Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Fostul director al Frontex: Comis...

Construire anexa lipita de casa

Ce folositi pentru urina mirosito...

Socializare in prezenta copiilor
 Cont Samsung A32

Hotarare definitiva a instantei, ...

Laptop office 2500 lei

un ceai bun
 sugerarea bacsisului de catre pat...

Bara Golf 7 Variant

Xiaomi 13 T Pro notificari

De ce a disparut acest produs din...
 Orange anunța mariri de preț, iar...

Recomandare casti audio over ear ...

La multi ani @Ann0nyym0us!

La multi ani @Andrei11161810!
 

Sisteme de panouri solare pentru preparare ACM si aport la incalzire

* * * * - 7 votes
  • Please log in to reply
3049 replies to this topic

#127
ion_07

ion_07

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 04.03.2007

 4di, on 19 ianuarie 2019 - 14:40, said:

Manualul cred ca asta de aici Logamatic SC300 https://www.buderus....sc300-757637-p/ , așteptăm schema Posted Image
Da, si cu asta:
http://wattswater.eu...hc-en_fr_de.pdf
http://wattswater.eu...ooling-systems/

Si eu astept schema :-) Trebuie sa mi-o faca instalatorul saptamana viitoare si o public.

#128
ion_07

ion_07

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 04.03.2007

 florin71_skoda, on 18 ianuarie 2019 - 22:22, said:

Io inteleg ce vrei, numai ca teoria spune ca ce vrei tu nu se poate. Nu ai fi primul care este "mintit" ca nu-si cunoaste sistemul si are impresia ca are aport la caldura, cind in realitate incalzeste atmosfera cu centrala pe lemne si crede ca are aport la caldura.

Trebuie prima data sa intelegi ce sistem ai si cum circula apa prin el si doar dupaia poti face teste. Daca nu pricepi cum circula apa, degeaba faci divese setari.

Eventual fa un desen cu ce ai acolo ca sa-si spuna si restul colegilor parerea si sa te indrume cum pot, inainte de a te apuca de setat. Prima data pune un manual al controlerului pe care-l ai la panouri. Ca fara manual, povestim doar povesti ca nimeni nu stie exact pe ce logica se bazeaza sistemul tau. Posibil sa fie una foarte buna.

Nu cred ca incalzesc atmosfera cu centrala. Rutina in ultimele doua saptamani a fost: focul facut la centrala pe lemne dupa 4-5 dupa amiaza cand instalatia solara a incetat activitatea. Ard o roaba de lemn de fag, 40-50kg, pana pe la 11-12 noaptea, aduc apa din boiler la un 60-65 de grade, cea din puffer la 40-45 de grade dupa sonda de la 2/3 inaltime, sus probabil vreo 60 de grade si temperatura in casa la vreo 21 de grade.

Ca o informatie, cele 40-50 de kg de lemn de fag ar aduce dupa formulele de mai jos in jur de 130-160 kWh:
https://www.engineer...heat-d_372.html
http://www.endmemo.c...nvert/mjkwh.php

Pompa de la centrala trimite catre puffer sau  boiler (boilerul are prioritate) pana cand scade temperatura centralei sub 50 de grade, apoi se opreste. Pompa de la puffer trimite agentul termic din puffer in radiatoare cam toata noaptea. Cand ma scol dimineata temperatura centralei e pe la 30-35 de grade, in puffer 20-25 iar in casa in jur de 19-20. De pe la 10 instalatia solara incepe sa lucreze, daca e soare, pana pe la 4 cu centrala si pufferul reci, centrala fara foc.
Deci chiar cred ca aduce aport la caldura, fie in boiler fie in puffer, acei kWh raportati, pentru ca nu folosesc sistemul solar impreuna cu centrala. Cel putin cat timp imi permite temperatura de afara, daca va fi prea frig voi nevoit sa fac focul in timpul zilei.

Marele beneficiu, si asta e de la puffer, este ca sinusoida temperaturii in casa s-a aplatizat foarte mult, nu mai am extremele de 15 grade dimineata sau 23 de grade cand fac focul, ci 19-21, aici ne simtim comfortabil. Despre consumul de lemne, inca nu mi-e clar...

Despre schimbatul setarilor, n-am nici o graba, impresia mea, cel putin, este ca sistemul merge. Sigur, poate e loc de optimizari. Mai am de studiat. O sa am si schita instalatiei sper saptamana viitoare.

#129
ion_07

ion_07

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 04.03.2007

 ion_07, on 20 ianuarie 2019 - 00:53, said:

Da, si cu asta:
http://wattswater.eu...hc-en_fr_de.pdf
http://wattswater.eu...ooling-systems/

Si eu astept schema :-) Trebuie sa mi-o faca instalatorul saptamana viitoare si o public.

Si mai ales asta:Attached File  Buderus MS 200 Instructiuni.pdf   22.12MB   40 downloads

#130
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Help, help! Mi-a luat-o razna senzorul din colector. Am vazut eu ceva suspect in ultimele zile ca subit mi-a crescut energia inregistrata de la 95kWh in ultimele 2 luni la peste 120. Astazi m-am nimerit pe acasa mai mult in timpul ziilei si am vazut eu ca parca mergea anormal, pompa pe turatie mare, diferenta de temperatura tur/retur de 7 grade pe cer complet innorat etc, pana pe seara, cand chiar nu mai era soare si vad o tmeperatura neverosimila de vreo 40+ in colector. M-am uitat cat am mai putut pe casa si nu cred ca senzorul e iesit din colector am si schimbat in controler locul senzorului de panou cu cel de pe boiler si imi arata tot aiurea, deci senzorul cred ca da semnal gresit. Ori e decalibrat (in mai putin de 2 ani???) ori au patit ceva legaturile. Pana ajung sa ma urc pe casa ce solutie de avarie am? Maine pare sa fie si soare. Momentan am trecut pompa pe "manual" si am oprit-o. Maine va trebui sa plec de acasa o vreme, ce sa fac, las pompa mergand toata ziua? Multam.

#131
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
D-asta am eu termostat de imersiune si fara controller, pompa pe PV la 28v. Randament mai mic, probleme zero.

#132
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
De acord, pompa aia direct pe PV e o chestie buna rau.

Ma gandesc ca am doua posibilitati, ori dau drumul la pompa de dimineata cand plec, cu riscul de a raci un pic apa din boiler ca mai apoi sa recuperez daca da soarele, sau o las inchisa complet ca nu cred ca are putere soarele sa aduca glicolul la fierbere si pierd complet ziua de soare, daca o fi...

#133
boci76

boci76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.06.2013
Schimbă senzorul și se rezolva problema

#134
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Diseara poate reusesc sa ma urc pe casa sa vad ce se intampla. Nu stiu ce sa cred. Mi se pare ca senzorul face figuri la temperaturi mari in sensul ca indica temperaturi mai mari decat in realitate. La rece, peste noapte, pare stabil si cu temperaturi apropiate de ce imi indica termometrul exterior. In schimb la temperaturi de 30-40 de grade o ia raza de tot si am vazut indicatii si de +100, desi erau maxim 40. Nu stiu daca acest comportament e de la senzor sau cumva legaturile au ceva probleme. Ma gandesc ca e posibil ca la temperaturi scazute afara sa se stranga izolatia pe imbinare si contactul sa redevina normal. In schimb cand bate soarele izolatia se moaie si am un contact imperfect care imi induce o rezistenta suplimentara care e interpretata de controler ca o temperatura paranormala. Nu m-ar mira sa fie de la legaturi pentru ca astia care mi-au pus panoul si-au cam bagat picioarele desi le-am dat cat mi-au cerut. Anul trecut am schimbat senzorul de pe retur pe tur, dar parca nu am refacut legaturile. Cred ca pur si simplu l-am luat dintr-o parte si l-am pus in cealalta.

Cum va trebui sa umblu oricum la legaturi pe casa o sa inlocuiesc si senzorul din panou cu unul din casa si dupa aia sa verific un pic senzorul care acum e in panou. Daca e bun si numai legaturile erau de vina, o sa il pun inapoi in casa.

#135
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Probabil ca este de la legaturi. Mai poate fi de la pasari care ciugulesc izolatia firului sondei, sau ceva soricei prin pod care au ros cablul.

Nu mai folosi si tu banda de izolat, ca nu ai ce cauta cu asa ceva la exterior si mai ales la sonde NTc sau PTC. Foloseste si tu tub capat si regleta de conexiunui.

Attached File  tub capat.jpg   4.96K   1 downloads Attached File  Regleta conexiuni.jpg   26.11K   1 downloads

Sau tub capat si cleme wago

Attached File  Clema wago.jpg   29.41K   1 downloads

Sau si 2 morste sint mai bune decit banda.

Attached File  Morsete.jpg   17.48K   1 downloads

Sau cositorit si tub contractil.

Edited by florin71_skoda, 04 February 2019 - 11:12.


#136
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Pai asta zic ca nu am facut eu legaturile si cred ca sunt numai firele rasucite si dat cu banda peste. Ma gandeam sa cositoresc, dar nu stiu cum trag curent pe casa. Cand am mutat senzorul de pe retur pe tur, am desfacut ceva din firul de pe izolatia tevilor si poate imi ajunge pana la Velux. Asa as putea sa fac toata operatia in casa si apoi ma urc din nou sa bag senzorul in teaca si sa prind firul liber ramas. Tuburile alea de capat ar fi bune si probabil cel mai usor de lucrat cu ele pe casa, insa nu am cleste de sertizat, asa ca tot pe cositor trebuie sa merg.

#137
boci76

boci76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 05.06.2013
Poate mă repet, dar trebuie schimbat și legăturile neapărat cositorite.

#138
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Da, il schimb, ca oricum umblu la legaturi si ca pun acelasi senzor sau altul tot aia imi e. Asta ca sa nu ma mai urc odata pe casa daca e intr-adevar senzorul de vina. Dupa aia vad ce se intampla cu senzorul scos. In casa, in afara de senzorul din boiler mai am inca doi senzori, unul in partea superioara a boilerului (recunoscut de automatizare, insa ne-necesar pentru functionarea sistemului) si unul pe retur pentru calculul energiei captate (la fel, ne-necesar pt functionarea sistemului), deci am de unde sa aleg cu ce il schimb. Apoi daca senzorul pe care il scot, daca e defect, o sa incerc sa il schimb pe garantie la magazinul de unde am luat sistemul.

#139
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

 M_ierdnA, on 04 februarie 2019 - 11:39, said:

[...] nu am cleste de sertizat [...]
Costă atît de puțin, că nu se pune problema să nu ai așa ceva... mai ales dacă ești dintre cei care-și mai fac una-alta prin casă. Posted Image

#140
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Asta explica de ce a mers Florin "la sigur" cu tuburile terminale. Chiar nu mi-am pus problema ca stiu ca de obicei chestiile astea sunt cam scumpe. Am dat rapid o cautare si am vazut ca exista destule exemple, dar nu stiu ce as putea alege. Ai un exemplu de o scula decenta la pret care isi face treaba bine? Multam!

#141
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007
Din păcate, nu am un exemplu. Eu am luat „la nimereală” (ca să spun așa), dintr-un magazin precum Ded...man sau fostul Bau...ax (nici nu mai țin minte cu exactitate din care). Deși cred că este o „ieftineală”, își face treaba, nu dă rateuri. Posted Image

#142
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Cred ca azi raman la cositor. Era bun un cleste din ala pe casa, in 5 minute as fi fost gata...

#143
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Cind te mai duci pe la magazine gen Dedeman, cauta unul asemanator cu asta: Cleste sertizare K46, 1.5 - 6 mmp
Sa te iei dupa poza celui din link si nu dupa denumire. In link zice ca-i de la 1,5mmp in sus, dar in poza este unul de la 0,5mmp in sus.

#144
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,607
  • Înscris: 17.03.2014
Da, trebuie sa iau unul. Chiar m-am uitat la asta de la dedeman, dar ma gandeam ca as avea nevoie de unul care sa plece de la  sectiuni mai mici ale cablului ca firele de la senzor cred ca sunt de 0,22, sau pe acolo. De 0,5 sigur nu sunt. De 0,5 sunt alea care vin pe izolatia tevilor.

Eu sm incercat sa cositoresc firele ieri, dar nu stiu cat de bine a iesit pentru ca am impresia ca firele de la senzor sunt din otel (erau arintii nu de culoarea cuprului) si nu prea a lipit bine cositorul. Eu am intins cositorul cat am putut mai bine, dar nu sunt multumit. Oricum trebuie sa mai urc odata pe casa cand o fi vreme buna ca folia de aluminiu a inceput sa se dezlipeasca de pe izolatia tevilor si mai rau, in locul unde trec tevile prin acoperis siliconul s-a dezlipit si a aparut o gaura de toata frumusetea. Trebuie sa fac cumva o imbracaminte/acoperitoare dintr-un rest de tabla la locul ala ca siliconul, chiar si din ala de motoare, tot se delipeste pana la urma. Chiar ma gandesc ca atunci cand fac treaba asta, o sa bag firul de la senzor in pod prin aceeasi gaura in tabla si dupa aia imi fac conexiunile in pod si nu pe casa.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate