Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde
 Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea
 Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie

TVA doar la valoarea adaugata sau...

Inregistrare ecran
 M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...

Spital stomatologic sector 4 grat...

Pastrare numar inmatriculare !
 

Interviuri in multinationalele din Romania

* * * * - 5 votes
  • Please log in to reply
275 replies to this topic

#1
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018
Din experienta mea, un interviu ideal ar trebui sa fie in felul urmator: candidatul si recrutorul se saluta, se aseaza si incep interviul.  Recrutorul trebuie sa intrebe candidatul strict informatii esentiale despre educatia si experienta profesionala a candidatului, nimic mai mult, fara intrebat detalii intime despre viata privata, fara aluzii sexuale, fara nimic personal.  E ok ca recrutorul sa-l intrebe inca de la telefon ce a lucrat in trecut si unde a invatat pentru a se asigura ca CV-ul apartine persoanei pe care a sunat-o.
Dupa aia, trebuie sa-i spuna candidatului doar detalii minime despre companie, cu ce se ocupa, care sunt criteriile de selectie si  indatoririle postului, cum e programul, cat e salariul si bonusurile, dar si sa-i spuna ce nu trebuie sa faca pentru a nu fi concediat,  in rest sa nu se lungeasca aiurea ca poate si candidatul de unul singur sa se documenteze de pe internet.
Recrutorul nu trebuie apoi sa-i  puna candidatului  intrebarea  "de ce ai venit la noi?"  ca e evident ca a venit sa munceasca, pana mea, doar de asta e la interviu pentru un loc de munca.
Nu intreaba apoi ca " de ce nu mai lucrezi la precedentul loc de munca"  sau " ce salariu ai avut?"  ca oricum asta se afla din baza de date unde sunt mentionate nivelul de performanta, atitudinea candidatului, contributia si venitul sau chiar din cazier, si are grija HR-ul la semnarea contractului sa te depisteze daca ai facut ceva neinregula sau ai fost o putoare  la locul de munca anterior, ca pana la urma, de  HR-iste depinde daca meriti o a doua sansa sa te angajezi la compania lor sau daca te vad ca ai un potential. Nu-si au relevanta.   Cum nici nu mi se pare ok  sa te intrebe " ce asteptari salariale aveti?" din moment ce pentru pozitii entry level e evident ca se plateste salariul de 1200-1500 lei   sau pentru pozitii middle-level se platesc salarii de 1800-2500 lei  la nivel universal conform legii .  Candidatul ar trebui sa se astepte ca o sa primeasca salariul ala  mizerabil, iar de negociere nu prea se pune vorba daca n-ai   performanta demonstrata. Dupa asta, recrutorul trebuie sa-l testeze pe candidat, fie pe care orala, fie pe cale scrisa, care sa dureze vreo 15 minute (daca e vorba de o functie mai mare sau de o meserie , e evident ca trebuie sa dureze si cateva ore).
Dupa terminarea testului, recrutorul il corecteaza/il evalueaa si ii da rezultatul pe loc:
1. domnule/doamna, ati trecut testul, feedback-ul  meu  e pozitiv, ramane de vazut ce va spune HR-ul  si daca va va invita  maine sa veniti sa semnati contractul
2. domnule/doamna, din pacate nu prea v-ati descurcat, feedback-ul meu e negativ,  ramane de vazut ce va spune HR-ul, dar succes in continuare.

Simplu,ca recrutor  ii da  un feedback pe loc candidatului. Nu stai, ca trebuie sa astepti zile intregi pana te suna HR-ul. Inseamna ca nu au nevoie de tine sa te angajeze.  Ca daca e sa fie si o HR-ista participanta la interviu,  ii dai respins pe fata , aia e, candidatul va intelege ca nu e pregatit. De ce atata frica de se ajunge sa nu-i mai dai raspuns candidatului, fie si el negativ printr-un mail sau un sms?  

Iata situatiile in care trebuie sa te ridici si sa pleci ori daca vezi ca ai venit degeaba la interviu fiindca postul ala afisat e o vrajeala si e demult ocupat de altul, dar recrutorul are nevoie sa mai obtina oleaca niste bani pentru ca desfasoara interviuri:


1. Cand te intreaba "unde te vezi peste 5-10-50 de ani" .
2. Cand iti spune " vinde acest pix", "cum ai vinde nisip in desert" sau cum "vinzi pitici de gradina" .   E clar ca  daca iti spune astfel de intrebari inseamna ca ai fost respins si ala isi bate joc de tine si timpul tau ca sa nu se plictiseasca si sa nu para ca isi ia banii degeaba pe efectuarea interviurilor.  
3. Cand intra prea mult in viata ta personala/intima sau face aluzii sexuale  
4. Cand discuta orice altceva decat despre locul de munca - gen intra in discutii  de politica,  religie, muzica sau fotbal
5. Cand iti spune  ca "e simplu, e usor, nu trebuie sa faci nimic"  - bai nene, nu exista job usor, dar e clar ca daca iti spune asta, inseamna ca locul de munca respectiv e al naibii de dificil si e si prost platit. Fugiti de aia care spun " nu trebuie sa faci nimic". Dimpotriva, la munca  esti platit sa faci ceva!
6. Cand iti spune ca trebuie sa sustii proba muncind neplatit o saptamana si nu-ti spune data la care trebuie sa primesti feedback-ul (asta e clar ca e munca la negru si se intampla deseori pe la spalatorii auto, fabrici, supermarkete  si restaurante). Mi se pare bataie de joc, dar e si infractiune.  
7. Cand iti da un test de personalitate irelevant  (care n-are nicio treaba cu psihologia)  de o jumatate de ora si el pleaca la o tigara sau la treaba lui, e clar ca nu esti dorit.
8. Cand iti sugereaza sa faci master sau sa faci cursul X pe domeniu -e clar ca te-a vazut ca esti nepregatit pentru postul in sine.
9. Cand spune cu totul altceva fata de indatoririle postului fata de fisa postului  sau te pacaleste, iar la  munca te trezesti ca ai cu totul alte indatoriri si unele de-a dreptul mizerabile.
10. Cand vezi ca recrutorul respectiv zambeste prea fals si exagerat si iti spune numai chestii irelevante, nefiind in stare sa sintetizeze informatii despre companie si post.
11. Daca iti pune intrebari de tipul "ce ai face daca colegul nu-si face treaba?" iar raspunsul corect e "il parasti la team-leader"
12. Daca recrutotul intarzie mai mult de 5 mnute, mananca , fumeaza o tigara electronica in timpul interviului.....n-are deloc respect fata de tine.

Da, te ridici, zici buna ziua si pleci. Chiar nu are rost sa stai niste minute aiurea acolo cand mai bine te duci  sa faci orice altceva care iti place.  Poate daca te simti umilit, da, aia e, ai putea sa-l injuri pe ala de morti, de organe, de draci, de mame, sa-l flegmezi si sa trantesti usa, da, ai demonstra ca nu te lasi batut....dar  ala dispune de informatiile tale confidentiale din momentul in care i-ai predat CV-ul si te poti alege cu un loc frumusel in lista neagra a companiei respective, respectiv si al companiilor asociate/partenere cu aceasta. Si pot sa fie 40% din totalul companiilor private daca e o multinationala mare.  Ar fi nasol ca alea sa nu-ti mai primeasca CV-ul fiindca esti trecut pe lista neagra a unei multinationale  recunoscute.
De ce nu mai bine sa fii creativ si inteligent  si sa ripostezi creativ, in asa fel incat sa-l faci sa planga ca te-a respins si ca a pierdut un potential angajat performant ce i-ar fi adus castiguri masive  companiei?

Daca te trateaza asa cum am enuntat mai sus, e clar ca nu  ai vrea sa lucrezi cu niste neprofesionisti si te scutesti de un loc de munca mizerabil daca te-ai ridicat dupa numai 5 minute. Aia e, te costa benzina si biletul de RATB/cardul de Metrorex fiindca faci niste drumuri degeaba, dar cum ar fi sa platesti sa faci drumuri catre un  "dead end shit job" ?

Edited by SpinWaze, 16 August 2018 - 12:11.


#2
Ann0nyym0us

Ann0nyym0us

    Arrogant bastard

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,411
  • Înscris: 15.12.2009
La multinationale, cel mai des, sunt interviuri, nu interviu. Esti pe langa. Nici nu merita sa ma chinui sa corectez restul.

Edited by Ann0nyym0us, 16 August 2018 - 12:03.


#3
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Asta e părerea ta.
Nu neapărat corectă.

#4
alexcrist

alexcrist

    Watchdog

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,290
  • Înscris: 02.02.2006
Ești ofticat că nu te-au angajat din prima, pe loc? Nu-i bai, te obișnuiești. Mai încearcă. Posted Image

La interviu nu e ”primul venit, primul servit”. Și ei caută oamenii cei mai buni. N-o lungesc la infinit, dar nici nu acceptă pe oricine trece marginal testul, decât dacă nu le vine cineva mai bun în câteva zile.

Edited by alexcrist, 16 August 2018 - 12:08.


#5
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009
Pe undeva, partial, le-a cam zis bine. A si dat-o de gard cu multe, da' nah, e parerea omului, propun s-o respectam.

#6
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,056
  • Înscris: 20.12.2007
Daca eu vreau sa angajez o persoana pentru un hotel si candidatul a lucrat in mina toata viata nu crezi ca ma intereseaza sa stiu ce anume l-a determinat sa depuna CV-ul la noi ?

#7
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
90% sunt intrebari idioate, care fie nu-si au rostul (ex: "Unde te vezi peste 5 ani?") fie trebuie sa raspunzi formal la ele (ex: "Spune 3 calitati si 3 defecte pe care le ai") fie sunt insidioase (tin de optiunea de viata a individului), ex: "De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?".

Rostul inteviului de angajare, dupa parerea mea ar fi sa stabileasca pregatirea, experienta, motivatia si nivelul salarial.. nimic altceva.. Apoi cele 3 luni de proba, pe bune.. in care omul ori se descurca la job, cu e de facut, ori pleaca acasa..

@SpinWaze, dupa ensphe interviuri esuate o sa te obisnuiesti sa n-o iei personal cand esti respins. Am intalnit situatii in care s-a razgandit peste noapte idiotul de manager si a transmis HR-ului ca nu mai are nevoie de om... sa mai astepte o luna, dupa ce fusesera chemati deja 5 oameni la primul interviu.. situatie in care firma nu i-a mai sunat, i-a lasat in aer. Sau situatii in care conducerea s-a enervat si a taiat brusc banii pentru proiect, context in care nu s-a mai justificat continuare recrutarii.

Edited by rosix, 16 August 2018 - 12:14.


#8
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018

 Kokoshmare, on 16 august 2018 - 12:10, said:

Daca eu vreau sa angajez o persoana pentru un hotel si candidatul a lucrat in mina toata viata nu crezi ca ma intereseaza sa stiu ce anume l-a determinat sa depuna CV-ul la noi ?
Asta parca e treaba HR-ului care se uita in baza de date.
Si teoretic ar trebui sa-l intrebe  la telefon.

Edited by SpinWaze, 16 August 2018 - 12:14.


#9
OPEDI

OPEDI

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,729
  • Înscris: 16.11.2017
totul pleca de la faptul ca exista dezechilibre grave in piata.
Teoretic, angajatul si angajatorul trebuie sa fie pe pozitii egale in piata.
In viata de zi cu zi, asta nu se intampla.
Ce spui "visezi" tu se intampla in Romania numai cand e vorba de o zi la sapa, 3 de coasa, sau cand cineva are nevoie temporar sa ai grija de bunica.
Se mai poate intampla probabil cand se cauta un zugrav, un agent de paza sau de curatenie.
Eu nu zic ca multinationalele nu au nevoie de femeie de serviciu, dar atunci cand acestea angajeaza, atunci incearca sa aleaga. Si d-zeu stie ca au know-how-ul necesar.

#10
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,056
  • Înscris: 20.12.2007
Nu, interviul se face in fata nu trancaneala prin telefon si in functie de locul unde vei lucra si cat de des vei interactiona cu clientii sau alti colegi ma intereseaza toate amanuntele . TOATE. Pentru ca pe urma eu voi fi tras de maneca de cate un sef de departamentt ca de ce I-am adus nebunul ala pe cap.

#11
mobiletron

mobiletron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,052
  • Înscris: 15.08.2018

 SpinWaze, on 16 august 2018 - 11:57, said:

2. Cand iti spune " vinde acest pix", "cum ai vinde nisip in desert" sau cum "vinzi pitici de gradina" .

Daca m-ar intreba cineva asa ceva as refuza sa lucrez pt el.

#12
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009

 Kokoshmare, on 16 august 2018 - 12:10, said:

Strict legat de afirmatia ta: vine ala si iti raspunde "s-au inchis minele, unde
dracu' sa ma duc, tot in mina? bun, arata-mi tu una si ma duc! ori ma apuc
si ma reorientez, ori nu mananc".

Si inghiti in sec, ca te-a pus la punct. Chiar daca nu-l angajezi (ori ca habar
n-are decat de tarnacop si vagonet, ori de ciuda ca ti-a dat peste nas), ti-a
servit-o si ori bagi la cap si eviti pe viitor intrebari penibile, ori perseverezi in...

Edited by dygey, 16 August 2018 - 12:22.


#13
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,056
  • Înscris: 20.12.2007
Nu m-a pus la punct este un raspuns sincer pe care il apreciez

#14
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004

 rosix, on 16 august 2018 - 12:10, said:

90% sunt intrebari idioate, care fie nu-si au rostul (ex: "Unde te vezi peste 5 ani?") fie trebuie sa raspunzi formal la ele (ex: "Spune 3 calitati si 3 defecte pe care le ai") fie sunt insidioase (tin de optiunea de viata a individului), ex: "De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?".

Rostul inteviului de angajare, dupa parerea mea ar fi sa stabileasca pregatirea, experienta, motivatia si nivelul salarial.. nimic altceva.. Apoi cele 3 luni de proba, pe bune.. in care omul ori se descurca la job, cu e de facut, ori pleaca acasa..

@SpinWaze, dupa ensphe interviuri esuate o sa te obisnuiesti sa n-o iei personal cand esti respins. Am intalnit situatii in care s-a razgandit peste noapte idiotul de manager si a transmis HR-ului ca nu mai are nevoie de om... sa mai astepte o luna, dupa ce fusesera chemati deja 5 oameni la primul interviu.. situatie in care firma nu i-a mai sunat, i-a lasat in aer. Sau situatii in care conducerea s-a enervat si a taiat brusc banii pentru proiect, context in care nu s-a mai justificat continuare recrutarii.
Rolul mai e să stabilească și un profil psihic al individului.
Din afară e simplu.
Dacă ai ceva experiență în HR are totul o logică.

#15
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009
@Kokoshmare: 99% nu l-ar intepreta asa. in fine.


scuzati de usorul offtopic.

Edited by dygey, 16 August 2018 - 12:25.


#16
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,897
  • Înscris: 18.12.2007

 mobiletron, on 16 august 2018 - 12:18, said:


Daca m-ar intreba cineva asa ceva as refuza sa lucrez pt el.

Daca postul pentru care dai interviu e in vanzari, nu mi se pare deplasata deloc intrebarea.

#17
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,056
  • Înscris: 20.12.2007
Daca va inchipuiti un interviu ca o chestier intre adversari , un interogatoriu, va inselati amarnic. Trebuie sa fie un schimb de informatii onest altfel nu ajungi nicaieri.
Este de dorit ca sa stim de la inceput cine suntem si ce vrem tocmai ca sa nu apara probleme pe urma.

Edited by Kokoshmare, 16 August 2018 - 12:26.


#18
mobiletron

mobiletron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,052
  • Înscris: 15.08.2018

 AlexEn, on 16 august 2018 - 12:24, said:


Daca postul pentru care dai interviu e in vanzari, nu mi se pare deplasata deloc intrebarea.

Inseamna ca nu stii nimic despre vanzari.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate