Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Rețete românești mai puțin cunoscute
#19
Posted 03 September 2018 - 14:51
Arader, on 03 septembrie 2018 - 14:47, said:
Cine pe cine a stapanit sute de ani, cine pe cine a influentat cultural? Hai ca vorbim vorbe... Eu apreciez aportul si plus-valoarea aduse de orice popor de pe urma carora beneficiem astazi insa nationalismul asta de doi bani in care e musai sa ne asumam ceva ce nu ne apartine o vad tot ca pe o caracteristica a unui popor mic, a unor frustrari care ne fac sa batem pasul pe loc. Daca te-ar citit un istoric culinar ar rade de tine si argumentele tale dar asa aici online-ul suporta orice. P.S. Asta a fost maxima: "Ciorba este românească, cât timp rețeta se face la sat de când se știe". ) Și ca de obicei când pierzi un argument devi nervos și iei la mișto. Nu mă așteptam la mai mult sincer. Te-am întrebat cum poți spune că ciorba este mai puțin românească când se știe că doar denumirea este preluată de la turci? În Ardeal i se spune zamă de sute de ani dar se face aproape la fel ca în Muntenia. Să nu mai zic că îmi spui că-s naționalist pentru că vreau să învăț să gătesc rețtete românești, lol |
#20
Posted 03 September 2018 - 14:57
Simplu, denumirea spune tot, faptul ca se pronunta exact la fel ma duce cu gandul ca noi am luat-o de la ei si nu invers in conditiile in care in vremurile alea toata lumea din partea aia de tara "lua lumina de la Stambul".
Se vede si astazi ca ciorbele sunt mai raspindite in vechiul Regat iar in Transilvania predomina supa venita pe filiera maghiara. Ca tu vrei sa crezi ca intr-un mod absolut accidental si independent ar fi aparut si la noi o mancare la fel sau aproape la fel dar care sa nu aiba nicio legatura cu stapanirea acelor vremuri, da-mi voie sa te fac credul. P.S. Am sa urmaresc topicul cu interes pentru ca sunt pasionat de domeniu la modul serios. Te astept cu retetele. Edited by Arader, 03 September 2018 - 14:59. |
#21
Posted 03 September 2018 - 15:21
Fane, on 03 septembrie 2018 - 13:48, said:
Omleta cu ardei gras, ceapa si marar si ceva din bucovina : Clatite cu branza si smantana la cuptor si tot din bucovina dar de data mai recenta: ciorba radauteana Aseara ma gindeam sa fac o mamaliga si linga sa pun niste brinza dinaia amestecata cu niste smintina, numai ca nu aveam smintina prin frigider. Acum ma gindesc ca suna mai frumos sa fac niste clatite dinastea umplute. Eu fac o ciorba asemanatoare, numai ca in loc de pui folosesc ciuperci pleurotus. Am incercat si cu piept de pui, dar parca cu pleurotus este mai buna. Inca nu am invatat sa o dreg. Cind fac asa ceva trebuie sa am grija ca spre final sa ajunga nevasta acasa sa o dreaga. Edited by florin71_skoda, 03 September 2018 - 15:23. |
#22
Posted 03 September 2018 - 15:24
Daca se mananca de zeci/sute de ani, da, e traditie. Orice stat imprumuta, dpdv culinar, de la alte state care prin stapanire si-au impus din traditii. Sarmalele sunt traditionale, la fel si muraturile, la fel si mamaliga, pentru ca atunci cand esti intrebat de un strain care sunt mancarurile traditionale romanesti, fix asta o sa raspunzi. Bravo turcilor ca au "inventat" ei sarmaua, ce sa zic..trebuie sa ne luptam cu alte state ca sa castigam dreptul de a numi o mancare drept mancare traditionala?
Ceea ce mananca un popor e ca limba pe care o vorbesc, nu degeaba exista atatea accente si nu degeaba exista atatea retete pentru acelasi fel de mancare. |
#23
Posted 03 September 2018 - 15:43
Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași, 1842
Cine are tupeu să le încerce pe astea? [ https://tiparituriromanesti.files.wordpress.com/2012/01/200-retete-1.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Supă pisată Supă de raci Supă cu gălușicele de carne Supă cu gălușicele de raci Supă franțuzască Supă cu gugoșele de tocătură de curcan Răsol cu salce de ciuperce Bou de modă Pui cu mazire cu raci Pui fierbinți Pui cu capire Pui albi înădușiți Pui au cotton Părjoale cu sardele Jambon cu friganele Hulubi în papiloturi Hulubi înădușiți Raci înădușiți Oue umplute Spănac de curechiu vânăt Limbă cu sosu de sardele Răcituri de cap de vițel Cărpăciori de raci Oue franțuzești Spanac cu clătite Friganele cu crieri Anghinar umplut [ https://tiparituriromanesti.files.wordpress.com/2012/01/200-retete-2.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] https://tiparituriro...esti-iasi-1842/ |
#25
Posted 03 September 2018 - 15:59
Plăcinte ardelenești pe lespede
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/U8_N3NTJQBI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Plăcinte maramureșene [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/QH-4dkzscqg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Am mâncat ambele, astea maramureșene sunt ca dracu de greu de făcut, singurele foarte bune pe care le-am mâncat, au fost de la o bătrână din Maramureș. Am mai mâncat și făcute de altcineva pe aici, dar nu ieșeau așa de bune. Alea ardelenește mai noi le găsești pe la toate târgurile de Crăciun. |
#26
Posted 03 September 2018 - 15:59
Cam toate mancarurile romanesti se gasesc si prin alte bucatarii sub diferite forme, insa nu cred ca-i corect sa spui ca bucataria traditionala nu exista. Cand te referi la bucataria traditionala romaneasca nu trebuie sa cuprinzi doar felurile de mancare care au o continuitate de sute de ani, ci acele retete care se folosesc in mod traditional in Romania, fie ca e vorba de mediul urban sau rural (in mare parte la oras se traieste ca la tara, mai ales in orasele mai mici). Nu poti avea pretentia sa compari bucataria romaneasca cu cea franceza, italiana, indiana, chineza, insa nici asa departe nu-i de cea germana, ceha-slovaca, maghiara, poloneza....
Ca o persoana care consuma mancare germana foarte des si mancare romaneasca doar cand am timp si chef sa gatesc asa ceva pot spune ca cele doua bucatarii sunt oarecum asemanatoare, cu oarecare minusuri pt bucataria noastra. Mi se pare ca noi nu stim sa condimentam mancarea, avem exact tot atatea condimente in gradini cat au si germanii, insa nu facem un sos care sa completeze o masa, si in plus nici nu "importam idei" de la altii. In afara de sare, piper, cimbru, marar,boia, patrunjel nu prea folosim altceva. Exista, evident, alte condimente care le avem prin gradini, dar pe care le folosim foarte putin pentru ca nu stim ce sa facem cu ele: tarhon, leustean, menta, mustar, telina, etc. |
#27
Posted 03 September 2018 - 16:07
Velaxa, on 03 septembrie 2018 - 13:25, said:
Pentru că m-am săturat de aceleași sarmale și ciorbe și chiftele, am zis să caut mai multe rețete românești mai puțin cunoscute și gustoase. Din păcate noi nu știm deloc să ne promovăm tradițiile nici măcar din punct de vedere culinar, în afară de niște site-uri unde diferite bunicuțe își postează rețetele, nu găsesc nimica modern (ca prezentare) , calumea, original în materie de rețete culinare românești. În timp ce alte culturi își promovează rețetele și poate chiar le dau un aer mai modern și fac turism din asta, noi primim străinii cu aceleași sarmale pe care le mai găsești în jumătate de Europă și aceleași ciorbe. Ce rețete românești mai puțin cunoscute știți? De gogoșari în muștar ați auzit? Sincer nu știu cât de românesc este, probabil ca orice rețetă, o mai găsești și pe la alte popoare într-o formă sau alta, dar gogoșarii în muștar sunt geniali. https://www.retetecu...-de-mustar-6358 [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/HDvEWldAw4k?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] p.s. de unde puiul meu vrei tu ciorba traditionala si moderna? Edited by MarianG, 03 September 2018 - 16:09. |
#28
Posted 03 September 2018 - 16:11
giuliani, on 03 septembrie 2018 - 15:59, said:
nu stim ce sa facem cu ele: tarhon, leustean, menta, mustar, telina, etc. de cind ma stiu, ciorba de miel cu tarhon, leusteanul la ciorba de bors cu perisoare este nelipsit, menta ... da, lichior sau ceai, mustarul (boabe), nelipsit la muraturi si ... crenvesi .. nu mici, micii se maninca cu sare, telina, radacina si chiar frunze, de asemenea, nelipsita la ciorba.. deeeci .. apropo, gasisem pe undeva o reteta cica de pe vremea lui stefan cel mare, de curcan la tava cu sos de rosii si mamaliga, de te lingeai pe decgete, numa' citind-o si ca sa fie treaba oabla, toate retetele de mincare "romanesti" sunt de fapt traditional secuiesti si preluate de romani .. daca nu faceau chiurtos colaci, romanii nici macar nu aveau horn la bordeie .. Edited by r_murphy, 03 September 2018 - 16:15. |
|
#29
Posted 03 September 2018 - 16:19
giuliani, on 03 septembrie 2018 - 15:59, said:
In afara de sare, piper, cimbru, marar,boia, patrunjel nu prea folosim altceva. Exista, evident, alte condimente care le avem prin gradini, dar pe care le folosim foarte putin pentru ca nu stim ce sa facem cu ele: tarhon, leustean, menta, mustar, telina, etc. r_murphy, on 03 septembrie 2018 - 16:11, said: apropo, gasisem pe undeva o reteta cica de pe vremea lui stefan cel mare, de curcan la tava cu sos de rosii si mamaliga, de te lingeai pe decgete, numa' citind-o Edited by Freddy12, 03 September 2018 - 16:22. |
#30
Posted 03 September 2018 - 16:19
r_murphy, on 03 septembrie 2018 - 16:11, said:
de cind ma stiu, ciorba de miel cu tarhon, leusteanul la ciorba de bors cu perisoare este nelipsit, menta ... da, lichior sau ceai, mustarul (boabe), nelipsit la muraturi si ... crenvesi .. nu mici, micii se maninca cu sare, telina, radacina si chiar frunze, de asemenea, nelipsita la ciorba.. deeeci .. apropo, gasisem pe undeva o reteta cica de pe vremea lui stefan cel mare, de curcan la tava cu sos de rosii si mamaliga, de te lingeai pe decgete, numa' citind-o si ca sa fie treaba oabla, toate retetele de mincare "romanesti" sunt de fapt traditional secuiesti si preluate de romani .. daca nu faceau chiurtos colaci, romanii nici macar nu aveau horn la bordeie .. Mămăliga nu are cum să fie de pe vremea aia că nu exista porumbul Dar cică se făcea înainte de porumb, mămăligă din mei. INGREDIENTE: -1.5 L APA -400 GR MEI MACINAT -3 LINGURITE SARE DE MARE SAU DUPA GUST MOD DE PREPARARE: 1.Se pune apa la fiert cu sarea. 2.Cand a fiert apa se pune meiul in ploaie si se amesteca bine cu telul. 3.Se fierbe pana se ingroasa.Ar trebui sa arata cam asa: Citeste mai multe pe: http://cemaimancam.r...maliga-din-mei/ | Ce mai mancam? - Retete sanatoase si nu numai ! Edited by Velaxa, 03 September 2018 - 16:20. |
#31
Posted 03 September 2018 - 16:25
dar curcan si rosii se gaseau la toate raspintiile .. ?!?!?
ah, si neaparat cu cartofi prajiti! Edited by r_murphy, 03 September 2018 - 16:25. |
#32
Posted 03 September 2018 - 16:26
Voi ce rețete de rață/gâscă știți de la sat? Sunt pline satele românești de rațe și gâște dar nici o rețetă nu a devenit cunoscută și se face din an în paște. Țin minte că am citit prin Călători străini în Țările Române cum un cărturar dinăsta s-o mirat cum nu prea gătim rața și gâsca, deși e plin de ele.
r_murphy, on 03 septembrie 2018 - 16:25, said:
dar curcan si rosii se gaseau la toate raspintiile .. ?!?!? ah, si neaparat cu cartofi prajiti! Au devenit imediat comune chestiile astea în țările române, prin 1600 deja se știa de mămăligă de porumb. Și da, cam tot ce avem prin Europa în materie de legume și fructe ede prin altă parte, nici mcăar mărul nu e de aici. Edited by Velaxa, 03 September 2018 - 16:28. |
#33
Posted 03 September 2018 - 20:45
Arader, on 03 septembrie 2018 - 13:32, said:
Nu imi place sa fiu "Gica-contra" insa care retete traditionale romanesti cand noi din punct de vedere culinar suntem zero? Din punct de vedere al culturii culinare suntem zero și nah...ne mai facem de ras pe forumuri. |
|
#34
Posted 04 September 2018 - 07:28
Zici tu?
Oare putem include ca fiind reteta traditionala romaneasca ceafa de porc la gratar cu cartofi prajiti si salata de varza. Ma mir ca ati omis-o. |
#35
Posted 04 September 2018 - 08:40
r_murphy, on 03 septembrie 2018 - 16:11, said:
de cind ma stiu, ciorba de miel cu tarhon, leusteanul la ciorba de bors cu perisoare este nelipsit, menta ... da, lichior sau ceai, mustarul (boabe), nelipsit la muraturi si ... crenvesi .. nu mici, micii se maninca cu sare, telina, radacina si chiar frunze, de asemenea, nelipsita la ciorba.. In Romania nu se mananca miel in afara perioadei de Paste. In aproape orice macelarie decenta din tarile prin care am calatorit am gasit miel in orice perioada, ceea ce nu e cazul in Ro. E adevarat, leustean si tarhon se mai consuma, insa nu la nivelul patrunjelului,al cimbrului sau la nivelul in care se consuma busuiocul in Italia. Mustarul in muraturi e ca si menta in buchetul de flori, prea putin.... Deci, in idee, n-am zis ca nu se folosesc deloc ci ca se folosesc prea putin, in 2-3 retete fiecare....mai ales pentru niste chestii asa de aromate ca tarhonul sau menta zau ca e pacat. Freddy12, on 03 septembrie 2018 - 16:19, said:
In Dobrogea se foloseste foarte mult leușteanul . Practic, o ciorba fara leuștean, nu e ciorba. Se foloseste izmă, nu menta, izma fiind o menta sălbatică. Si frunzele de telina se folosesc la ciorbe. Tarhonul mai rar si boabe de muștar se mai pun la murături. E de neimaginat o ciorba de peste fara leuștean. Cam la asta ma refer cand spun ca sunt rar folosite, la faptul ca majoritatea se folosesc in foarte putine retete si mai ales la ciorbe, unde nu primesc rol primar. |
#36
Posted 04 September 2018 - 09:00
giuliani, on 04 septembrie 2018 - 08:40, said:
Spre exemplu, telina in ciorba nu prea se remarca, in schimb folosita in piure sau supa crema e altceva. oau! fier incins pe rana .. incep prin a declara ca IMI PLACE TELINA, atit in ciorba, o taie nevasta-mea cubulete, cit si ca "salata de telina cu maioneza" pe care o maninc pina imi zice ficatul: "baaaaah, da' mai lasa-ma ca nu mai pot" in conditiile astea si sub influenta emisiunilor cu mincare de la tv, o pun pe mindra sa-mi faca piure - crema de telina .. buna in draci!! aromata, parfumata, gustoasa, DAR .. nu pot sa o inghit. nu mi se formeaza reflexul de inghitire si doar sa o iau in gura si sa o scuip (nu va ginditi la prostii, nemernicilor ) nu-i civilizat. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users