Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La mulți ani @ranit6996!

La mulți ani @Ciubex!

Reparat difuzor membrana hartie, ...

Restaurantele cu stele Michelin
 Best cooler

Program vizibilitate intre puncte

Sfat achizitie casti gaming 300-3...

Dimensiune optima teava scurgere ...
 Sfat achizitie telefon cu camera/...

Nu se poate completa declaratia 2...

Caut firma pentru lucrare bucatar...

Dimensionare țevi incalzire
 Cum va merge sistemul dupa upgrad...

Cuvantul "ciunet"

Alternativa la Oppo Find X5 in ac...

Perioada de proba fara contract
 

Alternative Flickr

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#19
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,929
  • Înscris: 28.12.2006
Acasa iti mai trebuie IP, un domeniu, curent, backup, timp, daca tragi linie posibil sa iesi mai bine cu o solutie platita.

#20
c_cristi

c_cristi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 14.05.2008

Vizualizare mesajbumpocbum, pe 05 decembrie 2018 - 10:05, a scris:

Super. Eu unul am folosit ownclod-ul si gallery app secundar dar nu am dezvoltat prea mult partea de poze. In loc de router o sa incerc pe un batran laptop care merge de 8 ani nonstop. Multam.
laptopurile nu prea sunt facute sa mearga 24/24, plus sunt mari, galagioase. eventual un Intel NUC (sau similar)  cu procesor atom (fara ventilator). cred ca gasesti la second cu 500lei. asta sunt mici si silentioase. instalezi un linux pe ele, le dai IP static, faci port forward din router catre ip static, apoi isi instalezi pachetul webserver (LAMP) ... unele versiuni de linux il au preinstalat, trebuie doar sa il configurezi. dupa ce ai terminat de configurat scoti mouse, tastatura de monitor, il pui intr-un colt si uiti de el. alte chestii le poti face remote din consola ssh/winscp.
chestia cand ai o versiune full de linux e ca e mai flexibil decat un sistem de operare pt routere. posibilitatile sunt nelimitate, poti sa instalezi chiar si un WHM free (web-host manager) si sa ai o interfata de administrare a webserverului similara cu CPanel.
M-am gandit si la varianta asta, dar pana la urma am zis sa merg direct pe router ca e mai simplificata treaba, ala statea deja in priza 24/24.

#21
c_cristi

c_cristi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 14.05.2008

Vizualizare mesajcrokodilu, pe 05 decembrie 2018 - 11:11, a scris:

Acasa iti mai trebuie IP, un domeniu, curent, backup, timp, daca tragi linie posibil sa iesi mai bine cu o solutie platita.
IP/domeniu
poti si cu IP dinamic si sa folosesti un serviciu ddns (pt full domains) ca sa il updatezi la schimbare IP (ex. https://www.duiadns.net/services ... asta e cu plata 9E/an, https://www.freedns.ro/ asta e gratuit ). dar cu IP fix ai avea uptime mai mare la server.

eu fiind pe conexiune rds folosesc dinamic dns de la RDS, configurarea e banala iar in router nu trebuie setat nimic, nu platesti nimic suplimentar la RDS. RDS parca sustine ca se improspateaza la 15 minute in reteaua RDS ... cum RDS are cota de piata vreo jumate de Romanie, pt ei am uptime aproape de 100%. din romtelecom am observat ca dureaza vreo cateva 2-3 ore pana pot accesa subdomeniu meu RDS, dupa ce schimb IP (ex. restart router/cadere tensiune).
dar Asus Merlin are si documentatie pt utilizarea altor ddns, poti pune sa execute un script la schimbare de IP, exemple de scripturi https://github.com/R...iki/Custom-DDNS . pt alte routere (non-Merlin) se poate instala "inadyn" din pachetul Entware, e client ddns.
depinde ce pretentii ai de la siteul tau. eu m-am multumit cu subdomeniu de rds si cu un uptime de vreo 29 zile pe luna (cam 1 restart pe luna ia routerul).

backupul se poate face automat, instalezi softul "cron" din pachetul Entware. apoi faci un script de genul:
#!/bin/sh
DATE=`date +%Y-%m-%d`
DIR="/mnt/sdb1/backup/$DATE"
mkdir $DIR
cd $DIR
mysqldump -u root -pmypass --databases my_db --result-file=my_db.sql
tar -cf my_files.tar /opt/www

il salvezi ca fisier si il pui in /opt/etc/cron/cron.daily/ , ii dai permisiune de executie. Acest script creaza pe al doilea stick din router un director avand nume data curenta si in copiaza fisierele webserver si baza de date. se poate pune si copierea pe un ftp/samba. Cat dureaza sa instalezi cron si sa faci un script de asta de backup? ... 5-10 minute.
eu am si avantajul ca am si un router cu e-sata si am conectat la el un ssd 60gb. deci stau destul de linistit ca nu crapa (usb stickurile nu sunt facute sa functioneze 24/24 sansele sa crape sunt mari). dar merge si cablu usb3->sata https://conectica.ro...sd-delock-61883

costuri:
router: 800lei (oricum imi trebuia ceva puternic, minim 400lei)
ssd 60gb (second olx): 110lei
cablu esata->sata: 50lei
stick 8gb usb2 (o vechitura care nu o mai foloseam): 0 lei
subdomeniu rds: 0 lei
curent: 0 lei (routerul oricum statea conectat si daca n-avem webserver)
----------------------
total: 560lei / perioada indefinita Posted image

timp:
- depinde de experienta anterioara cu linux/calculatoare si de IQ. prima data mi-a luat o saptamana pana am pus lucrurile la punct (cu custom-dns si automatic-backup). dar de atunci webserverul ruleaza aproape neschimbat de 2 ani.

Edited by c_cristi, 05 December 2018 - 13:26.


#22
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,929
  • Înscris: 28.12.2006
E o varianta, multumim pt. detalii :)

#23
edri

edri

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,692
  • Înscris: 26.02.2008

Vizualizare mesajc_cristi, pe 05 decembrie 2018 - 13:23, a scris:

...... se poate pune si copierea pe un ftp/samba. Cat dureaza sa instalezi cron si sa faci un script de asta de backup? ... 5-10 minute.
......

...poate 2 ani cat dureaza un master in domeniu Posted image Asta nici nu ar fi rau ca abonamentul PS/LR e la juma de pret pentru studenti. OK, sa zicem ca invat sa-l setez pe Merlin in ritm de samba, dar pozele, pozele unde sunt stocate de fapt dupa ce fotograful pune la punct owncloudu asta?

Edited by edri, 06 December 2018 - 18:01.


#24
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,929
  • Înscris: 28.12.2006
Ori le pui de mana pe "server" si editezi html-uri, ori daca ai aplicatie de tip site/blog/cms faci upload de la statia ta de lucru. Ar fi un bisnis asta sa iei routere, le configurezi si le vinzi gata de utilizare catre cei care nu se pricep sau nu au timp, plus mentenanta.

Edited by crokodilu, 07 December 2018 - 09:30.


#25
edri

edri

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,692
  • Înscris: 26.02.2008
Nu prea vad care-i avantajul unei astfel de solutii fata de un cont platit pe un site specializat in stocarea si afisarea fotografiilor.

#26
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,929
  • Înscris: 28.12.2006
Si fotografiatul e mai scump si time consuming decat sa cumperi poze de pe net ieftine si misto...si totusi unii prefera sa faca de mana acasa.

Edited by crokodilu, 08 December 2018 - 09:15.


#27
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012

Vizualizare mesajc_cristi, pe 05 decembrie 2018 - 13:23, a scris:

router: 800lei (oricum imi trebuia ceva puternic, minim 400lei)
OK, daca tot ai nevoie de router...
Altfel: un NAS (Synology/QNAP) nu e departe ca pret, si se ocupa si de stocare, si de backup (pe un hdd extern/cloud/etc), si de afisarea pozelor (printr-o aplicatie integrata sau un site). Fara atatea complicatii.

Sau hosting platit.

#28
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,715
  • Înscris: 08.10.2015

Vizualizare mesajc_cristi, pe 05 decembrie 2018 - 12:48, a scris:

laptopurile nu prea sunt facute sa mearga 24/24, plus sunt mari, galagioase. eventual un Intel NUC (sau similar)  cu procesor atom (fara ventilator).

Nu. Eu am in functiune un Laptop Lenovo 10.1'' IdeaPad S110, e drept cu win7, il folosesc pentru adus diverse de pe net si pentru a tine o parte din filmele/pozele facute de mine.  Ventilatorul porneste doar in full load si este foarte silentios, chiar dupa 8 ani.  Am pus win pe el doarece l-am folosit la un moment dat pentru un server pe net, dar merge foarte bine linux.  Consumul mediu este de 15w/h, masurat separat cu o priza care are incorporat un contor de energie electrica. Mai mult decat decent, mai ales ca are atasat si un hdd de 2Tb extern de el.

Attached Files


Edited by bumpocbum, 08 December 2018 - 14:34.


#29
eliz

eliz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 394
  • Înscris: 17.02.2004
ar mai fi si 500px.com , 1x.com

Edited by eliz, 08 December 2018 - 20:50.


#30
lopi

lopi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,269
  • Înscris: 11.10.2006
Eu folosesc google foto (parca tot 1 Terra spatiu ?! sau mai mult. De la laptop+desktop - chromebook - parca mi-a mai dat un 500 Gb, mi-a mai tot dat spatiu, valabil 2 ani), one drive (1 Terra spatiu), asus webstorage (1 Terra spatiu). Google foto si one drive imi place.
Flickr - nu prea ma atrage. Serviciile de la Yahoo nu mi-au placut niciodata - prea multe reclame.

#31
leev

leev

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 18.02.2006

Vizualizare mesajc_cristi, pe 05 decembrie 2018 - 13:23, a scris:

IP/domeniu
poti si cu IP dinamic si sa folosesti un serviciu ddns (pt full domains) ca sa il updatezi la schimbare IP (ex. https://www.duiadns.net/services ... asta e cu plata 9E/an, https://www.freedns.ro/ asta e gratuit ). dar cu IP fix ai avea uptime mai mare la server.
https://www.duiadns.net/services este free de vreo 2 luni ... deci iti poti tine domeniul gratuit la ei.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate