Coliva, face cineva coliva?
#37
Posted 22 November 2018 - 21:00
In bucatarie, pentru a nu prinde coaja cremele de orice fel (inclusiv mămăliga), se pune folie alimentara peste, in contact direct cu crema respectiva, pentru a preveni contactul cu aerul.
|
#38
Posted 22 November 2018 - 21:03
#40
Posted 22 November 2018 - 21:12
#41
Posted 22 November 2018 - 23:16
corinadaniela, on 22 noiembrie 2018 - 19:24, said:
Hm, si ai avea curaj sa mananci coliva impartita la biserica, facuta de o persoana oarecare, despre care habar nu ai cat de curata ii este bucataria sau cum sta cu igiena si curatenia ? Eu una nu m-as incumeta...multa lume primeste coliva sau pomana, la biserica sau cand impart vecinele de bloc/cartier, dar majoritatea nu se ating de ce primesc, cu exceptia fructelor sau a produselor ambalate gen napolitana de post sau pachetel cu biscuiti... pff, atatea ifose..... ) |
#42
Posted 23 November 2018 - 00:11
Ma gandfeam sa inventam si noi ceva nou, de ex. coliva cu avocado sau cu fructul pasiunii. Ori sarmale cu fructe de mare, daca tot suntem la pomana...
|
#43
Posted 23 November 2018 - 01:56
Desert si business:)
Attached FilesEdited by ionutzitaly, 23 November 2018 - 01:58. |
#44
Posted 23 November 2018 - 02:26
mi-a placut )...ai ceva cu porumbul fiert ?)))
Edited by jimi91, 23 November 2018 - 02:27. |
#45
Posted 23 November 2018 - 04:02
corinadaniela, on 22 noiembrie 2018 - 19:24, said:
Hm, si ai avea curaj sa mananci coliva impartita la biserica, facuta de o persoana oarecare, despre care habar nu ai cat de curata ii este bucataria sau cum sta cu igiena si curatenia ? Eu una nu m-as incumeta...multa lume primeste coliva sau pomana, la biserica sau cand impart vecinele de bloc/cartier, dar majoritatea nu se ating de ce primesc, cu exceptia fructelor sau a produselor ambalate gen napolitana de post sau pachetel cu biscuiti... Corinel, sa vezi ce se plimba sticla de vodka din gura-n gura, si slana agatata-n bat si topita deasupra focului si arucata pe paine... Unde sunt Doamne zilele-alea? Si-ti multumesc TIE ca le-am trait Tablete, ifonuri, torente, Starbucks, sucuri, cluburi, rahat! Coboram duminica in sat si mergeam la biserica pentru coliva. Apoi la magazinul satesc, cumparam o paine calda d-aia uriasa si castraveti murati sau varza murata Stii cum era Corino? "'Ai sa-mi bag!" Cam asta era in gandul meu cristirg, on 22 noiembrie 2018 - 20:33, said:
si eu am facut si a iesit destul de buna [desi sunt barbat =)] reteta: INGREDIENTE • 500 g arpacas • 350 g zahar • 350 g nuca • 6 pliculete zahar vanilat • 5 lingurite coaja de lamaie • 100 g stafide • 1 pachet zahar pudra pentru ornat MOD DE PREPARARE Coliva tradiţională – mâncarea-simbol al ceremoniilor religioase închinate celor trecuți în neființă, ea reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se fac și pâinea și coliva). Mod de preparare: Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş). Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”. Adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului. Dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte şi dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat[si zahar cu rom,sau altele], coaja de lămâie, stafide,[merg si curmale,smochine] etc. Mersi. Coliva trebuie facuta de femeie care nu a cunoscut barbat, richelieu, on 22 noiembrie 2018 - 21:00, said:
In bucatarie, pentru a nu prinde coaja cremele de orice fel (inclusiv mămăliga), se pune folie alimentara peste, in contact direct cu crema respectiva, pentru a preveni contactul cu aerul. Ej nebun? Pai coaja aia e minunea lumii, fara coaja Universul asta a dat nastere lumii degeaba. Eu cred ca numai in iad lucrurile nu au coaja... coliva, mamaliga, orez cu lapte, colarez, lapte fiert, totul trebuie sa aiba coaja si coaja ii este destinata lui Tsunami vrajitoruldinoz, on 22 noiembrie 2018 - 21:03, said:
Tsunami pentru nuci folosește pecans nu walnuts E stiut. O sa incerc si cu hazelnuts si cu peanuts.. pufonel, on 23 noiembrie 2018 - 00:11, said:
Ma gandfeam sa inventam si noi ceva nou, de ex. coliva cu avocado sau cu fructul pasiunii. Ori sarmale cu fructe de mare, daca tot suntem la pomana... Exista. Ai fost la Dalboka? Acolo se vezi minunatii Edited by Tsunnnami, 23 November 2018 - 04:03. |
#46
Posted 23 November 2018 - 05:08
|
#47
Posted 23 November 2018 - 12:25
Tsunnnami, on 22 noiembrie 2018 - 07:37, said:
As incerca si eu. Stiu ca se foloseste arpacas (orz decorticat), Hordeum vulgare. Vreo reteta care sa reuseasca? tot caut pe google „rețete colivă”, dar, LA NAIBA, niciun rezultat nu mă duce spre softpedia... corinadaniela, on 22 noiembrie 2018 - 19:24, said:
Hm, si ai avea curaj sa mananci coliva impartita la biserica, ... 99,9% dintre românași neaoși (și mai puțin neaoși...) s-a pricopsit c-un păhărel de colivă de la necunoscuți acum, că dacă moartea li s-a tras de la asta - nu zice nicio statistică!!! |
#48
Posted 23 November 2018 - 14:54
gushpi, on 23 noiembrie 2018 - 12:25, said:
99,9% dintre românași neaoși (și mai puțin neaoși...) s-a pricopsit c-un păhărel de colivă de la necunoscuți acum, că dacă moartea li s-a tras de la asta - nu zice nicio statistică!!! Daca te omoara Huidu cu masina sau Salam cu muzica, ajungi in iad Daca mori de coliva, in rai, 100% Deci, ce statistica mai vrei? |
#49
Posted 23 November 2018 - 15:01
Mori din coliva ca ai mancat prea mult sau ca te-ai inecat cu bucatile de nuca?
Daca ai mancat prea mult, atunci ajungi in iad (lacomie=pacat). |
#50
Posted 01 February 2019 - 20:46
Reteta facuta de jumate secol
-Jumate kg arpacas, jumate kg zahar, un sfert kg nuca macinata un pic mai mare, un litru si jumate apa- Se spala arpacsul in noua ape, se lasa cu apa mai sus mentionata pana a doua zi la inmuiat-apa trebuie sa depaseasca doi cm arpacasul In urmatoarea zi se pune la fiert la foc -usor- se pune si o lingurita rasa de sare amestecandu-se continuu pana ce arpacasul este fiert.Se completeaza cu apa fierbinte daca este necesar. Se amesteca cu zaharul si se mai fierbe jumate ora Vara-oala-se pune la racit in apa rece in chiuveta, iarna se scoate la rece pe balcon, punandu-se un capac, pana a doua zi. In urmatoarea zi se amesteca cu un plic de zahar vanilat, coaja a doua lamai rase, nuca faramitata - si se orneaza cu zahar pudra. Aceasta este reteta casei, nu inseamna ca este perfecta. Cunostintele trebuiesc impartasite, cei ce nu fac asa ceva nu merita atentia noastra. Edited by ProdanV, 01 February 2019 - 20:50. |
#51
Posted 02 February 2019 - 02:11
gushpi, on 23 noiembrie 2018 - 12:25, said: tot caut pe google â€rețete colivăâ€, dar, LA NAIBA, niciun rezultat nu mă duce spre softpedia... 99,9% dintre românași neaoși (și mai puțin neaoși...) s-a pricopsit c-un păhărel de colivă de la necunoscuți acum, că dacă moartea li s-a tras de la asta - nu zice nicio statistică!!! |
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users