Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Vitaminele sintetice, o pacaleala?

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Salut! De mult timp, tot ma intreb daca au vreun rol vitaminele astea sintetice, din farmacii. Sunt acestea benefice sau e doar un efect de placebo la mijloc? In cazul unei deficiente, probabil ajuta, dar nu afecteaza ele oare si alte functii ale organismului? Ma refer la anumite ingrediente din compozitia lor. Si ce se intampla daca, de exemplu, sunt luate pe termen lung, gen cateva luni, un an, doi, incontinuu, fara întrerupere. Dar daca de exemplu, in loc de 15 mg de zinc cat e recomandat unui barbat adult, acesta ia in jur de 100 mg zinc, zilnic timp de cateva luni bune. Exista anumite riscuri, beneficii? Exista riscul unei boli sau sa afecteze in vreun fel pe termen lung sau sa existe  o dereglare a organismului?

Edited by MembruAnonim, 08 September 2018 - 20:13.


#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Nu ai nevoie de "chestiile" astea, exceptie facand recomandarea unui medic competent.

#3
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Alinut tiger atlantic... tu esti ? Posted Image

PS: Daca nu ar fi in regula, nu s-ar mai vinde la farmacie. Crezi ca nu-i controleaza nimeni ?

#4
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,769
  • Înscris: 25.11.2009
Eu sunt farmacist si nu le recomand, cele mai bune vitamine le gasesti in fructe si legume. De ce oare vitamina C sintetica nu vindeca scorbutul si daca ii dai portocale sa manance se vindeca ? Oare ptr ca are si alte substante pe langa cum ar fi flavonoidele ??

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,298
  • Înscris: 07.02.2003

 MembruAnonim, on 08 septembrie 2018 - 20:10, said:

Salut! De mult timp, tot ma intreb daca au vreun rol vitaminele astea sintetice, din farmacii. Sunt acestea benefice sau e doar un efect de placebo la mijloc?
Sunt aceleasi formule chimice, merg la fel atat ca abuzul nu are sens. Iei ceva numai daca chiar ai nevoie...

 Remicade, on 08 septembrie 2018 - 20:23, said:

vitamina C sintetica nu vindeca scorbutul si daca ii dai portocale sa manance se vindeca ? Oare ptr ca are si alte substante pe langa cum ar fi flavonoidele ??
Vitamina doar imbunatateste raspunsul organismului ducand spre vindecare, nu vindeca ele direct Posted Image Flavonoidele (pigmentii) sunt utili in combaterea radicalilor liberi insa aici lucrurile sunt relative fiind multe studii unele care arata ca oxidantii sunt oki altele ca trebuie antioxidanti, nu e ceva clar.

Edited by andreic, 08 September 2018 - 20:37.


#6
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 MembruAnonim, on 08 septembrie 2018 - 20:10, said:

Salut! De mult timp, tot ma intreb daca au vreun rol vitaminele astea sintetice, din farmacii. Sunt acestea benefice sau e doar un efect de placebo la mijloc?

Sunt benefice numai ca sunt cam apa de ploaie - cantitatea de substanta utila in produs e destul de redusa, pentru a provoca efecte vizibile. Asa ca e de preferat sa cauti suplimente mai concentrate care sunt, desigur si mai scumpe. Efecte sunt dar depind de la om la om - cate kg are omul, gradul de absorbtie, cand le ia si cum le ia, ce alimentatie are, daca bea, daca fumeaza, etc.. sunt mai multi factori.

Cat timp le iei in dozele recomdandate nu ar trebui sa-ti faci probleme, repet sunt foarte diluate.

Multe din problemele omului modern nu tin numai de vitamine ci si de minerale si de enzime, alimentele de magazin fiind fake-uri devitalizate din care nu obtii mai nimic in afara de zahar, grasimi si ceva amidoane adica fix ce iti poti procura si singur la pret redus.

Edited by rosix, 08 September 2018 - 20:37.


#7
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006
Remicade, pe ce te bazezi cand spui ca vitamina C sintetica nu vindeca scorbutul? Ai facut tu vreun studiu? Unde l-ai publicat?
Eu si orice autoritate medicala de pe planeta zicem ca il vindeca complet si rapid. :P

Quote

Scurvy is treated with vitamin C supplements, which can quickly improve your symptoms.
...
Once your symptoms improve, you should be able to get enough vitamin C by eating a healthy, balanced diet and you'll no longer have to take supplements.
NHS Direct Wales - Scurvy - Treatment

#8
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,769
  • Înscris: 25.11.2009
Nu e un studiu stiintific recunosc, mi-a ramas intiparit in minte, nu aici am citit ci in alta parte dar la o cautare pe google asta mi-a venit prima:
https://sfaturimedic...ine/vitamina-c2

Quote

Scorbutul, pe care unii cercetatori il atribuiau avitaminozei C este, in realitate, consecinta unei duble avitaminoze: C si P. Vitamina C sintetica nu este in stare, ea singura, sa vindece scorbutul insotit de hemoragii. Dar lamaia si diverse legume pot sa-1 vindece, gratie vitaminei P pe care o contin si care are o actiune sinergica cu vitamina C.


#9
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006
Selecteaza-ti mai bine sursele de informare. Vitamina P (sau C2) nu exista conform clasificarilor actuale.

#10
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Realitatea este ca-i mult placebo in chestia asta. Nu prea exista enzime pentru metabolizarea substantelor sintetizate pur chimic . Este o afacere de multe zeci de miliarde la nivel mondial ...este greu de eliminat din ecuatie. La fel si cu unele suplimente . Adevarul este undeva pe la mijloc. nu-s nici asa bune ...dar nici chiar inutile cum sustin altii. Au un efect limitat , greu de contorizat . Sunt promovate de cei care le iau pentru ca asa este firea umana , simte nevoia sa isi intareasca convingerea ca a facut o alegere buna. Eu am luat in tinerete ceva suplimente , ceva vitamine ...acum nu iau nimic si-s racheta pe langa elevi de-ai mei care se indoapa cu tot felul de tampenii de bani multi . Uneori nu-i inteleg. Vor rezultate rapide si cred ca hapurile ii ajuta. De fapt este la indemana oricui sa devina fizic eficient pe cale naturala , doar din controlul alimentatiei naturale si al efortului depus raportat la cantitatea de proteina si carbohidrat cntinut de alimentatie. Pentru hipertrofieri dincolo de fiziologic este nevoie si de asa ceva. Cat de utile sunt ele , este un subiect acerb discutat . Eu nu am cunoscut inca un sportiv care sa fi luat si sa fie sanatos dupa 35 de ani . Nici vitamine , nici aminoacizi , nici proteine si nici anabolizante . Pe toti ii lasa ficatul , rinichii , inima ...asta in cazul fericit cand nu au probleme cu sistemul osos si cu articulatiile . Cei mai solizi luptatori pe care ii cunoisc sunt si cei mai paraditi fizic . Au cele mai multe restrictii , accidentari . am discutat cu multi , daca ar fi iarasi tineri cu mintea de acum nu s-ar mai atinge de nimic . Tinerii au o problema . vor rezultate si ele intarzie sa apara deoarece , de multe ori nu-i ajuta tipul somatic si metabolismul . Fiind tineri si prostii ( toti am fost si tineri si prosti ...a nu se intelege ca eu ma consider in afara acestor atribute ) sunt scurti la argumente . Vor sa auda ce le convine. Personal le interzic sportivilor mei sa ia orice supliment . Unii ma mai " ocolesc " ..ii simt la antrenamente , dar dupa o saptamana - doua de la " injectie " se inmoaie ca mamaligile .
Pentru cine vrea un sfat pertinent , pe scurt , lucrurile stau asa:
- am evoluat 7 milioane de ani ca primate si ne-am hranit doar natural .
- unele sub-specii dovedesc si azi ca exista declansatori naturali de hipertrofiere ( gorilele mascule , la o anumita varsta , explodeaza efectiv d.p.d.v. muscular , marindu-si in timp scurt si cu alimentatie absolut normala masa musculara de cateva ori )
- substantele sintetizate chimic nu sunt asimilate integral ...ce se intampla cu reziduurile nu stie nimeni .
- trebuie doar rabdare si tenacitate pentru obtinerea unui fizic sanatos si eficient . Calea scurta nu este si cea sanatoasa .

#11
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Bun, am inteles. Dar pe termen lung,sa zicem ca luam Vitamina C de 1000 mg un an de zile, fara pauza. Poate avea efecte negative asupra organismului, atat in prezent cat si pe termen lung?
Si aici ma refer la alte substante din suplimente, cum ar fi colorantii si alte substante, mai putin sanatoase, daca nu, poate si toxice.

Edited by MembruAnonim, 08 September 2018 - 21:43.


#12
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Din pacate, da ! Ideea este ca organismul a evoluat milioane de ani in ceva extrem de complicat si eficient. Nevoia asimilarii de vitamine vine la pachet cu alte substante care ajuta sintetizarea sau in anumite cazuri generarea de catre organism. Cand tu ai intervenit cu ceva peste aportul natural , fixezi un alt prag stimul , ceea ce in timp face ca modalitatea setata genetic de organismul tau sa aiba de suferit cantitativ . Adica , ii dai prea mult dintr-o vitamina , nu va mai genera anumite enzime care sa ajute la sintetizarea completa din alte alimente , ceea ce va aduce un dezechilibru in organism. Cu orice intervine omul , aduce pe moment un aport contorizabil , dar ca orice plus , inhiba partial capacitatea naturala a organismului de a sintetiza din produse naturale ce contin vitamina C in mod natural si metaboilizabil de catre organism. Din pacate medicina este departe de a intelege toate procesele chimice care au loc in organism dupa administrarea de substante straine de cele care pot fi asimilate pe cale naturala. Asta este valabila la orice substanta , indiferent ca este o vitamina sau o substanta anabolizanta. Ai nevoie de vitamina C ? Ok , mananca citrice . Nu poti manca fructe acide ? Ok , mananca Rodii . Au un continut mare de vitamina C si nu-s acide . Nu cresc aciditatea stomacului. Exista solutii , ele trebuie doar cautate .

#13
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006

 JurasikMan, on 08 septembrie 2018 - 21:28, said:

... Nu prea exista enzime pentru metabolizarea substantelor sintetizate pur chimic...
- substantele sintetizate chimic nu sunt asimilate integral ...ce se intampla cu reziduurile nu stie nimeni .
...
Cu ce dovezi sustii aceste afirmatii?
Cum adica nu prea exista? Ce enzime speciale crezi ca ar fi necesare pentru metabolizarea vitaminelor din suplimente?
Care este gradul de absorbtie pentru fiecare vitamina din suplimente? E acelasi indiferent de producatorul suplimentului? Ceva date concrete ai? Sau iti expui si tu propria imaginatie despre suplimente?

 JurasikMan, on 08 septembrie 2018 - 21:53, said:

... Cu orice intervine omul , aduce pe moment un aport contorizabil , dar ca orice plus , inhiba partial capacitatea naturala a organismului de a sintetiza din produse naturale ce contin vitamina C in mod natural si metaboilizabil de catre organism...
Dovezi? Sau e suficient ca ai scris ca ai elevi deci esti Profesor si asta tine loc de orice?

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
De exemplu, vitamina A luata mult timp fara pauze, produce probleme cu ficatul..

#15
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006
Iei numai daca, cand si cat ai nevoie.

#16
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,546
  • Înscris: 10.01.2012

 MembruAnonim, on 08 septembrie 2018 - 21:42, said:

Bun, am inteles. Dar pe termen lung,sa zicem ca luam Vitamina C de 1000 mg un an de zile, fara pauza. Poate avea efecte negative asupra organismului, atat in prezent cat si pe termen lung?
Si aici ma refer la alte substante din suplimente, cum ar fi colorantii si alte substante, mai putin sanatoase, daca nu, poate si toxice.
Suplimentez cu 10 g/zi, uneori cu acid lipoic - lucrează sinergic, iar vitamina C devine mult mai eficientă. Însă forma pe care o iau este obținută prin biosinteză pe culturi bacteriene.
În plus evit pe cât posibil stearatul de magneziu, deci când iau megadoze folosesc pulberi făcute de branduri reputate.
Dacă cineva face pietre la rinichi din cauza vitaminei C, nu ar trebui să renunțe definitiv. Înseamnă că face oxalați de calciu neputând să rețină eficient calciul în organism, deci ar trebui de ex. să îmbunătățească raportul acido-bazic evitând zahărul și consumând mai multe verdețuri care au vitamina K. Cel puțin atât.

Pentru cei care mai au iluzii că în ziua de azi este suficient aportul alimentar:
Tratamentul bolilor critice cu doze crescute de vitamina C

Quote

Cele mai multe mamifere pot sintetiza vitamina C, şi sunt capabile să crească producţia de câteva ori mai mult, în conformitate cu necesarul care ar putea rezulta în asociere cu un răspuns inflamator acut, provocat de exemplu de o infecţie, un efect toxic sau o traumă.2 În orice caz, la fel ca celelalte primate sau porcii de Guineea, oamenilor le lipseşte o anumită enzimă necesară pentru sinteza vitaminei C, şi sunt prin urmare dependenţi de aportul extern, prin propria dietă. Acest „defect genetic” determină un risc pentru deficit, care se manifestă îndeosebi când bolile grave, acute sau cronice, cresc acest necesar....

Nu degeaba cei care fac sport de performanță - maratoniștii de ex - fac mai multe riduri. Producția de colagen este subminată, crește stresul oxidativ etc.

Edited by NelsonMandela, 08 September 2018 - 23:06.


#17
c6t9

c6t9

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,941
  • Înscris: 20.01.2004
Prin Europa este convingerea că astfel organismul își pierde capacitatea să extragă singur vitaminele. De asta rar și din motive foarte întemeiate sunt recomandate de medicii de acolo. La cei mici aproape niciodată pentru că ei ar pierde cel mai repede capacitatea. Dacă este bine sau nu, nu știu. Or fi ăia mai deștepți decât mine însă.

#18
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006

 EXIT, on 08 septembrie 2018 - 21:55, said:

Cu ce dovezi sustii aceste afirmatii?
Cum adica nu prea exista? Ce enzime speciale crezi ca ar fi necesare pentru metabolizarea vitaminelor din suplimente?
Care este gradul de absorbtie pentru fiecare vitamina din suplimente? E acelasi indiferent de producatorul suplimentului? Ceva date concrete ai? Sau iti expui si tu propria imaginatie despre suplimente?


Dovezi? Sau e suficient ca ai scris ca ai elevi deci esti Profesor si asta tine loc de orice?

Sper ca intrebi ca sa te edifici nu ca sa arati ca esti smardoi . Sa-ti explic . Eu am experimentat pe mine aceste efecte. In tinerete am luat niste suplimente ...unele scumpe , altele mai ieftine . Am incercat si vitamine . Niciodata steroizi anabolizanti . Am putut sa vad rezultatele pe propria mea piele . Ma antrenam mai intens decat acum , luam vitamine , luam ceva proteine si speram la minuni . Rezultatele erau mai mult de natura imaginara . Nu m-a pasionat hipertrofierea , ma interesa forta si rezistenta pentru ca pe luptatori ii impiedica muschii . cu cat sunt mai globulari cu atat sunt mai rigizi si asta nu functioneaza in limite de categorie. La supergrea ( unde eu nu m-am incadrat niciodata pentru ca greutatea mea maxima a fost de 108 kg si eram ca un elefant intepenit ) . Singurele schimbari notabile erau mirosul transpiratiei ( de cate ori luam vitamine miroseam chimic cand transpiram ) si impresia ca am o mai mare pofta de mancare. Ulterior am sesizat ca acelasi efect il obtin prim mancarea unui mar sau a oricarui fruct cu putina aciditate ( ma refer la pofta de mancare ). Discutam cu un prieten care a fost printre altele si campion european de culturism si imi spunea ( trecut acum de 50 de ani ) ca el a crezut ca secretul hipertrofierii lui au fost vitaminele luate in exces , insa in prezent sesiza ca obtine fix aceeasi hipertrofiere chiar daca nu ia deloc vitamine si doar mananca multa proteina animala ...carne cu alte cuvinte . Pe partea de afectare a modului incare organismul isi dozeaza cele necesare functionarii ...este dovedit stiintific ca orice interventie de natura chimica modifica cantitatile de hormoni secretate de glandele specializate , indiferent despre ce glande discutam . Eu am 47 de ani . Desi am facut sport toata viata , "patratele" am avut pe la 17 ani ...si acum . Imi mentin greutatea si forma fizica strict din intensitatea antrenamentelor , in conditiile in care mananc cam ce vreau si , culmea , nici nu am o pofta foarte mare de mancare . Deci pot spune din experienta proprie , nu din articole scrise de vanzatori de vitamine si suplimente , ca nu este nevoie de ele daca organismul ajunge la greutatea optima si la raportul potrivit intre masa musculara si totalul greutatii . In prezent , nu am nici un motiv sa ma gandesc vreo secunda ca mi-ar prinde bine vreun aport de vitamine suplimentar , pentru ca pur si simplu sunt in cea mai buna forma a vietii mele si nu fac decat sa mananc normal si sa ma antrenez intens . am accidentari foarte rar ( mult mai rar decat aveam pe la 25-35 de ani ) , nu mai tin minte cand am obosit ultima data sau cand am fost racit ( ca alta boala in afara de raceala nu am avut niciodata ) . Deci , oricui as sugera sa urmeze modelul pe care si eu il urmez , si anume sa isi tina forma fizica din cantitatea de miscare , sa manance carne cat mai variata, oua , lactate ( daca nu are intoleranta la lactoza ) si sa faca miscare pentru ca nu are nevoie de nimic altceva ca sa fie intr-o forma fizica foarte buna . Articope pro si contra vitaminelor sunt multe. La fiecare articol "pro" gasit de tine , eu pot gasi macar unul "contra " . Este irelevanta lupta in articole . Cred ca relevanta este experienta personala care arata ca lucrurile pot functiona absolut natural. Cine vrea sa incerce , este liber sa o faca , asa cum cine vrea sa se indoape cu vitamine sintetizate chimic o poate face. Vuitaminele sunt o afacere si una extrem de simpla. Vitaminele sintetizate chimic se obtin foarte usor , asta nu inseamna ca sunt si  bune . Pentru producatori sunt bune , insa uita-te putin la evolutia diferitelor specii. Poti observa ca se obtine masa musculara si rozand paie uscate ( specii de erbivore mari ) . Se obtine masa musculara mare si mancand doar grasime ( specii de pradatori de talie mare ) ...culmea , astea nu au nevoie de vitamine sintetice sau de steroizi pentru a avea performante fizice uluitoare. Nu este asa de greu sa se traga o concluzie din asta .
Ok , cand esti vanzator de vitamine , daca nu convingi lumea ca-i o idee buna sa le ia dimineata , la pranz si seara ...nu mergi in concediu cu familia pentru ca nu primesti bonus de target. Este problema vanzatorilor , nu a mea .
Cine crede ca vitaminele sunt grozave este liber sa le ia. Pe mine nu ma afecteaza cu nimic . Am expus si am argumentat rezonabil parerea mea care dealtfel seamana in mare masura cu a unor sportivi de top pe care ii cunosc . Asta este tot ce am avut de comentat pe tema. Nu intru in polemici ca-i ultima mea problema sa conving pe cineva ca-s bune sau proaste anumite vitamine .
Un edit : nu cunosc nici un medic care ia vitamine sau care da copiilor lui vitamine sub forma de pastile .

Edited by JurasikMan, 08 September 2018 - 23:44.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate