Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

30August 1940-Cea mai neagra zi din istoria Ardealului.

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
177 replies to this topic

#37
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016

View PostLex404, on 30 august 2018 - 10:16, said:

Nu va faceti griji, romanilor nu le-a mers atat de negru sub ungaria horthysta cat le-a mers incepand cu Petru Groza si pana in 89. Sau chiar si dupa ca mno..
Nu pot sa cred ca citesc asa ceva.
Daca tot ai adus vorba; istorie sau falsificare?

Quote

În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la două săptămâni după pierderea Ardealului de Nord prin Tratatul de la Viena, o companie a armatei horthyste, condusă de locotentul Vasvári Zoltán, ajuns în localitatea sălăjeană Ip şi, sub falsul pretext că răzbună moartea a doi militari unguri, care muriseră în urmă cu o săptămână din cauza exploziei unor muniţii defecte, au ucis, cu sânge rece, 157 de localnici români. Tragedia a fost precedată de o alta, petrecută în 9 septembrie 1940 la Treznea, unde armata horthystă a ucis în acelaşi mod 86 de localnici. Ceea ce s-a petrecut în acea tragică noapte a fost povestit de puţinii supravieţuitori ai masacrului, mare parte dintre ei fiind, la acea vreme, copii. Gavril Butcovan, ultimul supravieţuitor al masacrului, rămas în viaţă până în 2010, avea atunci 16 ani. Într-o înregistrare făcută înainte de trecerea lui la ceruri, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, bătrânul povesteşte, prin prisma propriei sale experienţe, ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică în localitatea sălăjeană Ip. „Era ora 11 noaptea când a intrat compania în sat, iar comandantul Vasvári Zoltán a făcut un scenariu: a dat la doi civili două pistoale şi le-a spus că atunci când vor vedea că se apropie compania să tragă în aer. Aşa au făcut, iar când s-au auzit focurile, comandantul le-a zis soldaţilor: «Atenţie, companie! Valahii trag în voi!» Compania s-a adăpostit şi s-a culcat la pământ, iar după câteva secunde le-a ordonat soldaţilor să se încoloneze şi să meargă în curtea şcolii, unde erau douăzeci şi ceva de cetăţeni maghiari, în frunte cu preotul reformat şi cu învăţătorul. «Ce se va întâmpla dacă Ardealul va fi dat cândva înapoi României?», l-au întrebat ei pe locotenent. «Veţi primi replica!», le-a spus el.
Cetăţenii au spus că nu sunt de acord, aşa că locotenentul a spus «Hai să-i executăm pe toţi!». Cetăţenii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat”, povestea Gavril Butcovan. Împărţiţi în mai multe echipe, din care făceau parte şi localnici maghiari care ştiau unde locuiesc românii, soldaţii maghiari şi-au început misiunea de exterminare în jurul orei 3 noaptea. Bătrânul povesteşte cum, în momentul în care au ajuns la casa lor, i-au chemat pe toţi afară. Au rămas în casă doar doi fraţi mai mici, care dormeau într-o cameră separată, şi o surioară de 11 luni, care a rămas în leagăn. I-au aliniat pe toţi în curte şi au început să tragă. Primul a căzut tatăl său. „După ce ne-au executat pe toţi, ne-au căutat pe fiecare cu lanterna să vadă dacă mai respirăm. Care mai mişca, era împuşcat până nu mai mişca deloc. Când au ajuns la mine, eu eram cu faţa în jos. Unul dintre ei a zis: «Ia veniţi şi mai trageţi nişte gloanţe în ăsta!» Soldatul a venit şi a tras încă cinci gloanţe”, povesteşte el.
http://www.ziaristio...-ioan-lacatusu/
@sz
Azi vorbim despre Dictat, pentru ca e 30 august. Pe 12 sept. vom vorbi despre Armistitiu; si tot asa. E fo' problema?. Tu despre ce vorbesti?
@Morosanul
Cu siguranta, da.

Edited by iancuMIC, 30 August 2018 - 16:51.


#38
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

View Postadisz, on 30 august 2018 - 10:13, said:

Azi este 30 august.
Pana la 1 Decembrie mai sunt 92 de zile.
Impartit pe campanii antimaghiare aparute la comanda sau benevol,dar in mod obligatoriu cu precizie chirurgicala,aceasta perioada ar insemna inca circa 6 astfel de topice inutile deja,calculat cam o aparitie "inversunata" la 15 zile.
Zau asa,inca nu v-ati plictisit,mereu aceiasi sa deschideti si sa comentati mereu aceleasi teme,de ani de zile?Teme in care in afara de ura viscerala si nationalismul de tinichea nu ati aratat nimic constructiv.
Acest gen de subiecte evidentiaza doar esecul,in nici un caz dezvoltarea societatii romanesti.Cu cat sunt mai multe,cu atat esecul este mai evident.
Cei mai mari dusmani ai romanilor sunt romanii,daca nu stiati.Ungurii sunt amintiti doar ca umplutura,colaterali cum s-ar zice.Da' nici unui roman verde,adevarat,nu-i convine sa recunoasca acest lucru.

ps.
Nu uitati,mai avem 6 ocazii pentru subiecte pe aceasta tema in perioada urmatoare Posted Image Nu pierdeti din vedere acest lucru.

manipulezi.

nu este nici'o campanie antimaghiara. e vorba de celalalt topic, despre potolul romanilor in ww2 unde discutai a deviat catre masacre. si nu s'ar fi aratat atat cu degetul daca hunor nu ar fi incercat sa legitimizeze masacrele ca fiind operatiuni militare. ceea ce e fals.
de aici a pornit. nu e nici pe dracu o campanie antimaghiara

iar topicul de fata, eu zic ca e normal, si aici normal inseamna e 30 august. cand dracu sa deschizi un topic de remember daca nu la 30 august. si asta e, pt unii e o zi neagra. mai stiu pe altii ce pun drapelul cu doliu la decembrie 1.

sa fim corecti si sa nu cautam conspiratii antimaghiare unde nu sunt.

View Postabancor, on 30 august 2018 - 11:43, said:

Ardealul făcea parte din România numai de vreo 22 de ani. Pentru Ungaria era o reparație, nici măcar „prescrisă”.
Și Cadrilaterul a fost retrocedat Bulgariei tot numai după 20 și ceva de ani.

crimeea justifica o comparatie echitabila cu situatia cadrilaterului, dar nu a a ardealului.
iar cadrilaterul nu trebuia sa intre niciodata in componenta romaniei, a fost o greseala imensa a lui carol sa accepte asta in schimbul sudului basarabiei. daca era vreun moment in istyoria romaniei cand Romania chiar putea sa se opuna vointei celor mari, atunci a fost. atunci poate ca se putea. iarasi, cu riscurile de rigoare.

#39
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,208
  • Înscris: 03.03.2007
Dobrogea s-a luat in schimbul sudului Basarabiei.
Cadrilaterul s-a obtinut dupa razboaiele balcanice, fara vreo interventie ruseasca.

#40
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Greseala mea, asa e.

#41
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,277
  • Înscris: 05.08.2015

View PostAlexandru H., on 30 august 2018 - 19:30, said:

Dobrogea s-a luat in schimbul sudului Basarabiei.

La momentul respectiv a parut un schimb avantajos pentru noi. Si nici azi nu-i altfel.

#42
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,208
  • Înscris: 03.03.2007

View PostMount_Yerrmom, on 30 august 2018 - 22:51, said:

La momentul respectiv a parut un schimb avantajos pentru noi. Si nici azi nu-i altfel.

Ah clar. Am renuntat la o regiune imposibil de aparat, ce juca rolul de granita artificiala impotriva Rusiei, fara mari valente economice si am capatat o adevarata iesire la mare, cu porturi si potential de dezvoltare.

#43
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016
Mda, cand trebuie sa discutam despre un act din istoria acestei tari si credeti-ma, n-am vazut tenta de extremism sau nationalism, intervin szabo si hunor si deturneaza discutia.
Am ajuns sa nu putem nici macar aminti zile din istoria acestui popor. Auzi, reactii viscerale. Posted Image Dumnezeule, in ce lume traim!
...
Toate natiile trebuie sa-si asume  dictatorii si atrocitatile pe care acestia le-au facut, chipurile in numele poporului pe care l-au reprezentat la un moment dat; asa cum romanii si-l asuma pe Antonescu, nemtii pe Hitler, italienii pe Mussolini.

Edited by iancuMIC, 31 August 2018 - 09:28.


#44
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,208
  • Înscris: 03.03.2007

View Postargentum, on 31 august 2018 - 01:40, said:

Daca si eu am reactii viscerale... tu nu vezi ca ma manaca astia de viu?

Doar ca actiunile sporadice de care vorbesti au ca rezultat sute de morti si niciun militar, doar civili

Eu nu as indrazni sa mentionez asta.

Sporadice au fost. Ca daca erau organizate oficial de catre autoritatile horthiste, am fi vorbit de zeci de mii de morti. Uita-te la masacrul din Odessa ca sa-ti dai seama ce inseamna ca o armata sa primeasca ordin de a masacra civili - peste 20.000 de morti in 2 zile. In cazul Ardealului, vorbim de niste dementi individuali care in timp de pace ar fi violat femei prin parcuri,

Acum, sa o luam si pe partea cealalta. Chiar daca nu vorbim neaparat de omoruri, autoritatile horthyste din Transilvania au incercat o remaghiarizare fortata a zonei cuplata cu expulzari masive. Nu au avut timp prea mult pentru a fi eficienti dar totusi e o pata neagra. Iar faptul ca nu a urmarit in justitie pe autorii masacrelor din 1940 face statul maghiar co-autor si partener tacut al crimelor.

#45
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,068
  • Înscris: 12.12.2006

View PostHunor_66, on 31 august 2018 - 00:04, said:

Sporadice represalii impotriva populatiei civile ca urmare a actiunilor unor franctirori, in contextul unor mari tensiuni consecutive actiunilor statului roman impotriva maghiarilor ardeleni in perioada interbelica.
Sporadice da, partea a doua cu contextul însă e hilară. Posted Image

Edited by Morosanul, 31 August 2018 - 10:47.


#46
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

View PostAlexandru H., on 31 august 2018 - 09:53, said:



Sporadice au fost. Ca daca erau organizate oficial de catre autoritatile horthiste, am fi vorbit de zeci de mii de morti. Uita-te la masacrul din Odessa ca sa-ti dai seama ce inseamna ca o armata sa primeasca ordin de a masacra civili - peste 20.000 de morti in 2 zile. In cazul Ardealului, vorbim de niste dementi individuali care in timp de pace ar fi violat femei prin parcuri,

Acum, sa o luam si pe partea cealalta. Chiar daca nu vorbim neaparat de omoruri, autoritatile horthyste din Transilvania au incercat o remaghiarizare fortata a zonei cuplata cu expulzari masive. Nu au avut timp prea mult pentru a fi eficienti dar totusi e o pata neagra. Iar faptul ca nu a urmarit in justitie pe autorii masacrelor din 1940 face statul maghiar co-autor si partener tacut al crimelor.

Eu spun ca au fost organizate si oficial si am sa ma expkic. Nu a existat o solutie finala, ceva centralizat si cu directove de la nivel central.
Dar ai avut mai multa randuri ale autoritatilor locale implicate, diferite randuri de conducere militara implicate, deci arata o organizare
Nu a fost la genul s,a suparat comandantul unei companii si a dat foc la sat.
Ai avut partea militata unde au actionat in acelaasi sens mai multi ofiteri, ai avut puterea civila unde primarii etc s,au implicat
A exista o oaresce organizare. S,a intamplat in prea multe locuri
Bine ca nu a fost centralizata si cu un plan general.

View PostWestPoint, on 31 august 2018 - 14:36, said:

Exact cu se mai spunea vechiul Regat, fara ca aceasta sa existe.
Adica fostele teritorii ale Regatului Ungar.
Da a fost principat autonom cu administratie maghiara nu romana.

Pe acelasi principiu putem spune ca exista ca parte a vechiului regat... a lu' burebista

#47
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
@argentum si Alexandru H.

Apropo de crime, daca tot s-a pus in discutie, actiunea lui Axente Sever in Aiud cum trebuie sa o catalogam, sau cum s-au ingrozit pana si rusii,
care toata lumea stie ca nu sunt usor de impresionat, adusi de austrieci sa-i infringa pe maghiari, vazand crimele lui Avram Iancu asupra satelor
maghiare, acestia fiind vinovati numai prin faptul ca erau maghiari?

Sunt mai multe marturii a strainilor aflati in Transilvania pe acele vremuri.
Totusi, nu doresc sa schimb tema topicului, doar asa ca o mica paranteza.

#48
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,208
  • Înscris: 03.03.2007
Daca a fost masacru, a fost masacru. Nu stiu cum ar trebui sa il cataloghez.

#49
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016
Daca a fost cea mai neagra zi din istoria Ardealului, poate se poate discuta, dar cu siguranta populatia romaneasca a trait zilele cele mai negre din viata lor.

Quote

Lumea civilizată se sperie. Lordul Edmond Fitzmaurice, însărcinat cu Afacerile Externe la Londra, spune că: Atitudinea provocativă a minorității maghiare față de români poate, de la un moment la altul, să dea naștere la revolte sângeroase, ale căror consecințe sunt incalculabile. Ungurii urmăresc o politică violentă și oarbă împotriva naționalităților supuse Coroanei, în mod deosebit împotriva românilor."

Pentru respectatrea adevărului istoric trebuie spus că nu toți etnicii maghiari au colaborat la crime. ”Cel puțin trei familii de români au scăpat pentru că ungurii au sărit în ajutorul lor”, își mai aduce aminte Butcovan.

https://a1.ro/news/s...r-id564194.html

Attached Files


Edited by iancuMIC, 03 September 2018 - 10:11.


#50
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016

View PostWestPoint, on 03 septembrie 2018 - 10:14, said:

@iancuMIC
Esti offtopic. Am rugat parera unur colegi, nu o divagare de la tema topicului.
Nu doresc o discutie asupra cine a ucis mai multi, a fost doar o paranteza.
Esti tare de tot; adica eu vorbesc despre atrocitatile comise de hortysti dupa 30 august 1940, pe un topic cu titlul "30 August- cea mai neagra zi din istoria Ardealului",  voi o ardeti cu Burebista si eu sunt off? Ai tupeu, nu gluma.
Macar ai citit titlul tipicului?
@WestPoint
Pentru tine, primul post al topicului:

Quote

La 30 august 1940, are loc semnarea Dictatului de la Viena, prin care Romania a fost mutilata, fiind silita sa cedeze aproape jumatate din teritoriul Transilvaniei in favoarea Ungariei horthyste, act impus de Germania nazista si Italia fascista.
Istoria consemneaza valul de orori la care au fost supusi romanii din Transivania.
Mihail Manoilescu, Ministrul Afacerilor Straine: „Ceea ce mă îngrozeşte nu este judecata istoriei, ci soarta ce se deschide acum atâtor români care trec sub stăpânirea maghiarilor”.

Rog un moderator sa faca putina curatenie aici si sa stearga posturile ce nu au legatura cu subiectul propus.
Mersi.

Edited by iancuMIC, 03 September 2018 - 12:00.


#51
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Nu te-ai prins. Eu ziceam sa nu deschidem tema 1848
Dar, scuze, ai dreptate....noi eram offtopic.

Edited by WestPoint, 03 September 2018 - 12:24.


#52
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017

View PostWestPoint, on 03 septembrie 2018 - 11:47, said:

Asta a fost lupta. Turcii au fugit. Punct.
Exact ce spuneam mai inainte. Cu fraza asta ai incheiat capitolul, numai ca sa poti dormii linistit

„să poți dormii”Posted Image  Ai două facultăți, dar faci mereu greșeli de scris. Mai și spui că...tu mi-ai dat lecții de română.
Ești continuu offtopic, adică pe lîngă subiect, alăturea cu drumul. Subiectul este despre ocupația a unei părți din Ardeal din anul 1940.
Prost a mai arbitrat Hitler! El a mai fost solicitat mai înainte să arbitreze între cehi și slovaci și tot așa a nemulțumit ambele părți.
După război a arbitrat Stalin. Mie imi e clar că Stalin a arbitrat bine. A anulat arbitrajul lui Hitler.

#53
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View Postabancor, on 30 august 2018 - 11:43, said:

Ardealul făcea parte din RomĂąnia numai de vreo 22 de ani. Pentru Ungaria era o reparație, nici măcar „prescrisă”.
Și Cadrilaterul a fost retrocedat Bulgariei tot numai după 20 și ceva de ani.

De fapt nici una dintre parti nu a acționat rațional.

Franța a pregătit mai multe hărți alternative pentru Romania si alte tari si se urmarea o impartire echitabila a resurselor.

Unele state balcanice, au făcut schimburi de populație (Grecia, Turcia, Bulgaria, samd), iar altele au expulzat minorități etnice in special germani si unguri (Polonia, Cehia, Slovacia, samd).

Romania nici nu a făcut schimb de populație, nici nu a expulzat minorități etnice.

O harta propusa de Franța viza o Ungarie pana in Ucraina subcarpatica si pana la Sau Mare, Oradea si Arad cu schimb de populație intre Secuime si zona Gyula, Apateu, Bichisciaba, samd.

Astfel Romania ar fi rămas cu o populație ungureasca neglijabila, iar Ungaria fara populație românească, in plus Ungaria ar fi avut si munte.

Hărțile Noii Europe erau făcute ca fiecare tara sa aibă cat mai multi vecini pe frontiera, de asemenea Bulgaria avea ieșire la Marea Egee având continuitate etnica majoritara.

Mai pe scurt erau soluții de a împăca si capra si varza.

De ce Romania nu a apelat in 1919-1920 la aceste soluții este un mare mister.

Ce s-ar fi făcut Romania cu 5-7 milioane de unguri daca s-ar fi acceptat frontiera intre Tisa si Dunăre?

Romania putea construi alte frontiere județene comune cu parti din Moldova pentru secuime si la fel pentru vestul tarii pentru Bihor si Satu-Mare, apoi realizarea unor mari orașe noi in zona Oas, Arad, samd.

Edited by Infinitty, 03 September 2018 - 13:36.


#54
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017

View PostiancuMIC, on 31 august 2018 - 09:24, said:

Toate natiile trebuie sa-si asume  dictatorii si atrocitatile pe care acestia le-au facut, chipurile in numele poporului pe care l-au reprezentat la un moment dat; asa cum romanii si-l asuma pe Antonescu, nemtii pe Hitler, italienii pe Mussolini.
E  ambiguu ce scrii tu. Cum să își asume  nația, poporul, ceva ce el nu a comois? E normal ca tu să îți asumi fapta altuia?
Românii, nemții, italienii nu și-i asupă pe respectivii. Poți să vezi și pe această arie că românii resping acuzațiile aduse lui Antonescu, deci cum și-l asumă?
Nemților le este impusă de către cuceritorul american această asumare.
Acuzațiile aduse respectivilor dictatori sînt enorm exagerate.
Din moment ce nu există libertate de exprimare in această privință nu văd de ce cineva și-ar asuma vreo vină pt ce ar fi comis cindva altcineva. In nici un sistem juridic vinovăția nu este colectivă, altfel spus dpdv juridic nu poate fi nici un popor invinovățit de atrocități sau crime.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate