Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Combinatie de conturi pentru tran...

Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...
 Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 

Obligatii plata la investigatii medicale din timpul calatoriei?

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#19
something00

something00

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 14.11.2005
Corinadaniela spuneai  ca daca ai cardul european de sanatate beneficiezi de servicii medicale de urgente gratuite in UE. Ai cumva o sursa oficiala pt aceasta informatie.
Eu stiam ca ai acces la acelasi sistem ca tara pe care o vizitezi.
In Belgia de exemplu vizita la urgente nu e gratis. Deci conform regulii stiute de mine nu ar fi gratis nici pt cineva din Ro cu card wuropean de sanatate.

Edited by something00, 29 October 2018 - 17:13.


#20
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,523
  • Înscris: 05.06.2009

View Postgiuliani, on 29 octombrie 2018 - 17:00, said:

Am si eu o intrebare : de ce nu toti cetatenii care locuiesc in Romania nu au card de sanatate, parca asa am auzit pe la TV?

atentie, nu face confuzie intre cardul de sanatate simplu, normal si cel european de sanatate.
cardul de sanatate il primesc doar cei care au dreptul, care cotizeaza la sistemul de asigurari de sanatate.
cei care nu cotizeaza/realizeaza venituri, nu sunt asigurati, au si ei dreptul la un pachet minim de ingrijiri medicale si in caz de urgente.
a, ca a existat o perioada cand nu s-au mai putut elibera cardurile de sanatate, din nu's ce problema logisitca, nu era disponibil acel plastic, e alta problema.

something00 :

"Asiguratul care posedă  CEASS beneficiază de serviciile medicale devenite necesare,  în timpul şederii  temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, in aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.
Este însă  posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral.
Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care ne sunt acordate aceste servicii.

Cardul european nu acopera situaţia în care asiguratul se deplasează întru-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene  în scopul obţínerii unui  tratament medical planificat.
CEASS  acoperă numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.

Titularii Cardului European emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiul Economic European sau Confederaţia Elveţiană în perioada de valabilitate a cardului, beneficiază de servicii medicale în Romania în aceleaşi condiţii ca şi persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din ţara noastră. Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda asistenţă medicală necesară, urmând a evidenţia şi raporta distinct caselor de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane.

Decontarea serviciilor medicale aferente cardului european se face la nivel interinstituţional."

poate in belgia se intampla fix situatia din textul bolduit.
acum, pe bune, daca un roman (cu card european de sanatate, cu asigurare optionala de calatorie/sanatate) aflat in belgia in excursie/concediu, este grav ranit, inconstient, in urma unui accident, si este adus la urgente, este pus sa plateasca dupa si daca isi mai revine ? intreb, pentru ca mi se pare ciudata o astfel de ipoteza/situatie.

:-) vezi ca m-ai botezat. corina danila era o prezentatoare la un post tv, cu ceva ani in urma...

Edited by corinadaniela, 29 October 2018 - 17:28.


#21
something00

something00

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 14.11.2005
Deci este cum stiam eu.
Beneficiezi de acelasi lucru ca asiguratii din tara respectiva.

Daca in tara respectiva serviciile de urgenta nu sunt gratuite atunci vei plati daca ai doar card european nu si asigurare de calatorie.

Am corectat numele inainte sa imi spui de botez.am observat greseala :)

Am corectat numele inainte sa imi spui de botez.am observat greseala :)

In Belgia se intampla fix ce i s-a intamplat initiatorului: primesti factura la cateva saptamani dupa. Niciodata nu ti se da factura pe loc.

Tocmai de asta o asigurare de calatorie e nevesara chiar si pt UE. Cardul european nu inseamna ingrijire gratis.

Sunt absolut sigura ca daca ai fi inconstient ai putea sa dovedesti asta companiei de asigurari

Edited by something00, 29 October 2018 - 17:31.


#22
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View PostBiggie_mac, on 29 octombrie 2018 - 16:26, said:

Tie chiar nu ti se pare normal ca atunci cand beneficiezi de un serviciu contra cost sa fi informat asupra costurilor, sau si mai normal, sa primesti o factura ceva la sfarsitul serviciului? Cum ar fi sa vizitezi un muzeu pe undeva unde ti se spune ca e gratuita intrarea si sa te trezesti dupa 1 sapt cu o factura ca de fapt costa dupa o anumita ora si de ce nu ai citit regulile de vizitare.

Tu ai procedat OK, normal ca nu aveai de unde sa stii ca aia din nestiinta sau nu iti dau o informatie gresita. Ce le-ai semnat, ce acte le-ai dat? Trebuie sa le spui ca i-ai intrebat si ca-i vina lor, ca tu ai anumite conditii de la asigurare, daca vor ii pui in legatura cu asigurarea si sa se spele pe cap.

#23
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,523
  • Înscris: 05.06.2009
Din ce scrie initiatorul rezulta ca i se cere dovada existentei cardului european de sanatate, astfel incat spitalul respectiv sa inceapa demersurile de decontare a cheltuielilor cu casa noastra de asigurari de sanatate. Daca acel card nu exista, el este pus sa plateasca. De aceea i-am spus ca n-ar fi rau sa mearga la casa de asigurari, poate reuseste sa obtina o dovada ca este asigurat, ca sa nu fie nevoit sa plateasca el, ci sa se deconteze cheltuielile intrainstitutional.

#24
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,778
  • Înscris: 12.01.2018

View PostBiggie_mac, on 29 octombrie 2018 - 15:12, said:

Povestea scurta: am plecat 4 zile in valencia cu familia intr-un city break. In ziua a 2-a, mi-a venit rau in autobuz, soferul a chemat ambulanta si am fost la spital unde mi s-a facut un ekg si o analiza de sange sa vada ca e totul ok. Cat timp am fost la urgenta acolo am intrebat medicul de cateva ori (in spaniola ca vorbeste sotia) daca acel consult sau investigatiile costa ceva, i-am mentionat ca am asigurare de calatorie, tot, am intrebat daca trebuie sa le las datele de pe polita, etc. A zis ca nu, ca in regim de urgenta investiatia nu costa nimic, si mi-a dat drumul acasa. Acum, la o saptamana de la incident, primesc mail de la spitalul respectiv ca acel consult si investigatiile de fapt costa si sa le dau copie a cardului de sanatate european, altfel o sa imi trimita factura Posted Image.
Am sunat la generali unde aveam asigurarea de calatorie dar m-au certat (probabil pe buna dreptate) ca nu am sunat la ei cand s-a intamplat incidentul. Aici intr-adevar a fost greseala mea, dar fiind prima data cand mi s-a intamplat asa ceva in strainatate, nu stiam ca trebuie sa sun in termen de 48h si pt un control la care imi confirma medicul ca nu costa nimic si imi da drumul acasa). Sincer ma asteptam ca daca acel consult/analiza costa ceva, sa mi se ceara acolo la fata locului datele sau sa ceara costul.

Momentan astept detalii de la generali sa vedem daca se poate rezolva ceva cu polita care o aveam. Dar in caz ca nu vor sa despagubeasca costurile, sunt curios, s-a mai lovit cineva de o astfel de situatie? sa primeasca dupa ce se intoarce acasa factura pt niste servicii in conditiile in care acolo cei de la spital nu au mentionat nimic? Ce s-ar intampla in situatia in care nu as plati serviciile respective? stie cineva?

Imi fac in avans mea culpa pt faptul ca nu am citit/respectat clauza din polita de asigurare, dar in acelasi timp, avand in vedere ca am specificat clar la momentul respectiv ca am o polita si medicul mi-a zis ca nu implica nici un cost si m-a lasat sa plec, mi se pare totusi exagerata situatia. Evident, daca factura o sa fie ceva de genul cateva sute de euro si generali nu ma rezolva, o sa platesc. Insa ma gandesc cu groaza sa nu ma plesneasca cu niste servicii de cateva mii de euro (am facut un ekg, o injectie pt durere si niste analize de sange)
mi-am făcut colonoscopie in paris și a costat vreo 200 de euro,iar o analiză de sânge a fost150 parcă dar analiza a fost scumpă fiind ceva deosebit că și la noi este destul de scumpă.

nu te aștepta la scoruri mari

#25
johnsmith07

johnsmith07

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 621
  • Înscris: 24.10.2014

View PostBiggie_mac, on 29 octombrie 2018 - 15:12, said:

..., nu stiam ca trebuie sa sun in termen de 48h
Si cine-i de vina ca tu semnezi ca primarul si nu citesti?
Sper din tot sufletul sa nu te despagubeasca asigurarea si sa inveti sa citesti termenii contractelor pe care le semnezi!

#26
spe_ripper

spe_ripper

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,519
  • Înscris: 04.03.2009

View PostBiggie_mac, on 29 octombrie 2018 - 16:26, said:

Tie chiar nu ti se pare normal ca atunci cand beneficiezi de un serviciu contra cost sa fi informat asupra costurilor, sau si mai normal, sa primesti o factura ceva la sfarsitul serviciului? Cum ar fi sa vizitezi un muzeu pe undeva unde ti se spune ca e gratuita intrarea si sa te trezesti dupa 1 sapt cu o factura ca de fapt costa dupa o anumita ora si de ce nu ai citit regulile de vizitare.

Stiam ca trebuie sa sun dar doar DACA am nevoie sa platesc o interventie, un consult sau orice serviciu medical care e contra cost.

Eu zic sa nu mai fi asa suparat pe viata. Nu stiai nimic, ai si zis cand ai deschis topicul, acum o intorci ca tu stiai totusi ceva?
Grija medicului e sa rezolve urgenta medicala, nu sa te taxeze pe tine. Asta intr-o tara europeana, la un spital de stat. Altfel, in Turcia, chiar daca esti in coma, grija lor e sa iti ia banii inainte.
Poate nu ai inteles tu ce ti-a zis doctorul, oricum nu e treaba lui sa iti zica de bani. Avand din vedere ca a avut numele tau si adresa ta, ai dat tu niste date sau ti-a facut el poze la ceva acte.
Nu trebuie sa anunti doar daca costa, nu scrie asta nicaieri, tu trebuie sa anunti evenimentul medical.

Corina, legat de cardul european, degeaba si-l face acum. El e valabil da la data cand e emis, nu anterior. Poate cu mare spaga poti sa faci vreo manevra.
De exemplu esti spitalizat azi cu vreo afectiune mai grava, iti trimiti cumva rudele sa scoata cardul european.

Legat de ce acopera, depinde de la tara la tara. In Franta de exemplu ai co-plata la spitalizari, cardul european acopera doar 80% din costul spitalizarii.

#27
spe_ripper

spe_ripper

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,519
  • Înscris: 04.03.2009

View PostEMPP, on 29 octombrie 2018 - 20:48, said:

mi-am făcut colonoscopie in paris și a costat vreo 200 de euro,iar o analiză de sânge a fost150 parcă dar analiza a fost scumpă fiind ceva deosebit că și la noi este destul de scumpă.

nu te aștepta la scoruri mari

Eu zic sa se astepte ~200 euro. Chiar spre 300 Euro in functie de spital.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate