceasta perioada.

#50
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Vast , daca toti ar opta varianta 2  optata de tine , asa cum zice si alin , buzunarele baietilor destepti ar fi ceva mai usurele , astfel s-ar mai uita si in jos catre bocanci nu ar mai fi cu nasu in nori. Dar din pacate pentru noi si fericire pentri ei, fraiestime este si va fi in aceasta tara .

#51
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postrixthina, on 01 decembrie 2018 - 04:02, said:

Cu ce e tratata apa din rezervor sa nu se strice?

Toate circuitele sunt de tip inchis, sub presiune.

#52
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008

View Postrixthina, on 01 decembrie 2018 - 04:02, said:

Cu ce e tratata apa din rezervor sa nu se strice?
Da bea cineva din acea apa , dupa ce o fierbi o tura mai bine  , apoi se amesteca cu tot malu din instalatie crezi ca are nevoie de tratare ,

Hai hai la spart lemne , ca se cam lasa bulaul in noaptea asta iar, da parca prea de tot o venit frigu peste noi , parca vad ca de craciun o sa avem soare si caldura ,iar infloresc migdalii aiurea si anul asta .

Edited by marius_vfp, 01 December 2018 - 18:59.


#53
danpin11

danpin11

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 22.09.2016

View Postvast, on 01 decembrie 2018 - 15:05, said:

Salutare vecine,

1. Panouri solare
- nu ai precizat un cost de instalare la cheie cu "de toate"
- nu ai precizat daca iti functioneaza si iarna si cu ce randament
Da, este vorba si de o siguranta in exploatare atata timp cat este o instalatie hidraulica ce lucreaza sub presiune si la temperatura inalta. Au fost si vor mai fi cazuri de persoane care s-au oparit din cauza blocarii unor componente din instalatie. Vara, cand ai soare din plin si pe durata lunga, trebuie sa fii sigur ca instalatia functioneaza perfect, pentru ca odata cu cresterea temperaturii, creste si presiunea, iar daca supapa de suprapresiune se blocheaza, nu cred ca ai vrea sa fie cineva prin preajma - lucru pe care l-ai amintit si tu si de care esti constient ca reprezinta o problema in cazul nefunctionarii. De asemenea, intr-o asemenea instalatie nu poti bloca soarele sa iti mai incalzeasca tuburile.


2. Pompa de caldura
- nu ai precizat la ce tip de pompa de caldura faci referinta, caci si o instalatie de AC reprezinta tot o pompa de caldura, dar de tip aer/aer, iar acolo ai dreptate cu un consum asa de mic. Daca insa facem referire la o pompa de tip sol-apa, atunci lucrurile se schimba.
Eu am facut calculul necesarului de energie la casa mea luand o valoare de 50W/mc de incalzire, pentru zilele cele mai geroase din an. Asta inseamna ca am nevoie de un max. 24kWh termici. Daca e sa ne raportam la consumul pe care l-ai spus, atunci inseamna ca am avea un COP 24:1,8 = 13,33 !!! Eu inca nu am vazut asa ceva.


Costul panourilor/instalatie solara pentru ACM depinde de tip, marime si ce alte "acareturi" mai pui pe langa, deci cat m-a costat pe mine nu are prea mare importanta in discutia noastra.
Da, instalatia mea solara merge si iarna, am tuburi, destule...si pt aport la incalzire. Sunt zile in care ridica temp. putine grade, dar asta e...nu avem soare tot timpul zilelor. Cand iarna este soare imi produc toata APC necesara plus aport la incalzire. Am 120 tuburi, sistemul este prezentat in topicul cu instalatii solare.
Despre siguranta in functionare, hai sa fim seriosi si sa nu facem din tantar, armasar! Pai o presiune de cativa bari, 2-3 e mare? Atat ai si la apa de la robinet. Temperatura poate fi mare, dar cu un sistem bine gandit si facut nu sunt probleme. O supapa de supra temp/presiune se poate bloca sau nu, la orice tip de sitem, industrial, domestic, etc.... Daca gandim asa, nici cu masina pe strada nu mai mergem, se poate bloca directia de ex....
Supapa de supra presiune trebuie sa lucreze doar in cazuri exceptionale, nu in mod normal, regulat.
Cand temp. in sistem creste si avem evident dilatarea apei aceasta este preluata/compensata de vasul de expansiune si presiune se mentine constanta. Eu am in sistem 2 bari, aproape fix sta acul manometrului, si cand este soare si cand nu este. Oricum, sistemul solar nu-l montezi in sufragerie, ca sa existe nu stiu ce riscuri imaginate sau reale....
Exista n metode de a descarca surplusul te temp. cea mai simpla este o vana comandata de un termostat care da drumul la canalizare la ceva apa calda, in boiler va intra apa rece si ciclul se repeta ori de cate ori este nevoie...

PC este de tip sol apa cu expansiune directa, am mai scris pe forum zilele trecute.
Fiecare sistem de incalzire se dimensioneaza conform nevoilor...ale casei si ale ocupantilor....
O pompa de caldura nu se dimensioneaza pentru a acoperi necesarul de caldura pentru cea mai friguroasa zi/zile a anului.... Ar fi neeconomic la achizitie si pagubos in exploatare.
In zilele f. reci se recomanda utilizarea unei alte surse pentru a completa necesarul.

#54
4di

4di

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 05.04.2006
@dan când e soare afara iarna o zi întreaga de la cât la cât ridica temperatura in puffer? Și de cât e pufferul?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate