Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Rambursare anticipata Raiffeisen - problema

- - - - -
  • Please log in to reply
71 replies to this topic

#55
george_alex

george_alex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 08.01.2010
Hai ca am gresit si eu: nu mai imparti la 2, faci media ratelor de capital doar :)

#56
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
Hey. Eu am platit intr-o data aleatoare o suma rotunda de x rate de principal si mi-a scazut din rata. Deci nu am acoperit la perfectie nr de luni.
Apoi am venit fix a doua zi dupa scadenta si am acoperit la perfectie.

O sa merg pe a doua zi.
Ar tb sa fie cum zici tu, dar crezi ca e vreo banca sa ne spuna exact 100 % momentul din zi cand trage banii ? Si daca trage rata si apoi plata anticipata separat ?
Nu cred... eu nu am aflat de undeva cum e 100% si acea aplicatie merge. Scandentarul de acolo e identic cu ce la banca si permite simulari. E functia PMT din excel.

Tu la ce banca ai ?

Eu am avut la Banca Romaneasca. Odata am venit cu cererea in ziua scadentei, vaaai cat s-au rascolit pe acolo ca era prea complicat sa faca plata in ziua scadentei, ca trebuia sa vin in alta zi..  pe urma s-a putut dar a durat peste o ora stand acolo degeaba asteptand sa poata baga cererea in sistem.
Acum o sa am la Ing, cel mai simplu ar fi sa platesc online anticipat in ziua scadentei. Sper sa se poata.

Edited by the_blue_raven, 20 May 2023 - 16:26.


#57
george_alex

george_alex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 08.01.2010
Momentul din zi cand se retrag banii nu au cum sa-ti zica, nu tine de ei. Sistemul trage din toate creditele cu scadenta in ziua aia. Mai mult, se incearca retragerea de mai multe ori, special pentru cazul in care clientul pune banii pt rata in cont fix in ziua aia.

Pentru intrebarile tale nu ai ce sa mergi la banca sa intrebi, mai ales ca exista riscul sa il prinzi pe unul care doar isi da cu parerea sau “le-a invatat” dupa ureche. Tot ce ai intrebat e specificat in contractul de ipoteca, la plata ratei/rambursari, etc. Acolo ar trebui sa gesesti ce am zis si eu: in ziua scadentei intai se percepe dobanda, apoi rata de capital si abia apoi eventualele plati anticipate facute pentru perioada lunii in curs.

Conturi active si credit am la ing, mai am la bcr dintr-o circumstanta dar momentan nu folosesc nici o forma de credit de la ei. Poate urmatorul ipotecar, sa vedem. Dar ce ti-am zis aici ar trebui sa fie universal valabil.

Referitor la plata pe care ai facut-o insumand mai multe rate de capital, probabil ai pus si rata curenta in calcul. Daca te-ai dus sa faci platile anticipate in ziua scadenta, sa stii cei de la banca au fost amabili ca te-au servit si s-au agitat pentru asta. Cererea de rambursare anticipata nu e instantanee, de regula au un termen de solutionare. Ing are 5 zile lucratoare, dar de regula le rezolva in aceiasi zi sau urmatoarea, de aia am si zis sa se faca platile anticipate inainte de scadenta cu 3-4 zile. Faptul ca mergi in ultima zi nu denota ca esti un client informat si se enerveaza aia ca “stii” schema, ci ca ii dai peste cap 😛

Daca ai aplicatie sau site si iti permite sa faci plata anticipata cu scaderea perioadei, scoate un scadentar, aduna principalul din urmatoarele 2 luni si o sa vezi ca pt suma respectiva iti scade fix 2 luni.

Ma oftic cand vad podcasturi cu oameni care nu inteleg ce fac si ii invata pe altii. Sper ca nu ti s-a parut ca as avea ceva cu tine :)

#58
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
Eu ma uit la ratele de principal din urmatoarele luni, logic, e la mintea cocosului ca nu pui la socoteala luna in curs.
Cucoanele alea de la Banca romaneasca, crede-ma ca habar nu aveau de capul lor. Nici pomeneala sa fi mirosit ele vreo schema. Nu vrei sa stii atunci acum cativa ani cat se cautau prin sucursala de o cerere si cati ochi isi dadeau peste cap. Eu am inchis in 2021, nu mai tin minte exact sa iti zic la virgula sumele, dar am obs sigur ca mi-a scazut considerabil din rata deci a fost clar ca nu am acoperit un nr fix de rate in cele cateva plati anticipate.

Sa vdm acu la Ing. Ar tb sa fie exact cum spui ca doar la sold ar tb aplicata formula.

Edited by the_blue_raven, 20 May 2023 - 17:39.


#59
george_alex

george_alex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 08.01.2010
La ING am inchis deja cateva credite de nevoi personale, iar cel ipotecar l-am platit anticipat lunar pana l-am redus la jumatate si apoi am refinantat ca sa blochez dobanda mica ca mirosisem ca o sa urce dobanzile. La ING e fix cum am zis mai sus. Acum cateva luni au pus si ei plati anticipate cu reducerea perioadei din Homebank, dar te obliga sa platesti minim 1 rata in avans. La ghiseu nu mai ai nici o restrictie. Pe mine nu ma afecteaza ca oricum dau peste 1 rata cand e sa fac plata, dar in caz ca ai de gand sa dai fix cate 1-2 principale in avans, va fi nevoie sa mergi sa le semnezi foaia.

#60
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
Mersi mult

#61
aris86

aris86

    Traieste constient!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,720
  • Înscris: 26.02.2010
La ing trebuie să dai cam 30 lei in plus peste rata principalului în Homebank.

Edited by aris86, 29 May 2023 - 17:55.


#62
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
Cam dobanda pe o zi ? Daca platesti anticipat in a doua zi dupa scadenta?

Sincer chestia asta chiar nu e corecta. Ar tb sa puna suma anticipata 100% in sold.

#63
the_lion

the_lion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,486
  • Înscris: 04.05.2007
Da, este ceva ciudat la ING, am si eu un credit ipotecar la ei si apare chestia asta. Am sesizat la ei la Reclamatii clienti insa raspunsul primit este probabil redactat de o fatuca de Tecuci care a facut si ea ASE-ul cu ceva sacrificii...
O sa sesizez ANPC-ul pe tema asta, pentru ca ceva nu este corect.

De exemplu, daca rata este de 2000 lei formata din principal 500 lei si dobanda 1500 (pentru usurinta exemplifiarii pastrez valorile egale, desi de la rata la rata valoarea de principal creste iar dobanda scade) si vrei sa rambursezi anticipat urmatoarele 2 rate, atunci trebuie sa platesti cu 30-50 lei in plus. Adica 1050 lei pentru ca durata creditului sa scada cu 2 luni. Ciudat este ca din sold ei iti scad exact 1050 lei, adica exact suma platita anticipat. Doar ca aceasta este usor mai mare decat cele 2 rate de principal insumate...

#64
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
In orice zi din luna ai face plata e la fel ?

#65
the_lion

the_lion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,486
  • Înscris: 04.05.2007
Da, chiar si a doua zi dupa scadenta ratei tot la fel este.

#66
george_alex

george_alex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 08.01.2010
Salutare, revin cu un update referitor la dobanda perceputa la platile anticipate de unele banci.

Deci, pana acum am vazut 2 cazuri pt platile anticipate:
- la termen, rata actuala nu o mai poti atinge, faci plati anticipate pana la scadenta, iar in ziua scadentei se percep rata, dobanda pt rata respectiva si apoi se proceseaza toate platile anticipate. Asta e stilul ING ---> orice plata anticipata faci, 100% din valoare se va duce doar in capital.
- la plata, rata actuala nu e fixata pana la scadenta: faci azi plata anticipata, azi (ideal) se proceseaza. Asta este in stilul BCR, despre care am vorbit mai sus, unde mai multe persoane au zis ca li se percepe dobanda pe plata anticipata.

Reintaresc ce am zis anterior: e ILEGAL sa se perceapa dobanda pe platile anticipate. Asta ramane in picioare.


Ce se intampla de fapt in cazul BCR:

Sa presupunem ca azi este 16 iunie (chiar este), si ca daca scadenta este pe 15, deci ieri.
Am vorbit acum cu un coleg cu credit ipotecar la BCR, a facut o plata anticipata si mi-a dat screenshot.

Se dau datele problemei:
- capital restant 300.000ron
- dobanda 9%
- valoare rata lunara cu tot cu dobanda 2500ron (e pe acolo)

Din plata anticipata de 1000ron, se pare ca i se percep 75ron dobanda. Asa cum ziceau mai multe persoane mai sus.

De ce? Ca doar ce am zis ca nu e legal.

Bun, situatia este in felul urmator: din cele 30 de zile intre 2 rate, sa zicem 16 iunie - 15 iulie, BCR iti proceseaza plata anticipata in ziua in care o faci (ideal).
Asa cum am zis mai sus, avem un capital restant de 300.000ron cu o dobanda totala de 9% momentan (vremuri grele).

BCR proceseaza plata astazi si zice in felul urmator:
- in perioada 16 iunie - 16 iunie (1 zi) ai avut capital restant 300.000. Dobanda pe aceasta zi cu capital restant 300.000 o va retrage din plata anticipata. Dobanda este ((300.000 * 0.0900) /12 ) /30 = 75ron /zi
- in perioada 17 iunie - 15 iulie vei avea un nou capital restant, mai mic decat 300.000ron. Din plata anticipata va retrage cei 75ron dobanda pe fostul capital, asadar plata anticipata va scade capitalul cu 925ron. In felul asta, noua dobanda zilnica pentru restul zilelor devine 74.76ron.

Pentru ca banca si-a retras dobanda deja dobanda pentru ziua respectiva din luna asta, la scadenta urmatoare va percepe cu 1 zi mai putina dobanda.
Adica, ca sa regleze situatia, in noul scadentar o sa vedem ca urmatoarea rata va fi 2425ron, iar urmatoarele revin la 2500ron.

Asadar, desi ti se retrag bani pentru dobanda cand faci plata anticipata, ii recuperezi la urmatoarea rata.

Succes!

Edited by george_alex, 16 June 2023 - 16:04.


#67
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
O sa ne dam doctoratul in asta.... doamne fereste..

#68
george_alex

george_alex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 08.01.2010

 the_blue_raven, on 16 iunie 2023 - 21:46, said:

O sa ne dam doctoratul in asta.... doamne fereste..
Da... rau ar fi, ai dreptate! Posted Image lasa ca acum suntem prea bine, platim si nu stim cePosted Image

#69
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
Pt asta nu le-ar fi amendat Anpc...

#70
Sleepy_Head

Sleepy_Head

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 11.08.2023

View Postgeorge_alex, on 20 mai 2023 - 17:14, said:

Momentul din zi cand se retrag banii nu au cum sa-ti zica, nu tine de ei. Sistemul trage din toate creditele cu scadenta in ziua aia. Mai mult, se incearca retragerea de mai multe ori, special pentru cazul in care clientul pune banii pt rata in cont fix in ziua aia.

Pentru intrebarile tale nu ai ce sa mergi la banca sa intrebi, mai ales ca exista riscul sa il prinzi pe unul care doar isi da cu parerea sau “le-a invatat” dupa ureche. Tot ce ai intrebat e specificat in contractul de ipoteca, la plata ratei/rambursari, etc. Acolo ar trebui sa gesesti ce am zis si eu: in ziua scadentei intai se percepe dobanda, apoi rata de capital si abia apoi eventualele plati anticipate facute pentru perioada lunii in curs.

Conturi active si credit am la ing, mai am la bcr dintr-o circumstanta dar momentan nu folosesc nici o forma de credit de la ei. Poate urmatorul ipotecar, sa vedem. Dar ce ti-am zis aici ar trebui sa fie universal valabil.

Referitor la plata pe care ai facut-o insumand mai multe rate de capital, probabil ai pus si rata curenta in calcul. Daca te-ai dus sa faci platile anticipate in ziua scadenta, sa stii cei de la banca au fost amabili ca te-au servit si s-au agitat pentru asta. Cererea de rambursare anticipata nu e instantanee, de regula au un termen de solutionare. Ing are 5 zile lucratoare, dar de regula le rezolva in aceiasi zi sau urmatoarea, de aia am si zis sa se faca platile anticipate inainte de scadenta cu 3-4 zile. Faptul ca mergi in ultima zi nu denota ca esti un client informat si se enerveaza aia ca “stii” schema, ci ca ii dai peste cap ��

Daca ai aplicatie sau site si iti permite sa faci plata anticipata cu scaderea perioadei, scoate un scadentar, aduna principalul din urmatoarele 2 luni si o sa vezi ca pt suma respectiva iti scade fix 2 luni.

Ma oftic cand vad podcasturi cu oameni care nu inteleg ce fac si ii invata pe altii. Sper ca nu ti s-a parut ca as avea ceva cu tine Posted Image

Buna, daca se fac platile anticipate inainte cu cateva zile de data urmatoarei scadente, nu se adauga la acele plati din principal si dobanda pe fiecare zi care a trecut de la ultima scadenta pana acum...? eu asa stiam. Mersi

#71
Fxlx

Fxlx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 20.04.2019
Salut! Are cineva un credit negarantat la Raiffeisen?

Merge plata anticipata cu scaderea perioadei?

#72
the_blue_raven

the_blue_raven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,973
  • Înscris: 03.12.2021
De ce nu ?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate