Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

A operat cineva vreodată vreun teleimprimator (telex)?

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
102 replies to this topic

#37
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
De ce erau mai multe reţele telegrafice?    :mellow:
Dar ce se întâmplase cu discurile telexurilor pe care le aveţi la birou? Şi în final ce s-a întâmplat cu aparatele? (le-aţi dat la fier vechi, nu?   :(   ).
"R.F.T." era T51 sau F-1100?   :huh:
Ce baftă de tine colegule că ai ajuns într-o centrală analogică. Nu am avut ocazia asta. Iar la noi au fost casate toate automatele analogice   :(    Poate prin alte ţări să mai am şanse. Posibil ca centrala aia care avea Penta să fi fost modernizată între timp... că serviciu telegrafic exista în Bucureşti de dinainte de introducerea centralelor Pentracross la noi (ca ţi tehnologie prima generaţie a apărut în 1937!!! şi eu care ziceam că e tehnologie de anii '60).
Dar cum ştia o centrală telefonică care este firul arondat unui anume număr de telefon. De exemplu dacă era un abonat cu nr. de telefon 666.666 cum de nu ajunea pe firul celui care avea 666.999?

#38
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,532
  • Înscris: 31.05.2006
Djl, terminalele telex din ultimele generatii nu mai necesitau din punct de vedere constructiv acele "disc-uri" care au echipat primele generatii de terminale telex.NU am avut niciodata asa ceva.
Unica centrala telex din Romania a beneficat de unele imbunatatiri din motiv ca institutii importante ala statului trebuia sa comunice
cu exteriorul la un nivel acceptat si de cealalta parte.Ma refer in special la Ministerul de Externe cu ambasadele din strainatate, idem alte tari cu ambasadele din Romania, tehnica evolua si in acest sistem de comunicatii erau stabilite niste standarde de comun acord.
Revin la partea "juridica" parte de securitate si diferenta intre linii telegrafice si linii comutate de telex.
Ambele transmisii, cele de telegraf si telex au niste puncte in comun.
1.Nu sunt full-duplex, adica e posibila receptia si emisia concomitent.
2.In ambele retele in caz de extrema urgenta se semnaliza celui care tine o linie ocupata sa inceteze emisia si permita altuia sa trasmita un mesaj mai urgent.
Diferente majore:
Pe o linie telegrafica sunt mai multe receptoare-transmitatoare telegrafice, fiecare au indicativ sa zicem de la 01 la 99.
Daca indicativ 22 transmite pentru indicativ 78 toti ceilalti din retea telegrafica stau degeaba.Daca 88 are un mesaj urgent intra peste emisia intre 22 si 78 si informeaza ca are un mesaj cu grad de urgenta mai mare pentru 99 si 22 sa intrerupa transmisia si impreuna cu 78 sa ramana pe receptie si sa astepte mesaj eliberare circuit telegraf.Indiferent daca e vorba de un circuit fizic pe fire de cupru sau o frecventa radio.
Un pic de istorie, Titanic se afla o zi distanta de punctul de destinatie, multi dintre pasagerii de lux au apelau la serviciul telegrafic de pe nava pentru a trimite o telegrama.Operatorul telegraf de pe Carpatia care a incercat sa transmita mesaj avertizare aisberg-uri a fost pur si simplu apostrofat de operatorul radio de pe Titanic sa elibereze frecventa radio.Ce a urmat se stie, operatorul de pe Carpatia a oprit
statia radio si s-a dus la culcare si in momentul cand a fost cert ca Titanicul se va scufunda si a lansat mesaj SOS cei de pe Carpatia nu au receptionat mesajul desi se afla dupa unele surse la 7 kilometri de Titanic.
Chiar daca au aparut la teleimprimatoatele telegrafice automate - adica operatorul de la imprimator nu mai era conditionat sa stie cod Morse, unele restrictii ca exemplu "numarul maxim de cuvinte al unei telegrame" si numar maxim de terminale telegrafice pe un circuit telegrafic au persistat.Cu aceasta ocazie iti raspund si la intrebarea daca operatorul telex sau telegraf automat avea in dotare "casti"?!!!
Raspunsul e nu, daca nu stia cod Morse la ce erau utile?
Diferente intre telex si telegraf.
Pana la aparitia telegrafului automat, cand era musai ca operatorii sa stie cod Morse, unul sau mai multi se putea conecta intr-un circuit telegrafic cu fir sau radio si sa "cloneze" alt indicativ sau identitate.Un fel de "hacker".
Telegraful automat unde operatorul nu stia morse avea indicativ "memorat" si clonarea era ceva mai dificila.
Dar marea deosebire este cea de comutatie.Telex-ul a aparut concomitent cu telefonia fixa automata.
Nu mai era necesar similar ca la  un post de telefon manual, sa astepti sa se elibereze o linie pentru ca operatoare sa-ti faca legatura iar daca era ceva foarte urgent sa rogi operatoare sa intrerupa convorbirea altora.
Din punct de vedere al unei minime securitati nu mai stia toti ceilalti afaceristi din retea telegraf cu cine comunici tu si in special ce comunici comparativ cu telegraful.
Se forma un numar, raspundea telex-ul corespondent, o linie de comunicatie DIRECTA intre 2 puncte.Din acest moment mesale transmise nu mai erau conditionate de un numar maxim de cuvinte.Daca era trafic foarte mare se putea instala inca un aparat telex,
doua, zece.Fiecare cu numarul lui.
Intr-un circuit telegrafic in caz de trafic mare solutia nu era inca un telegraf automat sau manual.Era necesar un alt circuit telegrafic cu alt
terminal.
In fine de-a lungul anilor s-a evoluat puternic in domeniul telecomunicatiilor in tarile capitaliste dar in tarile comuniste si in special in epoca de aur comunicarea limitata prin telegraf in special avea un mare avantaj pentru regim, putea sa controleze ce si cine comunica.
Similar si pentru comunicatiile prin telex.In alte tari vestice cu care Romania intretinea relatii diplomatice din anii 50 telegraful clasic era deja istorie, telegramele se transmitea prin telex, ceva normal telex-ul permite transmiterea unui volum mai mare de informatie comparativ cu vechiul telegraf, nu erau restrictii, exista cerere si potential de crestere si Romania si celelalte tari "socialiste si populare" au fost fortate sa tina oarecum "pasul" macar pe partea de telex cu lumea dar cu multe restrictii.
In SUA au fost multi bunismeni care in epoca de glorie a telex-ului aveau terminale telex la locuintele lor.
In 1990 decalajul in domeniul telecomunicatiilor al Romaniei comparativ cu alte state era de cel putin 30 ani in domeniul comunicatiilor fixe comparativ cu 15 ani in domeniul comunicatiilor radio.
In 1990 cand faxul deja muscase serios din piata telex in alte tari operatorii locali ofereau deja servicii de telex full-duplex sau servicii asociate pentru transmiterea la distanta de material tiparit sau fotografii dar investii noi in domeniu reprezentau doar bani pierduti.
O retea rudimentara de "internet" era deja in uzul curent chiar al unor PF din vest si posibiltatile de a face profit baban era altele.
Cand spun ca eram in urma cu cel putin 30 de ani ma bazez si pe experianta nu numai pe cele citite pe ici pe cole.
Am avut "placerea" sa profesez cateva luni in centrala 7A Dimitrov, cea cu prefix 42, dupa 1992 pana la casare 642.
Imi place sa cred ca numai noi si albanezii mai aveam in uz asa ceva in Europa.Si pe mine m-a fascinat acele mecanisme uluitoare care se tot roteau secunda de secunda, nici un moment de pauza si incercam sa pricep ceva din documentatia tehnica care avea trecuta ca data in "cartus plan",  octombrie 1935?!!!
Cand spun noi si "albanezii" ma refer ca atunci cand eram pe la 7A seful - maistrul din centrala ma trimitea la Penta, centrala cu 42 nu era 100% Rotary 7A avea si o parte Penta care asigura interconectarea cu alte centrale, ca exemplu cealalta fosta centrala din cladirea Dimitrov situata un etaj mai sus numerotatie 35 si tip Penta.
"Mesterul" ma apostrofa ceva la genul "tinere nu mai pierde timpul la 7A, doar noi si albanezii mai avem in uz centrale Rotary, pentru viitor invata Penta."
Era anul 1988, nu aveam vise sau sperante ca nea nicu sa dea ortu popii curand si nici ca regimul comunist sa cada.
Am facut paranteza cu centrala 7A-Penta, sau "hibrida" cum ai definit tu mai sus ca a existat si asa ceva.
Centrala "hibrida" nu a reprezentat o mare realizare socialista in epoca de aur.A fost doar o carpeala din motiv de lipsa alte resurse.

Edited by danutzu22, 26 November 2018 - 14:33.


#39
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Numerele cu 42/642 nu erau de la centrală 100% Penta?  Eu ştiam că era centrală Penta. Am să mai întreb... nu de alta, dar fixul meu pe vremuri era cu 42/642    Posted Image     Posted Image   Posted Image   Cu 35/635 am avut la şcoală... cred că şi publicele erau cu 635 (aveam 2 la parter). Şcoala unde am învăţat e la vreo maxim 200 m în linie dreaptă faţă de fosta centală - mai există oficiul telefonic acolo.
Căşti să fi avut pentru a vedea dacă linia are ton.
Dar cum recepţiona mesajul un aparat telegrafic dacă nu era cu cod Morse?   Posted Image
Şi cum se putea forma numărul destinatarului telex dacă nu aveai nici disc, nici fax. Cât despre upgradeul de la Centrala Telegrafică mă referam la instalat Penta în loc de Strowger sau Rotary... dacă zici că nu ai mai văzut altceva decât Penta pe acolo. Că nu cred că în 1950-1964 instalau Penta în România.
De serviciul de fototelegrame ce ştii?   Posted Image   L-am găsit menţionat într-un ghid al Bucureştiul din 1962 (reeditat în 1963, dar fără hartă) însă în cărţi de telefon nu l-am găsit menţionat. Cred că era şi pentru persoane fizice.

Edited by djl, 26 November 2018 - 14:54.


#40
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,532
  • Înscris: 31.05.2006
In cladirea Dimitrov erau 2 centrale , 35 si 42 prefix, una Penta 100% si una 7A plus o parte de Penta.
Daca incurc prefixele, nu cred ca are mai importanta, sunt 30 de ani de atunci.
Linia de telegraf sau telex NU avea ton.
Nici telefoanele manuale sau cele cu baterie locala nu au ton.
Ton de linie, cel cand ridici receptorul, tonul de apel si tonul de ocupat sunt in termeni tehnci "SEMNALIZARI" ca sa stii ce ai de facut.
Un teleimprimator telegraf automat arata similar ca o masina de scris mecanica.
Cod morse:
https://ro.wikipedia...iki/Codul_Morse
Cand la un teleimprimator telegraf automat se apasa tasta A  acesta trasmitea in retea un semn scurt, semn lung.
Teleimprimatorul corespondent imprima automat A.
Nu mai era necesar ca operatorul de la terminal telegraf automat sa mai stie cod Morse.
Terminalele telegraf automate au reprezentat un progres important.
Un telegrafist care sa transmita manul timp de 15 minute constant 180 de semne pe minut e cam greu de gasit.
Cu aceasta ocazie iti raspund daca se putea transmite o telegrama cu diacritice sau se incepi o fraza cu litera mare, NU.
La telex se putea utiliza litera mare cand era nesesar plus alte caractere care si azi le regasim pe tastatura unui computer: &,$,\ ? / - dar fara diacritice.
Repet pentru ultima oara cum se forma un numar de telex fara disk la ultimul standard comunicatie telex valabil in Romania.
Pe ambele tastaturi avem numerele 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9.
Din tastatura formam 10345, e sa greu de inteles, modele antice de telex au fost echipate cu disc, din 1927 pana in 1980 tehnica telex mai avansase si nu se rezuma daca e cu disc sau fara, cel mai important factor era viteza de comunicatie, ceva similar azi cu viteza de acces la internet.
Despre serviciul de transmis imagini la distanta imagini la distanta, "fototelegrame" am mai discutat in trecut, in anii 80 nu mai era disponibil pentru public deja cam de multisor, singurii care mai aveau asa ceva era cei de la Ministerul de Interne - Secu si Militia, Agerpress si cam atat.Faptul ca se putea transmite imagini la distanta era ceva foarte grav in spionita dementa de atunci.
Asa ca fapt divers, in luna iunie a acestui an, o institutie a predat la REMAT un receptor-transmitator pentru asa ceva.Nefunctional de foarte mult timp, cu unele componente lipsa.A fost uitat intr-o magazie foarte mult timp.
Marca General Electric fabricat in anii 50.Mare cat un frigider Fram burtos, greu de a necesitat demontare partiala inainte de incarcare in mijlocul de transport auto.Formatul maxim admis era ceva similar cu A3.
Imi pare rau ca nu am fost pe faza sa-l fotografiez cand era cat de cat intreg, am ajuns prea tarziu.

Edited by danutzu22, 26 November 2018 - 16:09.


#41
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă era una 100% Pentacross înseamnă că era aia cu 642, la care eram conectat eu.
Ziceai că exista telegraf automat. Care era diferenţa dintre acesta şi telex. Nu înţeleg unele lucruri aşa de uşor, de aceea insist cu întrebările, ca să nu răspândesc după aia informaţie greşită.
Deci la un teleimprimator, chiar şi mecanic se putea forma numărul din tastele numerice?  Posted Image   Dar dacă erai conectat la centrală manuală, cum luai legătura cu centralista?   Posted Image
Păcat de acel aparat... ăla trebuia predat unui muzeu   Posted Image Dar în România   Posted Image Oare teleimprimator s-o mai găsi dosit pe undeva, că mi s-a pus pata să am şi aşa ceva. Un fax este mai util, dar un teleimprimator are farmecul lui. Cum are banda aia perforată îl pot asemui cu un proiector cinematografic cu film (peliculă cinematografică)... şi astea au farmecul lor şi îmi doresc şi aşa ceva (pe 16 şi 35 m.m.).
Nu ştiu când mai discutat despre serviciul de fototelgrame. În 1962 deabea eliberau din ultimii deţinuţi politici şi era valabil serviciul ăla. Dar pe urmă iar au dat-o în manii (la un moment dat se liberalizase aia cu maşinile de scris, după aia trebuia să înregistrezi maşina la Miliţie şi să dai din când în când probe). Bine îmi pare că acum suntem liberi că comunicăm, fără aberaţii securistoide (deşi precis mai verifică unele chestii). Văd că în 1965 (lista abonaţilor) nu mai este menţionat serviciul, deci e posibil să fi fost deja scos din uz   :(
Teleimprimatoare (fernscheriben) Est-Germane (R.D.G.-iste): http://www.manfred-m...nschreiber.html
Oare faţă de maşina de scris, de ce nu o fi băgat şi litere mici la teleimprimatoare?   Posted Image
Dar au existat teleimprimatoare digitale care să aibă printare cu imprimantă matricială? Şi cum se creştea viteza de transmitere a datelor?

Edited by djl, 26 November 2018 - 16:37.


#42
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,774
  • Înscris: 25.01.2007

View Postsdrc, on 21 noiembrie 2018 - 09:38, said:

O mica precizare : toate bancile au avut echipamente telex; norme BNR inca in vigoare fac referire la comunicatii telex si chei telex (listele se tineau incuiate bine in fisete ignifuge).
Cu alte cuvinte, e posibil ca persoane care lucreaza acum in departamente SWIFT sa fi avut de-a face cu astfel de masini.
Mai au. Evident, nefuncționale, dar cât timp sunt în inventar, le ții acolo. Am văzut 2-3 la BCr

#43
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,532
  • Înscris: 31.05.2006
Djl, esti amuzant.
Inca o data pun link-ul de la codul Morse.
http://ro.wikipedia....iki/Codul_Morse
Conform codului Morse, toate literile sunt mici, sau mari, pur si simplu nu conteaza.
Avem un telegrafist care transmite un mesaj printr-un circuit de cupru in cod Morse, constant cu aceeasi viteza, la celalalt capat poate fi un telegrafist sau o masina mecanica care la receptia a 5 linii sa imprime automat pe o banda cifra zero, adica un teleimprimator- terminal telegrafic.
Nu toti telegrafistii pot transmite constant timp indelungata cu aceeasi viteza.Unii mai incet, altii mediu...............
Daca o masina -teleimrpimator poate receptiona un mesaj in mesaj cod Morse de ce nu ar fi capabila sa transmita unul.Care sa fie receptionat de alt teleimprimator-masina sau de ce nu un telegrafist uman.
Bun am terminat cu "telegraful" sa trecem la TELEX.
Cei care au inventat "telex-ul" sau inspirat de la telegraf si au l-au imbunatatit.
Pe langa alfabet si cele 10 cifre se mai butea transmite intr-un COD mult evoluat si alte caractere sau sa precizeze in mesaj daca e litera mare sau mica.
Deci, vechiul cod MORSE nu mai are cu nimic de a face cu codul-masina al telex-ului.
Nu exista si nici nu a existat OPERATOR UMAN (similatr unui radio-telegrafist) care sa receptioneze AUDITIV - prin casca sau VIZUAL un mesaj TELEX.
Mesajele in cod Morse pot fi transmise pe distante scurte prin semnal luminis si receptionate vizual.
Bun, primele aparate telefonice care permiteau sa apelezi un numar de telefon erau echipate cu disc.
Dar dupa 3 decenii au aparut si aparate telefonice la care formarea unui numar se apasa unul sau mai multe butoane cu cifre similare ca la un disc.
Sa nu imi spui ca nu ai vazut in telefon fix fara disc dar cu claviatura numerica.
Din punct de vedere al "codului"  pe care centrala telefonica in receptioneaza atunci cand formezi un numar de la un telefon cu disc sau unul cu butoane in mod PULSE este acelasi, impuls prin intrerupere de linie pentru cifra unu sau mai multe impulsuri prin intreruperi de linie in numar corespunzator pentru fiecare cifra, maxim 10 pentru cifra zero si unde PAUZA dintre impulsuri sa aibe acceasi durata de timp.
Concluzie, ca un telefon cu claviatura sa formeze in mod PULSE similar ca un disc telefonic atunci este echipat cu un generator de impulsuri.
Ce mare vrajeala sa intregrezi un generator de impulsuri si la un terminal telex - teleimprimator telex.
Daca tot ai tastatura numerica pe teleimprimator de ce ar mai fi necesara inca una.Sau un disc.
Pentru ultima oara si voi ignora orice mesaj sau intrebare pe aceasta tema:
TELEIMPRIMATOR TELEGRAFIC nu este acelasi lucru-device-masina cu TELEIMPRIMATOR TELEX, CODUL de comunicare este total DIFERIT.

Edited by danutzu22, 26 November 2018 - 17:33.


#44
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Colegule, dacă menţionai din prima că se foloseau tastele numerice ale unui teleimprimator pentru a forma numărul de telefon aşa precum formezi de la un telefon fix cu butoane (ca f.d. a existat şi EM-72 cu taste - cred că "ştia" doar pulse) înţelegeam că la asta te referi.
Dar adaptorul ăla pentru folosit tastele teleimprimatorului pentru a forma un număr mergea la orice aparat sau numai la cele de generaţie post 1960? Şi în cazul în care centrala era manuală, cum comunicai cu centralista pentru a obţine numărul dorit? Exista vreun mod de a verifica dacă linia telex are sau nu întreruperi între abonat şi centrală?
În fine, care e diferenţa dintre telegraf şi telegraf automat?

De aş găsi o instituţie care să dorească să scape de un aparat telex din inventar   Posted Image

Edited by djl, 26 November 2018 - 18:18.


#45
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,532
  • Înscris: 31.05.2006
Care adaptor, colegule?
Am spus clar ca "generatorul de impulsuri" era integrat.
Un terminal-teleimprimator telex din cele care le-am operat eu, se conectau la un circuit telefonic urban( SA NU CONFUZI CU LINIA TELEFONICA cu sau fara TON) care la celalalt capat era conectata comutatorul-centrala TELEX.
Adica 2 sarme de cupru intre teleimprimator telex si centrala telex, fara ton sau alt semnal acustic.
Dupa conectarea la linie dedicata pentru comunicatia telex, se baga pur si simplu telexul in priza si el transmitea un mesaj-semnal catre centrala iar centrala raspundea printr-un alt mesaj-semnal.Dupa receptionarea mesajului de la centrala totul era OK, se putea trece la transmis si primit mesaje.
Acesta a fost tipul de terminal telex operat de mine.Ca au fost inainte alte zeci de modele, cu disc separat care se atasa printr-un conector la teleimprimator telex sau disc integrat in corpul teleimprimatorului in trecut, in anii 30,40,50,60 invit pe alti colegi sa-ti povesteasca.
De la inceput am incercat sa-ti explic tie si altora sa nu se confunde vechiul serviciu telegraf, manual sau automat unde teleimprimatoarele telegrafice care imprimau un mesaj pe banda perforata si bineinteles nu se ducea postasul la destinarul unei telegrame cu banda perforata si zicea "bade, ai un mesaj, daca nu stii sa-l citesti, mergi de urgenta pana la primul oficiu postal dotat cu telegraf poate gasesti pe cineva sa-l citeasca," cu telex-ul.
In anul 90 cand am descoperit telegraful, mesajul era tiparit direct pe banda de hartie, nu era o banda perforata.
Pentru a se procesa un trafic ridicat, pentru viteza, pentru a reduce costuri telegraful a evoluat de la 1850 cand a aparut mesajul receptionat automat pe banda perforata si era necesar sa-l citeasca din cod Morse cineva si sa-l transcrie alfabetic pe o coala pentru a fi citat de destinatar.
In 1990 un oficiu postal dintr-un oras resedinta de judet avea cabina telex si serviciul telegraf.Din punct de vedere vizual la o prima vedere nu era mare diferenta intre ele, foarte asemanatoare cu o masina de scris.Daca aveai timp si erai atent la ele observai ca incepeau la un moment dat sa imprime singure, fara interventia unui operator uman care sa stie cod Morse sau cod "telex".Daca erai si mai atent observai prima diferenta vizibila dintre o masina de scris "normala" si teleimprimatorul telegrafic, la masina de scris
dactilografa pune singura hartia de scris, la teleimprimatorul telegrafic era o roba babana de hartie banda iar un teleimprimator telegrafic regaseam iar o rola de hartie dar cu latime comparabila cu coala pe o dactilografa o utiliza la o masina de scris.

"In fine, care e diferenţa dintre telegraf şi telegraf automat?"

Primul raspuns care mi-a venit in minte este cel cu diferenta dintre masina de spalat  manuala cu 15 programe din fostele tari socialist, populare si prietene si masina de spalat automata cu 15 programe din tarile capitaliste.
Voi incepe cu masina de spalat din tarile capitaliste, automata, 15 programe, consum energetic 3 kw/ora.
Masina de spalat manuala cu 15 programe din tarile fost socialist-populare si prietene avea consum energetic 0-zero kw/ora dar din cand in cand era necesar sa o "phutzi".

In fotografia atasata a parte dintr-un telegraf "manual".
A doua ar reprezentata de o banala pereche de casti.
Dar daca persoana care opereze "manipulatorul" (asa am invata eu ca se numeste la cursul de Morse) telegrafic nu stie cod Morse atunci poti sa "phutzi" pana moare.
Ghice ce?
Daca stie Morse, atunci e OK, doar o sesiune de "phutut" din cand in cand.
Uite si un link,
https://www.ebay.com...8LDd:rk:46:pf:0

Attached Files


Edited by danutzu22, 26 November 2018 - 19:12.


#46
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Ah, deci modelele mai noi aveau chestia aia integrată. Dacă nu ai operat modele vechi fireşte că nu ai văzut unul cu disc.
Deci un telegraf automat semăna la aspect cu un teleimprimator telex? Sunt curios, un telegraf automat putea trimite mai puţine caractare/minut decât un telex sau nu era diferenţă între ele din acest punct de vedere?
Probabil în oficile P.T.T.R. în care am fost eu (ca f.d. ar fi trebuit să se numească P.T.T.R.T. = Posţă Telegraf Telex Radio Televiziune) nu exista serviciu telegrafic şi telex - cel puţin la Est (Dimitrov) nu am văzut şi nici la Mamaia. O fi avut la Poşta Mare de pe Bd. Tomis din Constanţa (aia de vis-a-vis cu Parcul cu Teatrul Liric), dar acolo nu am intrat niciodată. Cabina aia cum era? Ca una de telefonie, numai că mai mare sau era un spaţiu deschis?

Edited by djl, 26 November 2018 - 19:20.


#47
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,532
  • Înscris: 31.05.2006
Telex-ul era mult mai rapid, am exemplificat o diferenta majora, la o telegrama exista o limita de cuvinte, tarifarea se facea la cuvant.
La telex se putea trimite si mesaje mai lungi, tarifarea era pe minut de transmisie si destinatie, urban sau interurban.Viteza de transmisie varia in functie de distanta liniei dar tot era mai rapid comparativ cu telegraful ca informatie,cuvinte, semne  etc. transmise pe minut.
Am facut referire la terminalele care au fost in ultimii ani in uz in ultimii ani de functionare al serviciilor respective, masinile de scris nu seamana intre ele?
In urma cu ceva timp ti-am mai atras atentia ca unele "denumiri" le interpretezi prea la mod propriu.
"Cabina telex" - asa era denumit din punct de vedere comercial in anii 80 si inceputul anilor 90 serviciul prin care puteai sa transmiti un telex prin prezentare la un oficiu postal sau dupa divizare la un oficiu Romtelecom.La ghiseu se scria citet un forumlar, ajungea la operatorul telex, transmitea telex-ul si la final copia de transmitere a telex-ului iti era inmanata la ghiseu.
Ca fapt divers,
https://www.zf.ro/co...etitiva-5140647

Edited by danutzu22, 26 November 2018 - 19:52.


#48
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Acum am înţeles şi mai multe.
Sunt curios dacă în alte ţări te puteai duce tu direct la teleimprimator să scrii mesajul şi eventual să-l trimiţi personal.
Dar cam cu ce companii comunicai via telex în anii '90?   :huh:

Edited by djl, 26 November 2018 - 20:05.


#49
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Revin cu întrebarea: acel telex digital pe care l-ai operat cum tipărea: prin metode a la maşina de scris sau avea imprimantă matricială? Sunt curios cât de avansate au ajuns aceste aparate.
Am văzut în filmări teleimprimatoare care aveau "nucă" din asta. Dar oare era interschimbabilă precum asta de la maşina de scris o fi avut vreun teleimprimator?   :w00t:   (na, că am trăit să văd şi asemenea tehnologie...). Unele teleimprimatoare aveau bandă (ribon) bicolor(ă) roşu - negru; una dintre culori era pentru mesajele trimise, alte pentru cele recepţionate (cred că roşu era pentru recepţie).

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/vNUEUth7qjc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#50
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,292
  • Înscris: 07.02.2003

View Postdjl, on 23 noiembrie 2018 - 23:41, said:

Cine ştie, poate pe viitor am să învăţ şi eu să operez   Posted Image
O fi o meserie de viitor ? Posted Image
Mai bine operezi word, facebook si whatsapp Posted Image

Edited by andreic, 27 November 2018 - 14:58.


#51
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Pasiune.
Vreau să învăţ şi 'Word' şi 'Excell' (la primul mă mai pricep). Numai să găsesc cărţi legate de aşa ceva. Să citesc în format digital atâtea pagini mi-e greu...

#52
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Am mai studiat şi T100 era "Siemens" aşa precum am găsit şi în trecut. Dacă sunt menţionate în acea carte din 1967 (deşi nu au trecut şi firma producătoare). Plus că în desnul cu teleimprimator din Lista abonaţilor din Oraşul şi Raionul Sibiu 1966 apare un aparat care seamănă cu ăla.

#53
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Rectific, și Cehoslovacii au produs un teleimprimator T100. Era făcut după "Siemens" T100, numai că arăta altfel și avea cacasa din plastic.
La o filmare cu teleimprimatoare cineva a comentat că viteza standard era de 50 Baud/secundă, dar prin convenție între cei corepsondenți putea fi mărită. Da, am citit că A.S.C.I.I. permitea viteze mai mari, dar în România nu cred că a existat ASCII.
În filmarea de mai jos mi se pare mie sau pe la min 5 e un aparat care are 2 pefroratoare și copiază sau duplică mesajul de pe banda perforată. Au existat vreodată mașini de scris care să aibă imprimator pe bandă pefrorată?   :huh:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GisScddPJCk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#54
c_anicai

c_anicai

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,286
  • Înscris: 25.01.2007

View Postmisu78, on 21 noiembrie 2018 - 19:50, said:

Da. Probabil din cauza fratilor de la est. Ei inca folosesc, asa ca trebuie sa ascultam! Posted Image
PS: sunt statii radio a caror unda inconjoara pamantul. Spui acum in microreceptor mama si te asculti in receptor dupa 3 secunde! Posted Image

cum se poate asta cand circumferinta pamantului e de 40 mii km iar viteza undelor e de 300 mii km/s ?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate