☕ Cafeneaua cafelei la ibric

#1
Posted 19 August 2018 - 14:07

Pentru ca subiectul deschis mai demult, a devenit prea tehnic, si este deturnat spre prezentarea de aparatura, am hotarît sa deschid un subiect pentru bautorii de cafea preparată exclusiv la ibric.
Aici o sa postam cafelele preparate de noi, in mod traditional, sau cafele preparate oriunde in lume, daca si numai daca sint preparate la ibric. Ca ,,aparatura " speciala, mai mult de un ibric si o rîșniță manuala, nu prea avem ce sa prezentam, asa ca orgoliul o sa ramîna la cote mici ![]() Spor ![]() Attached Files |
#3
Posted 19 August 2018 - 15:45

Ibricul trebuie sa fie din email sau cupru, nu din inox, ca schimba gustul.
|
#4
Posted 19 August 2018 - 15:51

Trebuia sa-i pui subiectului titlul: Cafeneaua turceasca! (cred ca nu e nevoie sa ma intrebi de ce am spus asta! )
Mi-ai facut pofta de o cafea turceasca ☕️ si de un rahat turcesc cu alune . Edited by stlk, 19 August 2018 - 15:55. |
#5
Posted 19 August 2018 - 15:57

Trebuia sa-i pui la subiect titlul Cafeneaua turceasca! (cred ca nu e nevoie sa ma intrebi de ce am spus asta! ) Da stiu, ca sa nu apară troll-eala ![]() La mine totul are un scop ![]() Aici nu discutam istoria cafelei, aici prezentam cafele, prinse pentru eternitate in fotografii. |
#6
Posted 19 August 2018 - 16:17

#7
Posted 19 August 2018 - 16:28

Putin off:
Am avut ambitia sa-mi fac cafea la filtru. Mi-am luat un filtru din inox (desi se gasesc italienesti din aluminiu peste tot, tot am auzit de toxicitatea Al asa ca am renuntat. Pe asta l-am gasit ceva mai greu si pretul e ceva mai mare). Mi-am dorit filtru de cafea de pus pe aragaz, nu electric. Capacitate: o ceasca, nici mare, nici mica. Mi-am cumparat si site de schimb pentru el. Fiind un om comod, nu m-am impacat cu ritualul spalarii-uscarii-stergerii agregatului asa ca dupa vreo 5-6 cafele filtrate, am revenit la ibric. Filtrul e in cutia lui si asteapta sa mi se faca dor de el. Recunosc ca si ibricul folosit nu e din cupru, e un ibric din inox. Avantajul e ca se spala imediat. Alta derogare de la reteta unei cafele traditionale la ibric este ca folosesc cafea (Arabica) rasnita pentru filtru din pachetele vidate. Stiu ca este pentru filtru, nu pentru ibric. Reteta mea:2 lingurite (varf, cat cuprinde)cafea + 1 lingurita zahar (rasa). D e ceva vreme cand e gata, mai adaug putina scortisoara macinata. Cand iau ibricul de pe foc, adaug putina apa rece, ca sa se limpezeasca. In maxim 10 minute e gata de baut. Edited by altuser09, 19 August 2018 - 16:31. |
#8
Posted 19 August 2018 - 16:34

#9
Posted 19 August 2018 - 17:04

#10
Posted 19 August 2018 - 17:19

Te astept cu placere, cu o poza ![]() L.E. Interesanta semnătura ai ![]() ![]() (am facut un mic gif din video, ca telefonul meu mai bine filmeaza-se vede si ceva aburi- decat sa faca poze). Edited by stlk, 19 August 2018 - 17:22. |
#11
Posted 19 August 2018 - 17:21

Sa pozezi cafeaua ? Deja o dam in FEISBUCISME
Edited by keta, 19 August 2018 - 17:21. |
|
#12
Posted 19 August 2018 - 17:25

Sa pozezi cafeaua ? Deja o dam in FEISBUCISME ![]() Cei de pe facebook, intai pun poza si apoi beau cafeaua (rece). Deci nu comapara Softpedia cu Facebook! Edited by stlk, 19 August 2018 - 17:28. |
#13
Posted 19 August 2018 - 17:26

Am dat-o de mult, deja pozam mîncarea, bautura, etc.
![]() Mai lipsea asta ![]() |
#14
Posted 19 August 2018 - 17:32

Eu nu le am cu pozele, așa că pot fi sancționat pentru Off-topic...
Întrebare: toată cafeaua la ibric e considerată turcească? Am spus pe celălalt topic cum îmi prepar eu cafeaua turcească după recomandările unor turci și am și observat și am și citit că e o granulație mai fina... Cum mai beau și cafea făcută la espressor de aragaz, știu sigur că ar trece prin sită dacă aș folosi cafeaua turcească... |
#15
Posted 19 August 2018 - 17:32

Am dat-o de mult, deja pozam mîncarea, bautura, etc. ![]() Mai lipsea asta ![]() asa ca putem sta linistiti. Edited by stlk, 19 August 2018 - 17:33. |
#16
Posted 19 August 2018 - 17:33

Ar fi fost bine sa se posteze modul de producere al acelei cafele. Suntem multi care facem cafeaua in diverse feluri. Interesant ar fi fost sa vedem micile diferente intre apa, calitatea apei, zahar, tipuri, oparita sau fiarta...etc
Eu prefer oparita, Jacobs 2 lingurite, 2 lingurite mici zahar muscovado, 100 ml apa, un strop de lapte. Toate astea intr-o cafetiera franceza (nu-mi place zatul) apoi in cana , cu tigarea alaturi. Edited by keta, 19 August 2018 - 17:36. |
|
#17
Posted 19 August 2018 - 17:41

Acum spun diferența între cafeaua la ibric preparată de mine și cea turcească...
La ibric, pun apă, aștept să clocotească, apoi pun cafeaua și o mai pun câteva secunde până fierbe... La cafeaua turcească, pun apă, cafeaua și zahărul de la început, flacără mică pe cel mai mare ochi de aragaz și mișc incet ibricul cu mișcări circulare până dă în clocot. Culeg cu o linguriță caimacul apoi pun iarăși cafeaua pe foc până dă un al doilea clocot după care o torn în ceașcă. Cică la cafeaua turcească se pune un 1g cafea la 10 ml apă... Eu nu cântăresc, pun două lingurițe pentru o ceașcă de cafea... Edited by Bogdansv1, 19 August 2018 - 17:44. |
#18
Posted 19 August 2018 - 17:55

Am zis <la ibric> ca sa nu inceapa troll-eala, ca nu avem nisip, ca nu avem de cupru...
![]() Deeeci, aici nu vorbim despre cafeaua turceasca tradiționala, vorbim despre cafeaua la ibric ![]() Cafeaua facuta acasa, pe aragaz, pe plita vitro, in curte la foc de lemne, etc.
Ar fi fost bine sa se posteze modul de producere al acelei cafele. Suntem multi care facem cafeaua in diverse feluri. Interesant ar fi fost sa vedem micile diferente intre apa, calitatea apei, zahar, tipuri, oparita sau fiarta...etc Absolut, postam si retete personale. Dar nu exageram, aici nu ajungem in final sa discutam despre aragazul folosit, modelul, specificatiile lui, etc ![]() |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users