Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Ghete impermeabile

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#19
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007
Varianta scurta Pentru noroaie, cel mai bine e sa fie din piele groasa dintr-o bucata si fara goretex.

Varianta lunga: Pielea e respirabila, te simti bine in ei, chiar si pe timp foarte calduros cand faci efort. Ce-i drept, bocancul nu mai respira pe timp de ploaie sau noroaie mari, devine ca un fel de cizma de guma, dar avantajul e pe timp de vreme calduroasa. Nu stai toata ziua sa schimbi cizmele cu bocancii, mai ales ca vremea e imprevizibila cateodata iar cand ploua tare, nu ploua multa vreme, macar o parte de bocanc daca apuca sa se usuce sau sa nu aiba pelicula de apa pe ei, incepe iarasi sa respire.

Problema impermeabilitatii o rezolvi prin mai multe moduri, incepand de la o impermeabilizare lite, pana la una solida care sa tina multe zile.
1. Spray de impermeabilizare pe baza de apa. Are nush ce chimicare dizolvate in apa, miroase putin si placut. Tine cam o zi de ploaie usoara, mers prin vegetatie uda sau noroaie de 2-3 cm. Avantaje: respirabilitatea e pastrata, nu miroase, nu schimba culoarea bocancului, trebuie si poate fi aplicata pe bocancul umed, deci poti sa-l revigorezi in fiecare seara. Pentru a avea efect insa, trebuie ca pielea sa se usuce pana a doua zi. Nu trebuie curatati temeinic inainte de a plica sprayul, merge aplica si daca are un pic de noroi pe ei. Dezavantajul: e scump (cam 50lei pe 200ml), nu tine mult timp daca mergi prin apa, nu se gaseste pe la toate magazinele de incaltari. Se gaseste Meindl la decathlon, deocamdata e cel mai bun prdus pe care l-am testat a pret/calitate/cantitate.
2. Spray pe baza de nustiuce solvent. Miroase foarte urat chiar daca dai afara pe bocanci, miroase si dupa o noapte. Se aplica pe bocancul uscat deci nu poti reinoi tratamentul de la o zi a alta daca stai mai multe zile prin noroaie. Avantaje: pastreaza respirabilitatea, rezista chiar si 2 zile daca aplici cantitate mare, e ieftin, se gaseste peste tot(decathon, deichman, humanic.. etc), dupa aplicare poti iesi afara in 2 minute.  Dezavantaje: miroase foarte puternic, principalul dezavantaj, apoi ar mai fi faptul ca bocancul tre sa fie perfect curat pentru a avea efect re-aplicarea.
3. Grasimea de foca. Avantaje: impermeabilizeaza bine pentru mai multe zile, poate fi utilizata si pe pielea un pic uda, dar uscata un pic la suprafata. Dezavantaje: se pierde din respirabilitate, bocancii isi schimba culoarea temporar, cam pute, se indeparteaza prin spalare temeinica, e cam mizerabila de aplicat.
4. Ceara de impermeabilizare. E buna si asta pentru mai multe zile, pielea trebuie sa fie uscata, se aplica mai greu, nu miroase deloc dar se pierde mult din respirabilitate, schimba si ea un pic culoarea.

Eu prefer sprayul pe baza de apa pentru mine si copii. deoarece nu schimba culoarea si impermeabilizeaza suficient pentru a nu te prinde nepregatit. Insa daca am treaba pe santiere noroioase mai multe zile, dau cu grasime de foca, chiar si pe bocancul ud si murdar.



Pielea e si asta de 2 feluri, nubuk si suede. Adica piele normala smirgheluita sau piele intoarsa. Pielea intoarsa e respirabila dar e slaba ca impermeabilitate. Doar nubuk e recomandat pentru astfel de chestii.


Capitolul carpa. Mie nu-mi place carpa. Confortul e slab mai ales pe vreme calduroasa. In plus se curata greu. Pielea nubuk dintre-o bucata o poti curata si cu jetul sub dus, chiar si cu karcherul de la o distanta mai maricica sa nu distrugi pielea.

Goretexul se imbacseste dupa 1 an, nu-si mai face jobul, bocancii devin imbacsiti, nu mai respira, acumuleaza transpiratie pe marginea exterioara a foliei si practic bocancii devin inutilizabili, nu=-i poti spala de mizeria aia. D-aia eu prefer piele interior, piele exterior. Pielea interioara o upgradez cu o limba din piele tare de la alt bocanc pentru a nu se roade, de regula buba bocancilor de piele+piele e ca se roade pe interior la calcai.
O alta chestie ar fi .. defectiunile, cusaturile prin care intra apa. Bocancii din piele cam au asa ceva. Eu folosesc seam-grip sau ceva de genul de la decathlon. Se poate dizolva in alcool izopropilic dar folosi si direct, intr-o seringa cu ac, se injecteaza cate un pic de lipici pe-acolo pe unde intra apa, adica pe la fieacare cusatura de la limba bocancului. de regula producatorul nu acorda atentie la impermeabilizarea limbii bocancului ceea ce face ca sa nu poti intra in apa mai mare de 6-7cm. Cu limba izolata cu lipici, poti intra in orice apa, evident sa nu depaseasca inaltimea bocancului.

Talpa Vibram e si aia de mai multe feluri. De la talpa moale, la aia dura. Aia moale nu aluneca pe iarba si frunze, dar se deterioreaza pe pietre, nu e sigura. In plus de regula se foloseste poliuretan la imbinare ceea ce face ca sa se distruga ceva mai repede daca calci intr-un cui sau ceva ascutit, nu prea mai ai ce-i face, bocancul va deveni inutilizabil.
Exista si varianta mai goasa care aluneca un pic mai mult pe frunze, dar e mai rezistenta la cuie, pietre ascutite.
Varianta rigida e exclusiv pentru mersul pe munte.
Mai exista si varianta de talpa de bocanc militar sau de bocanc de vanatoare care nu aluneca pe iarba din cauza zimtilor, nu neaparat al materialului. Dar sunt mai inconfortabili.

Din ce am avut eu si nevasta pana acum, varianta piele nubuk+piele interior + fara multe cusaturi, pot recomanda: Gri-Sport (ieftin, foarte ieftin chiar si bun, insa trebuie probati sa-ti vina bine-bine-bine, altfel sunt foarte inconfortabili),
Scarpa(ai lui nevasta-mea au deja 10 ani si doar usoare urme de uzura, nu a dat mult pe ei), Meindl (foarte confortabili mai ales vara foarte racorosi cu piciorul, dar scumpi), Arcteryx (are un prieten, sunt indestructibili, dar scumpi si aia. Cica sunt confortabili, dar eu nu am gasit varianta fara goretex la vremea cand cautam),  Mai sunt o gramada de ghete bocanci buni pe la magazinele de munte, dar eu m-am oprit la Meindl, prima pereche am distrus-o din cauza ca mi-a intrat ceva metalic ascutit in talpa, acum am varianta cu talpa medie, excelenti.
Mai sunt Asolo, Mammut, chiar jack Wolfskin(sau ceva de genul), dar sunt un pic mai spre fashion decat spre funcionalitate.

View Postrosix, on 24 septembrie 2018 - 20:59, said:

Nu exista pe lumea asta ghete total impermeabile (cu care sa poti traversa un mic parau, calcand efectiv prin apa scazuta) decat ghetele din piele cu galosare totala..
Ghete din piele dintr-o bucata, fara brizbrizuri, fara galosare, impermeabilizate manual cusatura cu cusatura cu seringa cu ac lipici seam-grip de la decathlon, doar cate un bob ca de mac pe fiecare cusatura, impermeabilizate cu grasime de foca aplicata pe uscat.
Ei bine, cu astea poti sta in apa toata ziua, nu intra niciun strop, testat pe toti bocancii mei (am 3 perechi acum).

Edited by maccip, 24 September 2018 - 21:16.


#20
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postmaccip, on 24 septembrie 2018 - 21:15, said:

Ghete din piele dintr-o bucata, fara brizbrizuri, fara galosare, impermeabilizate manual cusatura cu cusatura cu seringa cu ac lipici seam-grip de la decathlon, doar cate un bob ca de mac pe fiecare cusatura, impermeabilizate cu grasime de foca aplicata pe uscat.
Ei bine, cu astea poti sta in apa toata ziua, nu intra niciun strop, testat pe toti bocancii mei (am 3 perechi acum).

In primul rand felicitari ca ai reusit sa scrii atat...
Mai toate ghetele dintr-o bucata, cum spui tu, cam au galosare totala, sau ma rog, destul de bine facuta sudura de talpa incat sa nu intre apa, numai ca costa niste bani, nu sunt ghete comune pentru tot poporul.
Daca gheata chiar e din piele, merge impermeabilizare si cu untura de porc pe piele, cusaturi, sireturi, (incercat si brevetat de mine cu foarte bune rezultate... dar sa fie untura curata, fara corpuri straine si tinuta la congelator).  Nu lasa urme, se absoarbe toata si nu miroase.. daca ramane un usor iz.. se duce in cateva zile de aerisire.

Edited by rosix, 24 September 2018 - 21:21.


#21
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,680
  • Înscris: 08.10.2004
ce model de Meindl ai ?

#22
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,623
  • Înscris: 01.10.2002

View Postppp123, on 24 septembrie 2018 - 20:10, said:

M-am uitat la:
• adidas AX2 MID GTX
• Merrell MOAB MID GTX
• Salomon EVASION 2 MID LTR GTX
care toate la descriere apar ca fiind impermeabili, insa parerile sunt ft. diverse: unii zic ca impermeabilitatea e o gluma, altii ca nu intra deloc apa in ei (reviewuri citite mai mult pe amazon).

Vreau sa aiba si o talpa cu care sa nu alunec cand alerg cu ei pe iarba uda sau frunze ude. Din experienta proprie, vibram-ul e foarte alunecos pe astfel de suprafete.
Din experienta mea, pe lespezis ud Contagripul lui Salomon e mai bun decat Vibram. Pentru impermeabilizare, trebuie si tratament, pe langa membrana Goretex
https://www.decathlo...id_8336463.html

Oricum, e preferabila pielea Nubuck daca prioritatea e impermeabilizarea. Ghetele Grisport sunt decente, am urcat iarna pe Peleaga cu asa ceva
https://sportmaniac....ort-achird-9010
Combini cu un tratament Nikwax https://www.emag.ro/...ds/brand/nikwax

#23
ppp123

ppp123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 07.09.2011
@rosix: ms de recomandari; aia de vanatoare par cei mai ok. greutatea nu specifica insa daca e pe pereche sau pe gheata..mai mult ca sigur pe gheata - 569 g

@maccip: ms pt info - mega utile.

@Wotan: interesant GriSport; mi se par insa ca ar avea o talpa inalta

Edited by ppp123, 24 September 2018 - 21:44.


#24
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007

View Postsmoke, on 24 septembrie 2018 - 21:22, said:

ce model de Meindl ai ?
Ceva gen astia. Seamana cel mai mult ca si aspect cu ce am eu, dar sunt galosati doar in fata si parca un pic mai putin butucanosi in zona sireturilor.
Nu au goretex, au pielea aia alba pe tot interiorul, nu doar in zona de sus.
Intre cele 2 folii de piele au un pic de burete, ceva sub 1mm care cica urca transpiratia sus. Ceea ce si face de altfel. Vara sosetele sunt transpirate doar in partea de sus, nu si in interior.

Inainte de astia am avut ceva mai usor cu mult poliuretan la talpa. Erau foarte usori si confortabili dar i-am stricat dupa cum am zis, de-aia nu mi-am mai luat varianta asa usoara. Erau insa excelenti daca nu intram in .. habar n-am ce. Eram pe un drum de exploatare forestiera, mocirla tip maioneza facuta de aia ce carau lemne. Eu sunt topograf, masuram drumul ala. Mi-a intrat ceva metalic de la aia cu tafurile lor, o chestie cu care-si legau cablurile alea de otel cu care carau lemnele. Ca si confort aia au fost cei mai buni boicanci ai mei au costat ceva de genul 650 lei, la oferta.
Astia de-acum au costat cam dublu, dar vad ca n-au moarte insa am stiut inca de la bun inceput ce sa le fac sa fie mai rezistenti si mai buni (adca am lipit o limba suplimentara de piele groasa in zona calcaiului + lipici la limba bocancului)

Galosarea trebuie si ea sa fie de tip semisfera, nush cum sa explic, nu doar o limba, altfel la un moment dat se va deslipi. Galosarea de tip semisfera la bot, chiar daca s-ar deslipi, ar fi tinuta de forma ei. Mai pui un pic de lipici si .. aia e. La galosarea de tip limba, daca se deslipeste, n-o mai poti lipi sa tina calumea.
Nevasta n-are galosare la ai ei, dar.. ea nu numbla pe unde umblu eu. In plus, bocancul cu cat e mai mic, cu atat e mai rezistent. Un bocanc 39 va fi mai rezistent decat unul 45. De-aia imi explic faptul ca ei i-au tinut 10 ani si a dat in jur de 500 lei la Himalaya. Eu pe astia ii am cam de 3-4 ani, dar nu i-am purtat doar pe ei ci prin rotatie cu 2 Gri-Sport, ieftineaua din motive de igiena sau ca mi-e lene sa-i spal .De spalat ii spal la masina de spalat vase, 60grade cu detergent pentru saci de dormit de puf. Cam 2ore jumate dureaza ciclul, apoi mai bag un ciclu de clatire fara detergenti.
BTW: mirosul din bucatarie cand spal bocancii e... sublim. hahahahah


Daca iei in calcul toate astea(eu mi-am invatat lectia), raman destul de putine variante pe piata. Si raman variante scumpe, peste 1000 lei, acum vad ca s-au scumpit cam toate chestiile bagamias.

Edited by maccip, 24 September 2018 - 21:48.


#25
ppp123

ppp123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 07.09.2011
e prima data cand aud ca cineva spala bocancii in masina de spalat vase :D

#26
RoD1

RoD1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 557
  • Înscris: 11.05.2008
https://www.s-karp.com/

#27
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postppp123, on 24 septembrie 2018 - 21:40, said:

@rosix: ms de recomandari; aia de vanatoare par cei mai ok. greutatea nu specifica insa daca e pe pereche sau pe gheata..mai mult ca sigur pe gheata - 569 g

Eu am o pereche din aia, luati cum spuneam acu 5 ani, cand a trebuit sa ma duc la o actiune de voluntariat ecologic, si nu aveam cu ce sa ma incalt... Sunt destul de bine facuti si chiar au ceva galosare (nu intra apa la contact normal cu vegetatia din padure).  Problema e ca sunt un pic rigizi.. includ niste materiale mai tari facute sa reziste la interactiunea cu crengi uscate, rugi cu tzepi.. chestii din astea.

#28
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007
Pai.. dezactivezi sarea(altfel o sa-ti iasa sarea prin piele), dezactivezi lichidul de clatire si.... go go go!
Unii papuci mai naspa se mai strica, mai ales aia care nu au talpica detasabila, ai copiilor.
Dar... se spala cel mai bine.
Important e detergentul. E foarte important sa nu bagi dero sau detergent de vase sau alte nazbatii.
Exista si sampon pentru spalat interior, am avut si eu, dar e scump cu draci si nu merita.
Insa detergentul pentru puf e bun deoarece pastreaza grasimile la locul lor in piele, nu usuca pielea.
Se gaseste Nikwax la cantitate mare (1litru) la Himalaya, pret OK. E bun pentru spalat perne, plapumi de puf, saci de dormit din puf, etc.. Si... Bocanci, evident. https://forum.softpedia.com//public/style_emoticons/default/biggrin.png
Sau Tako, eu acum am Tako, dar a fost bun si Nikwaxul, nu pot face diferenta intre ele sa vad care-i mai bun. Tako e mai concentrat, dar ca pret/ doza e tot cam pe-acolo cu nikwax.

View Postppp123, on 24 septembrie 2018 - 21:50, said:

e prima data cand aud ca cineva spala bocancii in masina de spalat vase https://forum.softpedia.com//public/style_emoticons/default/biggrin.png
Pai.. dezactivezi sarea(altfel o sa-ti iasa sarea prin piele), dezactivezi lichidul de clatire si.... go go go!
https://forum.softpedia.com//public/style_emoticons/default/biggrin.png
Unii papuci mai naspa se mai strica, mai ales aia care nu au talpica detasabila, ai copiilor.
Dar... se spala cel mai bine si.. automatizat in puii mei. Suntem oameni, nu tractoare. Spalatul e interior e un job foarte consumator de timp.
Important e detergentul. E foarte important sa nu bagi dero sau detergent de vase sau alte nazbatii.
Exista si sampon pentru spalat interior, am avut si eu, dar e scump cu draci si nu merita.
Insa detergentul pentru puf e bun deoarece pastreaza grasimile la locul lor in piele, nu usuca pielea.
Se gaseste Nikwax la cantitate mare (1litru) la Himalaya, pret OK. E bun pentru spalat perne, plapumi de puf, saci de dormit din puf, etc.. Si... Bocanci, evident. https://forum.softpedia.com//public/style_emoticons/default/biggrin.png
Sau Tako, eu acum am Tako, dar a fost bun si Nikwaxul, nu pot face diferenta intre ele sa vad care-i mai bun. Tako e mai concentrat, dar ca pret/ doza e tot cam pe-acolo cu nikwax.

Edited by maccip, 24 September 2018 - 22:01.


#29
ppp123

ppp123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 07.09.2011

View Postkommodore_ss, on 24 septembrie 2018 - 21:54, said:

S-Karp Explorer RS - rezistenta la apa (coloana de apa pentru membrana, 45.000 mm) - aia cat de OK e ?

Ce model recomanzi?

Edited by ppp123, 24 September 2018 - 22:15.


#30
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007

View PostWotan, on 24 septembrie 2018 - 21:39, said:

Pentru impermeabilizare, trebuie si tratament, pe langa membrana Goretex
https://www.decathlo...id_8336463.html
Dar nu mai poti sta in casa dupa ce dai cu sprayul ala chiar si pe balcon. Pute tare de tot si mirosul persista o zi intreaga. Am si eu unul dar nu-l mai folosesc din motivul asta, te sparge la nas.

De la decathlon recomand https://www.decathlo...id_8222199.html
Din simplul motiv ca nu pute.

Edited by maccip, 24 September 2018 - 22:18.


#31
eolianu

eolianu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,171
  • Înscris: 01.03.2010
Astia ? Interesanta combinatia impermeabilitate - incaltaminte sport

https://www.amazon.c...r/dp/B01KG1RMQM

#32
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Trebuie sa intelegeti ca orice bocanc care contine, in loc de piele integral (one piece), mai multe imbinari din diverse, fie ele si membrane, reprezinta un compromis in materie de impermeabilitate. Un astfel de bocanc nu e facut sa ataci frontal o balta cu apa cu el, ci sa nu te umezesti la picioare in mediu umed. Deci, nu dati milioane pe membrane, uitati-va, mai bine, la galosare. O buna galosare, face cat zece membrane.

Edited by rosix, 25 September 2018 - 04:25.


#33
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,631
  • Înscris: 28.11.2001
Eu pentru lucrat la stupi fosesc bocanci de lucru (santier) ... sunt suficienti de ieftini (cca 150 lei) sa nu mi para rau daca tin doar un sezon. Impermeabili la noroi si vegetatie umeda ... am luctat si 5 - 6 ore continuu si nu am avut pbe, talpa aderenta in aceleasi conditii, suficient de aerisiti sa poata fi purtati si la 30 de grade, rezonabili in ceea ce priveste greutatea ... in plus au protectie la talpa si bombeu ....

Edited by Tarzy, 25 September 2018 - 06:24.


#34
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,825
  • Înscris: 18.12.2007
Ti-i recomand pe astia daca iti mai poti ridica un pic bugetul, mai ales ca sunt la reduceri acum: https://www.salomon....x-barbati.html.
Am varianta anterioara (3D GTX), de vreo 5 ani, purtati intens toamna-iarna, inclusiv pe/prin zapada. Nu am avut probleme cu ei si nici nu trebuie tratati cu ceva prima data, au deja inclus tratamentul.
La 6 luni ii dau cu spray de impermeabilizare de la Nikwax iar sapalatul , tot cam o data la 6 luni, il fac cu detergent de membrana (special pentru Goretex), tot de la Nikwax.

Goretex-ul nu este complet impermeabil fiindca trebuie sa fie si respirabil ca sa nu te imputi. Daca vrei ceva complet impermeabil iti iei cizme de cauciuc si aia e.

#35
spe_ripper

spe_ripper

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,519
  • Înscris: 04.03.2009
Cizme de cauciuc cu ciorapi de lana?
Eu mi-am luat acum 2-3 ani niste bocanci Timberland, nu trece nici ploaia nici zapada prin ei. Dar eu i-am testat la impermeabiltate mai light asa.

#36
ppp123

ppp123

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 07.09.2011

View PostAlexEn, on 25 septembrie 2018 - 07:07, said:

Ti-i recomand pe astia daca iti mai poti ridica un pic bugetul, mai ales ca sunt la reduceri acum: https://www.salomon....x-barbati.html.
Linkul nu mai functioneaza dar banuiesc ca sunt astia: https://www.salomon....rbati.html  - 657 RON
La ce pret erau pe siteul Salomon ?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate