Sisteme de panouri solare pentru preparare ACM si aport la incalzire

#91
Posted 28 December 2018 - 22:23

Stiti ce nu mi se pare mie corect din calculele voastre, e ca comparati o zi senina de vara cu o zi senina de iarna, adica productia maxima a sistemului, si ajungeti la niste valori care arata atat de bine pt cei care nu au inca un sistem solar, din punctul meu de vedere, dupa nici un an de cand am sistemul, e ca nu e corect sa compari asa fara sa mentionezi inainte ca defapt productia aia nu o prea vezi mai mult de cateva zile pe luna, majoritatea zilelor de iarna sunt innorate, pe langa faptul ca sunt si mult mai scurte.
Va pun un grafic mai jos sa vedeti cum a fost vremea in Sibiu, in noiembrie si decembrie 2018, in special de la jumatea lunii noiembrie cand s-a cam dus soarele, in grafic vedeti temperatura in boiler de 300l, in zona de jos, unde e serpentina solara, de 12 zile nu a crescut peste 15 grade!!! Creste zilnic doar din cauza ca se incalzeste de la apa din partea de sus, nu din cauza soarelui. Sagetile sunt zilele din luna decembrie in care a fost ceva productie de la soare, in luna noiembrie nu le-am marcat, se vede ca a mers bine in prima jumatate, dar din 14 noiembrie s-a cam dus soarele, a aparut tot la cateva zile. ![]() La ce ma ajuta sa stiu ca intr-o zi senina de iarna producem si 80% (cam greu) in comparatie cu vara, daca nu prea exista zile senine? Acum revenind la alternative, in toate aceste zile in care sistemul solar cu tuburi vidate (Eficienta data de producator: 780 kW/h/m²/an ) nu a produs nimic nimic, sistemul fotovoltaic montat la aceeasi adresa, pe acelasi acoperis, produce cate putin in fiecare zi, dar putin cate putin, ajungi la sfarsitul lunii decembrie 2018 la 50kwh din doar 6 panouri. De valoarea sistemului solar cu tuburi vidate luam lejer un sistem fotovoltaic format din 12-16 panouri, cu care in aceleasi zile innorate as fi produs sigur 100kwh in decembrie 2018. gry2000, on 27 decembrie 2018 - 19:01, said: ... Sistemul meu solar cu o suprafata de 2m2ef, are conform producatorului, un randament de 650W/mp la o radiatie solara de 1000W/mp. Deci un randament de 65% (de vreo 3-4 ori mai bun ca cel voltaic retail deci). Iar la instalatia de solar in cazul meu, cele 30 de tuburi au fost doar cam 25% din valoarea totala a facturii. Instalatia e incomparabil mai simpla la fotovoltaice, si mult mai putine componente (care se pot strica in timp). Un an nou senin tuturor, in sibiu ploua ca dracu .. acum o da spre lapovita ![]() Edited by ovisopa, 28 December 2018 - 22:26. |
#92
Posted 29 December 2018 - 11:33

ovisopa, on 28 decembrie 2018 - 22:23, said:
Un an nou senin tuturor, in sibiu ploua ca dracu .. acum o da spre lapovita ![]() - Oare cat de fiabil e inverterul ongrid? E o componenta destul de scumpa. - La vremea cand am montat panourile solare, acum 6 ani, nu sunt sigur ca facand aceleasi calcule kitul fotovoltaic iesea mai avantajos. Parca inverterul era mai scump iar panourile erau mai ieftine fiind aduse din China, inainte de a impune UE taxele de import pe panourile din afara. Acum, se pare ca balanta se inclina inspre fotovoltaic dar cu o rezerva legata de fiabilitatea invertorului. Si ar fi nevoie de un invertor cu o functie de a porni un consumator sau chiar doi (rezistente boiler) in caz de supra-productie. La panourile mele plane, daca apare soarele peste un nivel sesizat de senzorul de radiatie solara, automatizarea dejivreaza panourile cu apa cea mai calda disponibila din boiler sau pufer. E nevoie in jur de 15 minute. ![]() |
#93
Posted 29 December 2018 - 18:52

A apatut un mppt special pt rezistente boiler, a pus doega link cu el. Ajune in jur de 1800ron cu taxe. Dzca tine 8-10 ani mi se pare rentabil. Are unda hexagena nu pura, dar se pare ca nu ar cauza probleme.
Ar mai fi o varianta cu rezistente de 24v 900w legate direct din panouuri de 31v dar devine incomod instalarea a 3-4 rezistente in flansa. Asa ar fi poate cel mai avantajos si simplu. Lupta in eficienta in raport cu investitia si durata de viata este intre panourile plane sau pv, cele cu tuburi fiind mai... pretentioase ca sa nu zicem altceva. |
#94
Posted 29 December 2018 - 20:22

Dar din experiența voastră e mai rentabil vara foto-voltaice pt producere ACM sau panourile heatpipe ? La același pret de achiziție ma refer .
|
#95
Posted 30 December 2018 - 11:00

ovisopa, on 28 decembrie 2018 - 22:23, said:
Stiti ce nu mi se pare mie corect din calculele voastre, e ca comparati o zi senina de vara cu o zi senina de iarna, adica productia maxima a sistemului, si ajungeti la niste valori care arata atat de bine pt cei care nu au inca un sistem solar, din punctul meu de vedere, dupa nici un an de cand am sistemul, e ca nu e corect sa compari asa fara sa mentionezi inainte ca de fapt productia aia nu o prea vezi mai mult de cateva zile pe luna, majoritatea zilelor de iarna sunt innorate, pe langa faptul ca sunt si mult mai scurte. Agree. ovisopa, on 28 decembrie 2018 - 22:23, said:
Comparatia aia de randament e corecta doar pt suprafata ocupata pe acoperis!!! Nu ca si cost al investitiei, atentie mare, la acelasi cost al tuburilor solare, in cazul meu 3300 lei pt 2.8mp solar (westech hy-h58 - 30 tuburi), cumperi 8mp de fotovoltaice (5 panouri monocristaline de 295w de la dbsolar)!!! Iar la instalatia de solar in cazul meu, cele 30 de tuburi au fost doar cam 25% din valoarea totala a facturii. Instalatia e incomparabil mai simpla la fotovoltaice, si mult mai putine componente (care se pot strica in timp). Not agree. Sa spunem si altora despre ce e vorba mai exact. - Daca e sa compari la aceasi suprafata ocupata pe acoperis, cu 2 mp de solar produci vara 1300 W/h, dar cu voltaic maxim 380 W/h. Iarna produci la fel dar inmultit cu 0,6 in decembrie. (zi insorite si sisteme solare TV fara pierderi mari) Daca e sa vorbim de un sistem solar vs voltaic la aceasi putere de 1000 W/h, preturile sunt in favoarea primului cu mult. Asta daca vrei sa faci un sistem voltaic conform dpdv tehnic, cu invertor ongrid si smart meter de bransament, sau invertor ongrid cu smart meter inclus. Doar acestea iti dau puterea produsa cu prioritate in consumatorii casnici. Restul invertoarelor ieftine (inclusiv cel pus de doega) sunt din categoria hobby, si au aplicatii limitate. (ex utilizare exclusiv pe rezistente de boiler, dar nu si pe alti consumatori/ ongrid, cu decontare de energie exportata in retea ca si prosumer) Ca sa nu mai spun ca in tarile civilizate, de la Ungaria spre USA adica, se folosesc sisteme hibrid-ongrid, care iti ofera maxim de avantaje, dar cu un cost pe masura. Iti dau energia produsa din voltaic cu prioritate pe consumatori casnici, iti baga surplusul in retea cu decontare de tarif prosumer, iti dau energie in casa din acumulatori in caz de avarie retea. gmartau, on 29 decembrie 2018 - 11:33, said:
- Ca sa aduni acei wati in fiecare zi de iarna nu trebuie sa te asiguri ca ai panourile curate? Cum faci cand sunt multe zile consecutive in care ninge mai mult sau mai putin dar suficient pentru un strat de 1-2 cm? Asa e vremea in zona mea de mai bine de 2 saptamani. - Oare cat de fiabil e inverterul ongrid? E o componenta destul de scumpa. - La vremea cand am montat panourile solare, acum 6 ani, nu sunt sigur ca facand aceleasi calcule kitul fotovoltaic iesea mai avantajos. Parca inverterul era mai scump iar panourile erau mai ieftine fiind aduse din China, inainte de a impune UE taxele de import pe panourile din afara. Acum, se pare ca balanta se inclina inspre fotovoltaic dar cu o rezerva legata de fiabilitatea invertorului. Si ar fi nevoie de un invertor cu o functie de a porni un consumator sau chiar doi (rezistente boiler) in caz de supra-productie. La panourile mele plane, daca apare soarele peste un nivel sesizat de senzorul de radiatie solara, automatizarea dejivreaza panourile cu apa cea mai calda disponibila din boiler sau pufer. E nevoie in jur de 15 minute. IMG_20181218_115742.jpg Ai pus bine punctul pe i... Fiabilitatea unui invertor ongrid casnic nu e cunoscuta in Romania pentru ca nu sunt multi care il folosesc de ani de zile, ca sa avem un feedback real. Tocmai de aceea trebuie achizitionat de la o firma din Romania, care este dealer autorizat si poate oferi garantie, suport tehnic, piese, service, etc. Tot ce este cumparat din afara RO iese din discutie categoric din motivele de mai sus. Un invertor hibrid ongrid trifazic de ultima tehnologie, cu putere de 3 x 1 KVA costa in Romania in jur de 10000 lei cu TVA. Panourile sunt cea mai ieftina componenta a sistemelor, dar costa mai mult restul. (automatizari inteligente, pompe HE, conexiuni, UPS in cazul solar, sau invertor inteligent, smart meter, tarife bransament contor inteligent, acumulatori de backup pentru sisteme ideale hibride) victor29cr, on 29 decembrie 2018 - 18:52, said:
A apatut un mppt special pt rezistente boiler, a pus doega link cu el. Ajune in jur de 1800ron cu taxe. Dzca tine 8-10 ani mi se pare rentabil. Are unda hexagena nu pura, dar se pare ca nu ar cauza probleme. Ar mai fi o varianta cu rezistente de 24v 900w legate direct din panouuri de 31v dar devine incomod instalarea a 3-4 rezistente in flansa. Asa ar fi poate cel mai avantajos si simplu. Lupta in eficienta in raport cu investitia si durata de viata este intre panourile plane sau pv, cele cu tuburi fiind mai... pretentioase ca sa nu zicem altceva. Sunt multe invertoare MPPT destepte in piata, mai ales de la producatori mari. Daca e sa aduci de afara ceva si ti se strica dupa o luna, adio bani, deci e un risc mare... 4di, on 29 decembrie 2018 - 20:22, said:
Dar din experiența voastră e mai rentabil vara foto-voltaice pt producere ACM sau panourile heatpipe ? La același pret de achiziție ma refer . Daca pui aceasi suma ca si investitie, o sa ai o putere usor mai mica de productie din voltaic vs solar. Daca mai pui la socoteala ca pe rezistentele de la boiler se va forma calcar destul de des, ajungi la concluzia ca nu merita voltaic doar pentru ACM. Daca insa vrei sa folosesti energia electrica si pentru alti consumatori casnici, e de preferat voltaic cu subventie. |
#96
Posted 30 December 2018 - 11:49

#97
Posted 30 December 2018 - 11:54

#99
Posted 30 December 2018 - 12:09

#100
Posted 30 December 2018 - 12:18

Nu.
![]() Depunerile de calcar sînt cu atît mai mari, cu cît temperatura apei este mai mare. |
|
#101
Posted 30 December 2018 - 12:39

raduk, on 30 decembrie 2018 - 12:18, said:
Nu. ![]() Depunerile de calcar sînt cu atît mai mari, cu cît temperatura apei este mai mare. Nu cred că toată lumea are sistem de dedurizare în instalație, deși ar cam trebui. Eu unul nu mi-am permis. |
#102
Posted 30 December 2018 - 12:57

Apa de la retea in mare parte are 5 grade germane duritate. Cu o asemenea duritate rezistenta nu prezinta depuneri intr-un an cand i se va face curatirea boilerului. Eu am avut 16 grade la apa din foraj si o dedurizez pana la 5. Rezistenta este curata chiar si dupa 18 luni cand am curatat boiler. Avea doar un film superficial depus. Boilerul vechi cand il foloseam inainte de dedurizator era in alta situatie insa. Inauntru lui cat si pe rezistenta se formasera efectiv corali de calcar. Un boiler costa aprox 1000ron mai mic, statia 2000 si rasina tine 10 ani. E mai ok cu dedurizator daca pui in calcul si costul electrocasnicelor.
|
#103
Posted 30 December 2018 - 14:08

jemy, on 30 decembrie 2018 - 12:39, said: [...] Eu unul nu mi-am permis. ![]() victor29cr, on 30 decembrie 2018 - 12:57, said: Apa de la retea in mare parte are 5 grade germane duritate. [...] ![]() |
#104
Posted 30 December 2018 - 19:54

O apa la 17-20 grd germane este medie ca duritate. Eu am 17 la put si nu o dedurizez din cauza ca nu mai e potabila. Cum nu facem mancare cu apa de bidon, prefer asa, decat sa folosesc filtrul cu osmoza inversa care e o mare porcarie si pe care l-am aruncat la gunoi. Apropo, am instalatie de dedurizare cu osmoza si filtru UV de vanzare perfect functionala, in prezent pusa in by-pass. Detalii pe PM.
Va spun din experienta ca la boilerul mic de 15 l de sub chiuveta, se aud deja dupa cateva luni depunerile de calcar usoare cand merge rezistenta. Noroc de faptul ca nu merge des, el fiind un buffer de ACM pana vine apa de la CT la baie. (inseriat pe apa calda adica) In bolierul solar de 200 l insa nu e nimic pe serpentine, chit ca au mers ocazional si la 80 de grade. Depinde extrem de mult de suprafata de contact termica, formarea calcarului. Edited by gry2000, 30 December 2018 - 19:58. |
#105
Posted 01 January 2019 - 18:10

gry2000, on 27 decembrie 2018 - 19:01, said:
Acum ca sa-ti explic, ca la scoala: Sistemul meu solar cu o suprafata de 2m2ef, are conform producatorului, un randament de 650W/mp la o radiatie solara de 1000W/mp. Deci un randament de 65% (de vreo 3-4 ori mai bun ca cel voltaic retail deci). Acum, in luna august, pe 06 august in Romania a fost zi senina complet, deci o luam ca etalon. Cel putin pentru mine a fost cea mai buna productie de energie solara, in jur de 29 grade castig mediu in boiler. In octombrie am obtinut tot pe 06, in jur de 29,5 grade castig mediu in boiler, deci un randament superior zilei de 06 august, dar care este desigur in marja de 60-70% castig efectiv din radiatia termica totala ajunsa la colectorul solar. Cred ca te-am lamurit complet acum. ... văd că nimeni nu vede discordanța - că se compară chestii diferite și se utilizează termenii greșit, ASTFEL: -65% randament al instalației - corect -ai obținut 29*C câștig, în vară- bravo -iarna ai obținut 29,5*C - excelent DAR asta înseamnă că panourile tale au avut ceva peste 65% randament NU ÎNSEAMNĂ că randamentul tău toamnă/vară este SUPRAUNITAR!!! e simplu: panourile au avut un randament mai bun (dar TOT subunitar), ai avut mai multe grade în boiler cum să numești folosești termenul „randament” pt compararea câștigurilor zilnice??? |
|
#106
Posted 01 January 2019 - 18:56

gry2000 ne trimite pe toti la scoala, la invatat.... sau ne invata el tot. Uneori sunt tolerant.
Eu inca mai astept de la el schema sistemului sau, componentele folosite si ceva poze cu marea minune. Inca astept.... |
#107
Posted 01 January 2019 - 19:31

gry2000, on 30 decembrie 2018 - 11:00, said:
Sa spunem si altora despre ce e vorba mai exact. - Daca e sa compari la aceasi suprafata ocupata pe acoperis, cu 2 mp de solar produci vara 1300 W/h, dar cu voltaic maxim 380 W/h. Iarna produci la fel dar inmultit cu 0,6 in decembrie. (zi insorite si sisteme solare TV fara pierderi mari) Dar nu inteleg ce te tot legi de suprafata ocupata? nu stiu pe cati ii afecteaza direct suprafata ocupata de un sistem pe acoperis, in schimb as intelege cat te "afecteaza" valoarea investitiei, sincer eu nu am nici o treaba cu cati mp imi ocupa pe acoperis, daca am suficient acoperis, nu le cari in spate, dupa mine poa' sa ocupe tot acoperisul, daca la aceeasi suma produc mai mult cu voltaic decat cu solare. gry2000, on 30 decembrie 2018 - 11:00, said:
Daca e sa vorbim de un sistem solar vs voltaic la aceeasi putere de 1000 W/h, preturile sunt in favoarea primului cu mult. Asta daca vrei sa faci un sistem voltaic conform dpdv tehnic, cu invertor ongrid si smart meter de bransament, sau invertor ongrid cu smart meter inclus. Doar acestea iti dau puterea produsa cu prioritate in consumatorii casnici. Restul invertoarelor ieftine (inclusiv cel pus de doega) sunt din categoria hobby, si au aplicatii limitate. (ex utilizare exclusiv pe rezistente de boiler, dar nu si pe alti consumatori/ongrid, cu decontare de energie exportata in retea ca si prosumer) Nope, nu e mai ieftin, avand in vedere ca tu calculezi pretul Froniusului trifazat, sa zic asa, cel mai scump echipament, de care nu toti au nevoie, si cu monofazic poti face la fel de bine treaba. Dar nu iei in considerare ca solaru iti face doar apa calda, pe cand un invertor ongrid sau un Hybrid MPP monofazat iti face si apa calda, iti alimenteaza si consumatorii din casa Habar n-am cat de des se pune calcarul pe rezistente, dar parca sunt destul de ieftine la 250 lei ... vom vedea cati ani o sa tina si invertoarele, fiecare cum are norocu si garantie. gry2000, on 30 decembrie 2018 - 11:00, said: Doar acestea iti dau puterea produsa cu prioritate in consumatorii casnici. Prima zi din an a fost superba, sper sa avem parte de cat mai multe zile insorite ![]() gmartau, on 29 decembrie 2018 - 11:33, said:
- Ca sa aduni acei wati in fiecare zi de iarna nu trebuie sa te asiguri ca ai panourile curate? Cum faci cand sunt multe zile consecutive in care ninge mai mult sau mai putin dar suficient pentru un strat de 1-2 cm? Asa e vremea in zona mea de mai bine de 2 saptamani. - Oare cat de fiabil e inverterul ongrid? E o componenta destul de scumpa. - La vremea cand am montat panourile solare, acum 6 ani, nu sunt sigur ca facand aceleasi calcule kitul fotovoltaic iesea mai avantajos. Parca inverterul era mai scump iar panourile erau mai ieftine fiind aduse din China, inainte de a impune UE taxele de import pe panourile din afara. Acum, se pare ca balanta se inclina inspre fotovoltaic dar cu o rezerva legata de fiabilitatea invertorului. Si ar fi nevoie de un invertor cu o functie de a porni un consumator sau chiar doi (rezistente boiler) in caz de supra-productie. La panourile mele plane, daca apare soarele peste un nivel sesizat de senzorul de radiatie solara, automatizarea dejivreaza panourile cu apa cea mai calda disponibila din boiler sau pufer. E nevoie in jur de 15 minute. IMG_20181218_115742.jpg Avantaj mare la la solarele plane pt ca au inclus "sistemul" de degivrare, dar iti spun sincer ca cel putin la acoperisul meu, care e destul destul de inclinat, deocamdata nu am avut probleme cu zapada, acum 2 saptamani cand a nins bine (20cm) a cazut singura zapada de pe panourile de sus, dar a ramas totusi blocata la panoul de jos, pt ca mai este aproape un metru de tigla sub panou, a trebuit doar sa dau de pe balcon cu o coada de matura, zapada de pe tiglele de jos si de pe panoul de jos, si am avut productie din fotovoltaice. |
#108
Posted 02 January 2019 - 13:50

gushpi, on 01 ianuarie 2019 - 18:10, said:
văd că nimeni nu vede discordanța - că se compară chestii diferite și se utilizează termenii greșit, ASTFEL: -65% randament al instalației - corect -ai obținut 29*C câștig, în vară- bravo -iarna ai obținut 29,5*C - excelent DAR asta înseamnă că panourile tale au avut ceva peste 65% randament NU ÎNSEAMNĂ că randamentul tău toamnă/vară este SUPRAUNITAR!!! e simplu: panourile au avut un randament mai bun (dar TOT subunitar), ai avut mai multe grade în boiler cum să numești folosești termenul „randament” pt compararea câștigurilor zilnice??? danpin11, on 01 ianuarie 2019 - 18:56, said:
gry2000 ne trimite pe toti la scoala, la invatat.... sau ne invata el tot. Uneori sunt tolerant. Eu inca mai astept de la el schema sistemului sau, componentele folosite si ceva poze cu marea minune. Inca astept.... Vad ca unii dintre voi au chef de cearta din prima zi a anului. Ei bine mai oameni buni, de acum incolo nu o sa mai primiti niciun raspuns de la mine. Am explicat foarte clar si am fost foarte ingaduitor in unele cazuri, dar pana aici. ovisopa, on 01 ianuarie 2019 - 19:31, said:
Dar nu inteleg ce te tot legi de suprafata ocupata? nu stiu pe cati ii afecteaza direct suprafata ocupata de un sistem pe acoperis, in schimb as intelege cat te "afecteaza" valoarea investitiei, sincer eu nu am nici o treaba cu cati mp imi ocupa pe acoperis, daca am suficient acoperis, nu le cari in spate, dupa mine poa' sa ocupe tot acoperisul, daca la aceeasi suma produc mai mult cu voltaic decat cu solare. Vezi tu Ovi, ai inceput comparatia de la suprafata ocupata chiar tu... In mod sigur nu te-ai gandit la structura de rezistenta a acoperisului, la cat de veche este si DACA mai suporta greutate in plus pe ea, astfel incat la un cutremur sa nu se prabuseasca peste oamenii din casa. PV-urile astea nu-s chiar usoare, fac adunate cateva sute de kg, mai mult ca toata tabla de pe acoperis in unele cazuri, deci...trebuie calculat si gandit cu atentie, nu facut treaba hei-rupist. ovisopa, on 01 ianuarie 2019 - 19:31, said:
Nope, nu e mai ieftin, avand in vedere ca tu calculezi pretul Froniusului trifazat, sa zic asa, cel mai scump echipament, de care nu toti au nevoie, si cu monofazic poti face la fel de bine treaba. Dar nu iei in considerare ca solaru iti face doar apa calda, pe cand un invertor ongrid sau un Hybrid MPP monofazat iti face si apa calda, iti alimenteaza si consumatorii din casa Habar n-am cat de des se pune calcarul pe rezistente, dar parca sunt destul de ieftine la 250 lei ... vom vedea cati ani o sa tina si invertoarele, fiecare cum are norocu si garantie. Nu stiu exact la ce te referi, dar cred ca o fi vreo functie a invertorului trifazat, care muta productia pe faza cu consumul cel ai mare?? Dar daca ai invertor monofazic si tot consumul e pe o singura faza (ai instalat contor de 220v ,nu 380v) s-a rezolvat "problema". Chiar si cu contor trifazat, cum am eu, si invertor monofazic, injectez totul intr-o singura faza, pe care am cei mai multi consumatori, si e perfect asa, sunt deja cateva luni consecutive in care factura de curent e mai mica cu 100 - 150 lei decat in 2016 si 2017. Probabil factura de luna asta (ianuarie 2019) nu o sa fie cu asa mult mai mica, pt ca productia pe decembrie a fost aproape 50kwh Man, in prezent sistemul complet Fronius este unicul gandit pentru un prosumer. Eu vorbesc de prosumeri on-grid cu contract de vanzare-cumparare si ATR, nu de instalatii improvizate. AFM-ul vrea ca sa faca in Romania exact ce au facut si nemtii in tara lor, doar ca ei au dat 10000 euro subventie. Bun, deci daca vrei sa discutam la acest nivel, exista bransamente mono si trifazice. In peste 80% din cazuri, aceste sisteme se vor instala pe bransamente noi trifazice. Pe bransament trifazic nu iti va face nimeni instalatie on-grid monofazica, cel putin nu o sa faca obiectul subventiei de 20000 lei de la AFM. 2. Ca sa ai o instalatie corecta dpdv tehnic mai trebuie sa studiezi in mod sigur, ca sa vezi solutiile celor din vest, pe care deabia acum le promoveaza unii prin RO. Da, invertorul Fronius in bucla de comunicatie cu smart meter (doar cu el, nu cu senzori pusi pe cablu gen Solax !!!) iti va da din 600 W produsi, exact 120W pe L1 la frigider, 35W pe L2 la becuri si restul sa spunem injectie in retea cand nu ai alt consum. Asta este solutia cea mai buna in favoarea prosumerului. Restul le trecem in categoria improvizatii. Mai exista si invertoarele MPP Solar hibride, cu smart meter inclus, care este obligatoriu la trifazat ca sa ai productia directionata CU PRIORITATE pe consum casnic exact pe faza unde ai consum instant. Daca vorbim de bransamente monofazice, acolo nu e nevoie de acest sistem cu smart-meter ci doar de un simplu invertor ongrid, care baga tot ce poate pe o faza. Daca ai consum in casa bine, daca nu ai se inregistreaza de catre contorul bidirectional de bransament ca si energie exportata cu 0,2276 lei /kWh. In ambele cazuri este nevoie ca utilizatorii bransati la Electrica, sa faca acel contract de prosumer cu furnizorul. Contorul bidirectional de bransament (daca nu-l au) va fi instalat de catre Electrica distributie. Puterea maxima posibil a fi injectata in retea trebuie sa fie mai mica decat Pin din ATR. Obs. Majoritatea contoarelor electronice trifazice de dupa 2007 sunt bidirectionale. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users