Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

(I)Legalitate filmare

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#19
easycoder

easycoder

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 07.05.2007
Fotografierea si inregistrarea audio/video de pe un spatiu public este permisa de lege. Insa exista anumite restrictii (cum ar fi drepturile de autor in cazul operele de arta / piese de teatru,etc)
Dreptul la viata privata este inviolabil insa acesta nu se aplica in momentul in care iesi in public, in sensul ca daca mergi pe strada te expui public deci renunti la protetia ca imaginea ta sa fie „privata”.
In cazul in care filmezi de pe trotual si in cadru se poate vedea o anumita activitate „intima” desfasurata intr-o locuinta ce intra in cadru , e responsabilitatea celor din locuinta sa isi ia masurile de protectie pt ca acest lucru sa nu se intample ( draperii).
Este o mare diferenta intre cazul in care se intra in casa si se filmeaza ce faci tu acolo si a filma cartierul iar in cadru se poate vedea pe geam ce faci tu in casa.


In ceea ce priveste filmatul si fotografiatul in diverse spatii pot exista anumite restrictii .
Spre exemplu la un meci accesul este conditionat de anumite restrictii pe care le poti accepta sau nu . Spre exemplu poti fi supus unei perchezitii corporale la intrare . Nu este obligat sa accepti perchezitia corporala asa cum nici organizatorii evenimentului nu sunt obligati sa iti permita accesul . Este o conditie de acces in acel spatiu pe care o poti accepta (ca sa poti intra) sau nu. Decizia iti apartine insa intrarea poate fi conditionata de acceptarea perchezitiei . Aceeasi regula se poate aplica si in ceea ce priveste interzicerea de a fotografia/filma/etc. Insa acest lucru se aplica DOAR SPATIILOR PRIVATE si nu celor PUBLICE.

Trebuie facuta evitata confuzia dintre un spatiu public si forma de proprietate.
Exista atat spatii publice de proprietate publica cat si spatii publice de proprietate privata.
Ca sa fie mai evidenta aceata diferentiere intre forma de proprietate si faptul ca este sau nu public putem sa ne gandim la legea anti fumat destul de disutata cu nu foarte mult timp in urma : fumatul este in toate spatiile publice (cu acoperis si mai mult de X pereti ) indiferent de forma de proprietate. De unde rezulta in mod evident ca exista spatii publice de proprietate privata.

Astfel, daca fotografiatul si filmatul in spatiile publice este legala inseamna ca fotografiatul si filmatul sunt legale in spatii publice indiferent de forma de proprietate.
Distinctia dintre un spatiu public si unul privat este data de modul in care se face accesul in acel spatiu si nu de forma de proprietate, in sensul ca daca pentru a intra  iti trebuie un card de mebru/ abonament (club privat ) sau bilet de intrare ( meci, spectacol) inseamna ca accesul este restrictionat si este permis DOAR  celor care se incadreaza in categoriile acceptate.

In cazul spatiilor publice accestul nu este restrictionat de o legitimatie sau un card de membru sau un bilet de intrare , orcine putand intra liber dupa bunul plac ( parc, strada, magazin , etc ).
Deci, in orice locatie in care nu sunteti obligati sa va legitimati (cu bilet de intrare , card de membru, legitimatie de serviciu, etc ) si nu sunteti verificati inainte de a vi se da voie sa intrati, indiferent daca acel spatiu este de proprietate publica sau privata, inseamna ca este un spatiu public,  deschis public , oricine putand intra dupa bunul plac , fara a fi nevoit sa indeplineasca anumite conditii de acces (perchezitie coorporala, legitimare  sau alte conditionari).

Din cele prezentate anterior se poate deduce usor ca o sala de spectacole nu este un patiu public, accesul fiind permis doar anumitor persoane si nu oricarei persoane. La fel ca si in cazul unui club privat unde au acces doar membrii.
Insa in cazul unui magazin situatia este cu totul alta, oricine putand intra (cat timp magazinul este deschis ) daca asa doreste sa faca. Deci magazinul este un spatiu public (de proprietate privata) .
Cred ca in aceeasi categorie pot fi incadrate si spatiile din banci deshise publicului.
In ceea ce priveste bisericile se poate argumenta ca este un fel de club privat , cei care sunt lasati sa intre fiind ,membrii ai respectivului „club privat” pt ca fac parte dintr-o anumita confesione religioasa.
De asemenea in cazul pieselor de teatru, salilor de cinema in care se proiecteaza filme, biserici , muzee se poate suprapune dreptul la proprietate intelectuala/drepturi de autor.

Indeea fundamentala ramane aceea ca, indiferent de forma de proprietate (publivca sau privata ) in orice spatiu (cu acces ) public fotografierea si filmarea este permisa.

Au auzit  si argumentul utilizat (in cazul mu) de catre reprezentantii LIDL ca este „dreptul la protectia imaginii” . nbu sunt familiarizat cu acest concept legal insa in momentul in care iti pui un logo mare me o cladire nu inseamna ca nimeni pe o raza de 10km nu poate fotografia sau filma zona ca surprinde logoul si ... apare dreptul la „protectia imginii”.
Pe acelas principiu, expunerea „imaginii” pe care o vrei protejata (indiferent daca este vorba de imaginea faciala a unei persoane sau de de logoul unei firme ) intr-un spatiu public se face asumandu-ti piederea dreptului de protectie a imaginii.


Discutia legata de difuzarea anumitor imagini/video  prin mijloacele de difuzarea in masa nu are  legatura cu dreptul de a fotografia/ filma ci cu reglementarile in ceea ce priveste difuzarea acestora. Deci poti avea dreptul de a fotografoia/filma nerestrictionat in spatii publice insa difuzarea respectivelor fotografii/inregistrari se supune altor reglementari.

Imi amintesc faptul ca intr-un contract cu RDS era stipulat ca respectivul contract este „secret” . Aceasta prevedere poate fi aplicata eventual in sensul ca nu il pot face public insa nu poate fi aplicata in cazul in care dorec sa fac o plangere la OPC/ANPC, instanta sau alta institutie competenta. Daca s-ar aplica aceasta restrictie ar insemna ca respectivul contract este inutilizabil fiind secret nici eu si nici RDS neputand sa foloseasca in nici un fel respectiva intelegere contractuala (caci daca este secreta nici eu si nici rds nu ar putea utiliza contractul in instanta fara acordul celeilalte parti)


In acelas mod si o fotografie/filmare realizata intr-o anumita situatie poarte fi utilizata in instanta sau la protectia consumatorului chiar daca nu poate fi publicata prin mijloacele de comunicare in masa.


In concluzie, de la caz la caz , trebue determinat :
1. daca spatiul este public sau  nu (indiferent deaca forma de proprietate este publica sau privata)
2. daca spatiul este public legea permite fotografierea/filmarea , insa trebuie intelese restrictiile ce se aplica la ceea ce se face (cui si mai ales cum ii sunt prezentate respectivele fotografii/filmari)
3. daca aveti fotografii/filmari/intregistrai pe care  doriti sa le folositi ca dovezi nu ezitati sa le prezentati . in cazul in care aceastea nu sunt legale vi se vor respinge ca dovezi . insa nu poti sti daca sunt sau nu acceptate decat daca le prezinti

in rest ... mut succesc la fotografia si filmat in spatii publice


Cat despre taxa pe filmat presupun ca se adreseaza doar profesionistilor . Deci nu are sens sa ne batem capul cu ea ca cetatenii. Iar pt profesionisi ... fi-ti profesionisti si informati-va cum trebuie sa va desfasurati activitatea profesionala, voi sunteti expertii in domeniul respectiv

#20
hidramu

hidramu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 231
  • Înscris: 21.11.2011
Art. IV-V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului.

Articolul IV
„Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”

Articolul V
„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”


De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Asadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACA aceasta activitate nu deranjeaza activitatea din institutia respectiva. Prin "activitate" trebuie inteles numai ceea ce in mod legal ar trebui sa se intample acolo. Astfel, daca se filmeaza murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activitatii.

Deci atata timp cat piesa de teatru este publica atunci nu cred ca nu ai avea voie sa o filmezi atat timp cat nu deranjezi....

Edited by hidramu, 21 May 2017 - 20:53.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate