Sos de tip Tabasco facut acasa
Last Updated: Feb 12 2019 16:38, Started by
petit_christian
, Aug 20 2018 21:08
·
0
#1
Posted 20 August 2018 - 21:08
Salutare, dupa cum zice titlul, se doreste a fi o discutie despre acest tip de sos, facut acasa.
Chiar acum am terminat de pregatit o cantitate de 212 grame de ardei iute Habanero (iuti ca naiba). Traditional compania McIlheny il face din jalapeno rosu, avind insa si variatati din jalapeno verde, Habanero s.a. Am utilizat reteta de aici, pastrind proportiile si in loc de zahar am pus miere de rapita.In loc de capac am pus tifon. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/0Byof-xBlQg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Rezultatul il astept peste 15 zile. Ati mai facut asa ceva? Cu ce soiuri de ardei, ce ingrediente ati adaugat? Reteta (tradusa dupa videoclipul YT): 180 g de ardei iute, 100 g zahar, 500 ml apa, 15 zile lasat la fermentat.E foarte simpa de altfel. |
#3
Posted 20 August 2018 - 21:18
#4
Posted 20 August 2018 - 21:20
sau maturare, nu's daca e ok sa spunem fermentare 3 ani. in fine...
|
#5
Posted 20 August 2018 - 21:22
Nu te inseli, 3 ani si in butoaie de stejar. dar nu stii chiar tot. Cf wiki unele sosuri se scot pe piata dupa o fermentare scurta. De asta am si zis "sos de tip Tabasco", pina la urma Tabasco e marca inregistrata. Acum na, nu vreau sa ii concurez, ci sa maninc ceva facut de mina mea.
xwildmanx, on 20 august 2018 - 21:18, said:
nu cred asta, dar vroiam sa stiu daca a mai facut cineva de forum si ce idei mai are.
|
#6
Posted 20 August 2018 - 21:24
Tabasco pepper sauce = ardei din soiul Tabasco® (copti, rosii) + otet + sare --> lasat la fermentat timp de trei ani in butoaie de stejar.
Fara zahar, miere, jalapeno, habanero ... |
#7
Posted 20 August 2018 - 21:28
Am citit si eu pe wiki cum face McIlheny si spre stiinta ta, face si din jalapeno, habanero, samd si tot Tabasco se cheama produsul. Aici e vb despre ce am facut/facem noi.
Eu sunt un mare fan al acestu sos, tot timpul am in casa o sticluta de sos Tabasco (clasic). Am consumat varietatile Chipottle si Jalapeno (verde). Nu am consumat Tabasco Habanero Sauce si nici Garlic Pepper Sauce. ia vezi aici: https://en.wikipedia...o-varieties.jpg Edited by petit_christian, 20 August 2018 - 21:30. |
#8
Posted 20 August 2018 - 21:33
petit_christian, on 20 august 2018 - 21:22, said:
Nu te inseli, 3 ani si in butoaie de stejar. dar nu stii chiar tot. Cf wiki unele sosuri se scot pe piata dupa o fermentare scurta. De asta am si zis "sos de tip Tabasco", pina la urma Tabasco e marca inregistrata. Acum na, nu vreau sa ii concurez, ci sa maninc ceva facut de mina mea. nu cred asta, dar vroiam sa stiu daca a mai facut cineva de forum si ce idei mai are. Bagi si altceva pt "umplutura"? Sa dea o consistenta sosului, sa nu fie lichid? Eu am gasit un sos habanero bunicel si astia baga si morcov in el. Imi place. Nu e un sos extraordinar de iute, e exact cat teebuie sa te poti delecta cu aromele lui Vezi, pain in good in gugal. Sunt americani, il gasesti online Pain is good, nu in good cum am scris gresit asta http://www.originalj...anero-hot-sauce |
#9
Posted 20 August 2018 - 21:38
Cred ca il las asa lichid ca imi place sa il pun direct pe diferite preparate: pizza, fripturi, carne la cuptor/gratar, oua fierte (desi manic rar), il pun si peste pestele la conserva.
In ciorbe nu pun, ca pun otet si mai am niste Habanero murat, iar peste varza calita imi place sa pun zeama de la acelasi Habanero. Eventual, daca e prea iute, o sa incerc sa il diluez cu diferite oteturi, chiar si balsamice, dar nu diluat prea mult. Nu pot sa zic, McIlheny face treaba f buna, dar vreau ceva exact pe papilele mele gustative. |
#10
Posted 20 August 2018 - 22:36
|
#11
Posted 20 August 2018 - 22:56
Eu ma feresc de chestii din astea care te ustura in fund... desi sunt consumator moderat de ardei iute..
|
#12
Posted 21 August 2018 - 01:33
Mai, nu stiu... am auzit ca unii vor sa faca economie si,si vara in popou un tampon cu votca. Cica se absoarbe mai repede si te faci muci cu 50ml.
Dar de ardei iute nu am mai pomenit. |
#13
Posted 21 August 2018 - 01:37
#14
Posted 21 August 2018 - 06:10
Jalapeno sint mult mai putin iuti decit habanero. sint cam ca ardeii nostri de ciorba, se pot minca asa (si se manica in hamburgheri, sandvisuri, mincaruri diferite etc).
petit_christian, on 20 august 2018 - 21:28, said:
Am citit si eu pe wiki cum face McIlheny si spre stiinta ta, face si din jalapeno, habanero, samd si tot Tabasco se cheama produsul. Aici e vb despre ce am facut/facem noi. Eu sunt un mare fan al acestu sos, tot timpul am in casa o sticluta de sos Tabasco (clasic). Am consumat varietatile Chipottle si Jalapeno (verde). Nu am consumat Tabasco Habanero Sauce si nici Garlic Pepper Sauce. ia vezi aici: https://en.wikipedia...o-varieties.jpg Habanero e mult mai iute decit Jalapeno. Parerea mea e ca sosul tabasco de halapeno nu prea e bun, adica e (prea) iute si atit, nu are aroma. Ardeii Jalapeno se pot minca asa, direct. Si mie imi place mincarea iute dar de cind nu mai manici mincare indiana prea des si nici buffalo wings, m-am cam lasat. Insa prin America in orice spelunca de aripioare au sosuri care baga in sughituri pe cei mai antrenati oameni pe care ii stiu eu, ca un cui inrosit in stomac. |
#15
Posted 21 August 2018 - 21:41
Stiu toate astea, dar asa am vrut eu sa il fac. Habanero e cel mai iute ardei pe care l-am mincat. La magazin aveau Jalapeno si inca un soi spaniol (mai iute de felul lui). Plus vreo 3 varietati "normale".
As incerca sa fac un sos din tipul asta din soiul Espelette (acest soi fiind o delicatesa din Tara Bascilor franceza). Cica nu e f iute, dar are o aroma specifica. Pina una alta, a inceput sa fermenteze. Attached Files |
|
#16
Posted 21 August 2018 - 21:43
Clar vorbim despre lucruri diferite. Puteti posta doar despre sosul in sine?
|
#17
Posted 21 August 2018 - 21:57
Stai sa fie gata. Despre iuteala lui nu ma indoiesc, ca am mai pus habanero la murat. Mi au luat foc miinile instant, ca l am taiat fara manusi.
Habanero bate la 500 000 pe scara Scoville, in timp ce sosul Tabasco (McIlheny) ajunge de abia la 6000. Estimez ca o sa ma tin borcanul asta minim 3 ani. Eventual sa cumpar si o pipeta sa il pot pune pe mincare. Daca vrei poti sa iti faci sos din orice tip de ardei iute. |
#18
Posted 21 August 2018 - 22:16
Imparte,l in 2 sau 3
O parte pt consum imediat si restul experimenteaza, lasa la fermentat |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users