suc de rosii, start up nation, sanse ?
#19
Posted 22 August 2018 - 11:57
petre69, on 22 august 2018 - 10:10, said:
1- nu stiu, vad cat va costa productia si adaug ceva peste 2- nu stiu 3- pt asta vreau creditul , sa iau niste ce drequ or fi alea fierbatoare profesionale 4- nu am , dar o pot face intr-un spatiu nou construit de 200 mp Identifici concurenta (aia putina care exista), te pozitionezi in piata cu pretul fc de pretul concurentei (la nivel de distributie, nu de retail) si dupa aia vezi daca poti sustine toate costurile cu pretul ala. Daca nu, iti vezi de treaba. Prima data stabilesti pretul si dupa aia te apuci de treaba, nu invers ca risti sa produci ceva de calitate dar la un pret mult mai mare decat concurenta. Tu probabil ai un spatiu si vrei sa scoti niste bani de o pe urma lui. Daca e asa, e iar pe dos fata de cum e normal. Adica afacerile au nevoi de un spatiu, nu spatiile de o afacere (in afara de inchiriere). |
#21
Posted 22 August 2018 - 12:14
vrajitoruldinoz, on 22 august 2018 - 10:04, said:
Concurenta nu e mare deloc |
#22
Posted 22 August 2018 - 12:23
underb, on 22 august 2018 - 11:57, said: Tu probabil ai un spatiu si vrei sa scoti niste bani de o pe urma lui. Daca e asa, e iar pe dos fata de cum e normal. poadol, on 22 august 2018 - 11:45, said:
Atunci este preferabil sa eviti o afacere despre care cunosti foarte putine lucruri. danutzu22, on 22 august 2018 - 11:27, said:
Daca ai cel putin 1.000.000 euro in cash si garantii solvabile pentru un credit de 1.000.000 euro poti sa risti. Apanova cel putin in Bucuresti face deseori controale la ce deverseaza in canalizare agentii economici. fratioare , eu vreau sa fac ceva de 20-40 mii euro nu fabrica Adm, on 22 august 2018 - 10:24, said: 5. Vezi cat te costa 2 angajati, minim 2 ani Adm, on 22 august 2018 - 10:24, said: * pt produse alimentare vezi ca ai nevoie de multe certificari de productie si produs. Nu poti sa le faci acasa, in spatele curtii. |
#23
Posted 22 August 2018 - 12:25
si cand iti baga unu o reclamatie la mediu,ca faci deversari de nush ce naiba si vei avea garantat
|
#24
Posted 22 August 2018 - 12:28
JurasikMan, on 22 august 2018 - 10:17, said: Corect : Intai gasesti pe cineva interesat sa cumpere un produs , dupa aceea faci rost de finantare , dupa aceea te apuci de produs . deci .................................., la asa ceva trebuie sa risti un pic ceanu1980, on 22 august 2018 - 12:25, said:
si cand iti baga unu o reclamatie la mediu,ca faci deversari de nush ce naiba si vei avea garantat |
#25
Posted 22 August 2018 - 12:30
Chestia cu concurenta sta cam asa:
Itzik are un magazin alimentar. Pune anunt in fata usii,"Zahar, 4 lei kg" Peste drum Struhl are deasemenea magazin alimentar, Pune si el anunt: Zahar, 3,50 lei kg" Itzik e nevoit sa scada pretul pentru a face fata concurentei: "Zahar, 3 lei kg" Struhl: "Zahar 2,50 lei kg" Itzik nu lmai rezista si se duce la Struhl: "Mai Struhl, mai, pai vrei sa dam faliment? De unde cumperi tu zahar pe care sa-l poti vinde in castig la 2,50 de lei kg, cand la furnizor e 2,89 lei kg?" La care Struhl, foarte senin raspunde: "Pai eu nu vand zahar". petre69, on 22 august 2018 - 12:28, said:
afr fi corect daca as produce uraniu si cine stie ce alta minune , dar la suc de rosii cu borcanul cine drequ se baga sa astepte dupa tine sa iti faci tu atelierul de sucaraie de rosii pe sistem natural deci .................................., la asa ceva trebuie sa risti un pic fosa septica pt spalare si aia aia , iar ce ramane de la stoarcere poate se doneaza ,valorifica ....cine stie Edited by myshyk, 22 August 2018 - 12:30. |
#26
Posted 22 August 2018 - 12:36
lucifer76, on 22 august 2018 - 12:14, said:
In perioada asta e chiar mare. Gem grupurile de feisbuc de anunturi incepand de la 8 lei litru ambalat frumos. La cat costa sticla, la cat costa rosiile, daca mai adaugam munca si tot felul de taxe platite la stat parca nu mai e ok afacerea. myshyk, on 22 august 2018 - 12:30, said: Ce ramane se stoarce bine, se usuca si se fac peleti. |
#28
Posted 22 August 2018 - 12:51
#29
Posted 22 August 2018 - 13:07
petre69, on 22 august 2018 - 12:36, said:
eu am gasit un anunt la 20 lei/litru Suc de roșii 10 lei Iași Suc de roșii de grădină doar cu putina sare fără alte adaosuri Suc de rosii si bulion 10 lei Iași Suc de rosii 1l -10 ron, bulion 8 ron(800gr.) Daca nu ai o sursa sigura de rosii, ai imbulinat-o. Anul trecut am luat engros cu 1 lei kg rosii de suc/bulion, anul asta este cel putin dublu. |
#30
Posted 22 August 2018 - 13:11
Un proiect care nu-l faci ca lumea, e sortit esecului de la inceput. Facut pe bune, documentat bine, cifre reale despre tot ce inseamna sa demarezi afacerea si sa o mentii, etc. atunci ai sanse mai mari.
Daca nu il faci asa sau nu ti-l face cineva pe bune, nici nu are rost sa aplici. Nu ca dai copy-paste de undeva si faci 20 de pagini cu povesti. Se verifica bine proiectele si isi dau seama daca merita sa-ti dea bani sau nu. Daca primesti finantarea, ai sanse sa-ti mearga. Daca ti se aproba, atunci e o certificare ca e o afacere buna. Daca nu primesti, nu e buna afacerea ori nu e buna afacerea cum ai proiectat-o tu. Edited by bai3tzash, 22 August 2018 - 13:11. |
#31
Posted 22 August 2018 - 13:13
petre69, on 22 august 2018 - 12:23, said:
nu am apa nova , o ard pe put si fosa septica |
#32
Posted 22 August 2018 - 13:27
poate imi fac si o sera pt rosii, cat poate sa coste o saracie deaia ?
lucifer76, on 22 august 2018 - 13:13, said:
Asa faci tu un biznis de capul tau, mic producator artizanal, desi e mai greu cu desfacerea, lucifer76, on 22 august 2018 - 13:07, said: Suc de roșii 10 lei Iași Suc de roșii de grădină doar cu putina sare fără alte adaosuri Suc de rosii si bulion 10 lei Iași Suc de rosii 1l -10 ron, bulion 8 ron(800gr.) Daca nu ai o sursa sigura de rosii, ai imbulinat-o. Anul trecut am luat engros cu 1 lei kg rosii de suc/bulion, anul asta este cel putin dublu. asta se vrea afacere de bucuresti , de aici se da ora exacta |
#33
Posted 22 August 2018 - 13:33
Turcul "meu" nu dorea un abator, un mini-abator fara sacrificare de animale, doar sa transeze un pui-carcasa, in pulpe,piept, arigi, tacamuri.
Din punct de vedere "tehnic" un fel de microprodutie pentru dublarea ratei de profit.Afacerea lui distributie era limitata de distanta.De la 60-70 kilometri fata de depozitul central profitul era mancat de costuri suplimentare. Continuare poveste. Anul 2007 a trecut si nema mini-abator, a trecut si anul 2008 si nimic. In 2009 cand criza s-a manifestat, turcul meu a inceput anul pe crestere, concurenta incepuse sa se disipeze, turcul avea avantajul ca nu avea credite mari, avea leasing pentru automobile dar ratele deductibile integral si o linie de credit de 300000 lei la Garanti Bank, tot turci de ai lui. A cautat un investitor in Turcia, a gasit un conational cu 250000 euro in cash. A schimbat spatiul, a gasit un turc care a investit o sume mari in ilfov depozite frigorifice de mari dimensiuni pentru legume-fructe dar nu a inchiriase intre timp nici macar jumatate.Spatiu frigorific ca la carte, ca sa-l citez pe alt turc din gasca "frigul mult mai bun". Dar si alte costuri. Intelegerea cu turcul care detinea spatiul frigorific a fost ceva de gen, pentru 500 mp, birouri, spatii frigorific si necesarul pentru mini-abator sa nu plateasca rate chirie timp de 18 luni. La prima vizita, am abordat cele 2 probleme de mai sus legate de utilitati. Turcul, propietar de spatiu era deja la al doilea transformator, a facut o "economie" la primul care a fost subdimensionat si cei de la Electrica s-a indurat de el si lau lasat in curte, de ce sa-si bata capul cu el si plateasca costuri de reciclare. Put pentru apa curenta si fosa septica.Aviz de mediu in regula. Dar avizul de pompieri nu s-a emis pana ce in curtea turcului nu a aparut un bazin imens unde sa fie stocata cateva zeci metri de apa pentru masinile de stins incendii ale pompierilor. Culmea, acel bazin-depozit de apa a fost foarte util pompierilor, pentru asigurare in urma cu ceva timp turcul propietar de spatiu si-a incendiat singur depozitul.Nu stiu daca a incasat sau asigurarea dar stiind povestea din urma nu ma mai mira nimic. Colega, daca nu ai apa curenta la spatiu si adaugand normele prentru protectie impotriva incendiilor in vigoare dupa tragedia Colectiv vei obtine autorizatia de pompieri cu investitii foarte mari.De bazin-depozit pentru stocare apa nu vei scapa.Al turcului era suficient de mare cat in el sa fie si peste.Viu. Prima problema cu care s-a confruntat turcul din povestea mea inainte da de-a drumul la mini-abator a fost cu cel al fortei de munca. S-a mutat din oras, o locatie unde angajatii aveau la indemana RATB pe 3 rute in Ilfov. Salariile nu erau grozave, angajatii au cerut bani in plus, pe langa costul de transport mai mare se adauga si timpul pierdut. Solutia turcului, a adus forta de munca din.........................Turcia. Avantaj pentru el...........recunosc ca turcii adusi erau mai productivi decat romanii dar si salariile erau un mai mari.Turcul adus din salariu trebuia sa manance din salariu si sa trimita ceva acasa. Cand am auzit de idee m-am opus din nou, l-am intrebat unde cazeaza turcii, mi-a raspuns ca se descurca ei dar intr-un final a inchriat o vila din apropiere pentru a caza turcii.Pe banii lui. Dintr-o data situatia financiara teoretic s-a agravat, a venit 2010 cu taieri de salarii si scadere de consum.Ca sa-l citez pe amicul turc, lunile februarie si martie inseamna vanzari mai mici si 30% compartiv cu decembrie, perioada de post se simte imediat. Pentru a amenaja spatiul frigorific in punct de lucru de mini-abator s-au cheltuit sute de mii de euro.Pentru mesele de lucru de accepta numai inox.Cam cat costa una, http://www.idealinox...ag=16&cat=95&q= Vestiar, echipament de lucru, utilaje, toate pentru a obtine autorizatia sanitar-veterinara. Plus altele, nimic anormal, nu te joci cu sanatatea consumatorului. Pana nu s-a indeplinit un minim de cerinte, activitatea de mini-productie nu a demarat, in iunie 2010 eu ca sa zic asa m-am retras, se acumulau datorii prea mari. Activitatea de mini productie a inceput in septembrie 2010, prima amenda a venit cam dupa o luna pe partea de mediu, dupa 3 luni primul control pe partea sanitar-verinara si o amenda babana dar cu termen de 30 de zile pentru remediarea tuturor deficientelor. Bani nu mai erau, pe langa investitiile necesare facute mai mult sau mai putin pentru a fenta unele autoritati foarte intrasigente si in mod special birocratice intervine si un de betie "a succesului", la BMW s-a stricat cutia de viteza si turcii, cel initial si investitorul a ajuns la concluzia ca nu pot aveas succes fata rate de leasing de 1500 euro pentru Mercedes si apartamente cu chirie de 700 euro. Sau abonamnete scumpe de telefonie mobila si rate la Iphone. Cand e sa se aleaga praful...................... In luna de ianuarie 2011 controlul sanitar veterinar a dat decizie de inchidere definitiva.Amenda nici nu a mai contat, firma era deja falita. Turcul cu spatiul nu a incasat 1 euro chirie.Alti turci care au furnizat diverse au ramas cu paguba.Plus firmele de leasing sau banca. Turcii care au venit din Turcia s-au intors inapoi. Turcul "erou" de poveste in urma cu 5 ani inca era in Romania, intr-o comuna din Ilfov si-a deschis un magazin unde vindea ............. carne de pui. Turcul cu depozitul si-a pus singur foc. Insa viata merge inainte, nu exista afacere de succes fara ca altii sa falimenteze. Totul este sa investesti. Voi reveni cu un "plan de afaceri", problema autorizatiei de mediu si de ce nu a autorizatiei sanitar-veterinare. Edited by danutzu22, 22 August 2018 - 13:37. |
|
#34
Posted 22 August 2018 - 14:00
petre69, on 22 august 2018 - 13:27, said:
poate imi fac si o sera pt rosii, cat poate sa coste o saracie deaia ? nu e exclus nici asta , pana la urma finantarea ar fi doar ca sa ma scot cu utilajele, dar daca mi se pune pata le cumpar direct si cu asta basta lasa bre in iasi asta se vrea afacere de bucuresti , de aici se da ora exacta Pai atunci cumpara din Iasi cu 10 lei si vinde la fraieri care stiu cat e ceasul exact in Bucale cu 20. Sigur iesi mai bine decat sa faci tu bulion.. |
#35
Posted 22 August 2018 - 14:28
toate produsele naturale au potential in ziua de astazi datorita trendului organic si sanatos.
Inainte sa te apuci ai nevoie de niste "parteneri" si niste calcule. 1. Cat poti produce? Esti capabil sa livrezi tone de suc de rosii, sa intri pe piata market-urilor si cea a gastronomiei. Asta este o intrebare cheie deoarece din 10-20 de borcane vandute pe sezon nu poti trai si nici face bani. Ai nevoie de volum de producere si calitatea sa fie mereu la fel altfel gustul este mereu altfel, daca odata ai rosii romanesti, dupa care importi din Spania si dupaia din Italia. 2. Cat risc doresti sa iei in calcul si ce capital doresti sa investesti? 3. Conservarea?! Ca sa vinzi sucul si sa poate fi vandut pentru o perioada de cateva luni ai nevoie de conservare. Aici ori pasteurizezi produsul si isi pierde din proprietati ori folosesti conservati si nu mai este natural. 4. Ambalarea, ai nevoie de o companie care sa iti ambaleze produsul. Pentru suc de rosii natural ori folosesti doze metalice ori sticla de sticla. Multi nu accepta canitati mici si vorbesc cu tine de la 1000 sticle pe saptamana/luna. 5. Marketing, aici vei avea nevoie de cei mai multi bani. Vei fi o companie necunoscuta, aici trebuie sa dovedesti ca produsul tau merita consumat. 6. Gastronomie, cred ca parteneriate cu restaurantele o sa iti aduca cei mai multi bani. |
#36
Posted 22 August 2018 - 16:11
Un mic plan de afaceri.
Am inaintat o productie zilnica, 1000 sticle /schimb de 8 ore. Sau 125 sticle ora. Sau mai corect spus productie 1000 litri /productie zilnica. Cifra este foarte rezonabila, in opiniea mea e un minim de productie, la cantitati mai mari se pune problema spatiului de stocare materie prima si produs finit. Un an are 12 luni dar in opinia mea producatorii romani pot furniza o cantitate constanta de materie timp de 6 luni la un pret rezonabil. Ma refer la perioada iunie - noiembrie. Pentru 1000 litri suc de rosii sa calculam ca sunt necesare 1,5 tone de rosii, adica 1.5 kilograme pentru un litru. Pentru achizitia materiei prime eu voi lua in calcul un pret mediu valabil toate cele 6 luni de 0.50 lei/kilogram, adica pretul materiei prime e de 750 lei. De ce atat de mic?Un primul rand pentru productia de suc de rosii, rosiile pot fi depreciate pana la anumit grad.Multi comercianti vand rosiile comerciale-nedepreciate cu 50 de bani in perioade de supraproductie.Deci cei 50 de bani pretul pentru un kilogram de rosii cu destinatie prelucare este foarte rezonabil. Costul cu materia prima 750 lei zi x 25 zile x 6 luni = 112500 lei Daca iau un pret la raft de 20 litru la o productie de 1000 litri zi x 25 zile/luna x 6 luni = 150000 litri. Valoare de comercializare la raft = 3000000(milioane lei). Sucul de rosii fiind un produs alimentar are taxa TVA in cuantum de 9% si daca scadem pretul de achizitie al materiei prime tot ramane o suma frumusica.Pentru producator si comerciant, cel mai scurt lant de comercializare. Bun voi reveni la "problema apei necesare".Materia prima necesita spalare. Chiar daca o lozinca afisata peste tot zice "spalati bine fructele si legumele" voi lua in calcul cantitatea de 1000 litri - 1 metru cub necesara pentru spalarea unei cantitati de 1.5 tone rosii. In 25 de zile va rezulta numai din aceasta activitate o cantitate de 25 metri cubi apa reziduala.Cam mult pentru o banala fosa. La amicul meu turc nu cantitatea de apa reziduala a fost problema, mai degraba lipsa ei adica avizul de mediu a fost emis pentru activitati de depozitare, apa necesara pentru zeci metri spatiu de birou cu 3 grupuri sanitare e in cantitate mult mai mica comparativ cu o activitate de mini abator. Turcul a tras tevi de apa, instalatii de apa calda, canalizari dar nu a investit in sursele de apa din locatie, un singur put sapat la mica adancime ca sa asigure necesarul de apa nepotabila pentru cateva grupuri sanitare si completare apa evaporatie naturala bazin-depozit de incendiu. Lipsa apei de calitate in cantitate suficienta a fost unul din motivele pentru care autorizatia sanitar-veterinara a fost anulata definitiv. La amenda pe partea de mediu a dost mai simplu, autoritatile statului se misca ingrozitor cand contribuabilul de orice natura cere sau chiar plateste un anume serviciu.Dar cand e vorba de luat si de comunicat iintre ele ca poate pica o amenda institutiile statului sunt foarte eficiente. Sa revin la problema apei la fabrica suc de rosii. Produsul necesita imbuteliere. Ce ambalaj? Sticla, avantaj linia de imbuteliere mult mai ieftina in comparatie cu altele, sunt destule oferte pentru destinatia de micro-productie. Dezavantaj, sticla care chiar daca e noua-neutilizata necesita spalare inainte de utilizare. Cel putin 1 litru de apa pentru fiecare sticla, alti 25 metri cubi de apa reziduala. Cam mare fosa? Dar ce ar fi utilizarea de ambalaj care nu necesita spalare inainte de utilizare, TETRAPAK sau cutie de aluminiu. Ma indoiesc ca costul cu linia de imbuteliere si costul cu ambalajul per bucata vor fi comparabile cu linia de imbuteliere in sticla. Punga de plastic sau PET-ul iesi din discutie la acest produs. Dar la un pret de desfacere de 20 lei litru suc de rosii BIO o linie de imbuteliere TETRAPAK se amortizeaza lejer. Avizului de mediu tot ramane chiar daca se declara un maxim de 25 metri cubi apa reziduala pe luna cu stocare in fosa septica?!!! Pe langa problema apei avem si problema energiei. O parte obligatoriu energie electrica, pentru fierberea materiei prime se poate utiliza si produse energetice dar tot costa.Voi neglija acest subiect, un singur schimb de productie pe zi, necesarul de energie se poate asigura din resurse regenerabila si ma refer la energia solara, banca finanteaza asa ceva(daca ai garantii) si zicem ca costul cu energia necesara va fi ZERO, sistemnul nu va necesita mentenanta. Bun, pana acum avem un plan de afaceri foarte viabil. Un coleg a ridicat problema sucului, pasteurizat sau cu conservanti pentru marirea perioadei de valabilitate. Daca e sa fie BIO atunci si consumatorii se vor da navala sa-l achizitioneze cu 20 lei litru o perioada de valabilitate de 30 de zile este mai mult decat suficient. Chiar daca ar fi ca sa aplic in caz extrem celebra regula 20/80, adica daca vand 20% din productie cu 20 litru(5000 litri luna ,venit 100000 lei) tot se acopera cheltuielile de productie, amortizare si ramane un mic profit. Restul de 80% poate fi din nou prelucrat dar la pret de desfacere de 3 - 3.5 lei pe litru mai bine ajunge tot in fosa. Revin la materia prima necesara, rosiile depreciate fara mare valoare comerciala. De preferat ca distanta de la fabrica pana la locatie de achzitie sa fie cat mai scurta, de preferat cat mai putine locatii de colectare. La o fabricuta situata in Ilfov furnizori de rosii la scurta distanta ar fi, importatori, lanturi de magazine dar deja se iese din gama BIO. Exclus aceasta dis start aceaste surse pentru materia prima. Nici cultivatorii traditionali nu sunt chiar atat de BIO, 99,99% dintre ei cauta sa obtina cantitati mari, nu vor fi de acord sa munceasca mai mult pentru o productie mai mica( o rosie BIO la 2 zile de colectare e buna de materie prima pentru suc de rosii) la un pret mediu de numai 0.5 lei pe kilogram. Si chiar daca ar fi riscul e tot al producatorului de suc de rosii, un lot de marfa alimentara cu materie prima de la mai multi furnizori se testeaza daca este conform dupa finalizarea ciclului de productie daca este conform. Bineinteles ca daca nu este se arunca sau se vinde pe o piata mai "prieteneoasa".Dar pentru reducerea costurilor "marfa" de furnizori se testeaza la final, decat daca apare o problema se vor la analizat fiecare lot de materie prima. Un lot de produs neconform tot in fosa va ajunge. Destul de multe mici amanunte necesare pentru marfa sa fie BIO si cu un pret de comercializare de 20 lei per litru. Plus cate alte mici amanunte costisitoare si foarte costisitoare am omis. Edited by danutzu22, 22 August 2018 - 16:16. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users