Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Mineritul pe asteroizi - impracticabil si costisitor

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018
Sunt cateva motive pentru care nu vom putea practica mineritul pe asteroizi in urmatoarele secole, probabil chiar niciodata.

1. Cercetarea si cautarea- costa si timp si bani sa gasesti un asteroid ideal pentru minerit.  Mai ales sa fie unul cu forma oarecum regulata pe care sa poti trimite niste roboti minieri sa se poata plimba pe suprafata sa si sa aiba un minim de  gravitatie macar de 0,27 m/s²  cam cat are Ceres (Luna are in jur de 1.62 m/s2) .  Singurii asteroizi pe care ai putea mina sunt cei care au diametru de peste 100 km.


2. Distanta: sa zicem ca vrei sa minezi pe asteroizii din centura dintre Marte si Jupiter. Distanta  de la Pamant pana la Centura de Asteroizi  e   300 milioane - 600 milioane de kilometri, dublu fata de distanta dintre Pamant si Marte.  Asta ar insemna ca navele spatiale care sa transporte robotii minieri sa faca o calatorie de   4 ani dus intors. Asta in conditile in care nicio agentie spatiala nu a fost capabila sa trimita o nava spatiala complexa mai departe de Luna, fiind inca in stadiul in care trimite niste sonde amarate sa studieze Marte si restul planetelor din sistemul solar.

3. Costul navei si echipamentului:   o nava spatiala de tip Falcon costa vreo 200 milioane de ani sa fie fabricata. Daca adaugam costul combustibililor pe durata unei calatorii de 3 ani , plus intretinerea navei si  reparatiile ca cineva trebuie sa fie un echipaj uman  la bord, deci adaugam proviziile de hrana si oxigen si echipamentul care sa ajunga preventiv pentru 6 ani,  costurile misiunii ajung  la vreo  10 miliarde de dolari.  Cat ar putea costa apoi un robot minier?  Vreo cateva sute de milioane de dolari fiindca nu vor avea conditii ca pe Pamant, deci musai trebuie sa fie performanti.

4. Riscurile : asteroizii din centura se mai ciocnesc intre ei, chiar daca distantele dintre acestia sunt mari de 900 000 km, dar se pot afla si la distante mici de cativa metri. Sunt vreo 2 milioane de asteroizi, si doar 200 au diametrul de peste 100 km.  E mai mereu agitatie si situatia de acolo  poate fi comparata cu traficul rutier din centrul Bucurestiului de luni dimineata, dar la puterea 1000.  
Poti fi asteroizi de marimea unor particule de praf care pot defecta robotii minieri.  Iar daca vrei sa minezi pe un asteroid singuratic, e un pic riscant fiindca isi poate devia traiectoria si sa se duca mai departe de Pamant sau chiar spre Soare.  

5. Transportul zacamintelor extrase: stiti cat costa sa transporti si o simpla roca luata de pe Luna  ? Vreo cateva sute de mii sau chiar milioane de dolari fiindca trebuie depozitata in canistre speciale.
Pana acum n-am putut fi in stare sa transportam roci de cateva tone de pe Luna si credeti ca am putea transporta roci de cateva tone de pe asteroizi de la 500 milioane de kilometri.  Nici nu vreau sa-mi inchipui cat de mare si incapatoare trebuie sa fie naveta spatiala ca sa o transporte si mai ales, cat ar costa motoarele respective pentru a cara niste zeci de tone de roca in plus la bord.  Asta inseamna costuri totale de  vreo 50 de miliarde de dolari .  
Nu stiu cum ar putea fi la aterizare, dar  unii inca mai cred in anul 2018 in fantezia cu  lifturi spatiale !  


6. Durata mineritului: probabil ca ar dura multi ani ca sa extragi ceva roci de acolo la gravitatie 0. Ansamblarea dispozitivelor de minerit ar putea dura luni bune.  Se adauga cate 12 miliarde pe an pentru costurile de intretinere.  


7.   Sa zicem ca poate reusim sa inventam alte tehnologii care sa ne faciliteze mineritul pe asteroizi. Si apoi, ce naiba sa extragi de pe asteroizi in afara de roca si gheata?  Fier si platina gasesti destul pe Pamant in cantitati enorme. Avem roca si gheata in belsug pe planeta asta.  Serios, ce sa gasesti pe asteroizi?   Petrol si gaze n-ai sa gasesti deloc cu siguranta,  si foarte probabil nici aur sau diamante cum spera multi naivi.  
Zic unii savanti ca cica s-a gasit platina  pe 700 de asteroizi in valoare de 100 de trilioane de dolari. Dar serios, avem destula platina si fier  pe planeta asta. Si daca mai le  transportam din spatiu de pe asteroizi, cred ca o sa scada pretul enorm si toate companiile extractoare si furnizare de platina si fier  ar intra in faliment. Ar ajunge platina si fierul sa devina ieftine mai ceva ca apa, poate chiar gratuite. Costa 37 000 dolari un kilogram de platina adusa de pe asteroizi, dar in acest moment, ca daca transporti vreo cateva tone anual  


8. Profitul - partea mea preferata: Elon Musk care-i mai visator de felul lui  baga deci vreo 100 miliarde de dolari in expeditia de minerit pe Ceres (ca atata a estimat un savant prin 1996, ca 100 de miliarde de dolari ar costa sa faci minerit pe un asteroid).  El nu dispune de o tehnologie care sa-i permita sa extraga tone de platina si fier de pe asteroizi, asa ca maxim vreo cateva zeci de kilograme poate transporta cu Falcon-urile lui, si asta dupa vreo 10-20 de ani de minerit si transportat pe  o distanta de 500 milioane de kilometri.
Daca kilogramul de platina ramane la aceeasi valoare de 37 000 de dolari si navele lui Falcon se intorc cu vreo 10 tone  de platina dupa 6-10  de ani de munca si cheltuieli, asta ar insemna un profit de 370 milioane  de dolari.  
Deci a  cheltuit vreo 100 miliarde de dolari doar ca sa extraga si sa transporte pe Pamant  platina in valoare de  aproximativ  400 milioane   de dolari.
Pai bravo  patratel, asta ar insemna ca intra in cartea recordurilor cu cei mai prosti oameni din istorie.  




Acum intelegeti de ce agentiile spatiale serioase, inclusiv NASA si nici guvernul american  nu se arunca in proiecte fanteziste de-a-n boulea sa iroseasca niste bani. La fel si in cazul trimiterii unui echipaj de astronauti pe Marte.

Eu nu stiu la ce se gandesc fanii SF cand vin cu ideile astea. Poate ca e usor sa te gandesti la o idee, dar la cum s-o planifice si sa o puna in aplicare  nu se gandeste nimeni.
Dar cine stie, poate pe viitor presa ar trebui sa-i ignore pe astia care scot teorii din burta si dupa aia sa se creeze un Hype degeaba pentru ceva fantezist.


Daca n-ai ce face cu 100 miliarde de dolari daca sunt ai tai , decat sa-i irosesti intr-un asteroid, mai bine ii arunci in ocean sau intr-un vulcan, filmezi scena si o pui pe You Tube (la cate vizualizari va face clipul, in mod sigur recuperezi o parte din ei).
Sau intr-o productie de armament daca sunt bani public/fonduri guvernamentale sau donatii de la ONG-uri si organizatii caritabile.
Ii investesti intr-un razboi  prin Irak,  vinzi  armament Congresului/complexului militar american, dar si insurgentilor si retelelor teroriste pe ascuns   si tot ti-ai lua mai putine critici de la opinia publica  decat sa-i irosesti pe niste proiecte fanteziste. Si ghici ce, macar din razboi scoti profit triplu daca te alegi si cu ceva contracte petroliere din tara respectiva ce a fost invadata.

Edited by SpinWaze, 13 August 2018 - 06:39.


#2
zile_san

zile_san

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 10.10.2011
serios?asta te framanta la 7.30 dimineata lunea?
eu zic ca vom putea mineri. oriunde vrem. pentru ca suntem niste cartite.

"Acum intelegeti de ce agentiile spatiale serioase, inclusiv NASA si nici guvernul american  nu se arunca in proiecte fanteziste de-a-n boulea sa iroseasca niste bani. La fel si in cazul trimiterii unui echipaj de astronauti pe Marte.
Eu nu stiu la ce se gandesc fanii SF cand vin cu ideile astea. Poate ca e usor sa te gandesti la o idee, dar la cum s-o planifice si sa o puna in aplicare  nu se gandeste nimeni.
Dar cine stie, poate pe viitor presa ar trebui sa-i ignore pe astia care scot teorii din burta si dupa aia sa se creeze un Hype degeaba pentru ceva fantezist."
da acum inteleg de ce agentiile spatiale serioase.


p.s. el baga 100 miliarde intr-un proiect (daca baga nu stiu mult despre el ca nu-s curios deloc) si banii aia is din listarea de pe bursa.adica nu baga banii lui. si agitatia creata in jurul acestor povesti de dupa fumat iarba, ii genereaza si mai multi bani. pe bune, de ce ii cineva curios de pacaliciul ala

Edited by zile_san, 13 August 2018 - 06:47.


#3
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,111
  • Înscris: 30.04.2007
mai, eu sunt pentru, pentru ca in caz de "diverse probleme" respectivii mineri nu pot fi adusi lesne la bucuresti ..

#4
arsmundis

arsmundis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,448
  • Înscris: 14.02.2018

View PostSpinWaze, on 13 august 2018 - 06:24, said:


3. Costul navei si echipamentului:   o nava spatiala de tip Falcon costa vreo 200 milioane de ani sa fie fabricata.
Bravo. A ajuns o naveta sa coste in ani.

#5
zile_san

zile_san

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 10.10.2011

View Postarsmundis, on 13 august 2018 - 06:59, said:

Bravo. A ajuns o naveta sa coste in ani.
:D buna asta
si da, minerii sa ramana pe asteroizi. poate il duc si pe iliescu acolo

#6
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,440
  • Înscris: 10.08.2005
si daca in loc de minerit, capturam un asteroid, si-l aducep pe Pamant ?

#7
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,111
  • Înscris: 30.04.2007
il aducem usor, doar ca "pe pamant" trebuie lasat usooooor, usoooooor, usoooor .. sa nu creeze probleme ;)

#8
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018

View PostMarianG, on 13 august 2018 - 07:49, said:

si daca in loc de minerit, capturam un asteroid, si-l aducep pe Pamant ?
Pai cheltui o gramada de bani si efort si timp  pentru a obtine un profit mic.

Normal, ar trebui sa ne preocupam de dezvoltarea unei tehnologii care sa ne apere de meteoriti.

Vin unii cu niste ipoteze de te doare capul -  sa topeasca asteroidul cu lumina solara  de la departare folosindu-se de oglinzi .
Dar sa-l puna in aplicare, niciunul nu vrea.
Nu cred ca vor fi afaceristi dispusi sa-si riste averile pe fantasme.

Asa ca pana la urma, guvernul Americii si cel al Rusiei vor trebui in final sa lanseze niste rachete cu incarcatura nucleara spre asteroizii amenintatori ca sa-i sfarame in mici bucati care vor arde la intrarea in atmosfera.

Edited by SpinWaze, 13 August 2018 - 07:56.


#9
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,440
  • Înscris: 10.08.2005
si faptul ca ii poti muta dintr-un loc in altul nu te ajuta la nimic ?

Edited by MarianG, 13 August 2018 - 07:55.


#10
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018

View PostMarianG, on 13 august 2018 - 07:55, said:

si faptul ca ii poti muta dintr-un loc in altul nu te ajuta la nimic ?
Da....dar  bani de unde?

Afaceristii nu se risca sa investeasca in fantezii SF stiind ca pot iesi pe minus.

Merita sute de miliarde de dolari pentru cateva sute de milioane de dolari obtinute din cateva tone de platina si fier spatial?

Edited by SpinWaze, 13 August 2018 - 07:59.


#11
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,440
  • Înscris: 10.08.2005
de la tarile contribuitoare cu program spatial

#12
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018

View PostMarianG, on 13 august 2018 - 07:58, said:

de la tarile contribuitoare cu program spatial
Agentiile spatiale nu au bani in acest moment  sa transporte tone de roci si minerale de pe Luna, dar de pe asteroizi de la cateva sute de milioane de km.

#13
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,440
  • Înscris: 10.08.2005
da, merita
pentru ca daca mai vine un asteroid cum a fos cel pe de timpul dinozaurilor o sa vrei sa ai tehnologia de a ii schimba traiectoria

Edited by MarianG, 13 August 2018 - 08:05.


#14
arsmundis

arsmundis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,448
  • Înscris: 14.02.2018

View Postr_murphy, on 13 august 2018 - 07:51, said:

il aducem usor, doar ca "pe pamant" trebuie lasat usooooor, usoooooor, usoooor .. sa nu creeze probleme Posted Image
Putem sa-l aducem si mai repejor si atunci nu o sa-i mai trebuiasca nimanui minerit, o sa aiba alte probleme in minte Posted Image .

#15
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,440
  • Înscris: 10.08.2005

View Postr_murphy, on 13 august 2018 - 07:51, said:

il aducem usor, doar ca "pe pamant" trebuie lasat usooooor, usoooooor, usoooor .. sa nu creeze probleme Posted Image
asta zic si eu, niste reachete care sa actioneze in sens opus sa il incetineasca

#16
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018

View PostMarianG, on 13 august 2018 - 08:01, said:

da, merita
pentru ca daca mai vine un asteroid cum a fos cel pe de timpul dinozaurilor o sa vrei sa ai tehnologia de a ii schimba traiectora
Dupa trendul actual, cred ca fiecare putere o sa vrea sa combata amenintarea meteoritului in felul ei.
Pana una alta, mai lasati filmele SF ca Armageddon sau Deep Impact fiindca in realitate nu o sa se intample asa.  
Veti vedea ca America o sa se poarte total diferit fata de cum se afiseaza in filme.  O fi jandarmul planetei, dar nu si salvatorul tuturor.

P.S. dinozaurii n-au disparut din cauza meteoritului.

#17
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,440
  • Înscris: 10.08.2005
fara jandarmi ce dracu,

da, si nu consideri ca este o greseala sa nu coloaboram intre noi ?
la o adica, nu ca ar avea cineva de castigat dar pierdem toti

#18
SpinWaze

SpinWaze

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 11.08.2018

View PostMarianG, on 13 august 2018 - 08:07, said:

asta zic si eu, niste reachete care sa actioneze in sens opus sa il incetineasca
Noi nu suntem in stare sa depistam asteroizi mici  ca asta si   vorbesti de construit motoare pe asteroidul amenintator  Posted Image
Chelyabinsk meteor - Wikipedia

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate