Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Coliva, face cineva coliva?
Last Updated: Feb 02 2019 02:11, Started by
Tsunamii
, Nov 22 2018 07:37
·
0
#1
Posted 22 November 2018 - 07:37
As incerca si eu.
Stiu ca se foloseste arpacas (orz decorticat), Hordeum vulgare. Vreo reteta care sa reuseasca? |
#2
Posted 22 November 2018 - 07:52
Nu stiu cum se face dar impart babele pe la tzara.. mereu prind cate un bol micutz, numai ca nu ma omor dupa asa ceva. Imi plac mai mult cornurile cu ciocolata sau baclavalele.
|
#3
Posted 22 November 2018 - 08:10
Nevasta-mea zice barley sau farro (la trader joes de exemplu).
Reteta gasesti pe internet, se fierbe, nu mare lucru. |
#4
Posted 22 November 2018 - 08:12
vai de mine, baclavale...ufff, ce pofta am ....cat despre coliva...si mie imi place, din pacate mananc doar la pomana ....nu stiu de ce nu facem coliva si cu alte ocazii
|
#5
Posted 22 November 2018 - 08:13
#6
Posted 22 November 2018 - 08:17
Tsunnnami, on 22 noiembrie 2018 - 07:37, said:
As incerca si eu. Stiu ca se foloseste arpacas (orz decorticat), Hordeum vulgare. Vreo reteta care sa reuseasca? Eu stiu ca se face cu grau fiert. Pentru consistenta se adauga ceva biscuiti sfaramati. Apoi miez de nuca copt in cuptor si ceva aroma (esenta de rom), zahar dupa gust si se pudreaza cu cacao . |
#7
Posted 22 November 2018 - 08:38
Buna dimineata,
Nu sunt pasionat de bucatarie dar am mai facut cate ceva, de nevoie. Pana anul trecut am facut de 3 ori coliva pentru pomenirea maica-mii. Nevasta-mea se tot codea, soacra care facea de obicei, nu mai este 100% valida, am incercat pe la cofetarii, nu mi-au placut ce ofereau dpdv financiar, nici nu stiam daca o sa fie pe placul meu. Si am zis sa fac in avans, cu 2 saptamani inainte de soroc, de proba. Daca nu iesea buna, plateam pe altii. Surprinzator, chiar sotia care e foarte pretentioasa, e (cam) perfectionista de felul ei) a laudat-o. M-au laudat si altii. Reteta folosita: https://www.lauraada.../03/coliva.html Succes! Edited by altuser09, 22 November 2018 - 08:39. |
#8
Posted 22 November 2018 - 08:38
coliva se face dupa un canon, nu e o chestie dupa ureche. ai trei ingrediente, arpacas din grau, miez de nuca tocata si zahar. la un kil de apacas se pune o juma de kil de miez de nuca si o juma de kij de zahar. miezul de nuca e bine sa-l faci din nuci intregi, ca miezul cumparat direct e susceptibil de rancezire.
|
#9
Posted 22 November 2018 - 08:47
Coliva se face din grau fiert sau arpacas din grau, nu din orez Din orez faci budinca, pilaf, sarmale,.....
https://www.google.r...chrome&ie=UTF-8 Edited by myshyk, 22 November 2018 - 08:49. |
#10
Posted 22 November 2018 - 08:51
se fierbe bine arpacasul, cu putina sare. Cand e aproape fier, se pune zaharul si se mai fierbe. Se scurge bine-bine-bine, apoi se amesteca cu nuca, stafide, ce mai vrei tu. I se da forma (boluri, platou etc), apoi depinde de tine cum vrei sa ornezi: daca pui zahar pudra, inainte o imbraci bine in biscuti zdrobiti (fin), apoi zaharul pudra.
E metoda trial& error Nu are legatura cu procedura religioasa, aia e altceva, am si acolo o poveste, dar e off Edited by irina2014, 22 November 2018 - 08:52. |
|
#12
Posted 22 November 2018 - 09:07
rich1974, on 22 noiembrie 2018 - 08:56, said:
un kil de arpacas se fierbe in cam 3.5 kile de apa. De vrei să simți textura și îl faci de fun nu pentru tradiție, atunci nu te iei după cine vrea fiertură de arpacaș și mergi pe 2.5 vol la volumul de arpacaș. Fiertul în lapte schimbă iarăși mult din gust, la fel și nuca nemăcinată, ci doar zdrobită. Edited by scaiba, 22 November 2018 - 09:07. |
#13
Posted 22 November 2018 - 09:10
500 gr arpacas
350 gr miez nuca 350 gr zahar 5-6 pliculete zahar vanilat esenta rom coaja rasa de lamaie si portocala Se spala bine arpacasul si se pune la inmuiat in apa peste noapte. Eu nu pun prea multa apa, cam 3 degete peste arpacas. Se fierbe la foc mic pana cand bobul se sparge si e foarte moale. Asta inseamna la mine vreo 2 ore. La inceput amestec in oala, dar in ultima etapa il las asa. Se va prinde putin de fundul oalei. La sfarsit trebuie sa fie destul de solid, pentru ca la adaugarea zaharului se mai inmoaie. Se ia de pe foc, se raceste partial, se muta in alta oala, se adauga zaharul si se amesteca pana cand se topeste. Jumatate din cantitatea de nuca o macin si jumatate o toc (sa fie bucati ceva mai mari). Se adauga vreo 5-6 pliculete de zahar vanilat, esenta de rom si coaja rasa de lamaie si portocala si... ta-da... e gata de ornat. Unii mai frivoli adauga si cacao. Edited by cumparator, 22 November 2018 - 09:12. |
#14
Posted 22 November 2018 - 09:11
Pentru o colivă bună vă recomand
www.coliva.ro Are implementat și sistemul de management si siguranta a alimentelor conform principiilor HACCP SI ISO 22000 /2005. Vă urez poftă bună! |
#15
Posted 22 November 2018 - 09:27
Rich zice bine. Coliva trebuie sa respecte ceva canoane, nu e un desert (totusi). Plus ca este recomandat sa fie facuta de cei care fac pomana, nu din comert (fiind necesara contributia celui/celor care aduc pomenire). Compozitia e simpla: arpacas (sau grau in unele zone), nuci si zahar. Proportiile sunt date, in general, de specificul zoneie (ca si restul condimentelor). Edited by richelieu, 22 November 2018 - 12:29. |
|
#16
Posted 22 November 2018 - 09:38
nevoia m-a invatat sa fac singur pe aici, cu sfaturi din ro normal...
Intr-o oala mare cu capac pui 3 cani de grau decorticat spalat bine si ales de eventuale ingrediente nedorite, adaugi cate 3 cani de apa si una de zahar pentru fiecare cana de grau si cateva linguri de ulei (cam 2 de fiecare cana de grau), amesteci, acoperi oala si o pui la cuptor la foc mic cam 2-3 ore, pana cand toata apa e absorbita si graul e inflorit bine. Lasi la racit, adaugi esenta de rom si vanilie dupa preferinta - eu pun cam 4-5 fiole de fiecare, apoi mai adaug daca mi se pare ca mai trebuie, coaja rasa de la 3-4 lamai si 2-3 portocale si o multime de nuca data prin masina - cu cat mai multa nuca, cu atat mai buna iese - eu pun pe putin 1kg de miez de nuca la cantitatea de mai sus. Unii spun sa o macini mai mare ca se simte mai usor insa eu o prefer fina. Amesteci bine si e gata. intinzi pe platou si nivelezi cu cun cutit, pudrezi cu nuca rasa si cacao pudra - unii folosesc bombonele variate in compozitie insa eu o prefer simpla. Rezultatul a fost intotdeauna apreciat si sincer net superior altora. Chestia cu zaharul dizolvat de la inceput evita surprizele referitoare la consistenta daca este adaugat mai tarziu si este si dizolvat complet. Edited by zoom0mooz, 22 November 2018 - 09:50. |
#17
Posted 22 November 2018 - 12:20
myshyk, on 22 noiembrie 2018 - 08:47, said:
Coliva se face din grau fiert sau arpacas din grau, nu din orez Din orez faci budinca, pilaf, sarmale,..... https://www.google.r...chrome&ie=UTF-8 Omul zicea orz, nu orez |
#18
Posted 22 November 2018 - 12:32
Dacă ma mai puneți sa va șterg rahaturile politice, va pun pe tușa și va dau Canon sa scrieți de 1000 de ori fiecare:
“Pe Gastronomicus nu se face politica” |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users