Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...
 CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...
 Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana
 Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 

Mineritul pe asteroizi - impracticabil si costisitor

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#37
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Oktaviane , de exemplu , in Golful Mexic se estimeaza o rezerva de peste 45 miliarde de barili de titei in puturile de mare adancime ( peste 1500 metri ) . Este vorba despre un put care reprezinta o performanta in materie de foraj marin de mare adancime - au ajuns cu forajul pe la 10.000 metri , insa ...nu exista tehnologia de a evita sau pentru a controla cumva eruptiile spontane. Cand are loc una din asta , si se umple golful cu petrol , firma care extrage titei trebuie sa ecologizeze pe banii lor , ceea ce face ca costurile barilului sa se tripleze , motiv pentru care , se extrage petrol doar in ape intr 300 si 1500  adancime unde au tehnologie sa controleze eruptiile si sa limiteze contaminarea  . Vazusem asta intr-un documentar , acum ca ai adus discutia am cautat pe internet si am gasit cateva articole .

#38
tavitu

tavitu

    Minune: HE a început să emită facturile!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,598
  • Înscris: 16.02.2009
1. O serie de tehnologii moderne au nevoie de metale rare, dacă o să coste mai puțin să le ia din spațiu o să se investească în tehnologiile necesare. E suficient să arate câțiva pionieri că se merită și o să ai o adevărată goană după aur în spațiu, și prin urmare investiții masive în cercetare și tehnologie.

2. Sondele astea sunt din unele puncte de vedere mult, mult mai complexe decât Apollo. Tehnică și instrumente mult mai complexe și precise. Motoare mai eficiente.

3. Dacă faci depozite de combustibil pe drum, nu ai nevoie să aprovizionezi sondele spațiale cu cantități enorme de combustibil de la început, deci costurile vor fi mici. Faci sisteme informatice redundante, cu componente fizice redundante, le testezi de 1000 de ori pe Pământ, și in spațiul cislunar. Exagerezi cu masivitatea, asta nu este o problemă mare în spațiu.

5. Zeci de ani poate, dar nu sute. În cazul aterizăriilor procedezi la fel ca la astronauți, o capsulă în care pui câteva tone de resurse, ar fi chiar mai ușor, pentru că metalele nu sunt la fel de fragile ca oamenii.

6. Nu ai nevoie să montezi motoare pe asteroizi ca să îi muți. E suficient să trimiți câteva sonde asemănătoare cu cele pe care le-am trimis deja prin sistemul nostru solar și să le folosești ca tractoare gravitaționale. Iar presupunând prin absurd că ar trebui să instalezi motoare, nu ai nevoie de astronauți, folosești niște roboți simpli care primesc instrucțiuni direct de pe Pământ.

7. Noi știm să facem combustibili bazați pe apă, problema pe Pământ este legată de cost, în momentul de față nu se merită să produci combustibili pe bază de apă pentru că sunt prea costisitori comparați cu alternativele disponibile pe Pământ. În spațiu este alt calcul, un kg de combustibil pe care îl produci în spațiu poate să fie de câteva ori mai scump decât același kg de combustibil produs pe Pamânt și cu toate acestea să fie acceptabil din simplul motiv că pentru fiecare kg de combustibil pe care vrei să îl trimiți de pe Pământ în spațiu îți trebuie alte câteva kg de combustibil ca să scapi din puțul gravitational al Pământului.

8. În 1996 nu exista SpaceX, Blue Origin și celelalte firme ale noii curse spațiale. Costurile de lansare au scăzut semnificativ de atunci, este vorba de înbunătatirea tehnologiei și scăderea prețurilor, ar trebui revizuit studiul respectiv. Iar mutarea asteroizilor nu are de ce să coste atât de mult, este operație mult mai simplă decât partea de minat efectivă.

Dacă muți un asteroid care conține câteva zeci de mii de tone de rhodium în orbita lunară, nu te oprești după un singur "vagon minier" de 3.5 tone, o să continui până când extragi aproape tot conținutul, adică zeci dacă nu sute de miliarde de dolari venit și zeci de miliarde profit.

@JurasikMan
Este vorba de cost vs profit, atâta timp cât va fi mai costisitor să cerceteze tehnologiile necesare ca să exploateze în siguranță și dacă exploatarea propriu zisă va fi mai costisitoare decât alte zăcăminte nu are sens să investești masiv.

#39
Octavian_SK

Octavian_SK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,668
  • Înscris: 24.06.2011

View PostJurasikMan, on 13 august 2018 - 14:15, said:

Oktaviane , de exemplu , in Golful Mexic se estimeaza o rezerva de peste 45 miliarde de barili de titei in puturile de mare adancime ( peste 1500 metri ) . Este vorba despre un put care reprezinta o performanta in materie de foraj marin de mare adancime - au ajuns cu forajul pe la 10.000 metri , insa ...nu exista tehnologia de a evita sau pentru a controla cumva eruptiile spontane.
:) 1500m nu-i foraj de mare adancime, in Ro se extrage si de la 4000+m. Sub 5000m mai gaseti eventual gas, in nici un caz titei, vezi asta mai jos, asa ca degeaba sapi la adancimi mari

http://www.oilandgas..._gas_window.jpg

#40
Nytro84

Nytro84

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 07.07.2016
Elon Musk are de obicei tot felul de idei nastrusnice pt ai detemina pe visatori sa investeasca in afacerile lui-simpla strategie de marketing-in realitate nici masinile Tesla care le fabrica de cativa ani nu sunt chiar asa bine asamblate cum ar putea crede cineva.
Despre mineritul asteroizilor eu sunt de parere ca momentan nu avem infrastuctura logistica necesara desfasurarii unei astfel de operatii dar o vom dezvolta pe parcurs.
Pt curiosi puteti viziona serialul The Expanse chiar si acolo mineritul asteroizilor nu a devenit rentabil decat dupa colonizarea Lunii apoi a planetei Marte si abia dupa aceea s-a dezvoltat un motor suficient de economic dpdv al combustibilului pt a ajunge la asteroizi rapid si cu economie de carburant. Ba chiar pe Ganimede se cultiva mare parte a hranei necesare locuitorilor de pe centura cu ajutorul unor uriase oglinzi solare
Odata dezvoltat un motor suficient de economic si rapid este logic ca devine rentabil mineritul asteroizilor din centura.
Dar intotdeauna primul pas este cel mai greu si anume infiintarea unei colonii pe Luna si a unor fabrici pe Luna sau pe orbita lunei care sa fabrice navele spatiale si combustibilii necesari lor

#41
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostSpinWaze, on 13 august 2018 - 06:24, said:

Sunt cateva motive pentru care nu vom putea practica mineritul pe asteroizi in urmatoarele secole, probabil chiar niciodata.

1. Cercetarea si cautarea- costa si timp si bani sa gasesti un asteroid ideal pentru minerit.  Mai ales sa fie unul cu forma oarecum regulata pe care sa poti trimite niste roboti minieri sa se poata plimba pe suprafata sa si sa aiba un minim de  gravitatie macar de 0,27 m/s²  cam cat are Ceres (Luna are in jur de 1.62 m/s2) .  Singurii asteroizi pe care ai putea mina sunt cei care au diametru de peste 100 km.


2. Distanta: sa zicem ca vrei sa minezi pe asteroizii din centura dintre Marte si Jupiter. Distanta  de la Pamant pana la Centura de Asteroizi  e   300 milioane - 600 milioane de kilometri, dublu fata de distanta dintre Pamant si Marte.  Asta ar insemna ca navele spatiale care sa transporte robotii minieri sa faca o calatorie de   4 ani dus intors. Asta in conditile in care nicio agentie spatiala nu a fost capabila sa trimita o nava spatiala complexa mai departe de Luna, fiind inca in stadiul in care trimite niste sonde amarate sa studieze Marte si restul planetelor din sistemul solar.

3. Costul navei si echipamentului:   o nava spatiala de tip Falcon costa vreo 200 milioane de ani sa fie fabricata. Daca adaugam costul combustibililor pe durata unei calatorii de 3 ani , plus intretinerea navei si  reparatiile ca cineva trebuie sa fie un echipaj uman  la bord, deci adaugam proviziile de hrana si oxigen si echipamentul care sa ajunga preventiv pentru 6 ani,  costurile misiunii ajung  la vreo  10 miliarde de dolari.  Cat ar putea costa apoi un robot minier?  Vreo cateva sute de milioane de dolari fiindca nu vor avea conditii ca pe Pamant, deci musai trebuie sa fie performanti.

4. Riscurile : asteroizii din centura se mai ciocnesc intre ei, chiar daca distantele dintre acestia sunt mari de 900 000 km, dar se pot afla si la distante mici de cativa metri. Sunt vreo 2 milioane de asteroizi, si doar 200 au diametrul de peste 100 km.  E mai mereu agitatie si situatia de acolo  poate fi comparata cu traficul rutier din centrul Bucurestiului de luni dimineata, dar la puterea 1000.  
Poti fi asteroizi de marimea unor particule de praf care pot defecta robotii minieri.  Iar daca vrei sa minezi pe un asteroid singuratic, e un pic riscant fiindca isi poate devia traiectoria si sa se duca mai departe de Pamant sau chiar spre Soare.  

5. Transportul zacamintelor extrase: stiti cat costa sa transporti si o simpla roca luata de pe Luna  ? Vreo cateva sute de mii sau chiar milioane de dolari fiindca trebuie depozitata in canistre speciale.
Pana acum n-am putut fi in stare sa transportam roci de cateva tone de pe Luna si credeti ca am putea transporta roci de cateva tone de pe asteroizi de la 500 milioane de kilometri.  Nici nu vreau sa-mi inchipui cat de mare si incapatoare trebuie sa fie naveta spatiala ca sa o transporte si mai ales, cat ar costa motoarele respective pentru a cara niste zeci de tone de roca in plus la bord.  Asta inseamna costuri totale de  vreo 50 de miliarde de dolari .  
Nu stiu cum ar putea fi la aterizare, dar  unii inca mai cred in anul 2018 in fantezia cu  lifturi spatiale !  


6. Durata mineritului: probabil ca ar dura multi ani ca sa extragi ceva roci de acolo la gravitatie 0. Ansamblarea dispozitivelor de minerit ar putea dura luni bune.  Se adauga cate 12 miliarde pe an pentru costurile de intretinere.  


7.   Sa zicem ca poate reusim sa inventam alte tehnologii care sa ne faciliteze mineritul pe asteroizi. Si apoi, ce naiba sa extragi de pe asteroizi in afara de roca si gheata?  Fier si platina gasesti destul pe Pamant in cantitati enorme. Avem roca si gheata in belsug pe planeta asta.  Serios, ce sa gasesti pe asteroizi?   Petrol si gaze n-ai sa gasesti deloc cu siguranta,  si foarte probabil nici aur sau diamante cum spera multi naivi.  
Zic unii savanti ca cica s-a gasit platina  pe 700 de asteroizi in valoare de 100 de trilioane de dolari. Dar serios, avem destula platina si fier  pe planeta asta. Si daca mai le  transportam din spatiu de pe asteroizi, cred ca o sa scada pretul enorm si toate companiile extractoare si furnizare de platina si fier  ar intra in faliment. Ar ajunge platina si fierul sa devina ieftine mai ceva ca apa, poate chiar gratuite. Costa 37 000 dolari un kilogram de platina adusa de pe asteroizi, dar in acest moment, ca daca transporti vreo cateva tone anual  


8. Profitul - partea mea preferata: Elon Musk care-i mai visator de felul lui  baga deci vreo 100 miliarde de dolari in expeditia de minerit pe Ceres (ca atata a estimat un savant prin 1996, ca 100 de miliarde de dolari ar costa sa faci minerit pe un asteroid).  El nu dispune de o tehnologie care sa-i permita sa extraga tone de platina si fier de pe asteroizi, asa ca maxim vreo cateva zeci de kilograme poate transporta cu Falcon-urile lui, si asta dupa vreo 10-20 de ani de minerit si transportat pe  o distanta de 500 milioane de kilometri.
Daca kilogramul de platina ramane la aceeasi valoare de 37 000 de dolari si navele lui Falcon se intorc cu vreo 10 tone  de platina dupa 6-10  de ani de munca si cheltuieli, asta ar insemna un profit de 370 milioane  de dolari.  
Deci a  cheltuit vreo 100 miliarde de dolari doar ca sa extraga si sa transporte pe Pamant  platina in valoare de  aproximativ  400 milioane   de dolari.
Pai bravo  patratel, asta ar insemna ca intra in cartea recordurilor cu cei mai prosti oameni din istorie.  




Acum intelegeti de ce agentiile spatiale serioase, inclusiv NASA si nici guvernul american  nu se arunca in proiecte fanteziste de-a-n boulea sa iroseasca niste bani. La fel si in cazul trimiterii unui echipaj de astronauti pe Marte.

Eu nu stiu la ce se gandesc fanii SF cand vin cu ideile astea. Poate ca e usor sa te gandesti la o idee, dar la cum s-o planifice si sa o puna in aplicare  nu se gandeste nimeni.
Dar cine stie, poate pe viitor presa ar trebui sa-i ignore pe astia care scot teorii din burta si dupa aia sa se creeze un Hype degeaba pentru ceva fantezist.


Daca n-ai ce face cu 100 miliarde de dolari daca sunt ai tai , decat sa-i irosesti intr-un asteroid, mai bine ii arunci in ocean sau intr-un vulcan, filmezi scena si o pui pe You Tube (la cate vizualizari va face clipul, in mod sigur recuperezi o parte din ei).
Sau intr-o productie de armament daca sunt bani public/fonduri guvernamentale sau donatii de la ONG-uri si organizatii caritabile.
Ii investesti intr-un razboi  prin Irak,  vinzi  armament Congresului/complexului militar american, dar si insurgentilor si retelelor teroriste pe ascuns   si tot ti-ai lua mai putine critici de la opinia publica  decat sa-i irosesti pe niste proiecte fanteziste. Si ghici ce, macar din razboi scoti profit triplu daca te alegi si cu ceva contracte petroliere din tara respectiva ce a fost invadata.

View PostSpinWaze, on 13 august 2018 - 06:24, said:

Sunt cateva motive pentru care nu vom putea practica mineritul pe asteroizi in urmatoarele secole, probabil chiar niciodata.

1. Cercetarea si cautarea- costa si timp si bani sa gasesti un asteroid ideal pentru minerit.  Mai ales sa fie unul cu forma oarecum regulata pe care sa poti trimite niste roboti minieri sa se poata plimba pe suprafata sa si sa aiba un minim de  gravitatie macar de 0,27 m/s²  cam cat are Ceres (Luna are in jur de 1.62 m/s2) .  Singurii asteroizi pe care ai putea mina sunt cei care au diametru de peste 100 km.


2. Distanta: sa zicem ca vrei sa minezi pe asteroizii din centura dintre Marte si Jupiter. Distanta  de la Pamant pana la Centura de Asteroizi  e   300 milioane - 600 milioane de kilometri, dublu fata de distanta dintre Pamant si Marte.  Asta ar insemna ca navele spatiale care sa transporte robotii minieri sa faca o calatorie de   4 ani dus intors. Asta in conditile in care nicio agentie spatiala nu a fost capabila sa trimita o nava spatiala complexa mai departe de Luna, fiind inca in stadiul in care trimite niste sonde amarate sa studieze Marte si restul planetelor din sistemul solar.

3. Costul navei si echipamentului:   o nava spatiala de tip Falcon costa vreo 200 milioane de ani sa fie fabricata. Daca adaugam costul combustibililor pe durata unei calatorii de 3 ani , plus intretinerea navei si  reparatiile ca cineva trebuie sa fie un echipaj uman  la bord, deci adaugam proviziile de hrana si oxigen si echipamentul care sa ajunga preventiv pentru 6 ani,  costurile misiunii ajung  la vreo  10 miliarde de dolari.  Cat ar putea costa apoi un robot minier?  Vreo cateva sute de milioane de dolari fiindca nu vor avea conditii ca pe Pamant, deci musai trebuie sa fie performanti.

4. Riscurile : asteroizii din centura se mai ciocnesc intre ei, chiar daca distantele dintre acestia sunt mari de 900 000 km, dar se pot afla si la distante mici de cativa metri. Sunt vreo 2 milioane de asteroizi, si doar 200 au diametrul de peste 100 km.  E mai mereu agitatie si situatia de acolo  poate fi comparata cu traficul rutier din centrul Bucurestiului de luni dimineata, dar la puterea 1000.  
Poti fi asteroizi de marimea unor particule de praf care pot defecta robotii minieri.  Iar daca vrei sa minezi pe un asteroid singuratic, e un pic riscant fiindca isi poate devia traiectoria si sa se duca mai departe de Pamant sau chiar spre Soare.  

5. Transportul zacamintelor extrase: stiti cat costa sa transporti si o simpla roca luata de pe Luna  ? Vreo cateva sute de mii sau chiar milioane de dolari fiindca trebuie depozitata in canistre speciale.
Pana acum n-am putut fi in stare sa transportam roci de cateva tone de pe Luna si credeti ca am putea transporta roci de cateva tone de pe asteroizi de la 500 milioane de kilometri.  Nici nu vreau sa-mi inchipui cat de mare si incapatoare trebuie sa fie naveta spatiala ca sa o transporte si mai ales, cat ar costa motoarele respective pentru a cara niste zeci de tone de roca in plus la bord.  Asta inseamna costuri totale de  vreo 50 de miliarde de dolari .  
Nu stiu cum ar putea fi la aterizare, dar  unii inca mai cred in anul 2018 in fantezia cu  lifturi spatiale !  


6. Durata mineritului: probabil ca ar dura multi ani ca sa extragi ceva roci de acolo la gravitatie 0. Ansamblarea dispozitivelor de minerit ar putea dura luni bune.  Se adauga cate 12 miliarde pe an pentru costurile de intretinere.  


7.   Sa zicem ca poate reusim sa inventam alte tehnologii care sa ne faciliteze mineritul pe asteroizi. Si apoi, ce naiba sa extragi de pe asteroizi in afara de roca si gheata?  Fier si platina gasesti destul pe Pamant in cantitati enorme. Avem roca si gheata in belsug pe planeta asta.  Serios, ce sa gasesti pe asteroizi?   Petrol si gaze n-ai sa gasesti deloc cu siguranta,  si foarte probabil nici aur sau diamante cum spera multi naivi.  
Zic unii savanti ca cica s-a gasit platina  pe 700 de asteroizi in valoare de 100 de trilioane de dolari. Dar serios, avem destula platina si fier  pe planeta asta. Si daca mai le  transportam din spatiu de pe asteroizi, cred ca o sa scada pretul enorm si toate companiile extractoare si furnizare de platina si fier  ar intra in faliment. Ar ajunge platina si fierul sa devina ieftine mai ceva ca apa, poate chiar gratuite. Costa 37 000 dolari un kilogram de platina adusa de pe asteroizi, dar in acest moment, ca daca transporti vreo cateva tone anual  


8. Profitul - partea mea preferata: Elon Musk care-i mai visator de felul lui  baga deci vreo 100 miliarde de dolari in expeditia de minerit pe Ceres (ca atata a estimat un savant prin 1996, ca 100 de miliarde de dolari ar costa sa faci minerit pe un asteroid).  El nu dispune de o tehnologie care sa-i permita sa extraga tone de platina si fier de pe asteroizi, asa ca maxim vreo cateva zeci de kilograme poate transporta cu Falcon-urile lui, si asta dupa vreo 10-20 de ani de minerit si transportat pe  o distanta de 500 milioane de kilometri.
Daca kilogramul de platina ramane la aceeasi valoare de 37 000 de dolari si navele lui Falcon se intorc cu vreo 10 tone  de platina dupa 6-10  de ani de munca si cheltuieli, asta ar insemna un profit de 370 milioane  de dolari.  
Deci a  cheltuit vreo 100 miliarde de dolari doar ca sa extraga si sa transporte pe Pamant  platina in valoare de  aproximativ  400 milioane   de dolari.
Pai bravo  patratel, asta ar insemna ca intra in cartea recordurilor cu cei mai prosti oameni din istorie.  


Acum intelegeti de ce agentiile spatiale serioase, inclusiv NASA si nici guvernul american  nu se arunca in proiecte fanteziste de-a-n boulea sa iroseasca niste bani. La fel si in cazul trimiterii unui echipaj de astronauti pe Marte.

Eu nu stiu la ce se gandesc fanii SF cand vin cu ideile astea. Poate ca e usor sa te gandesti la o idee, dar la cum s-o planifice si sa o puna in aplicare  nu se gandeste nimeni.
Dar cine stie, poate pe viitor presa ar trebui sa-i ignore pe astia care scot teorii din burta si dupa aia sa se creeze un Hype degeaba pentru ceva fantezist.


Daca n-ai ce face cu 100 miliarde de dolari daca sunt ai tai , decat sa-i irosesti intr-un asteroid, mai bine ii arunci in ocean sau intr-un vulcan, filmezi scena si o pui pe You Tube (la cate vizualizari va face clipul, in mod sigur recuperezi o parte din ei).
Sau intr-o productie de armament daca sunt bani public/fonduri guvernamentale sau donatii de la ONG-uri si organizatii caritabile.
Ii investesti intr-un razboi  prin Irak,  vinzi  armament Congresului/complexului militar american, dar si insurgentilor si retelelor teroriste pe ascuns   si tot ti-ai lua mai putine critici de la opinia publica  decat sa-i irosesti pe niste proiecte fanteziste. Si ghici ce, macar din razboi scoti profit triplu daca te alegi si cu ceva contracte petroliere din tara respectiva ce a fost invadata.

Proiectele acestea nu se refera la tehnologia jet-propulsie spatiala de astazi ci la nave cu propulsie fuzio-nucleara si alte proiecte secrete.
De asemenea este vorba despre Luna in principal.

Tehnologia spatiala de astazi este de mirare ca inca este utilizata.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate