Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Variante sonorizare/amplificare casti

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Salutari.

Se da o pereche de casti AKG K92, actualmente conduse de placa de sunet a unui laptop HP Elitebook 8460p. Nu am idee cine-i producatorul chipset-ului audio (n-am gasit informatii relevante nici in Device Manager, nici pe altundeva)... cert e ca rezultatul suna... bine, dar nu grozav. Mie unuia, castile mi-e clar ca pot mult mai mult, problema cred ca e inainte de ele.

Caut o varianta de imbunatatire, intr-un buget de... sa zicem, +/- 100 Euro. In caz de nevoie, poate ca mai merge "plusat" putin, dar daca se poate si mai ieftin, ma bucur.

Ce varianta credeti ca ofera cea mai semnificativa imbunatatire a sunetului?

1) placa de sunet externa via USB, castile fiind introduse in iesirea acesteia

2) amplificator dedicat de casti, condus de iesirea placii de sunet on-board

3) amplificator stereo luat SH, condus tot de placa on-board, via un cablu jack 3,5mm -> 2xRCA...

Nu sunt strain de lumea hi-fi, asa ca, daca se ajunge la concluzia (3), de acolo-ncolo ma descurc Posted Image Daca sunteti de parere ca vreuna din primele doua optiuni ofera ceva mai mult dpdv sonor, va rog sa-mi dati cateva idei / recomandari.

Multumesc anticipat, sunt la dispozitia voastra pt discutii si/sau alte informatii din partea mea, daca sunt necesare.

Toate cele bune!

Edited by Mircea_jr, 27 October 2018 - 17:23.


#2
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,225
  • Înscris: 13.03.2017
Depinde foarte mult si de calitatea fisierelor audio sau video
Daca sunt mediocre, poti sa cumperi si cele mai scumpe casti + amplificatoare de pe planeta ca tot degeaba

#3
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Ca sa sune bine, tot lantul audio, de la inreistrare la casti sau boxe trebuie sanfie ok, altfel auditia va fi la nivelul verigii celei mai slabe. Daca crezi ca placa audio a laptopului e proasta, poti pune mama amplificatoarelor, ca auditia va fi cel putin la fel de proasta. In cazul asta, o placa de sunet pe usb te poate ajuta, dar nu o chinezarie de 1$.

#4
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004
De fisiere n-are sens sa vorbim, daca nu sunt bune e clar. Adica trebuie macar calitate CD - Flac de prefreinta.

Daca te aranjeaza Amazon, vezi astea doua:
https://www.amazon.c...words=sabaj da2
https://www.amazon.c...words=sabaj da2

Sunt chinezesti dar se aud bine. Adica in banii lor bat altele de marca de 3-4 ori mai scumpe - gen AudioQuest Firefly Red.
Eu il am pe primul si e chiar ok. Singura problema - castile ar trebui sa aiba un sunet ceva mai cald, nu neutru sau cu preferinte spre inalte. Nu stiu castile alea cum suna.
DAC-urile sunt neutre insa detaliile pe inalte combinate cu casti care le favorizeaza pot sa duca la un sunet sibilant.

#5
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016
Cu 100 de euro cumperi niste casti mai bune. Nu o sa scoti mare lucru in plus din acele K92, indiferent ce amplificator cumperi.

Edited by razor01, 27 October 2018 - 22:02.


#6
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
Multumesc de raspunsuri. Castile nu le am de mult, stiu ca sunt din categoria "de buget", totusi am citit review-uri favorabile si as vrea sa le dau o sansa, conducandu-le cu ceva decent. Lucrez in alt oras decat cel de domiciliu, si fiind deci plecat de acas' mult timp, uneori chiar 2-3 saptamani la rand, le folosesc sa ascult muzica pe-aici, nefiind fezabil sa-mi car dupa mine "sculele" de-acasa Posted Image O sa incerc insa sa le duc acasa, probabil week-end-ul viitor, sa le bag si in iesirea statiei, sa vad daca suna mai de Doamne-ajuta.

Iar in ce priveste upgrade-ul, logica mi-ar spune si mie ca abordarea cea mai sanatoasa ar fi pornind de la sursa, adica da, o placa de sunet / DAC extern. Nu stiu, insa, la ce calitate ma pot astepta de la amplificatorul de casti inclus intr-un DAC la pretul asta. Nu am mai folosit DAC-uri pe USB pana acum. Ca fisiere, incerc sa ma limitez la lossless, dar mai am si cateva "raritati" pe care nu le-am putut gasi de-a lungul anilor, decat in format mp3.

@Eiffel - din ce zici, inteleg ca DAC-ul tau e neutru cu oarece tendinte spre "bright", functie de castile conduse... castile astea, atat cat mi-am putut da seama dintr-o iesire de notebook, sunt relativ liniare / neutre... nu stiu ce sa zic, if anything pe unele piese mi se pare ca favorizeaza usor mediile. N-am mai avut AKG niciodata; imi place cum suna, dar ma asteptam cumva la mai bine, la mai multe capitole - raspuns in zona joaselor, definitie, soundstage etc. M-am gandit sa pun chestia pe seama faptului ca fiind niste casti de calitate (relativ) decenta, scot in evidenta veriga mai slaba - placa audio onboard. De-aici ideea de upgrade. De curiozitate, tu ce casti folosesti la Sabaj?

Edited by Mircea_jr, 28 October 2018 - 08:14.


#7
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004
M-am uitat un pic pe review-urile la castile tale si nu stiu ce sa zic, s-ar parea ca sunt relativ neutre... cu usoara accentuare pe inalte. De soundstage toti au zis ca e foarte bun ptr pretul lor.
Deci exista risc de sibilanta pe DAC-urile cu chipset ESS.

Eu folosesc SONY - astea sunt mai mult orientate spre Bass, dar modelele care le am sunt ceva mai neutre - On ear am modelul hear.on ( MDR-100AAP ) - a fost de vreo 3 ori mai scump decat ale tale, si mai am si unele in-ear din alama - ceva cu 650 in coada.
Cel mai bine am inteles ca ar suna pe DAC-urile alea niste Sennheiser - se pare ca sunt in stare sa duca si modele "grele" gen HD650 la un volum decent.
Eu oricum am luat Da2-ul ptr ca este minuscul - sa-l am la tableta cand plec in concediu, impreuna cu castile in-ear.

#8
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Iti trebuie DAC pe USB cu amplificator de casca integrat.
Bineinteles fisier audio calitativ.


#9
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Posteiffel, on 28 octombrie 2018 - 08:45, said:

Deci exista risc de sibilanta pe DAC-urile cu chipset ESS.
Legende urbane. A implementat cineva o dată prost un DAC cu chip ESS și a ieșit bright și apoi a răspândit baliverna că chip-urile ESS sunt bright. Basme. ESS-urile sunt printre cele mai bune chip-uri de DAC, evaluate separat dau un răspuns perfect plat pe zona audibilă, poate cu deviații imperceptibile de 0,1 dB. Nu mai dați vina pe ESS pentru căștile voastre bright sau pentru vreun DAC no-name cu chip ESS luat de pe fundul containerului acu 10 ani. E mult mai probabil să fie de vină căștile, amp-ul (ca în acele Sabaj care-s combo-uri DAC/amp) sau preferințele personale care înclină spre a auzi mai puține înalte decât oferă un lanț de reproducere perfect neutru.

Edited by donjoe, 28 October 2018 - 10:48.


#10
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004
Din pacate ai extras o fraza din context doar ca sa ma contrazici, fara sa citesti macar fraza de deasupra, sau postarile mele anterioare.

ESS-urile sunt neutre, sunt de acord si ca sunt cele mai bune de pe piata in prezent.
Se evidentiaza insa prin detaliile extreme pe mediile superioare si inalte. Folosirea lor cu casti care favorizeaza inaltele poate duce la sibilanta. Indiferent de implementarea DAC-ului.
In plus depinde si de urechea ascultatorului. Castile mentionate de initiator se pare ca au o predilectie spre inalte. Deci combinatia e posibil sa nu fie prea grozava.

Raspuns "perfect plat" e insa extrem de discutabil - toate DAC-urile si OP-AMP-urile sunt perfect plate in masuratori, dar... la ureche suna diferit.

Personal prefer un sunet un pic mai "cald", dar totusi detaliat. Castile cu preferinte ptr joase sau medii imi ofera exact ce vreau.

SI acele Sabaj-uri - cu review-uri foarte bune sunt combo Dac-Amp, dar in acelasi timp nu sunt. Partea de Amp e implementata tot in Dac de ESS. E un combo. Cei de la Sabaj nu au facut nimic pe partea asta.
Asa cum am zis mai sus, pe casti Sony sau preferabil Sennheiser, suna incredibil. Pe castile care favorizeaza inaltele - cazul initiatorului -  nu prea.

Edited by eiffel, 28 October 2018 - 12:26.


#11
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Pentru a corecta abaterile de la liniaritate ale incintelor/castilor sau pentru a introduce voit coloratii pe unele plaje de frecvente s-a inventat de mai bine 100ani EGALIZATORUL!
A dreacului inventie te scapa de cheltuieli inutile si perderi de timp pentru gasirea matching-ului perfect gustului fiecaruia.
Un EQ performant setat corespunzator rezolva 100% problema. Cata vreme exista detaliu si scena cantitatea se ajusteaza foarte usor cand vine vorba de inalta si mai ales in cazul cand e in excess.Cu joasele e altceva.

#12
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007

View Postgeo123, on 28 octombrie 2018 - 14:12, said:

Pentru a corecta abaterile de la liniaritate ale incintelor/castilor sau pentru a introduce voit coloratii pe unele plaje de frecvente s-a inventat de mai bine 100ani EGALIZATORUL!
A dreacului inventie te scapa de cheltuieli inutile si perderi de timp pentru gasirea matching-ului perfect gustului fiecaruia.
Un EQ performant setat corespunzator rezolva 100% problema. Cata vreme exista detaliu si scena cantitatea se ajusteaza foarte usor cand vine vorba de inalta si mai ales in cazul cand e in excess.Cu joasele e altceva.

Stiu. In setup-ul "principal" ca sa zic asa, de acasa, am un eq grafic de calitate rezonabila, care sa zicem ca n-ar fi neaparat necesar in sufrageria unde-i sistemul. Deci l-as putea aduce "in deplasare" - problema e ca in cazul unui combo USB DAC + amp casti nu am ce sa fac cu el, nu am unde-l introduce in lantul audio, mi-ar trebui o iesire analogica din DAC si un amplificator separat, sa inserez eq-ul intre ele. Iar eq-urile software... nu stiu, nu prea am incredere in ele (dar sunt deschis la sfaturi si-n domeniul asta, daca are cineva vreo sugestie :))

Incerc sa ma mai documentez despre DAC-urile de pe piata la momentul asta, si mai vedem. Orice opinii sunt in continuare binevenite!

#13
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016
EQ-ul rezolva doar partial problema nu 100%, altfel nu ar fi devenit sport international printre audiofili, cu probe olimpice, modarea castilor Sennhesier HD800. Posted Image

Edited by razor01, 28 October 2018 - 16:37.


#14
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Posteiffel, on 28 octombrie 2018 - 12:18, said:

Din pacate ai extras o fraza din context doar ca sa ma contrazici, fara sa citesti macar fraza de deasupra, sau postarile mele anterioare.
Adevărat şi asta. Posted Image

Quote

ESS-urile sunt neutre, sunt de acord si ca sunt cele mai bune de pe piata in prezent.
Se evidentiaza insa prin detaliile extreme pe mediile superioare si inalte. Folosirea lor cu casti care favorizeaza inaltele poate duce la sibilanta.
Nu. Iar sună că dai vina pe componenta greşită. Folosirea de căşti care favorizează înaltele poate duce la sibilanţă, nu a DAC-urilor Sabre "cu" căşti care... etc. Căştile-s problema în cazul ăla. Stop blaming the DAC.

Quote

Raspuns "perfect plat" e insa extrem de discutabil - toate DAC-urile si OP-AMP-urile sunt perfect plate in masuratori, dar... la ureche suna diferit.
Nu cred chestia asta. Poate DAC-urile de 5 dolari sună diferit, dar de la decent în sus toate DAC-urile sună la fel, doar că nu ascultă nimeni vreun DAC fără amp şi fără căşti sau boxe cu neliniarităţi proprii. În 99,99% din cazuri dacă ceva sună diferit, nu e DAC-ul. (La opamp-uri nu mă pricep, dar ştiind cât de diferit sună amplificatoarele din lumea reală m-aş îndoi că opamp-urile au caracteristici la fel de bune ca DAC-urile, în general.)

View PostMircea_jr, on 28 octombrie 2018 - 15:33, said:

eq-urile software... nu stiu, nu prea am incredere in ele (dar sunt deschis la sfaturi si-n domeniul asta, daca are cineva vreo sugestie Posted Image)
ViPER4Android pe telefon, şi poţi folosi din el doar egalizorul dacă vrei, sau doar funcţia de convoluţie. E system-wide, deci aplică efectele pe orice iese din telefon, indiferent din ce aplicaţie a pornit sunetul (mă rog, sunetul multimedia, nu cred că se ocupă şi de ringtone, LOL). Egalizorul grafic e banal, doar cu 10 benzi, dar poţi folosi convolver-ul ca să-ţi aplici egalizări complexe dacă ştii să le implementezi sub formă de răspunsuri la impuls (eu folosesc asta ca să-mi aplic câte-o egalizare foarte elaborată specifică fiecărui model de căşti pe care-l folosesc cu telefonul în diferite situaţii).

Altfel ar mai fi Neutron Player care conţine un egalizor parametric cu până la 30 de benzi, dar acolo egalizarea va fi doar în player, respectiv aplicaţia costă 34 de lei. Şi în USB Audio Player Pro mai există ceva cu până la 6(?) benzi care poate fi cumpărat ca add-on cu 2 EUR peste cei 38 de lei cât costă player-ul.

Edited by donjoe, 28 October 2018 - 17:05.


#15
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Nu. Iar sună că dai vina pe componenta greşită.
Pai daca inroseai si "casti" nu mai suna asa. :D

Quote

Nu cred chestia asta. Poate DAC-urile de 5 dolari sună diferit, dar de la decent în sus toate DAC-urile sună la fel, doar că nu ascultă nimeni vreun DAC fără amp şi fără căşti sau boxe cu neliniarităţi proprii.
Atunci cand faci teste folosind aceleasi cabluri, aceleasi OP-AMP-uri in DAC/ amplificatoare/ casti  vei vedea ca sunetul difera, desi masuratorile arata un raspuns in frecventa perfect plat.

Ca o exemplificare - DAC-urile Burr Brown ( actualmente TI ) au un sunet mai cald - favorizeaza usor basul si mediile iar inaltele sunt mai putin detaliate.

In prezent am 3 jucarii cu DAC-uri ESS si tot 3 cu DAC-uri Burr Brown. Dar ce urmeaza dupa ele e identic.
Iar la 2 din ele - un Burson Play si un Asus STX Op-Amp-urile se pot schimba. M-am putut juca cu ele.

Legat e chestia cu implementarea gresita - in cazul ESS o implementare gresita nu duce la sibilanta, dar se simte o uscaciune in zona inaltelor si a mediilor. Din pacate e destul de usor sa faci o implementare gresita la ele - problema e pe partea de alimentare - necesita o alimentare perfecta. Unii producatori - de marca - folosesc 5-6 etaje de filtrare/stabilizare ptr curentul furnizat catre chipul ESS ptr a preveni asa ceva. Cei drept la device-urile portabile e un pic mai usor de jonglat - se folosesc tot la device-uri portabile care sunt alimentate de la baterii. Asa ca un etaj de filtrare/stabilizare e in general e suficient.

#16
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007

View Postdonjoe, on 28 octombrie 2018 - 16:50, said:

ViPER4Android pe telefon, şi poţi folosi din el doar egalizorul dacă vrei, sau doar funcţia de convoluţie. E system-wide, deci aplică efectele pe orice iese din telefon, indiferent din ce aplicaţie a pornit sunetul (mă rog, sunetul multimedia, nu cred că se ocupă şi de ringtone, LOL). Egalizorul grafic e banal, doar cu 10 benzi, dar poţi folosi convolver-ul ca să-ţi aplici egalizări complexe dacă ştii să le implementezi sub formă de răspunsuri la impuls (eu folosesc asta ca să-mi aplic câte-o egalizare foarte elaborată specifică fiecărui model de căşti pe care-l folosesc cu telefonul în diferite situaţii).

Altfel ar mai fi Neutron Player care conţine un egalizor parametric cu până la 30 de benzi, dar acolo egalizarea va fi doar în player, respectiv aplicaţia costă 34 de lei. Şi în USB Audio Player Pro mai există ceva cu până la 6(?) benzi care poate fi cumpărat ca add-on cu 2 EUR peste cei 38 de lei cât costă player-ul.

Multumesc mult de sugestii. Problema e ca, in cazul de fata, pe mine ma intereseaza redarea de pe laptop, unde deocamdata, din diverse motive - cerinte de compatibilitate ale unor alte programe pe care le folosesc extensiv - (cred ca) sunt limitat la Win 7. Ma rog, trebuie sa fac un studiu detaliat, sa vad daca as putea face un upgrade la 10 (din cate vad, Neutron Player asta ar merge sub 10), dar asta e o chestie de viitor, deocamdata n-am timp...

Ca player audio sub Win 7 Pro, folosesc foobar2000. Si in ce priveste treaba asta, sunt deschis la alte sugestii, pana ma lamuresc ce si cum in ce priveste DAC-urile... :)

#17
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View PostMircea_jr, on 28 octombrie 2018 - 19:29, said:

sunt limitat la Win 7
OK, pentru Windows Vista şi mai noi aud că există ca soluţie system-wide ceva numit Equalizer APO.

#18
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,568
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Si in ce priveste treaba asta, sunt deschis la alte sugestii, pana ma lamuresc ce si cum in ce priveste DAC-urile... Posted Image
Ca playere mai ar fi JRiver Media Center - costa sau MusicBee - free. Ambele suporta ASIO sau WASAPI si au si egalizatoare dca ai chef sa folosesti asa ceva.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate