Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn

Didgeridoo
 

Sisteme de panouri solare pentru preparare ACM si aport la incalzire

* * * * - 7 votes
  • Please log in to reply
3086 replies to this topic

#2197
alin_ag2003

alin_ag2003

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 27.02.2010

View PostNeaceasca85, on 28 aprilie 2022 - 10:09, said:

Azi zi innorata si nema productie solara. Ieri frigea apa.
Ieri a fost si la mine ceva nor... Cu toate astea tot am ajuns la 42 grade bagate in pufferul din casa... Nu am mai pornit demult centrala... Sant curios de o treaba si vreau sa va intreb pe cei care aveti tuburi cu heat pipe : cand e plafon subtire de nori cum e la voi culege ceva? Eu am tuburi cu absortie directa si am observat ca pleaca pompa si reusesc sa culeg 40 grade si chiar putin peste...Stiu ca nu ar fi relevanta comparatia dar sant interesat cum se comporta cele cu heat pipe vs cele cu absortie directa..
Aici ni se prezinta un experiment care zice ca ar fi...
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/YQXKokaQahA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Logic ar trebui sa fie prin simplu fapt ca heat pipeul este in sine un schimbator de caldura care are pierderi...

Edited by alin_ag2003, 30 April 2022 - 07:54.


#2198
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,678
  • Înscris: 14.10.2008
Azi ba soare, ba nor, ba porneste pompa, apoi se opreste.

Bine ca batrana centrala poate sa functioneze pe ACM chiar si cu toata tevaraia din casa demolata, asta se intampla acum pentru inlocuire tevi si radiatoare, cei 2 robineti generali tur-retur inchisi si golita instalatia de incalzire, dar pastrata apa din cazan.

Pana miercuri se pune si iepurasul tanar Vaillant in locul moshului Buderus GB 112.

#2199
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008
Dragi colegi, incepand cu ziua de marti, sunt si eu un mandru posesor de panou solar ACM :D Panoul este presurizat, dotat si cu siguranta pentru incalzirea electrica a apei, si un controller. Acum, am si eu cateva intrebari, daca imi permiteti:
1. Stiti de vreo automatizare wireless care, tinand cont de temperatura apei din boiler, sa poate inchide robinetul de la panou si sa il deschida pe cel de la centrala? Si invers. Avand in vedere ca intrarea ACM e intr-un colt al casei, iar centrala in coltul opus, cand temperatura apei e prea mica, trebuie sa fac treaba asta manual...
2. Inainte de a monta panoul, am montat si un dedurizator. Dupa el, am montat si o pompa pentru ridicarea presiunii in instalatie. Aseara, apa din boiler avea aproape 80 de grade. In timpul dusurilor, totul a fost OK dpdv al presiunii apei calde. In aceasta dimineata, apa are undeva la 47 de grade. Problema este ca presiunea pe apa calda e cam mica. Nu tarcaie apa, dar nu are nici presiunea de pe apa rece. Aveti vreo idee despre ce as putea verifica? Pare ca in aceleasi conditii tehnice, "ceva" se intampla si scade presiunea...
3. Avand in vedere ca in dimineata instalarii am constatat ca lipseste anodul de magneziu din pachet, acesta fiind trimis ulterior, cam care e fereastra de timp in care boilerul poate functiona fara acest anod? Cei cu care am facut instalarea au inceput o alta lucrare, si nu prea pot ajunge in urmatoarele 1-2 luni pentru a instala anodul (dureaza mult mai mult sa puna schela si sa o stranga decat sa il monteze).
O sa va mai intreb diverse, pe masura ce exploatez sistemul. Panoul instalat este acesta: https://www.damistal...15-tuburi/07148, iar controllerul este cel recomandat de ei acolo in pagina produsului.

#2200
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
1. Automatizarea sigur se poate face, insa nu stiu daca merita. Trebuie robineti motorizati si un termostat/controller. Trebuia sa ii intrebi pe cei care ti-au facut instalarea, erau cei mai in masura sa iti dea un sfat la fata locului.

2. Ai apa rece de la retea? Pompa aia de ridicarea presiunii nu prea e in regula, trage de la vecini ca sa iti dea tie presiune mai mare. Referitor la presiunea apei calde, probabil traseul pana la panou si inapoi la dus e lung si tevile prea subtiri. Static, presiunea pe apa calda trebuie sa fie egala, sau mai mare decat presiunea apei reci. Cand dai drumul la apa calda, itervin caderi de presiune pe tevile de legatura si posibil ca de aici sa fie diferentele.

3. Efectele lipsei anodului de magneziu se vad in timp. Are rol anticoroziv. E greu de zis cat timp e "safe" sa folosesti boilerul fara anod de magneziu. Depinde si de calitatea apei. Tevile pana la panou sunt din plastic? Asta mai ajuta, insa nu e bine sa te bazezi pe asta. Alta intrebare insa, vas de expansiune ti-au montat? Boilerele astea de se urca pe casa sunt cam firave si nu stiu daca e bine sa le exploatezi la presiunea limitat data de supapa de siguranta.

#2201
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008
Salut!
1. Da, stiu, dar am vazut ca nu sunt foarte scumpi, am vazut unul de la Tiemme pe la 300 de lei, comanda wifi. Nu e un capat de lume... Cei care au facut instalatia erau si ei in cautarea unei solutii de automatizare, mai ales wireless. Intre timp, am vorbit cu cineva, poate face un Arduino :D Vedem ce iese, va tin la curent ;)
2. Apa rece da, vine de la retea, dar trece prin dedurizator. Pompa e pusa DUPA dedurizator, nu cred totusi ca ia din presiunea vecinilor. Nici eu nu as vrea sa procedez asa, iau de la ei sa bag la mine...
3. Da, toata instalatia la mine este pe PPR, din cate am inteles au pus teava de 28 (am retinut cand am mers sa luam protectia de teava, cea cu protectie UV, pentru 28 cautau). Vas de expansiune nu are panoul, daca el nu a fost prevazut cu asa ceva, se poate monta ulterior? La treaba asta cu presiunea m-am gandit si eu, mai ales la perioada din vara cand voi fi plecat in concediu, 7-10 zile, ce fac atunci? Am inteles ca nici boilerul nu poate fi golit, se pot arde heatpipe-urile...
Intre timp imi bat capul cu acel controller, dintr-un motiv sau altul, desi l-am setat (Cred eu) sa porneasca rezistenta pentru incalzit apa la 30 de grade, pare ca porneste si mai devreme. Diseara, pentru mai mult siguranta, o sa ii tai alimentarea catre aceasta rezistenta.

#2202
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,778
  • Înscris: 29.08.2006
exista la Caleffi ceva vana cu servomotor si termostat care o poti seta/programa sa comute circuitele automat in functie de temperatura citit da termostat ...caleffi 106 parce e sistemul.

#2203
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,054
  • Înscris: 17.01.2012
...când pleci în CO, arunci o țoală pe țambal! :P

#2204
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
La tuburi se poate lipi banda de aluminiu pe ele. Cand vrei sa "inchizi" caldura rotesti tuburile cu banda de aluminiu in sus. Problema e sa ai acces la panou, ceea ce inteleg ca e cam cu probleme daca e nevoie de schela. In plus e si placut sa ai apa calda cand te intorci din co.

#2205
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008

View Postl_stoian79, on 09 mai 2022 - 10:02, said:

exista la Caleffi ceva vana cu servomotor si termostat care o poti seta/programa sa comute circuitele automat in functie de temperatura citit da termostat ...caleffi 106 parce e sistemul.
Vad ca e pentru pompa de caldura, nu stiu daca ma ajuta... Oricum, robinetii motorizati trebuie luati, si atunci cred ca e mai misto cu un controller facut cu Arduino, pana la urma il poti si personaliza la maxim, fix pe ce ai nevoie.

View Postgushpi, on 09 mai 2022 - 10:07, said:

...când pleci în CO, arunci o țoală pe țambal! Posted Image
Foarte greu, panoul e pe casa, sa urc acolo e complicat....

View PostM_ierdnA, on 09 mai 2022 - 10:13, said:

La tuburi se poate lipi banda de aluminiu pe ele. Cand vrei sa "inchizi" caldura rotesti tuburile cu banda de aluminiu in sus. Problema e sa ai acces la panou, ceea ce inteleg ca e cam cu probleme daca e nevoie de schela. In plus e si placut sa ai apa calda cand te intorci din co.
Daca ar sta asa cum e acum, si ar face cineva o golire de instalatie, sau macar ar folosi pentru 1-2 dusuri, odata la cate zile ar fi indicat sa se faca treaba asta? Ma gandesc totusi ca vara ajunge temperatura lejer la 90 de grade, si atunci cred ca zilnic ar trebui facuta treaba asta... Ori asa, ori las robinetul de golire deschis putin, cat sa treaca niste apa permanent prin el. Dar, daca trece prea putina, e degeaba, daca trece prea multa, consum atata apa degeaba... Daca ar trece undeva la 1 litru la 30 de min, noaptea ar raci destul boilerul cat sa reia incalzirea ziua destul de jos. In plus, pe 7 zile ar consuma sub un metru cub de apa... Nu e situatia ideala, dar alta idee acum nu am Posted Image
Cu un arduino, se poate rezolva si treaba asta, in functie de temperatura din boiler si ora (noapte) sa dea drumul la apa calda, 5 minute.

L.E. Ia uitati aici: https://www.torelect...-zigbee-30.html - comanda prin Google Assistant. Daca mai gasesc ceva care poate sa si citeasca temperatura din boiler, deja am rezolvat problema prin rutine Google :D

Edited by bx3m, 09 May 2022 - 10:27.


#2206
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Eu vorbeam de situatii exceptionale, ca nu poti regla temperatura in boiler prin rotirea tuburilor. Pleci in concediu, rotesti tuburile (echivalent cu a pune ceva pe ele) si nu ai batai de cap. cand te intorci gasesti boilerul rece. Probabil mai poti pune un robinet motorizat ca sa arunci apa calda cand e nevoie.

#2207
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008
Mda, daca as ajunge usor la ele, le pot acoperi la fel de usor ca si daca le-as roti. Din pacate, trebuie sa adopt o solutie monitorizabila si operabila de la distanta.
Acum, trebuie doar sa gasesc un controller care poate citi temperatura din boiler folosind sonda respectiva, integrabil in Google...
Stie cineva daca la robineti cu fluturas se poate inlocui fluturasul ala cu un maner pentru a putea fi operat cu electrovalva aia?

Edited by bx3m, 09 May 2022 - 10:54.


#2208
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,778
  • Înscris: 29.08.2006

View Postbx3m, on 09 mai 2022 - 10:20, said:

Vad ca e pentru pompa de caldura, nu stiu daca ma ajuta... Oricum, robinetii motorizati trebuie luati, si atunci cred ca e mai misto cu un controller facut cu Arduino, pana la urma il poti si personaliza la maxim, fix pe ce ai nevoie.
....


NU este dedicat ptr pompa dde caldura, se poate folosi si in fonfiguratie cu pompa de caldura. Vana respectiva se foloseste pentru a separa si control 2 circuite d eincalzire, independent de sursa de caldura. Nu trebuie legat cu sursa de caldura (centrala, pompa), el doar deschide sau inchide un circuit in functie de temperatura unui termostat, care e treaba ta unde il montezi...in boiler, la centrala, pe tuburile solare, pe o alta teava...etc...

Si sincer, daca nu esti in meserie sau nu esti pasionat de Arduino&co, nu ti-as recomanda sa mergi pe solutii improvizate de genul asta.... in caz ca nu merge ceva, sau merge defectuos vei depinde de un "haker" sa ti-l faca sa mearga...stai si te uiti la panouri si n-ai apa calda in casa.... la o vana gen Caleffi ai un robinet manual care il poti comuta cum vrei tu, independent de termostate/senzori etc... "manual over-ride".... incearca sa simplifici cat de mult automatizarile, ca totul e frumos cat timp functioneaza, in schimb daca e o problema, e o problema mare daca nu stii in amanuntime sistemul.... parerea mea.


LE: apropo, nu ai posibilitatea sa legi o piscina afara (gonflabila, da de capacitate mai mare), si sa recirculi apa din piscina?
si iaca cand pleci in concediu, in loc sa SUPRA incalzeasca apa dintr-un boiler (n-ai consum), vanata motorizata comuta pe circuitul piscinei, si recirculi apa din piscina prin tuburi...o sa vii acasa o sa ai apa calda in boiler si apa calduta/calda in piscina... fara sa te mai sui pe casa, sa acoperi, sa rotesti, sa nimic...

Edited by l_stoian79, 09 May 2022 - 10:58.


#2209
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008
Cred ca un sistem care se incadreaza perfect la simplitate este chiar format din astea: https://www.torelect...xa.html#idTab5. As da chiar acum comanda, dar nu am confirmarea ca pot inlocui fluturasii cu maner. Bine, pana la urma sunt 3 robineti, nu e un capat de tara, ii inlocuiesc si gata. Doar ca tot imi trebuie controllerul care citeste temperatura din boiler. Chiar si asa, fara controller (ma indoiesc totusi ca nu gasesc ceva...) tot pot opera robinetii remote, si atunci ii pun o rutina care sa dea drumul la apa o data la doua zile, sa faca o golire de boiler seara.
Chiar sa fie o problema atat de mare daca nu racesc boilerul in fiecare zi? Ma gandesc totusi ca nu e nici el chiar atat de firav...
Din pacate nu, nu am piscina pentru o recirculare...

Edited by bx3m, 09 May 2022 - 11:16.


#2210
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008
Am mai gasit o varianta: Sonoff DS18B20 (sonda temperatura) + TH16. Oare pot prelungi cablul senzorului pana la aproximativ 5m? Bineinteles, electrovalvele raman, dar odata ce am releul de la Sonoff care citeste temperatura si da drumul la rezistenta, astea le comand din rutina.

#2211
mg_s

mg_s

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 02.01.2007
va salut
am cumparat acum 2 luni un kit de 20 tuburi presurisate
kitul cuprinde, tuburile, o pompa, controlat, boiler de 200l cu doua serpentine si o rezistenta electrica
de montat l am montat  exact ca in carte. orientare inclinatie
distanta pana la boiler nu este mai mare de 10ml, pompa este data pe minim, sa aibe timp sa incalzeasca antigelul.
iar apa din boiler nu a depasit 35 C.
specific ca nu este ajutata de rezistenta electrica si nici de centrala termica
este normal, sa nu am mai mult de 35 C?

#2212
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
La vremea asta, cand e soare merge de rupe. 35 de grade e apa de spalat pe dinti, nu de dus. Vezi daca ai circulatie, adica sa nu fi ramas aer pe undeva pe traseu si sa nu mearga cum trebuie. Temperatura in colector cat e?

#2213
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,054
  • Înscris: 17.01.2012
pompa nu face transferul agentului!
-aerisire
-verificare sens
-verificare trasee (mai deunăzi un alt coleg de forum a găsit un dop pe un traseu Posted Image )

Edited by gushpi, 11 May 2022 - 11:36.


#2214
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 02.06.2008
Mai foloseste cineva pe aici controllerul TK 7Y?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate