Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Laptele , cel de toate zilele.
Last Updated: Nov 20 2018 12:35, Started by
redbotos
, Oct 14 2018 10:36
·
0
#37
Posted 15 October 2018 - 17:43
Dacă iei din piață de la tonomatul de lapte, prima dată ai impresia că vei cumpăra cu banii pe care-i bagi acolo, lapte autentic, fiindcă tonomatul aparține de un privat, care vine și-l umple, e laptele lui și-l vinde. Când ajungi acasă și bei un pahar, regreți că nu ai luat Fulga de la supermarket!
|
#38
Posted 15 October 2018 - 17:45
hai mai fugi dacii.. depinde și de gustul omului.. sa stii ca produsele cu cat sunt mai naturale cu atat nu sunt bune la gust. ce e bun de te face sa te lingi tu pe bot e plin de chestii bagate ca sa te faca sa te lingi pe bot.
|
#40
Posted 15 October 2018 - 17:53
silesax, on 15 octombrie 2018 - 17:45, said:
hai mai fugi dacii.. depinde și de gustul omului.. sa stii ca produsele cu cat sunt mai naturale cu atat nu sunt bune la gust. ce e bun de te face sa te lingi tu pe bot e plin de chestii bagate ca sa te faca sa te lingi pe bot. |
#41
Posted 15 October 2018 - 17:57
fratele_Valerica, on 15 octombrie 2018 - 17:53, said:
Dacă ai o vârstă, ca mine, și ai băut lapte de la vacă atunci când ai fost mic, gustul acela nu se uită și nu-l poți schimba. |
#43
Posted 15 October 2018 - 22:58
fratele_Valerica, on 15 octombrie 2018 - 16:32, said:
Îl fierbi, și iese groaznic la gust. Nu-l poți pasteuriza, ăsta-i baiul ! fratele_Valerica, on 15 octombrie 2018 - 17:53, said:
Dacă ai o vârstă, ca mine, și ai băut lapte de la vacă atunci când ai fost mic, gustul acela nu se uită și nu-l poți schimba. Iar când crești la țară în fiercare moment orice proteină este lux pentru organism și aroma, gustul, ... se întipăresc în creier. Este vorba de obișnuință și de percepție.Sunt multe elemente; discuția e complexă. PS: mergi la aceeași bunică și vezi că laptele are alt gust; de ce? are altă vacă. |
#44
Posted 16 October 2018 - 09:49
EMotanuIO, on 15 octombrie 2018 - 17:57, said:
Cand zici lapte de la vaca, zici de ala proaspat muls, cu spuma, nefiert, in cana de tabla luata din galeata in care se mulgea vaca? silesax, on 15 octombrie 2018 - 18:04, said:
eu am supt de la vaca. Strămoșii noștri au supt de la lupoaică...noi românii...de la vacă! |
#45
Posted 16 October 2018 - 10:06
de cand cu discutia asta despre lapte, imi dau seama ca am baut lapte "de tara" de maxim 10 ori in viata mea. si nici macar nu-mi amintesc gustul acestuia, eram mica.
bunica de la tara nu avea vaca, zona in care locuia era tare secetoasa, erau putini locuitori in sat care aveau vaca. aveam vreo 10-11 ani,eram in vacanta la bunici, la tara, imi amintesc ca m-a trimis bunica sa iau o sticla cu lapte de la o vecina, si cand am vazut cum arata grajdul vacii, cum mirosea acolo, bazaiau mustele peste tot, cum mulgea tanti aia vacuta - adica vaca avea balegar uscat pe uger, galeata in care se mulgea laptele era murdara pe exterior - m-am jurat ca n-o sa mai beau niciodata lapte "de tara". cred ca este multa munca sa poti asigura si intretine o minima igiena/curatenie in grajdul vacilor (si a oricarui animal din ograda, pana la urma). nu ma refer la ferme, ci la gospodariile simple, normale de la tara. pe vremea comunismului consumam laptele din comertul socialist, cat era si asa cum era. locuind la oras, parintii mei nu aveau posibilitatea de a procura lapte, oua, carne, legume sau fructe de la tara, din apropierea orasului, iar bunicii de la tara locuiau la peste 250 km distanta...se stie cum era cu ratia de benzina si circulatia masinilor pe principiul "cu sot, fara sot". imi amintesc ca de multe ori imi faceam lapte din lapte praf raraul, macar ala se mai gasea de cumparat... Edited by corinadaniela, 16 October 2018 - 10:07. |
#46
Posted 16 October 2018 - 11:09
Da adevărat, laptele de la unii tarani, nu prea este de calitate.
In schimb , in zona unde stau eu, înafara ca zona e bio, oamenii sunt curati. Am aici o bătrână care a rămas singura . Nu a avut copii si împreună cu bărbatul sau au muncit o viata singuri. Au avut moștenire pământ mult si tineau vaci . Erau cele mai frumoase si grase vaci din zona. Si in ziua de azi, mulge lapte foarte curat, din instinct. La noi laptele este sfânt. Stiu ca varsam câte o cana cu lapte si se făcea scandal. Asa e toata zona mea. Laptele nu are valoare in bani, se da 70-80 de bani pe litru la colectare. Dar pt noi are valoare căci cu el ne-am facut mari. Cine poate tolera lactoza direct din lapte e ok sa bea nepreparat. Cine nu , poate sa facă din lapte multe retete si diverse. |
|
#47
Posted 16 October 2018 - 11:14
hi hi hi.. dar ai fost vreodată într-un grajd mare de vaci sa vezi cum este? ai fost vreodată intr o sala de muls sa vezi cum se mulge? tu ai vazut vreun reportaj la viata satului cum mulgeau aia vacile si le faceau dus si alea erau curate foc si Oamenii imbracati in alb... ), realitatea nu prea e asa..
|
#48
Posted 16 October 2018 - 11:54
Așa este, dar laptele îl poți fierbe, și astfel se distrug toți germenii dăunători.
|
#49
Posted 16 October 2018 - 13:06
Fabrica unde se procesează laptele , se foloseste tehnologia UHT. Se ajunge cu laptele la o temperatură ridicata câteva secunde, apoi se raceste si se ambaleaza in mod steril si aseptic. Cutia de lapte o poti lasa in soare ca nu se strica.
Se strica daca o deschizi. Acuma , nu știu daca se menține calitățile laptelui. Apropo de fermele care arata ca in farmacie. Vaca mea este in momentul asta la pasune si bea apa din parau nu departe de izvor. La ferme , vaca este furajata cu furaje pline de pesticide plus ca se mai da si stimulenti pt producția de lapte. Asa ca o comparație , care lapte e de preferat, ala de la ferme plin de chimicale sau ala de la tarani neigienic? |
#50
Posted 16 October 2018 - 13:46
redbotos, intrebarea este retorica.
stii foarte bine ca majoritatea celor "de la oras" nu au posibilitatea de a procura lapte/oua/branza/carne/legume/fructe de la micii producatori. ne resemnam si cumparam din supermarket si de la piata - uneori. eu una de exemplu nu pot ajunge in piata decat dupa ora 18 in timpul saptamanii - cand micii producatori au plecat demult, sau in weekend - cand preturile sunt mai mari. ar insemna sa alerg ca o musca beata, de la o taraba la alta sau dintr-o piata in alta, in cautarea micului producator ideal, care imi vinde doar produse eco-bio-fara pesticide, fertilizatori sau alte bazaconii. nici nu pot sa m-apuc sa bantui prin satele din jurul orasului meu, sa intreb din poarta in poarta cine este dispus sa-mi vanda produse alimentare "curate".... ca mine sunt multi altii...da, stiu, poti comanda acum cosuri cu produse eco/bio, dar sortimentele nu sunt asa diversificate, iar preturile... si repet, nu am de unde sa stiu in ce conditii pastreaza/prepara lapte sau branza mamaita care vinde in piata, daca ouale pe care le vinde sunt proaspete sau au fost adunate pe parcursul a 2-3 saptamani, timp in care au fost pastrate in cel mai fericit caz in pivnita, oarecum la rece, dar nu atat de rece cat ar fi nevoie... daca as fi avut inca bunici sau rude la tara, aproape de orasul meu, toate aceste dileme ar fi fost rezolvate...as fi avut o sursa sigura si verificata. |
#53
Posted 24 October 2018 - 15:06
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users