Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PINNED Black Friday 2018

PINNED Este Black Friday țeapa? Dis...

Phunk B - Octombrie ( VIDEO )

Rata banca
 Cum aflu parola de securitate a u...

Lenovo G510 varianta SSHD upgrade...

Ce procesoare ati avut in P.C.uri...

Idei petrecere timp liber
 Demonstrații in Franța

Peugeot partner 1.6 diesel 2007 ...

Merita afacerea asta?

Stabilizator tensiune pentru cent...
 Glutenul si inflamatiile

modul carucior electric pt pers c...

Recomandare Centrala si ce filtre...

Laptop ultraportabil
 

inlocuire becuri lustra + intrerupator 230V c.a. >> leduri + un controller digital avansat

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
E un fel de continuare a acestui topic dar pe alta folosire a acestor leduri.

Am facut comanda de 200 de bucati.

Dupa ce inlocuiesc ledurile din lampa prietenului si respectiv la lampa/lanterna oricarui alt prieten,
cunostinta si chiar oricine de pe forum ce imi cere (fac gratis, cel mult cer banii care i-am cheltuit
- ca sa ies pe 0 nu negativ), restul ma gandesc sa le transform intr-o sursa de lumina de pus in lustra
la camera.
A, iar ledurile scoase din lampi/lanterne, daca le vrea cineva, le dau pe gratis.

Momentan am un bec de 100W clasic cu filament si un bec cu led luat acu cativa ani. Consuma 5W, e in
clasa A++ si cica da lumina unui bec de 60 clasic. Ma indoiesc ca da, plus ca a mai scazut lumina
oleaca de ma "chiorasc" seara sa fac montaje sau sa lucrez la calculator.

Intrerupatorul e cu 2 pozitii la care vin 3 cabluri deci becurile nu-s izolate unul de altul.

M-ar interesa sa modific lustra si intrerupatorul astfel incat:
1. Sa fie un singur bec (sau ansamblu de leduri) in loc de 2.
2. Driverul sa fie in comutatie si sa aiba randament minim 80%;
3. Frecventa de lucru sa nu deranjeze vizual si auditiv; am auzul foarte fin, la becul cu led actual
il aud efectiv cum "sfaraie" un pic cand e liniste adanca, desi e profesional; am intrebat pe altii dar
nu-l aud xD
Daca se poate deci sa fie cu mult peste 20 Khz ca sa nu afecteze chiar si armonicile...
Probabil >= 100 KHz ar fi ok.
4. M-ar interesa sa fie dimmabil dar nu cu potentiometru ci cu 2 butoane push up/down; pornirea
efectiva a luminii sa fie separata;
5. De asemenea, din motive medicale, m-ar interesa un control de la distanta cu un fel de telecomanda
si/sau vocal;
6. Daca mai e loc si mai am fonduri poate sa pun si un acumulator mai trainic ce sa fie folosit
cand mai pica tensiunea la retea.
7. Sa aiba protectie la fluctuatii de tensiune respectiv sa aiba pornire/oprire graduala in cateva zeci de ms ca sa nu forteze ledurile.

Probabil cel mai usor si mai elegant se poate face cu un microcontroler programat in C++
asa cum mi-a recomandat @mihaicozac (multumesc, e o idee buna).

Ok, am "dondanit" destul pe tema asta, sa las si pe altii acu xD

Multumesc anticipat pentru idei.

Edited by CosminCp3, 14 September 2018 - 11:54.


#2
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007

View PostCosminCp3, on 14 septembrie 2018 - 11:48, said:


2. Driverul sa fie in comutatie si sa aiba randament minim 80%;
3. Frecventa de lucru sa nu deranjeze vizual si auditiv; am auzul foarte fin, la becul cu led actual
il aud efectiv cum "sfaraie" un pic cand e liniste adanca, desi e profesional; am intrebat pe altii dar
nu-l aud xD
Daca se poate deci sa fie cu mult peste 20 Khz ca sa nu afecteze chiar si armonicile...
Probabil >= 100 KHz ar fi ok.

Nu armonicele se aud, alea sunt peste frecventa de lucru. Insa driverele de obicei (pentru a avea randamente mari) lucreaza in mod nu PWM ci discontinuu, adica skip-eaza cicli cand ajung sa livreze cat trebuie. Skip-urile se aud ca un sfarait, deoarece frecventa de skip este aproximativ aleatorie si multe componente sunt de ordinul a 100Hz si armonicilor acestei frecvente.

Daca vrei un driver care sa lucreze inaudibil trebuie sa te axezi pe schema de baza din datasheet-ul lui UC3842. E un pic mai complicata fata de schemele cu TNY sau asemenea, dar e pur PWM si nu se aude nimic.

Uite aici o sursa facuta exact asa.

#3
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Multumesc, chiar nu stiusem ca sar peste cicluri...

E foarte buna implementarea ta. As fi interesat sa aflu mai multe detalii...
Oricum sunt ceva deosebiri intre implementari: tipul ledurilor, puterea maxima de iesire (imi ajunge de 1000 lm), control digital nu analogic etc.
A, am sa utilizez doar racire pasiva.

#4
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007
Da, la 7-8W (ptr 1000lm) e suficient un radiator nu prea mare, pasiv. Mai ales ca LED-urile acelea pe care le folosesti sunt de mare randament, cred ca sunt la vreo 40%.
3842 are un mic dezavantaj: sursa pe care o faci cu el fiind de tip flyback PWM, randamentul va atinge 80%, doar daca respecti cateva chestii:
  • Traful sa fie pe miez de calitate, de ex recomand miezurile K2006 de la Comet; intrefierul merge totusi de cca 0.2 mm facut cu cartonase pe margini, deci nu numai pe centru. Adica nu e nevoie sa pilesti centrul...
  • Sa ai primarul despartit in doua, a doua jumatate o dai peste secundar.
  • LED-urile o sa le pui pe toate in serie, ptr curent mic; asa ca vei putea folosi ca dioda o rapida obisnuita, de ex BA157 daca nu treci de 120V in secundar.
  • Ca snubber sa folosesti doar snubberul cu acumulare, format dintr-o dioda care reteaza varfurile de tensiune, un condensator de cca 10nF care le "acumuleaza", si un varistor de cca 250Vcc (150Vca) care sa intre in conductie cand tensiunea depaseste 250V
eu am preferat control analogic si intotdeauna voi prefera asa... batranetile, ce sa-i faci.

#5
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007
Daca imi dai precis tensiunea si curentul de iesire, iti pot calcula cu o oarecare aproximatie traful - pentru un miez de care am zis deja, K2006, ca cu alea am experienta

#6
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Multumesc pentru sfaturile foarte utile.

Problema e ca nici n-am ledurile inca, cei de la firma unde le-am comandat au zis ca ajung din UK la mine aproximativ pe data de 18. Sunt curios ce inseamna acu "aproximativ" pentru ei xD
Dupa aceea trebuie sa schimb 36 de leduri in lampa AGPTek a unui prieten, apoi sa intreb pe alti prieteni cu lampi asemanatoare daca vor si ei.
La final, depinzand cu cate leduri raman si cate sunt bune/defecte pe total in pachet, iti comunic tensiunea si curentul.

Evident ar fi bine sa ramana cat mai multe, astfel puterea pe fiecare scade iar eficienta si durata de viata cresc.
De exemplu la un curent de 3..6 mA, tensiunea e ~2.65 V iar eficienta ~200lm/W

Offtopic (partial): alta problema ar fi ca de catva timp ni s-a stricat cuptorul la aragaz si pina la urma a trebuit sa cumpar unu. Asta m-a cam lasat fara bani in buzunar asa ca o bucata de timp o salutare...

#7
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Scuze, aseara eram asa de obosit ca n-am observat problema din ultima propozitie.
La cateva minute dupa postare eram adormit xD

Ce vroiam sa spun e ca, din cauza ca am dat ceva bani pe aragaz, n-o sa pot cumpara piese pentru acest proiect luna asta - deci va trebui sa o las pe luna viitoare.

#8
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007
s-a inteles, stai linistit.

Si eu sunt ecologist si imi place in sine ideea de a obtine randamente foarte mari de la LED-urile actuale, dar totusi nu cred ca e cazul in detrimentul costurilor.
Nu cred ca mai are sens sa subalimentezi LED-urile la un sfert din putere pentru a consuma mai putin curent. Deja sunt foarte eficiente.
Fa un raport de costuri pentru un bec cu de 3-4 ori mai multe LED-uri pentru a le subalimenta versus economia de energie (obtinuta prin cresterea eficientei) pe 30 de ani. Daca merita, nu mai zic nimic. Dar eu cred ca nu merita.
Am cumparat in ultimul timp led-uri de 1 watt (tip 2835-3030, ca cele pe care le ai tu; primele trei de pe pagina data in link) Edison Opto de la Comet cu cca 0.6-0.7 lei/watt, led-uri de 160lm/watt eficienta. Sunt foarte bune (aici o poza (al doilea grup) si indicele aproximativ de performanta obtinuta), au durata de viata specificata corect (am cautat cu ceva ani in urma si am gasit testele ) si sunt foarte ieftine pentru cat de bune sunt. Am de cativa ani lampi facute cu Edison opto (alt model de chip, 5630 de 0.5W la 100lm/watt) specificate ca avand Imax de 160mA si facute la 150mA si nu au slabit in luminozitate.

Edited by addysoftware, 15 September 2018 - 12:47.


#9
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Ledurile costa 0.12 Euro/bucata ~ 0.56 RON/bucata.
Nu-s chiar asa de scumpe - si asta deoarece, parerea mea, nu sunt facute sa tina mult. Probabil, la curentul implicit, au cel mult cateva mii de ore de functionare.
Dar, utilizandu-le la curent mai mic decat cel implicit, pe langa marirea eficientei, se obtine si marirea duratei de viata.
Nu ma gandesc sa le alimentez chiar la cativa miliamperi dar nici sa le pun la maxim.
Pe pagina vanzatorului zice curentul implicit e 60. Am sa le alimentez la 0..30 mA. La acest curent (~ 100 mW) nu sunt sigur daca merita sa pun radiator...

#10
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Daca n-ar fi trebuit sa ma gandesc si la bani, unele ca astea as fi luat (sau poate smd-uri).

#11
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007
Tu te-ai uitat pe link-urile pe care le-am pus? 0,5lei pe watt la 160lm/watt, eu zic ca nu e de lepadat. Ce ai link-uit tu e mult mai scump si mai slab (ca putere, nu eficienta; eficienta e un pic mai buna dar nu se justifica la pretul ala!).
Am cumparat de la Zextar doar prin 2011(?), cred; erau cam singurii pe piata cu LEd-uri. Dar acum cand avem alterative mai ieftine, zau asa.

#12
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
M-am uitat la linkuri dar sunt inutile pentru mine deoarece scopul original al comenzii era sa schimbe ledurile in cateva lampi si:
1. Peste jumate din ledurile din lista nu incap (fizic);
2. Sunt pe 6 V dar imi trebuie pe 3 V pentru inlocuire in lampi; trecerea lampilor pe 6 V nu e o optiune (din mai multe motive);
M-am uitat la ledurile Edison 2835 pe ~3 v si 5000 K dar nu prea impresioneaza...
A, pretul la cele pe 6 V e mic deoarece de fapt, in loc sa le imbunatateasca efectiv si sa piarda bani cu cercetarea, au ales sa inserieze 2 leduri de 3 V...
Acu, macar sa le fi pus cat de cat separate ca sa le poti pune in paralel (cu rezistenta sau fara) nu numai in serie...
3. Comanda si plata sunt deja facute acum astept pachetul. La ce bun sa ma chinui cu "what if"?

Si n-am recomandat sa cumpar/am leduri Nichia. Sunt prea scumpe.
Dar le-am mentionat deoarece au o calitate ce lipseste la celelalte marci: fiabilitate foarte mare.

Edited by CosminCp3, 16 September 2018 - 03:25.


#13
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007
Pai tu ai scris in primul post ca vrei sa faci becuri de tavan. Si intr-adevar, ai facut deja comanda pentru LED-uri pentru lanterne: acelea, corect, trebuie sa fie de 3V.
Edison Opto are si modele de 3V, dar nu asta e important; eu ti-am dat link-uri doar ca sa stii ca exista variante mult mai ieftine pentru lampi de tavan.
In rest, ok;
Mie mi-a convenit ca au aparut chip-uri de 6V 1W (tot la 150mA) (capsula 2835), in locul celor de 3V 0.5W initiale (5030); pentru ca e mai multa munca sa lipesc doua chip-uri care au cate 5 zone de lipire decat un singur chip cu doar 2 zone de lipire. 10 lipituri versus 2. Lipirea se face simultan pe "cuptor", dar fludorul trebuie sa-l tai manual in bucatele si sa-l pozitionez...

Si eu am luat Nichia la inceput, cu vreo 5 ani in urma; 15 buc, mi-am facut iluminatul local la corpurile de la bucatarie; sunt foarte bune dar si foarte scumpe, am dat cam 5,6 lei pe bucata, au 60mA si le folosesc la 50mA; dar nu prea conteaza ca sunt scumpe avand in vedere ca o sa le folosesc toata viata.

#14
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Da, am scris ca vreau, din restul de leduri care o sa-mi ramana dupa ce inlocuiesc pe cele din lampi.
Ca inevitabil aceste leduri nu vor fi potrivite 100% altui scop - cum ar fi sa fac becuri de tavan - asta e, n-am ce-i face, trebuie sa ma descurc cu ele...

Multumesc pentru informatii.

#15
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Ledurile au ajuns, am montat o parte in lampi.
Pot sa utilizez cam 96 pentru acest proiect.
Au tensiunea de deschidere de 2.6V si ating 2.72V la un curent de 30 mA.
Nu cred ca e indicat sa le pun pe toate in serie.
O matrice ar fi mai buna, dar de cat sa fie pentru o tensiune optima?

Alta intrebare: oare pe ce sa le montez?

Edited by CosminCp3, 20 September 2018 - 12:58.


#16
CosminCp3

CosminCp3

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 07.07.2018
Am inteles, scuze daca v-am suparat cu ceva, nu a fost intentionat.

Multumesc mult pentru ajutor.

Va urez la toti o viata lunga si fericita.

Logging out...

Edited by CosminCp3, 22 September 2018 - 08:12.


#17
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,171
  • Înscris: 12.04.2007
Pe mine nu m-ai supărat cu nimic. Doar că nu am răspuns pt ca zilele astea am fost f prins cu construcția la o casă.

Pentru întrebarea pe ce sa le montezi, răspunsul ar fi la vreo două pagini după primul link pe care l-am dat eu (cel cu CXA2011). Am arătat acolo modul cum am făcut eu plăcute pentru LED-uri SMD.

Pentru idei de matrice: cu cât e tensiunea mai mare cu atât e mai ușor ptr dioda redresoare si pt bobinajul secundarului. Merge cu sarma mai subțire. Totuși tensiunea limita ar fi 100V. Peste, trebuie condensator mai mare; nu mai merge cu dioda BA157; etc. Deci fă o matrice între 50 si 100V. Si pune cate un rezistor de balast pe fiecare serie. Vreo 2-5v pe rezistor. Dacă faci matrice, nu face sursa de curent. O întrerupere într.-unul din lanțuri - supracurent în celelalte.

Anunturi

PIATRAONLINE Renovezi sau construiesti?

Intra acum pe PIATRAONLINE, ai reduceri de pana la -80% la piatra naturala de Extra Black Friday. Doar pe 16 Noiembrie, si doar in online, ai sansa de a intra in cursa reducerilor si de a cumpara materialele dorite pentru proiectul tau. De Black Friday ai cele mai mari reduceri la piatra naturala, dar si premii extra pe care le poti castiga. La PIATRAONLINE, Black Friday se transforma in Extra Black Friday - cea mai neagra vineri cu cele mai mari reduceri.

blackfriday.piatraonline.ro - Intra acum si castiga premii garantate!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate