Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

S-a schimbat ceva in Irlanda?

* - - - - 5 votes
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#37
cont_wp

cont_wp

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 03.10.2018

 Flaviu79, on 28 octombrie 2018 - 20:23, said:

Am citit forumul de mai mult timp cautand cea mai buna varianta. Am lucruri mai bune de facut decat sa fac topicuri degeaba. Chiar sunt interesat sa plec anul viitor din tara.
Daca crezi ca informatiile despre mine te-ar ajuta in a da un raspuns mai precis pot sa-ti spun ca sunt un roman tipic, cu studii multe, inutile, cu job in multinationala si cu un nou permis CE cu atestatele de rigoare. Sper sa scap de un viitor trist si fara asteptari pozitive incercandu-mi norocul in alta tara.
Momentan ezit intre Germania si Elvetia, desi inca nu am invatat nimic din germana.
Va multumesc ca m-ati ajutat sa renunt la ideea de a ma indrepta spre Irlanda unde aveam o oferta de sofer pe un 40t.


Cu respect,
Flaviu


OK, imi retrag aprecierea. Pareai a nu participa activ la discutie (si asta e un comportament specific pentru cei care deschid topicuri aiurea).

Daca ai job la multinationala, de ce nu mergi/avansezi cu el ? La un moment dat, simpla experienta (adica simplul fapt c-ai mai lucrat in alte « n » locuri) te recomanda pentru urmatorul job (plus un pic de teatru la interviuri ; mai ales in Irlanda e necesar sa faci asta, oamenii sunt destul de show-off si histrionici intr-o buna masura). Dar pentru ca experienta aia sa se-adune trebuie sa treaca timpul, degeaba vrea toata lumea 1400 de euro imediat dupa masterat, ca nu va primi.

Studiile multe sunt fix zero, nu m-a intrebat nimeni niciodata ce am facut si de ce am facut (am terminat Dreptul), absolut toata lumea se uita la experienta.

Asta desigur, in afara de cazul in care esti satul de multinationale (eu sunt cam satul, de pilda, dar dupa 5 multinationale si tot atatea pozitii detinute prin ele).

Viitorul era mult mai trist acum 6-10 ani, crede-ma. Acum e considerabil mai bine. O zic din punctul meu de vedere, desigur.

Daca nu stii limba tarii unde vrei sa mergi e ca si cum n-ai avea o mana. Nestiind limba, vei « trage » (poate vrand-nevrand) tot printre romani si rezultatul va fi ca vei prinde greu limba, nefiind expus la ea. Recomandat e sa te izolezi cat mai mult de romana si sa stai (sa locuiesti / sa petreci timp) cu oameni de-ai locului, fiind astfel fortat sa vorbesti. In felul asta vei prinde muuuult mai repede limba.

Dar de ce zici ca viitorul e trist? (daca raspunzi, refera-te la destinul tau personal, nu la "mersul general al societatii", ca-s satul de aprecieri generice cum ca "nu merge bine, dom'ne", cand de fapt fiecare - individual luat - o duce destul de bine)

Edited by cont_wp, 29 October 2018 - 11:32.


#38
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
@cont_wp e dur cu Irlanda dar tot ce zice e adevarat daca privesti jumatatea goala a paharului.

Relocatul in orice tara e o experienta si iti deschide drumul spre noi oportunitati.

Eu am stat vreo 4 ani in Irlanda si cand am plecat de acolo incercam sa imi dau seama daca o sa-mi fie dor de ceva de acolo. Surprinzator pentru mine, am aproape doi ani de cand am plecat si nu mi-e dor de nimic din Irlanda; de absolut nimic.

Inca din primele luni de cand m-am relocat in Irlanda am remarcat ca Romania nu e atat de nasoala pe cat credeam eu fiind bombardat de tot felul de stiri si informatii. Cred ca asta e cel mai pozitiv lucru pe care pot sa-l zic din experienta mea cu Irlanda.

Pe mine pozitia geografica a Irlandei m-a facut sa ma relochez. Aproape ca am dat in depresie dupa trei ani de zile. In primul an am fost pe modul de explorator intr-o lume noua unde s-au schimbat prea multe dar dupa ceva timp am inceput sa simt lipsa soarelui.

In Irlanda n-ai nici vara si nici iarna; e cam ca o toamna continua in care ploua aproape zilnic, tot timpul e vant si vara sunt vreo 3 saptamani in care temperaturile poate trec de 25 grade.

Daca vrei munte mai mare de 1000m inaltime, zapada sau o plaja, trebuie sa te bagi in avion. Cam orice 'excursie' la munte (nu prea e munte ce exista in Irlanda (cel mai inalt varf parca are 1050m)) necesita planificare si nu prea poate fi ceva spontan.

Partea buna cu suitul in avion din Irlanda e ca oriunde prin sudul europei te duci, ti se pare ieftin :)

Edited by MembruAnonim, 29 October 2018 - 21:44.


#39
cont_wp

cont_wp

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 03.10.2018
minus 4 grade dimineata in zona Dublin, ceea ce a facut retardismul complet al "soferilor" (jumatate nu se pot numi soferi) sa se manifeste in deplina lui frumusete printr-un comportament overprotective la volan, de natura sa te scoata din sarite.

Oamenii astia nu stiu cand sa se asigure odata ajunsi la un giratoriu. Desi nu e nimeni in raza vizuala sau e foarte departe, diametral opus in giratoriu, ei nu intra, stau ca vitele si se uita la ala sa ajunga in dreptul lor. Cateodata e flux de masini aproape continuu; nici sa nu va ganditi ca speculeaza vreo pauza (la modul decent, desigur) intre masini spre a se baga in trafic, nicidecum.

E plin de casnice care conduc desi ar trebui, efectiv, batute si aruncate in sant; asemenea cazaturi nu au dreptul de a fi pe sosea! Multe din casnicele astea s-au imbogatit numai si numai pe motiv ca si-au vazut cotetele de case hiperevaluate (si din punct de vedere al vanzarii, si al potentialelor chirii) si le poti vedea conducand Audi-uri, Mercedes-uri de zeci, de zeci de mii de euro de o maniera de care v-ati cruci, efectiv. Sa le vedeti cum merg aplecate in fata, cu pieptul in volan, temator si sovaitor!!

Meritocratul din mine nu vrea sa accepte in ruptul capului ca astfel de retardati au avut sansa (prin prosti ca mine care au venit sa munceasca aici) sa se imbogateasca. Nivelul mental la care sunt ar trebui sa ii ajute maxim sa nu traiasca pe sub poduri si...cam atat, nicidecum sa se imbogateasca in halul in care s-au imbogatit (unii, nu chiar toti, e-adevarat) in ultimii 25 de ani.

Intra in autostrada (pe banda care ar trebui sa fie de accelerare) cu 50-60 la ora, franand toata banda 1 a autostrazii. Accelereaza abia cand sunt pe banda 1, deci tarziu.

Nu schimba banda mergand "in lung"; vor s-o schimba fix unde se bifurca, adica intr-un soi de punct dat, incetinind pana prind liber zona aia, desi manevra s-ar putea face si mult mai in lung, mentinand asadar o viteza care sa nu franeze traficul.

Nu-i intereseaza banda continua, o taie frecvent sa intre la magazine etc.

Nu opresc stergatoarele, opresc motorul direct si stergatoarele raman unde se nimereste pe parbriz. E imaginea unui retard adanc si in acelasi timp expresia unei nerabdari teribile de a ajunge in magazin sau unde dracului s-au oprit. Sunt niste oameni teribil de agitati, nu pot sta locului 10 minute fara sa caute sa faca ceva cu mainile, sa se agite, sa vorbeasca cu ala din spate la coada de la casa sau sa faca un soi de teatru aranjand despartitoarele de produse de pe banda casei de marcat.

Filmul "Idiocracy" e mic copil pe langa ce ati putea sa vedeti aici, daca aveti diapozitia necesara sa-i observati atent.

Edited by cont_wp, 30 October 2018 - 17:06.


#40
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
@cont_wp,trebuie sa intelegi ca a fost prea brusca trecerea de la caruta trasa de magar la Audi sau Bmw. Ca sa nu spun ca,casnicele alea de le vezi tu au profitat la maxim de sistemul de protectie sociala... au nascut pe banda rulanta si au incasat.
Si tu,daca nu ar trebui sa platesti chirie ti-ai lua o masina de aia poate,ele nu platesc fii sigur,ca au casa de la council.

#41
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Cu toate carutele lor, totusi cum de au reusit sa construiasca autostrazile alea si sa aiba un sistem public mult mai simplu de utilizat de catre cetateni?

In general, cum un loc atat de salbatic a devenit atat de atragator pentru imigranti? normal ca profita de pe urma imigrantilor ce platesc taxe multe dar intrebarea tot ramane: de ce n-a reusit Romania sa devina atat de atractiva ca Irlanda?

Irlanda are o suprafata de 70.000km2 si 1000km de autostrada. Romania e aproape de 3.5 ori mai mare si are cam 900km de autostrada.

Irlanda are o crestere a populatiei de 1.1% pe an si unii prezic ca pana in 2050 o sa creasca populatia pana aproape de 7-8 milioane. Tot in acel 2050 se cam prezice ca Romania va ajunge la 16 milioane.

Cum de reusesc sa atraga 10 milioane de turisti anual? o tara mica care n-are castelele din Romania si nici formele de relief; n-are nici vara si nici iarna; n-are nici macar mancare cum trebuie.

@cont_wp: ma gandesc ca ai ceva planuri de intors in Bucuresti din moment ce esti atat de nemultumit acolo. Sunt curios sa-ti aflu opiniile la cateva luni dupa intoarcere....

Edited by MembruAnonim, 31 October 2018 - 06:04.


#42
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
@wolffy,tu sa te intrebi cum naiba au reusit sa construiasca asa putine. Ca au intrat in UE in 1973 si pana dupa 2000 era jale.Eu cand am venit in 1993 nu aveau autostrazi deloc,era jale cu transportul.Ce vezi tu acum e facut cam intre 2000-2010,pana atunci aveau doar bucati de autostrada care mai mult de incurcau.Faceai pe vremea aia o zi de la Dublin la Cork.
De cresterea populatiei nu are rost sa discutam,a fost ani de zile o destinatie de emigrat iar sportul national e facutul de copii,
se arunca efectiv cu bani in familiile cu mai multi copii...ia fa alocatia in Romania cat e in Irlanda plus restul de benefits si o sa vezi in scurt timp o explozie demografica.
La turism...simplu:promovare! Plus atractia ca e insula,izolare....nu poti insa sa spui ca nu ai avea ce sa vezi in Irlanda.

#43
cont_wp

cont_wp

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 03.10.2018
@eireman - dar cum de ai ales Irlanda? Mai ales in 1992? Si cum ai venit, ca ce? E interesant de stiut mai ales ca povestea e proiectata la inceputul anilor 90, cand usile erau inchise aproape in toate tarile.

Plus ca in anii 90 toata lumea era fascinata de Germania (mai ales cei din vest), Canada, SUA.

@wolffy - la inceputul lunii decembrie ma intorc in Bucuresti definitiv. Nu va fi un soc, caci in ultimii 3 ani, profitand de faptul ca se poate lucra de acasa, am fost in Bucuresti des, cam o data la 2-3 luni (noroc cu Ryanair la 25 de euro). Senzatia mea e ca s-a mai civilizat lumea in trafic, la coada de la casa de marcat etc.

Ma rog, in Bucuresti am metrou cam peste tot, putin imi pasa de trafic, nu imi place sa-mi fac nervi inutil. Toate joburile avute au fost pe langa o statie de metrou. La 13 euro pe luna este imbatabil.

Nu, n-o sa-mi fie dor de putoarea autobuzelor din Dublin, venita in principal de la suportul textil al scaunelor, de plozii cu Down, de cutiile de bere aruncate prin autobuz si care se plimba la etaj in ritmul miscarilor masinii, de asistatii lor sociali neplatitori de bilet, un batranet scarbos si infect, care a uitat demult de cea mai mica urma de autocritica in oglinda inainte sa plece de acasa. Toate astea la incredibilul pret de 150 de euro pentru 30 de zile, o nimica toata.

De fapt, abia astept sa ma intorc. Nici vorba de vreun soc, asadar.

Referitor la zboruri ieftine, astea sunt si din Bucuresti acum si sunt destul de multe destinatii. Ryanair are 19 destinatii, cele mai multe dintre ele le poti prinde la 10-15 euro.

Edited by cont_wp, 02 November 2018 - 10:49.


#44
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Irlanda e OK, problema e cu aia care se duc acolo fara macar 4000 de euro pe luna...

#45
eireman

eireman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,741
  • Înscris: 11.10.2016
@cont_wp,am plecat din Ro in 1990,scarbit de noua clasa politica instalata la conducere,dupa ce am trait experienta revoltei de la Timisoara unde prieteni si cunoscuti au murit impuscati de securitate,aceeasi securitate instalata dupa 90 la conducerea tarii.Vorbeam engleza bine si speram sa ajung in US sau Canada. Am luat o excursie in Franta si dus am fost,credeam ca de acolo pot ajunge mai usor peste ocean.Dupa cateva saptamani petrecute in nordul Frantei am plecat cu un vas de pescuit in UK. Fiind imediat dupa Martie 1990 am cerut si primit usor statutul de refugiat.Dar nu m-am culcat pe o ureche,am cautat munca si in scurt timp am ajuns la un centru de recruare al Royal Army.Acolo astia ziceau ca e putin probabil sa ma poata lua,eram doar azilant nu aveam cetatenie,poate la personal auxiliar...sa vada ce si cum...dupa ceva vreme primesc scrisoare sa ma duc la ei daca mai sunt interesat.Se forma o noua forta de politie in Irlanda de Nord si aveau nevoie de oameni,eu eram in baza de date ca trecusem testele... si uite asa am ajuns in 1992 la Belfast,membru al RUC.Acolo sa vezi...violente de strada,explozii,batai,omoruri....ce vezi in filme e nimic...

#46
cont_wp

cont_wp

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 03.10.2018

 Mosotti, on 02 noiembrie 2018 - 12:24, said:

Irlanda e OK, problema e cu aia care se duc acolo fara macar 4000 de euro pe luna...

Asa se poate spune despre orice tara.
Eu m-am dus cu 3500 de euro in buzunar, job am cautat odata ajuns in Dublin.
E imposibil sa nu gasesti un job aici (ma refer la cele de birou), oferta e imensa.
Mediul net in Irlanda se invarte pe la 2300 de euro. Daca nu platesti nimic pentru casa (chirie/rata bancara), salariul e OK pentru o singura persoana fara copii. Daca n-as plati chirie, din cei 2415 euro net mi-as permite carciumi, masina noua, o bere mai buna de la magazin si altele.

Cand zic "mi-as permite" inseamna ca nu le-as mai percepe ca fiind atat de scumpe. De permis mi le permit, insa asta ar insemna sa nu mai economisesc mare lucru in luna respectiva.

Problema mea insa ramane retardismul oamenilor si asta n-are legatura cu banii. Va rog sa ma credeti, as putea castiga si 6000 de euro pe luna, si tot as lua decizia de a pleca de aici.

Edited by cont_wp, 02 November 2018 - 13:55.


#47
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
Nu se poate spune despre orice tara. In Romania cu 2500 net o duci foarte, foarte bine. In Irlanda te caci pe tine cu 2500 de euro pe luna, dupa cum ai spus, dai 1000+ doar pe chirie daca nu vrei sa stai ca sobolanii... Sigur ca cineva care sta acolo cu ma-sa deja are 1000 de euro in plus fata de tine si nu mai este atita de naspa. Oricum preturile sint de 2-3 ori mai mari decit in Romania, deci daca cistigi 1500 in Romania si mergi acolo pe 3000 ai facut fix un cacat...

Cit despre oamenii din Irlanda, io n-am intilnit decit oameni draguti si foarte draguti, deci daca tu vezi numai retardati peste tot, probabil tre sa schimbi mediul :w00t:

#48
greywolfact

greywolfact

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,434
  • Înscris: 04.09.2008
Chiar si cu bani, Irlanda tot nu e o tara in care sa ma simt bine, motiv pentru care si eu sunt in curs sa ma intorc (chiar am trimis si ultimul pachet cu lucruri)

In primul rand eu m-am mutat in Dublin/Irlanda, nu ca mi-ar fi lipsit ceva anume in Bucuresti/Romania, dar ca sa vad diferenta est-vest / o noua experienta. Nu o sa intru in de ce am ales Irlanda, ca e mai lunga povestea si nu face sens discutiei. Nu sunt orb si vad problemele din Bucuresti si Romania, de la infrastructura si trafic, la stresul oamenilor sau institutiile publice de stat.
Cand eram in Bucuresti, stateam central in chirie (central ~300eur), mergeam cu bicla la munca sau metrou si de principiu tot timpul aveam ce face (mers pe munte, iesiri cluburi, sala catarat, bicla, etc). Viata era foarte ok pe scurt.

Cand am vazut prima oara Dublin (am ajuns la inceputul verii 2016) am ramas foarte placut impresionat de cum arata totul. Nu mai erau blocurile comuniste gri sau strazi cu gropi iar interactiunea cu institutiile publice a fost foarte ok. Am prins rapid job, am rezolvat instant si cu chiria / banca etc. Chiria ptr 1 bedroom in Ranelagh era destul de piperata (1500E), iar serviciile erau sensibil mai scumpe ca in Romania (taxa tv 150 eur, vodafone 20 eur, internet 55 eur, electricitate/gaze 2 luni intre 100-600eur).

In primele 3-6 luni primele lucruri negative care m-au lovit au fost:
1. vremea schimbatoarea si lipsa soarelui in unele zile
2. constructiile foarte proaste (izolarea termica si fonica), incalzirea apei cu boiler (lipsa presiunei apei)
3. nu aveam vreun magazin mai mare in zona si trebuia ori data comanda ori stat cu plasele prin tramvai/autobuze
4. infrastructura de transport proasta relativ la Bucuresti care are metrou (totul depinde de autobuz si cateva tramvaie/trenuri)
Punctele 3. si 4. ar fi fost rezolvate cu o masina insa costurile erau foarte mari si in primul an nu am luat deloc in considerare.
Am descoperit apoi GoCar care partial rezolva problema... partial...
5. nu prea ai cum sa ajungi in multe parti in Irlanda fara masina (ex munti, sunt cateva exceptii totusi)

Iernile din 2016/2017 au fost foarte nasoale pentru mine si nu am putut sa ma obisnuiesc. Era frig si afara si in casa, intunecat si efectiv tot ce faceam era acasa-munca-bar/apartamentul cuiva-acasa.
Dupa iarna lui 2017 eram sigur ca ma intorc dar am mai zis sa raman inca 1 an, ca avea sens financiar si colegii/munca erau foarte ok.

Dupa 2-3 ani de zile in Dublin pot sa adaug urmatoarele aspecte negative la ce am zis mai sus:
6. diversitate redusa la shopping/entertainment (cinema-uri inferioare majoritatea, mall-uri relativ mici/putine si departe de centru, lipsa hypermarket-uri, cluburi putine etc) - gasesti si in Dublin pana la urma dar trebuie sa stai mult sa cauti si niciodata nu a fost wow
7. femei (e suficient sa compari pe tinder ce vezi in Dublin cu ce vezi in Bucuresti) - sunt si in Irlanda femei frumoase dar nu se compara cu ce e in Romania
8. costuri mari ale vietii in fiecare luna (daca nu esti proprietar efectiv trebuie sa lucrezi continuu, nu ai cum sa faci o pauza ca iti mananca rapid economiile)
9. oamenii nu sunt la fel de stresati ca in Romania, dar nesimtirea/nepasarea e peste tot in lume (ma refer mai ales la servicii gen taxi/postas/instalator/agenti imobiliari...) - asta e mai mult un contrast la faptul ca lumea e foarte primitoare si prietenoasa in Dublin/Irlanda.
10. nu pot sa zic ca am reusit sa-mi fac prieteni in Irlanda desi ies des. Probabil odata ce sunt intors o sa mai pastrez o legatura simpla cu 2-3 oameni cel mult (if any).
11. serviciile medicale, foarte scumpe si chiar cu bani ai cozi. Eu de exemplu nu eram eligibil ptr medical card, aveam o asigurare proasta (la care evident plateam BIK) iar pentru fiecare consultatie trebuia sa trec prin GP (alti bani, alt timp) si programarea era de regula in saptamani (privat) vs cat ar fi fost la stat (luni / ani). Tot aici povestea un coleg care a avut o urgenta cu prietena sa (ea se simtea groaznic, dar nu era ca altii la urgente gen loviti de masina de la betie) si a fost direct la spital la 4PM, ca sa ajung sa fie consultata pe la 5 AM... asa de mari sunt cozile/haosul.

LE: In Romania momentan ma intorc, ca ma simt ca acasa, cu toate problemele sale. Oricum, per total, Irlanda a fost o experienta foarte utila si nu regret nimic.

Edited by greywolfact, 13 January 2019 - 13:21.


#49
AdiTwism

AdiTwism

    Poți trimite mesaj privat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 01.04.2008
Nu stau sa-ti raspund la tot deodata.

 greywolfact, on 13 ianuarie 2019 - 13:03, said:

Cand eram in Bucuresti, stateam central in chirie (central ~300eur), mergeam cu bicla la munca sau metrou si de principiu tot timpul aveam ce face (mers pe munte, iesiri cluburi, sala catarat, bicla, etc). Viata era foarte ok pe scurt.

Vrei sa spui ca Irlanda nu are biciclete sa poti merge la munca ? Cum se numeste muntele acela de langa Bucuresti ? Irlanda nu are cluburi ? Sala ? Catarat ? Bicla ?

In concluzie, viata ta ok poate fi oriunde, din ce ai zis tu nimic nu e specific Bucuresti.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate