Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 

problema incalzire calorifere

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#19
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Pe langa tevile (foarte probabil) colmatate (infundate), destul de probabil sa ai presiunea mica (un motiv s-a zis si mai devreme).

Daca tevile ar fi noi, si n-ai avea presiune, la fel ar fi caloriferele. Vorbeste cu administratorul/presedintele si aisugra-te ca ai presiunea maxima primita de la RADET. Daca robinetii de intrare sunt pe minim/jumatate, e normal ca la tine sa ajunga cu taraita.

Daca aveti contoare de gaz individuale (contract cu Distrigaz), pune de-o parte niste bani si gandeste-te sa-ti iei centrala. S-au mai ieftinit si mana de lucru e mai ieftina fata de ce era acum 10 ani. Eu zic ca merita. La mine abia a pornit de doua ori (pe caldura) centrala in ultimile 30 de zile (ma rog, bloc izolat, si cred ca vecinii de langa mine sunt mai frigurosi de fel, eu fiind "sanvis" aproape de mijlocul blocului).

#20
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

 laur_radu, on 14 noiembrie 2018 - 20:22, said:

Aceeasi problema am avut si eu . Am schimbat caloriferele dee tabla cu unele de fonta.,in camere, in bucatarie am pus de otel. Toate sunt ok acum. Alti vecini au trecut pe centrala. Mare prostie. eu platesc max 350 lei la caldura la 2 camere, cu caldura non stop. La CT trebuie o investitie enorma la inceput, apoi verificari, si dupa cca 5 ani risti sa se defecteze o piesa f scumpa. Am schimbat toate tevile din casa cu pexal. Acum as pune de polipropilena.Mult mai sigure.
Ai văzut vreodată o centrală de apartament de aproape?
Mă îndoiesc...

#21
rewq9

rewq9

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 261
  • Înscris: 11.02.2018

 ericmario, on 15 noiembrie 2018 - 18:06, said:

Ai văzut vreodată o centrală de apartament de aproape?
Mă îndoiesc...
daca ar platii 400 ron pe gigacalorie cat este pretul real si nu 180 (cel mai mic din tara pe unde mai exista ceva similar) i-ar ingheta surasul...Radet are o gaura de 1mld de euro ,gaura acoperita an de an de la buget..subventia in masa pe gigacalorie e interzisa in UE fiind considerata ajutor de stat,Romania risca sanctiuni termenul limita pt eliminarea acestei subventii a fost mai 2018

#22
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,952
  • Înscris: 03.12.2005
Daca se incalzesc sus nu e aer in ele, cauta alt motiv. Cine zice altfel n-a dat pe la fizica in generala.

#23
laur_radu

laur_radu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,005
  • Înscris: 11.12.2013

 bobitad, on 14 noiembrie 2018 - 20:35, said:

nu credeam ca o sa aud asta vreodata.instalatia+centrala=50 mil la un apartament de 3 camere.
hai sa zicem ca blocul meu e izolat si al tau nu, dar cred ca platesc mult mai putin ca tine.cand s-a nascut fimiu si a trebuit sa fie mai cald plateam 2.5 mil maxim parca.
dar chiar daca am fi iesit egali.tot as fi dat 30 de mil la 12-15 ani pentru o centrala.sa fie asta pierderea cea mai mare din viata asta.
mai bine ziceai ca esti ecologist si ti-e frica sa nu poluezi.desi cred ca radet-ul polueaza mai mult ca mine.
Deci sa zicem ca pretul CT se amortizeaza in cca 5 ani, desi diferentele sunt mari in functie de bloc. Fratemeu de ex in bucuresti la 2 camere plateste max 120 lei /luna la caldura si are caldura de sta mereu in tricou,iar apa calda vine dupa aprox 4-5 secunde seara, sau cel mai greu vine dupa max 1 min, dar dupa ce vine calda e calda si dupa 30 minute. La CT daca vine cam dupa 20 secunde apa calda,dar daca opresc dusul chiar si 1 min ,va veni apa rece cateva secunde apoi calda, si apoi temperatura apei nu e deloc constanta, ba e fierbinte ba e ok, ba e mai calduta.  30 mil ii poti investi in orice.
Si da , ai dreptate, nu doresc CT si din motive de poluare,dar si pt a in cazul meu e mai ieftin cu radet.  Poate daca as plati sa zicem putin peste dublu m-as gandi sa iau o CT. Daca toti ar avea CT si ar fumega milioane de CT la fiecare fereastra a unei case ar fi dezastru. In unele tari sunt interzise din acest motiv. CET in primul rand produce energie termica in cogenerare. Produce mai intai energie electrica , iar aburul e apoi folosit pt energie termica. Daca nu ar exista RADET apa fierbinte ar fi risipita. La CET Isalnita de ex apa fierbinte este aruncata in Raul Jiu, dupa ce cele mai mari sere incalzite  din Europa au fost desfiintate.

Ericmario nu cred ca e cazul sa vb ironic ! Am vazut chiar si CET de aproape, dar o CT...la facultate am avut o materie dedicata CT !

Edited by laur_radu, 18 November 2018 - 23:20.


#24
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,952
  • Înscris: 03.12.2005
Ati gatit toata viata pe aragaz cu gaz si acum veniti si va plangeti ca polueaza centralele. Nu, nu am, dar nu pot sa nu remarc ipocrizia.

#25
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,524
  • Înscris: 05.06.2009

 sebulbus, on 15 noiembrie 2018 - 22:50, said:

Daca se incalzesc sus nu e aer in ele, cauta alt motiv. Cine zice altfel n-a dat pe la fizica in generala.

da-mi voie sa te contrazic : cand locuiam intr-un apartament bransat la caldura centralizata, caloriferele se incalzeau in partea superioara si in cea inferioara erau reci; pana nu era facuta aerisirea instalatiei blocului, nu aveam parte de caldura asa cum trebuia. caloriferele erau vechi, din fonta, nu aveau aerisitoare, aveam si ghinionul de a locui la penultimul etaj, iar la ultimul etaj caloriferele erau inchise, proprietarii fiind stabiliti in alta tara de ani buni.
ceva ciudat s-a intamplat in iarna anului in care furnizorul de caldura si apa calda a facut niste modernizari in cartier si a inlocuit nu's ce tevi si conducte, pana in subsolul blocului. cand s-a dat drumul la caldura, caloriferele se incalzeau foarte putin in partea de sus. dupa cateva zile de tremurat in casa, am sunat la dispecerat si am aflat ca nu eram singurul bloc din zona la care doreii din echipele care lucrasera la acele modernizari, montasera invers conductele la intrarea in subsolul blocului, inversand turul cu returul. dupa ce a fost remediata problema, caloriferele din bloc s-au incalzit normal.
acum, in apartamentul actual, am centrala termica. mi s-a intamplat de vreo 2-3 ori in 5 ani, sa nu se incalzeasca de sus pana jos caloriferul din sufragerie, era cald doar in jumatatea superioara. dupa ce l-am aerisit si am completat cu apa circuitul de incalzire al centralei, nu am mai avut probleme.

#26
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 ncu, on 15 noiembrie 2018 - 09:42, said:

mai intai inchid returul de la robinetul de jos, aerisesc caloriferul si apoi deschid returul din nou.
Trebuie sa faci invers, sa umpli caloriferul incet de jos in sus.
  • inchizi turul si returul
  • deschizi aersitorul
  • deschizi incet returul
  • astepti pana iese apa far aer pe aerisitor
  • inchizi aerisitorul
  • deschizi turul
Acum caloriferul s-a umplut de jos in sus si a eliminat aerul.


 laur_radu, on 18 noiembrie 2018 - 23:15, said:

CET in primul rand produce energie termica in cogenerare. Produce mai intai energie electrica , iar aburul e apoi folosit pt energie termica. Daca nu ar exista RADET apa fierbinte ar fi risipita.
Atunci de ce este asa scumpa caldura de la CET, daca oricum este "deseu" care altfel ar fi risipit? N-are nici un sens...Posted Image

In alta ordine de idei, o alta problema a incalzirii centralizate gen RADET este lipsa contorizarii si responsabilitatii individuale, care duce la risipa generalizata.

#27
ncu

ncu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 711
  • Înscris: 25.06.2013

 kolfleading, on 19 noiembrie 2018 - 15:51, said:

Trebuie sa faci invers, sa umpli caloriferul incet de jos in sus.
  • inchizi turul si returul
  • deschizi aersitorul
  • deschizi incet returul
  • astepti pana iese apa far aer pe aerisitor
  • inchizi aerisitorul
  • deschizi turul
Acum caloriferul s-a umplut de jos in sus si a eliminat aerul.


Eu am relatat cum fac EU in cazul meu, nu am indicat ca asta ar fi reteta de baza si procedez asa pt ca:

- tot la 2 ani demontez caloriferele si le spal desi in general nu gasesc mai nimic in ele (dar preventiv Posted Image )

- dupa cum am spus, aerisesc foarte bine TUR-ul (10-15 galeti de apa) pana nu mai vine nici puiul bulelor de aer

- inchid returul si deschid aerisitorul pt ca acum sunt convins ca nu-mi mai vine aer pe TUR ca doar am vazut cu ochii mei folosind furtunul transparent si galeata pt aerisire

- daca as proceda invers (aerisind cu returul deschis) cred ca as avea toate sansele din lume sa culeg in calorifer aerul din caloriferul vecinului de palier (sau de jos) , aer care, EVIDENT, ca n-o fi prost sa stea pe loc sau sa mearga pe retur in beci cand poate veni la mine.

- procedand "in stilul meu" pot observa cu usurinta dupa aerisire cum caloriferul incepe si se incalzeste de sus in jos si, cel mai important, PE DIAGONALA.

Revenind la niste amanunte citite pe aici pe fuga sa incerc cateva idei Posted Image ...

- calorifer rece in partea superioara / jos cald - toata ziua aer
- cald sus / rece jos - colmatari, depuneri
- cald doar jumatate pe verticala, sau zone calde alternate de zone reci - trasee infundate partial / apa nu circula pe intreg circuitul
- caloriferul trebuie sa stea in forma montata cu 0,5-1 cm mai sus inspre partea cu aerisitorul (sau cat sa nu fie deranjant la ochi) pt ca altfel nu se aeriseste in totalitate.

Edited by ncu, 19 November 2018 - 21:07.


#28
laur_radu

laur_radu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,005
  • Înscris: 11.12.2013

 sebulbus, on 19 noiembrie 2018 - 08:39, said:

Ati gatit toata viata pe aragaz cu gaz si acum veniti si va plangeti ca polueaza centralele. Nu, nu am, dar nu pot sa nu remarc ipocrizia.
Aragazul merge cateva minute/ zi ,ore sau depinde de gospodina-deloc. Chiar am avut o dna in chirie care nu folosea deloc aragazul. CT merge aproape non stop iarna.
Oricum chiar de ar fi sa mearga egal, de ce sa nu protejam natura cand putem ? Doar in Romania am vazut asa mentalitate. Pacat de ceilalti care totusi fac ceva sa protejeze aerul respirat.

#29
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,952
  • Înscris: 03.12.2005
Aragazul iti merge in interiorul unei camere hai sa zicem chiar al locuintei, un volum de 100-200mc. Daca ti-ai pus termopane ca orice gospodar abia mai poti spera la un schimb de aer pe ora.
Centrala are burlan afara, ori atmosfera intregii planete are un volum un pic mai mare.
Ca fapt divers, ca sunt tot din zona, Craiova2 arde 5000 tone de carbune zilnic. Si produce o gramada de cenusa pe care o mai vad uneori sufocand satele alea de la marginea orasului. Dar e ok, aia nu e la tine la geam.
E buna cogenerarea, dar cand e facuta cu tehnologii din ziua de azi. Ori la noi abia impinsi de la spate de UE au montat instalatia aia de desulfurare.

 corinadaniela, on 19 noiembrie 2018 - 12:55, said:



Draga mea, la fel cum in farfurie ai ciorba jos si aerul deasupra, tot asa e si in calorifer. E asa pentru ca apa e mai grea decat aerul, iar daca reusesti sa demonstrezi contrariul intri direct pe lista scurta pentru un premiu Nobel.

#30
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 ncu, on 19 noiembrie 2018 - 21:04, said:

dupa cum am spus, aerisesc foarte bine TUR-ul (10-15 galeti de apa)
Tu vorbesti de aerisirea coloanelor verticale de incalzire, aerisire pe care o faci prin caloriferele tale.
Coloanele ar trebui sa aiba aerisitoare separate, sau robineti prin care sa se faca aerisirea. Nu e normal sa aerisesti coloana prin calorifer, pentru ca toata mizeria pe care o disloca apa care urca ajunge la tine in calorifer si iti dai de lucru cu curatarea lor.

Eu ti-am explicat cum se umple corect un calorifer ca sa fii sigur ca nu ramane aer in el.

#31
ncu

ncu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 711
  • Înscris: 25.06.2013

 kolfleading, on 19 noiembrie 2018 - 22:30, said:

Coloanele ar trebui sa aiba aerisitoare separate,

Posted Image Cu toata admiratia pt "numarul de inmatriculare" Posted Image va reamintesc respectuos ca am specificat cu manutza mea in acea postare ca locuiesc la ultimul etaj adica 4 si capatele de coloana sunt prevazute cu aerisitoare, adica eu aerisesc coloanele de pe partea mea de bloc.

Ar fi munca de chinez batran sa ma apuc sa aerisesc o intreaga coloana de bloc prin amaratu' ala de aerisitor de la calorifer unde folosesc o cana sau pahar ! Posted Image
Prin aerisitorul coloanei la care conectez un furtun siliconic transparent cred ca in 10-15 secunde umplu o galeata. Uneori ma intreb cu groaza ca ce mama naibi as face daca la umplerea galetii n-ar mai functiona inchiderea aerisitorului ! Nici nu vreau sa-mi imaginez ! Posted Image

Edited by ncu, 19 November 2018 - 22:41.


#32
laur_radu

laur_radu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,005
  • Înscris: 11.12.2013

 sebulbus, on 19 noiembrie 2018 - 22:21, said:

 kolfleading, on 19 noiembrie 2018 - 15:51, said:

Atunci de ce este asa scumpa caldura de la CET, daca oricum este "deseu" care altfel ar fi risipit? N-are nici un sens...Posted Image

In alta ordine de idei, o alta problema a incalzirii centralizate gen RADET este lipsa contorizarii si responsabilitatii individuale, care duce la risipa generalizata.

Caldura CET e scumpa pt ca RADET e prost administrata,  sunt enorm de multi angajati, cu salarii destul de mari.

 sebulbus, on 19 noiembrie 2018 - 22:21, said:

Aragazul iti merge in interiorul unei camere hai sa zicem chiar al locuintei, un volum de 100-200mc. Daca ti-ai pus termopane ca orice gospodar abia mai poti spera la un schimb de aer pe ora.
Centrala are burlan afara, ori atmosfera intregii planete are un volum un pic mai mare.
Ca fapt divers, ca sunt tot din zona, Craiova2 arde 5000 tone de carbune zilnic. Si produce o gramada de cenusa pe care o mai vad uneori sufocand satele alea de la marginea orasului. Dar e ok, aia nu e la tine la geam.
E buna cogenerarea, dar cand e facuta cu tehnologii din ziua de azi. Ori la noi abia impinsi de la spate de UE au montat instalatia aia de desulfurare.


Eu ma refer la aerul de afara nu la cel din casa, desi daca deschizi geamul ssa aerisesti casa o sa te imbolnavesti mai rau pt ca burlanul vecinului de sub tine te polueaza direct. De ce nu stai cateva secunde cu nasul la teava unei masini cu GPL (care oricum are un filtru f performant )? Oricum desi se spune ca masinile gpl nu polueaza la fel de mult, de fapt pulberile emise de o masina cu gpl unt de dimensiuni mult mai mici decat la cele pe benzina ,deci mai periculoase,dar care nu deranjeaza prea mult pe termen scurt, dar intram prea mult in detalii.
CET au acum filtre foarte performante, nu scot decat abur,vechile cosuri daca te uiti sunt folosite foarte rar, sau deloc. Oricum acestea evcueaza la o inaltime mare, si de obicei la periferie(din pacate multi isi construiesc totusi case chiar langa CET apoi se plang ). La CET 1 Craiova apa fierbinte e aruncata in Jiu, poti sa mergi sa verifici. Daca ar rezolva si problema cenusei ar fi ok. In prezent oricum marile CET uri din Romania au in imediata apropiere si o fabrica ce foloseste cenusa pt a face placi de rigips , ciment etc. Dar totusi nu e folosita in totalitate, si cand e vant aceasta e ridicata in aer.

Edited by laur_radu, 21 November 2018 - 12:00.


#33
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,952
  • Înscris: 03.12.2005
Coaie, esti idiot? CET aia performanta e inchisa prin avarie 2 zile in pragul iernii si tine un oras in frig. Nici macar nu meriti un raspuns serios.

#34
marusu

marusu

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 22.11.2018
Buna ziua! Va cer ajutorul printr-un sfat, la probema mea. Locuesc la ultimul etaj intrun bloc de 8 etaje. De cati va ani de cand m-am mutat in el ma lovesc de probema cu caldura in apartament la venirea sezonuliu rece. Anul acesta am schimat toate coloanele de sus pana la subsol, problema sa remediat numai pe jumatate, mai exact in dormitoare caloriferele sun calde de sus pana jos, iar in sufragerie si bucatarie sunt o palma calai in partea de sus. Am fost si la vecinii de sub mine si pana la etajul 7 caloriferele functioneaza normal in parametri cu agentul termic distribuit de RADET. Am montat un robinet in locul aerisitorului de la calorifer si am observat ca prtesiunea pe tur este mai mica decat presiunea pe retur, mai exact cand am oprit returul si am dat drumul la tur curgea apa mai lent, iar cand am oprit turul si am dat drumul la retur venea apa cu viteza mare. Din cate stiu ar trebui sa fie egala. Am crezut ca robinetul meu de tur nu deschide bine, si l-am scos si am montat un cot olandez ce 1/2, mai exact lam pus pe direct. Intradevar a mai crescut presiunea pe tur dar nu atat incat sa  faca circuitul complet in calorifer. Va multumesc!

#35
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,524
  • Înscris: 05.06.2009
marusu, dar mai exista circuitul de aerisire al instalatiei de incalzire a blocului ? unii le-au desfiintat...
ok, ati schimbat coloanele pe verticala, dar la tine in apartament, ai verificat/schimbat legaturile orizontale, dintre coloanele verticale si caloriferele tale ? poate fix astea sunt colmatate sau chiar caloriferele tale au probleme...de ce spun asta ? pentru ca spui ca pana la etajul 7, adica vecinii tai de dedesubt, caloriferele se incalzesc normal, in toate incaperile...

Edited by corinadaniela, 22 November 2018 - 13:02.


#36
marusu

marusu

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 22.11.2018
Da am schimbat si legaturile orizontale dintre calorifer si coloana, si da exista si circuitul de aerisire al blocului.... coloana ajunge la mine redusa  cu cupru de 18 si legaturile la calorifer sunt facute cu cupru de 15, unul dintre calorifere este nou si este din aluminiu, dimensiunile fiind de 800/600.

Edited by marusu, 22 November 2018 - 13:18.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate