Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Recomandari Centrale Termice (2018+)

* * * * - 6 votes
  • Please log in to reply
3484 replies to this topic

#1945
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 19.05.2006

 xml, on 02 februarie 2022 - 00:53, said:

Deci la Beretta nu pot pune automatizare in functie de exterior,
din contra, mai toate centralele Beretta accepta Senzor exterior. Si mai toate accepta si opentherm. Insa n-am verificat si la noua Ciao, dar precis e asa. Oricum, ignora Quadra Green si Ciao green de la Beretta, doar noua Ciao merita si Mynute X.

In aceeasi clasa sunt si Ferroli BlueHelix Alpha si Immergas Victrix Terra. La Ferroli mai e si centrala mai evoluata BlueHelix HiTech RRT (culminand cu BlueHelix Maxima), insa asta parca depaseste bugetul rational pentru un montaj la apartament.
Poti include si Motan Condens 100 (cu Plus sau fara) in aceasta categorie de centrale cu condensare.
Ce as alege eu ? O centrala cu cel mai bun Service zonal, oricare dintre ele. Includem aici si entry-levelurile Bosch Buderus.

Altfel.. mai sunt o groaza de modele de centrale.. triada Baxi Remeha DeDietrich.. sau triada Vaillant Protherm Saunier Duval.. Daikin.. Wolf..
Sau Vitodens 050-W 19 kW, ca e de apartament, nu ? Daca cel mai bun service in zona e de la Viessmann, de ce nu ? Dar costa.

Pentru un apartament inchiriat as alege o Centrala conventionala, daca tot se mai gasesc. Sunt mai fiabile, cu mai putine surse de probleme.. si chiar daca teoretic consuma mai mult, diferenta e totusi mica (concret 10%), si apoi.. plateste Utilizatorul, nu ?

Pentru economie si un bun reglaj as monta robineti termostatici, varianta de Public (anti vandalism) sau normali. Si un termotat de camera simplu, Siemens RAA21 sau Honeywell T63. Sau un Logictherm C3 (cu fir toate, deci nu wireless, ca cu alea da toata lumea de pereti si mai pierd si semnalul, se consuma bateriile, etc.).

Edited by doinastela, 02 February 2022 - 01:38.


#1946
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 27.10.2005
Noi, cativa, stim ca sunt 10%, dar marketingul exagerat a imprimat un "30%" in constiinta colectiva, economisiti cu o "centrala termica, noua, in condensatie". Fara sa spuna nimeni ca aia noua trebuie sa functioneze in condensatie, ca 30% sunt maximum posibil, chestie pentru care ar trebui sa ai o centrala veche, iar cea noua sa functioneze in conditii de eficienta maxima, adica un tur la vreo 30 de grade, intr-o incalzire in pardoseala, in Suedia, unde se multumesc cu 19-20 in camera. Si sa nu uitam de cei care schimba o centrala in condensatie defecta cu alta noua si spun ca cea noua consuma mult mai putin. Cum, nu sunt in stare sa explice, dar pur si simplu asa e ...

In alta ordine de idei, cu noile preturi la gaz, 10% s-ar putea sa conteze la buzunar. Si oricum, cum spuneam, la cate comparatii se fac azi, de mere cu pere (ma intreaba prieteni care in veci n-au fost curiosi de aspectul asta ce facturi primesc la gaz), n-as vrea sa pic prost. Cum spuneam, unii fac marketing cu brand si atat, de parca ar trebui sa-l intereseze pe ala care-si ia un Mercedes clasa A, pe benzina, cat de tare e EQC-ul.

050 de la Viessmann, da, insa mai degraba cea de 25 de KW, parca are aceeasi putere minima cu cea de 19 insa vreo 2l / min in plus la apa calda, chestie care la instant-uri ajuta. Pretul e pe la 4000, inca ok, sa zicem, desi mai trebuie un termostat, etc., etc. Dar ei sunt cu 2 ani garantie doar, parca.

Sunt absolut convins ca pe la mai toate marcile pe care le pomenesti au ceva modele mai rasarite. Dar care sunt alea?

Care e cel mai bun service zonal la mine in Timisoara? Cu Vaillant, de bine, de rau, ma descurc. Garantie 7 ani la centrala, ramane inconvenientul de a fi acasa atunci cand vin sa schimbe ce e de schimbat. Si e, fie si la o centrala din gama de varf de la ei. "Noroc" cu pandemia, ca suntem acasa. Si totodata ghinion cu pandemia, pentru ca a aparut si criza de piese.

Care-or fi aia care au si piese si tehnicieni? Pe la mine prin casa s-au perindat deja destul de multi. Vreo doi m-au rugat pe mine sa intru in meniul de service si sa le arat parametrul pe care voiau sa-l vada, pentru ca eu "ma misc mai repede". Cred ca era vorba de debitul de apa o data si pozitia vanei cu trei cai. Ceva de genul. Unul intr-adevar era rasarit.

#1947
novarom

novarom

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 07.04.2011
Pentru o casa, 150 mp cu 4 pers, se schimba centrala de 20 de ani si pun o intrebare:  centrala in condensatie simpla sau ajutata de un boiler electric pt apa calda, De luat in seama, in noile conditii pretul la gaze care urca la cer la fiecare jurnal ... practic discutiile de acum catva timp cand multe din solutiile sugerate erau "gaz ever", "gazul e cea mai ieftina solutie"... ar putea fi arhivate.
Rationamentul meu se bazeaza pe:
- noile centrale sunt mult mai "delicate" si prin combinatia cu boiler le scutesti de mii de porniri-opriri pe apa calda menajera, ceea ce nu cred ca dauneaza centralei
- pretul unui boiler, ev 650 lei, s.ar putea amortiza urgent daca scutesti macar o interventie la centralele din noua era. Se stie ca sunt mai dotate dar si mai scumpe in interventii, nu?
- inclusiv pretul gazului nu mai este cel de acum doi ani cand calculele erau clare doar in favoarea gazului
- practic am vazut ca au aparut si boilere cu functii "eco", de genul care memoreaza (cred ca nu.i doar marketing) programul de utilizare al apei si atunci o incalzesc in spiritul acelui program
- instalatia poate fi facuta ceva gen"by pas", imi imaginez astfel incat sa poti opri centrala de tot din circuitul de acm sau invers, sa nu mai folosesti boilerul daca nu-ti convine
Intreb pt ca am citit topicul pana aici si asta e concluzia care se desprinde: ct in condensare sunt mult mai sensibile, personal as lua un wiessman 050, dar pe de alta parte nici n.as vrea sa dau o caruta de bani pe nu stiu ce piese..

Edited by novarom, 03 February 2022 - 19:28.


#1948
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Curentul (chiar si de la hidroelectrica) e inca mai scump decat gazul si nu stiu daca va ajunge la paritate cu gazul intr-un viitor apropiat. Ar merge de incalzit apa din boiler cu curent in combinatie cu panouri fotovoltaice.

Referitor la servis la centrala cu acm instant, asta a fost un motiv principal pentru mine ca sa aleg boiler, mai ales ca apa pe care o folosesc e foarte dura. Mai e si confortul, ca ai apa calda permanent la aceeasi temperatura.

Daca vrei unsistem cu bypass, atunci avantajul cu servisul la centrala pica pentru ca apa calda e facuta de centrala si stocata in boiler. Mai trebuie o pompa de recirculare pentru a incalzi din cand in cand apa din boiler. Eu nu as merge pe un astfel de sistem, ci pe varianta clasica cu boiler cu serpentina. Numai ca vitodens 050 nu are optiunea asta.

#1949
novarom

novarom

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 07.04.2011
O fi mai scump curentul, dar gazul zboara incontinuuuu !! In plus am citit ca boilerele electrice, mai noi, au functii eco si alte alea, care le fac destul de smart, in sensul in care citesc programul de functionare al acm pe o saptamana si atunci se adapteaza acestui program si consum. Oamenii par sa certifice aceste functii.
Altfel spus, nu m am gandit sa folosesc un sistem de panouri pt ca deja vb de chelt super.
Eu propuneam ca pe langa centrala propriu zisa, sa instalez inca un boiler de 700 lei care sa funct independent, legat bineinteles la reteaua de acm.  Eventual intre apr si oct centrala poate fi oprita de tot, nu mai trebuie sa faca mii de porniri opriri pt acm. Si nici nu stiu cum ar fi, tehnic sau dpdv al rentabilitatii, sa stochez acm intr.un boiler ...clasic sau de care mai sunt ?!?

Edited by novarom, 04 February 2022 - 10:50.


#1950
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014

 novarom, on 04 februarie 2022 - 10:46, said:

O fi mai scump curentul, dar gazul zboara incontinuuuu !! In plus am citit ca boilerele electrice, mai noi, au functii eco si alte alea, care le fac destul de smart, in sensul in care citesc programul de functionare al acm pe o saptamana si atunci se adapteaza acestui program si consum. Oamenii par sa certifice aceste functii.

Poate, insa nu stiu daca economia pe care o faci va ajunge sa depaseasca costul in plus pentru astfel de boilere in timpul lor de viata.

Panourile in schimb, la preturile actuale pentru curent, incep sa devina economic rentabile.

 novarom, on 04 februarie 2022 - 10:46, said:

Si nici nu stiu cum ar fi, tehnic sau dpdv al rentabilitatii, sa stochez acm intr.un boiler ...clasic sau de care mai sunt ?!?

Tot aia vrei sa faci. Stochezi apa calda intr-un boiler electric. Daca peste noapte boilerul se raceste din cauza lipsei de consum, porneste rezistenta sa readuca apa la temperatura setata. La mine porneste centrala sa reincalzeasca apa in boiler. Este exact acelasi lucru, numai sursa de caldura difera.

#1951
nea-

nea-

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 04.01.2010
Buna ziua,
Ma poate cineva indruma? Unde pot face un curs de tehnician service centrale termice?
Specific ca ma intereseaza exclusiv numai activitatea de servisare!
Multumesc!

#1952
dinraa

dinraa

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 03.12.2007

 doinastela, on 02 februarie 2022 - 00:32, said:

Buderus GB062 are putere termica minima de 4 kW
https://www.buderus....sare__final.pdf pag. 20

GB062 e aprox. identic cu Bosch Condens 2500.

Termostate: din contra, feedback-ul e chiar bun la Beretta BeSmart. Ma refer la feedback real, ca pe emag scriu toti cofetarii si cei care sunt cu remaiatul ciorapilor.
Regasesti Besmart si intr-o varianta identica la Riello (deci la Romstal).
Besmart s-au vandut enorm de multe bucati datorita faptului ca este universal, poti sa-l montezi la mai toate centralele: cu fir, fara fir, on/off sau opentherm.

Termostatul Bosch CT200.. si el e de excelenta calitate (similar Buderus TC100). Doar ca se leaga cu fir si moduleaza doar la centralele Bosch. Insa se poate monta si la alte centrale cu ajutorul unui adaptor (si va functiona on/off in aceste cazuri). CT200 mai are avantajul ca poate fi integrat cu capete termostatice wifi EasyControl.
-dar.. nu cred ca e cazul de termostat cu comanda prin Internet in cazul descris de tine.

Relativ ieftine si tot relativ fiabile sunt si Motan Condens 100.


Sunt utilizator al termostatului Beretta BeSmart de mai bine de 4 ani. Din pacate trebuie sa spun ca este un termostat foarte prost, pierde foarte des reteaua si nu poti lucra  cu el prin intermediul aplicatiei. Am citit si alte pareri pe alte forumuri, parerile sunt aceleasi. Au o mare problema cu reteaua. Nu recomand achizitionarea acestui tip de termostat. Am sperat ca lucrurile se vor rezolva cu timpul. Nici o sansa.

Edited by dinraa, 05 February 2022 - 00:34.


#1953
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 19.05.2006
Attached File  MOTAN-ht500set.jpg   253.34K   8 downloads

 dinraa, on 05 februarie 2022 - 00:33, said:

Sunt utilizator al termostatului Beretta BeSmart de mai bine de 4 ani. Din pacate trebuie sa spun ca este un termostat foarte prost, pierde foarte des reteaua
daca-l folosesti de 4 ani inseamna ca nu e chiar asa prost. Mai stam la o vorba, mai facem 1 doza si te pomenesti cau trecut 7-10 ani. Posted Image
Si.. pierde reteaua.. depinde si ce retea, nu ? Poate ca la altul, acelasi termostat nu mai pierde reteaua..

Besmart e din gama termostatelor mai ieftine pentru regiuni unde veniturile sunt mai scazute. Romanul nu prea are bani.. sau are ? Daca are, sa-si cumpere un Honeywell, Sau Siemens, sau Bosch, Tado, Nest, Netatmo.

Besmart e destinat in principal utilizatorilor cu centrale Beretta (la unele modele comunica bidirectional si preia multe din functiile centralei). Merge si la centrale Ferroli, Immergas si asemanator.
F. putini utilizatori de centrale Viessmann, Bosch, Buderus, Vaillant isi cumpara termostat Besmart.
-------------------------
Termostatul de la Motan il cunoasteti ?

Attached File  MOTAN-ht500set.jpg   253.34K   8 downloads

Attached File  termostate HT500.pdf   2.43MB   17 downloads

Edited by doinastela, 05 February 2022 - 13:06.


#1954
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 27.10.2005
Cam gras Motanul 😁

#1955
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 19.05.2006
E un model făcut în Turcia, deci nu chinezărie.
Ce sa zic.. face banu'.

#1956
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 27.10.2005
Nu m-am prins din ce am căutat prin PDF, adaptează turul în funcție de temperatura țintă și cea din cameră? Că scumpeturile de la Viessmann, Bosch / Buderus și cred că și Vaillant fac asta.

#1957
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 953
  • Înscris: 24.11.2021
Nu adapteaza nimic. Este un cronotermostat on/off cu mai multe "programe" fata de unul normal, care stie sa mearga si pe net.

Are si un pret accesibil, la cite stie sa faca. (la dedeman costa 379 lei )

#1958
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 27.10.2005
Am priceput. Computherm-ul turcului, aprox.

#1959
rtripon

rtripon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 30.11.2021
Ceau,
Va rog o clarificare, daca stie cineva. Centrala mea Fondital ANTEA KC 28Kw are modulatie 1:9, din care am inteles cu cat e mai mare cu atat mai bine.
Exista diferenta intre cele doua situatii de mai jos?
1 - scad temperatura de la 40 la 35 grade din centrala, iar aceasta cand functioneaza pe incalzire imi arata un procent in jur de 30%, banuiesc ca e puterea ei?
2 - las temperatura la 40, dar scad din puterea ei? Exista un parametru care daca-l modific pot scadea la 30% din putere.
Care variata ar fi mai ok? Sau e acelasi lucru?.
In momentul in care porneste centrala cu temperatura setata la 40 grade, procentul e tot undeva la 40-50%, banuiesc ca scade cand centrala se apropie de temperatura setata.

Incalzirea este IPAT, 7 circuite, suprafata 80 mp.
Nu observ nici o diferenta la reducerea temperaturii din centrala de la 45 la 40 grade. Temperatura e tot aceeasi, pornirile sunt tot cam la fel conform graficelor(am un senzor IP cu SNMP), consumul de gaz tot la fel. Am problema cu short cycling(merge 5 minute, 10 sta si tot asa toata ziua), e asa de la instalarea centralei, acum 5 ani, banuiesc ca ar trebui sa reduc din puterea centralei.
Cei de la service mi-au "recomandat" sa ma uit in manualul centralei daca vreau sa fac modificari, dar nu ma simt chiar confortabil sa umblu la acei parametrii.
Am gasit prin manual urmatoarele :

Parametru Simbol Valoare Unitate
Putere termică nominală Prated kW  26
Puterea termică utilă: La puterea termică nominală și regim de temperatură ridicată (*) P4 kW  25,5
Puterea termică utilă: La 30 % din puterea termică nominală și regim de temperatură scăzută (**) P1 kW  8,5
Randamentul energetic sezonier aferent încălzirii incintelor ηS %  92

(*) Regim de temperatură ridicată înseamnă o temperatură de retur de 60 °C la intrarea în instalația de încălzire și o temperatură
de alimentare de 80 °C la ieșirea din instalația de încălzire.
(**) Temperatură scăzută înseamnă o temperatură de retur de 30 °C pentru cazanele cu condensare, de 37 °C pentru cazanele
pentru temperatură scăzută și de 50 °C pentru alte instalații de încălzire (la intrarea în instalația de încălzire).

Am mai gasit urmatorul paragraf, nu stiu daca ma ajuta sau nu :

3.7 Creșterea randamentului arderii
3.7.1 Funcția curățare coș
Centrala termică dispune de funcția de curățare ce trebuie utilizată pentru a crește randamentul arderii și pentru a regla arzătorul.
Pentru activarea funcției de curățare coș este nevoie să apăsați simultan tastele „info” și „reset” timp de 5 secunde. Pe afișajul LCD
apare temperatura de tur și simbolul .
Cu centrala în modul IARNĂ sau DOAR ÎNCĂLZIRE, activând funcția de curățare, centrala efectuează secvența de aprindere și ulterior,
va funcționa la o putere fixă prestabilită de parametru P7 (putere utilă maximă de încălzire).
Pentru a ieși din funcția curățare apăsați “Reset” sau așteptați 15 minute.


Parametru Valori reglabile Valori implicite Observații
P0 - TSP0
Selectare putere centrală 0 ÷ 5 În funcție de
model
0 = 12 kW Metan; 1 = 24 kW Metan
2 = 28 kW Metan; 3 = 24 kW Propan
4 = 28 kW Propan; 5 = 12 kW Propan


Atasez si pagina din manual careia ii corespund parametrii de mai sus.

Attached Files



#1960
danoct1980

danoct1980

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 17.09.2010
Buna ziua. Va rog o recomandare pentru o centrala termica pentru un apartament 3 camere 68 mp utili. As dori un model cu boiler incorporat astfel incat asigurarea apei calde sa nu fie o problema in momentele de utilizare simultana in baie si bucatarie.
De asemenea, ce termostat smart controlabil de pe dispozitive mobile ati recomanda?
Multumesc!

#1961
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,961
  • Înscris: 19.05.2006
Vitodens 111-W, cu wifi inclus ?

#1962
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 27.10.2005

View Postdoinastela, on 23 februarie 2022 - 02:49, said:

Vitodens 111-W, cu wifi inclus ?
Eram "precis" :)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate