Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
53.000

Serban Nicolae despre votare - tr...

Statie amplificare

A fost Anatoli Diatlov un ticalos...
 Immergas Eolo Star - flacara cont...

Decodare p10 lite vodafone Romania

Iluminat cu senzori casa scarii l...

Golf 6 vs Mazda 3 vs Civic vs Sea...
 Cum pot scoate un cui impuscat?

Snooker PS4

Incalzitor apa fara apa curenta

posibila metoda oprire radiatii
 aristocrat (nobil) vs proletar

Recomandare izolare fonica (?) pt...

Criterii U21

joc table online pe bani reali?
 

BNR - patru mesaje adresate guvernului

- - - - -
 • This topic is locked This topic is locked
26 replies to this topic

#1
Ahasverus

Ahasverus

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,455
 • Înscris: 22.10.2006
Isărescu: Cererea de consum a frânat dramatic, tensiunile din piața muncii se amplifică. Patru mesaje ale BNR adresate Guvernulu

Quote

Frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum, diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut, reamplificarea tensiunilor din piața muncii și aportul negativ al investițiilor în PIB.

Acestea sunt mesajele transmise indirect Guvernului, prin intermediul discuțiilor care au avut loc săptămâna trecută între cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al băncii centrale.

Poate că n-ar fi un gest inutil dacă BNR ar realiza o sinteză săptămânală sau bi-săptămânală cu principalele evoluții la nivel macroeconomic pe care să le transmită decidenților de la Palatul Victoria, pentru ca aceștia să își poată fundamenta mai bine deciziile și să le calibreze nevoilor economiei.
În cadrul şedinţei, Consiliul de administraţie a discutat și adoptat decizia de politică monetară, pe baza datelor şi analizelor privind evoluţiile macroeconomice, financiare și monetare curente şi de perspectivă prezentate de direcţiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.

Mesajul nr. 1: Evoluția inflației de bază continuă să fie marcată de frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum

În opinia unor membri ai Consiliului, evoluția de ansamblu a inflației de bază continuă să fie marcată de frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum în primul trimestru al anului curent, asociată cu atenuarea poziției ciclice a economiei, de natură să afecteze probabil inerțial comportamentul de stabilire a prețurilor pe anumite segmente ale comerțului cu amănuntul. Costurile unitare cu forța de muncă și-au conservat, însă, dinamica anuală de două cifre în trimestrul II sau și-au accelerat creșterea, iar așteptările inflaționiste pe termen scurt au rămas la valori înalte. Totodată, deflatorul PIB a continuat să se mărească, iar ritmul anual de creștere a preţurilor de producţie din industrie pentru piaţa internă s-a reintensificat în iunie-iulie în cazul bunurilor de uz curent.

Mesajul nr. 2: Membrii Consiliului au remarcat în primul rând diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut

În discuțiile privind poziția ciclică a economiei, membrii Consiliului au remarcat în primul rând diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut. Totodată, s-a notat că în trimestrul II creșterea economică a cunoscut, totuși, o reaccelerare ușoară în termeni anuali - la 4,1%, de la 4,0% în trimestrul I -, în condițiile unei creșteri a dinamicii sale trimestriale. Aceasta face probabilă o reamplificare mai pronunțată decât cea anticipată a excedentului de cerere agregată în intervalul aprilie-iunie.

Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuție chiar în ușoară creștere, ca urmare a măririi neașteptate a dinamicii lui anuale.
El a fost secondat la mică distanță de variația stocurilor, al cărei aport la dinamica PIB a atins un maxim al ultimilor 5 ani, în timp ce contribuția formării brute de capital fix a redevenit negativă, pe fondul noii contracții în termeni anuali suferite de această componentă, după trei trimestre consecutive de creștere.

Evoluția este preocupantă din perspectiva potențialului de creștere al economiei pe termen mediu, au atenționat unii membri ai Consiliului. Contribuția exportului net la avansul PIB a rămas negativă, dar s-a redus întrucâtva, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creștere a importurilor în raport cu cea consemnată de dinamica exporturilor.

Mesajul nr.3:  Datele statistice indică o reamplificare a gradului de tensionare a pieței muncii

Membrii Consiliului au remarcat că datele statistice indică o reamplificare a gradului de tensionare a pieței muncii în trimestrul II. Rata șomajului BIM a înregistrat o nouă scădere trimestrială, ajungând la un minim istoric de 4,2% în luna mai - la care a stagnat inclusiv în iulie –, în timp ce rata locurilor de muncă vacante s-a mărit pentru al doilea trimestru consecutiv. Efectivul salariaților din economie a continuat să atingă noi vârfuri, iar dinamica lui anuală și-a stopat în iulie trendul descendent, în condițiile reaccelerării ușoare a creșterii acestuia în sectorul privat, în premieră după trimestrul I 2017.

Membrii Consiliului au concluzionat că presiunile asupra salariilor vor rămâne în ascensiune în perspectivă apropiată, date fiind îmbunătățirea intențiilor de angajare în trimestrul IV 2018 relevată de sondaje de specialitate, dar și acutizarea dificultăților în recrutarea de personal calificat. În acest context, au fost punctate reaccelerarea consemnată în trimestrul II de ritmul anual de creștere a câștigului salarial mediu brut nominal, precum și palierul de două cifre pe care acesta s-a menținut în iulie, în condițiile temperării lui ușoare.

A fost de asemenea evocată creșterea înregistrată, pentru al doilea trimestru consecutiv, de variația anuală a costurilor salariale unitare din industrie, succedată totuși de o scădere notabilă în luna iulie.

Mesajul nr. 4: Investițiile își vor spori contribuția negativă la dinamica PIB, ca, de altfel, și exportul net

S-a observat totodată că cele mai recente evoluții ale indicatorilor cu frecvență ridicată continuă să indice consumul privat drept motor al creșterii economice și în trimestrul III, dar și determinant important al încetinirii acesteia. În același timp, formarea brută de capital fix este posibil să-și sporească în acest interval contribuția negativă la dinamica PIB, ca, de altfel, și exportul net, în condițiile în care ecartul dintre dinamica anuală a exporturilor și cea a importurilor de bunuri a redevenit negativ în luna iulie, iar soldul pozitiv al balanței serviciilor și-a accentuat scăderea în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe acest fond, în prima lună a trimestrului III, deficitul de cont curent și-a accelerat din nou creșterea în termeni anuali. Finanțarea lui pare să fie totuși corespunzătoare, au considerat unii membri ai Consiliului, atrăgând însă atenția asupra reducerii în 2017 a ponderii finanțării autonome.

S-au reliefat, de asemenea, riscurile la adresa performanței economice a zonei euro induse de protecționismul comercial și de incertitudinile legate de Brexit, dar și de situația din Italia și de volatilitatea pieței financiare internaționale. Implicit, s-au făcut referiri la conduita politicii monetare a BCE și la relevanța acesteia din perspectiva deciziilor băncilor centrale din regiune.

Au fost menționate și recentele turbulențe financiare din unele economii emergente, apreciindu-se că efectele lor de contagiune au fost modeste și s-au limitat la economiile vulnerabile din punct de vedere al fundamentelor macroeconomice.

În acest context, membrii Consiliului au subliniat din nou necesitatea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, care să evite o supraîmpovărare a politicii monetare, cu efecte indezirabile în economie. Totodată, cei mai mulți membri ai Consiliului au reiterat importanța unui dozaj și a unei cadențe adecvate de ajustare a conduitei politicii monetare, din perspectiva ancorării anticipațiilor inflaționiste și a menținerii ratei anuale a inflației pe traiectoria evidențiată de cea mai recentă prognoză pe termen mediu a BNR, în condiții de protejare a stabilității financiare.

Hotnews

Eu cred ca pe Isarescu il doare capu, iar daca mai vine cu vesti d'astea proaste, care nu se potrivesc cu programul de guvernare stiut doar de Dracnea, nu ajunge sa isi termine ultimul mandat (a declarat ca se retrage in 2019)!

Cine are ochi si urechi, sa se pregateasca.

Romania va fi cu chilotii in vine cand vine furtuna, sa vedem cine plateste slariile bugetarilor, pensiile masite si salariile minime marite galopant, care nu tin cont de realitatile economiei romanesti.

Innebunesc cand citesc metafore precum:
Investițiile își vor spori contribuția negativă ~ crestere negativa!

#2
Courage

Courage

  Founder

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 19,095
 • Înscris: 26.11.2001
PSD si Isarescu:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Mi-YLIwkfJs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#3
Hunor_66

Hunor_66

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,329
 • Înscris: 22.08.2016
Isarescu e unul din responsabilii traseului Romaniei, din '89 incoace.

#4
greenlife

greenlife

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 917
 • Înscris: 29.07.2017
Pana una alta se cumpara apartamente cu credite mai ceva de speriat. Vorbeam cu un prieten care e agent imobiliar si zicea ca merg bine tranzactiile.

#5
argonaut

argonaut

  Beware of the bird

 • Grup: Moderators
 • Posts: 18,697
 • Înscris: 29.07.2013

Quote

Poate că n-ar fi un gest inutil dacă BNR ar realiza o sinteză săptămânală sau bi-săptămânală cu principalele evoluții la nivel macroeconomic pe care să le transmită decidenților de la Palatul Victoria, pentru ca aceștia să își poată fundamenta mai bine deciziile și să le calibreze nevoilor economiei.


Crezi ca Veorica, draga de ea,  ar avea capacitatea sa priceapa ceva din sintezele alea, exceptand un He, He, He ?!

Edited by argonaut, 10 October 2018 - 20:19.


#6
dan1980_25

dan1980_25

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,516
 • Înscris: 06.07.2007
Dupa ce a devalizat tara, mai are si nelamuriri?

#7
argonaut

argonaut

  Beware of the bird

 • Grup: Moderators
 • Posts: 18,697
 • Înscris: 29.07.2013

View Postdan1980_25, on 10 octombrie 2018 - 20:21, said:

Dupa ce a devalizat tara, mai are si nelamuriri?

Bravo bre, l-ai gasit pe hotul hotilor !  Posted Image

#8
nicu131

nicu131

  Bad Motherfucker

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,715
 • Înscris: 12.02.2008
Este unul din cei mari

#9
argonaut

argonaut

  Beware of the bird

 • Grup: Moderators
 • Posts: 18,697
 • Înscris: 29.07.2013

View Postnicu131, on 10 octombrie 2018 - 20:25, said:

Este unul din cei mari

Jignesti o mare parte din politicienii de la varf!

#10
Hunor_66

Hunor_66

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,329
 • Înscris: 22.08.2016
Este o piesa grea a sistemului securistic.

#11
-Jinx-

-Jinx-

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,023
 • Înscris: 02.03.2014

View Postgreenlife, on 10 octombrie 2018 - 20:17, said:

Pana una alta se cumpara apartamente cu credite mai ceva de speriat. Vorbeam cu un prieten care e agent imobiliar si zicea ca merg bine tranzactiile.
Because Prima Cocina

#12
Slick0r

Slick0r

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,663
 • Înscris: 17.12.2005

View Postgreenlife, on 10 octombrie 2018 - 20:17, said:

Pana una alta se cumpara apartamente cu credite mai ceva de speriat. Vorbeam cu un prieten care e agent imobiliar si zicea ca merg bine tranzactiile.

La mine, cica nu prea se mai dau credite. Plus ca un dezvoltator cu care au discutat niste prieteni s-a oprit din construit si asteapta criza cu cash :)
Probabil PSD o mai lalaie cu imprumuturi pana in 20 20, dar dup-aia dumnezeu cu mila.

#13
Adm

Adm

  Property Caretaker

 • Grup: Admin
 • Posts: 15,776
 • Înscris: 22.05.2003

View PostSlick0r, on 10 octombrie 2018 - 21:09, said:

asteapta criza cu cash Posted Image

Sa stii ca asa este.
Preturile la terenuri au atins cote stratosferice, urbanismul e din ce in ce mai greu de fentat, dar cerere exista.
Multi asteapata o temperare la preturile terenurilor, pt ca materialele si forta de munca merg doar in sus, deci sa cumperi terenuri la pret de minereu de aur, ca sa ai constructii peste 3 ani... este un act de curaj.

Intre timp, banii aia mari se fac pe cladirile de birouri. Cererea e imensa, de preferinta in buricul targului.

===
Ce zice Isarescu acolo, imi aduce aminte de un episod din Familia Bundy.

D-na Bundy vindea cosmetice pe baza de comision.
Cumpara pentru ea cosmeticele folosind banii ascunsi lui Al, si se bucura ca castiga bine din comisioane.

Cam asta zice si Isarescu. Bate seaua, ca sa inteleaga iapa...

#14
ericmario

ericmario

  Fenomembru

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 22,775
 • Înscris: 14.12.2007

View PostAhasverus, on 10 octombrie 2018 - 20:04, said:

... salariile minime marite galopant...

Aici nu e chiar așa, pentru că tot salariatul are de pierdut în final.
Deci ce dracu' s-a mărit?
Aaa, salariul minim pe hârtie.

#15
Fane

Fane

  membru pasiv

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,426
 • Înscris: 05.06.2002
toata scamatoria asta economica facuta de valcov e menita sa creeze o bunastare efemera ca sa-si treaca ei mizeriile de legi si ordonante. fac spume la gura ca se termina indata resursele pt a continua scamatoria si nu si-au indeplinit toate obiectivele...

#16
geostorm

geostorm

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,135
 • Înscris: 03.12.2017
Ce asa mare teama.
Bagam tiparnita in functiune, devalorizam leul la nevoie, si am rezolvat problema

#17
Fane

Fane

  membru pasiv

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,426
 • Înscris: 05.06.2002
si transformam leul in hartie igienica.

#18
ioana1973

ioana1973

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,362
 • Înscris: 16.03.2014
Isarescu merita statuie de aur din partea statului roman. Politica monetara a fost cea corecta, INTOTDEAUNA dupa 1989, politicile fiscale au fost cu mici intermitente muci (in general au fost prudente cand au fost sub acorduri cu FMI)  INTOTDEAUNA dupa 1989. Pe Isarescu a incercat sa-l mazileasca si golanul de nastase adrian ca pedepsire pt ca a avut tupeul sa candideze la prezidentialele din 2000 si nu a reusit. Nu va reusi nici astalalt golan care are infinit mai putina putere/autoritate.

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate