Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea
 Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?
 Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 

Despre cabluri si calitatea lor...

* * * * * 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
1477 replies to this topic

#37
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,777
  • Înscris: 04.10.2014

 geo123, on 15 octombrie 2018 - 09:52, said:

Nu sunt deacord.
Degeaba rezista cablul din punct de vedere termic atata timp cat la varf am cadere semnificativa de tensiune pe el.
Stii ce face asta.Iti aplatizeaza varfurile si o sa sune moale si fara control pe joase la volum mare.
Se duce pe țeava kick-ul ala percutant si subbasul ala definit si articulat.
În esență, cablurile formează împreună cu boxa un divizor de tensiune, adică tensiunea de la bornele boxei este la fel ca cea de la ieșirea amplificatorului, dar mai mică. Cum exact aplatizează un divizor (nu contează aici la o primă analiză calitativă dacă rezistiv pur sau cu componente reactive, impedanța boxei variază cu frecvența, nu cu valoarea curentului ce trece prin ea) de tensiune vârfurile?
Eroarea ta de logică este că vârful de curent prin boxă se produce la o tensiune similară la borne, iar un curent mai mare prin cablu înseamnă o cădere mai mare de tensiune pe el, deci rămâne mai puțină tensiune disponibilă pentru boxă (nu te-a pus se pare pe gânduri nici că aplatizarea curentului înseamnă și o cădere mai mică pe cablu, deci mai multă tensiune pe boxă). În realitate, curentul mare prin boxă se produce printr-o tensiune mare la ieșirea amplificatorului (toate amplificatoarele din ziua de azi sunt amplificatoare de tensiune, adică se proiectează intenționat cu o rezistență de ieșire cât mai mică), prin urmare căderea sporită de tensiune pe cablu reduce o tensiune tot mare dată de amplificator, adică procentual e cam la fel (la un divizor pur rezistiv ar fi matematic la fel).
Pentru a avea loc o aplatizare de curent prin boxă, ar trebui să fie componenta capacitivă sau cea inductivă a impedanței cablului cam de același ordin de mărime cu cea rezistivă, ceea ce nu prea e cazul, asta în timp ce boxa să fie mult mai aproape de o rezistență pură.

Edited by Jean-Luc_Picard, 15 October 2018 - 20:05.


#38
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Nu am afirmat niciunde ca, cablul se comporta altfel decat un divizor rezistiv!(desi fiind strãbãtut de curent alternativ exista si un comportament reactiv atat capacitiv cat si inductiv dar pe care nu o sa-l bagam in ecuatie datorita impactului extren de redus in gama fe frecvente din domeniul audio)
Rezumandu-ne strict la comportanentul rezistiv ai omis faptul ca energia audio necesarã pentru a obtine o anumita presiune acusticã medie variaza foarte mult cu frecventa!
Cu cat cobori mai jos in frecvența,cu atat energia necesara e mai mare si implicit curentul pompat prin cabluri.
Din acest deziderat,un cablu de secțiune necorespunzatoare face ca atunci cand incepe linia de bass sa se moaie(atenuieze)  media si inalta si totodata bassul sa sune moale si nepercutant.
Gadeste-te la un exemplu banal cu un prelungitor cu cablu lung si subtire in care bagi o veioza cu un bec de 40w.Toate bune si frumoase pana cand in acel prelungitor mai bagi 2 proiectoare cu halogen de 1000W bucata.Sa vezi atunci cum paleste in luminozitate becul de la veioza si totodata nici proirectoarele nu ard la luminozitatea nominala.

Eu aici nu vorbesc din auzite!
Lucrez ca sunetist cu echipamente de putere si cunosc foarte bine cu ce se mãnâncã fenomenul.Pe langa asta exista si fenomenul de compresie termica(daca ati auzit de el) care tot cam asta face.
Daca nu intelegi iti pot face demonstratie practica.

Edited by geo123, 17 October 2018 - 08:06.


#39
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,777
  • Înscris: 04.10.2014

 geo123, on 17 octombrie 2018 - 08:04, said:

Gadeste-te la un exemplu banal cu un prelungitor cu cablu lung si subtire in care bagi o veioza cu un bec de 40w.Toate bune si frumoase pana cand in acel prelungitor mai bagi 2 proiectoare cu halogen de 1000W bucata.Sa vezi atunci cum paleste in luminozitate becul de la veioza si totodata nici proirectoarele nu ard la luminozitatea nominala.
Da, dar în acest caz se atenuează sinusoida cu totul, nu doar vârfurile. Dă-mi voie să cred că timpul de răspuns termic al cablului nu este atât de mic încât temperatura lui să varieze sinusoidal în ritmul rețelei (și avem doar 50 Hz, zona de bași în audio, nu medii și înalte) și pe vârfurile de curent să avem rezistență sporită (doar acolo) pe motiv de coeficient termic al rezistivității. N-am zis că nu s-o atenua, dar opinia mea este că se atenuează cu totul, nu doar vârfurile. Un asemenea fenomen poate contează la pasaje de putere mai mare (pe întreaga lor durată), afectând toate frecvențele pe toată durata pasajului.
Uite, m-ai făcut curios, coeficientul termic al cuprului este 0,004. La o creștere cu 50 grade C a temperaturii, ai o creștere cu 20% a rezistenței, cât de subțire să fie cablul ăla, să conteze variația asta?
Clar că nu vrei să ai cabluri de rezistență totală egală cu a boxei, astfel ca pe vârfurile de semnal să distribui puterea în mod egal între cabluri și boxă, chiar dacă pierderea ar fi acustic de doar 3 dB, dar e pierdere, scopul nefiind să încălzești cablul cu amplificatorul; în acest caz înjumătățirea de putere în sarcină are loc însă la orice nivel de semnal, nu doar la puteri mari.
Nu zic că nu ai anumite experiențe practice, dar cred că acel cablu trebuie să fie teribil de subțire (în raport cu necesarul) pentru a produce astfel de efecte și ajunge să miroasă a izolație încinsă într-un asemenea caz. Dacă are 10% din impedanța boxei, creșterea la 12% nu e atât de dramatică.
P. S. Tocmai îmi vine în minte posibilitatea ca prin „vârfuri” să fi înțeles lucruri diferite, dar tot nu cred că e nevoie să exagerezi cu grosimea cablului, de la o valoare rezonabilă încolo plusul de cupru nu mai aduce nimic.

#40
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,777
  • Înscris: 04.10.2014
Am săpat puțin după încălzirea unui conductor parcurs de curent. Deși calcului este complicat și depinde de cunoașterea parametrilor de transfer termic cu ambientul, am găsit și niște exemple.
Un conductor de 2,5mm2 ajunge de la 30C la 70C cu un curent de 24A, ceea ce în cazul boxei de 8 ohmi înseamnă o putere (continuă) de aproape 200W. Durata atingerii temperaturii de regim este de ordinul minutelor. Pentru o rezistență maximă a cablului de 0,8 ohmi distanța este de 60m. În ipoteza unui minim de impedanță de 1 ohm (cam mic pentru o boxă de 8, poate un 2 e mai realist), tot mai poți merge la o distanță maximă de 7,5m (evident am făcut calculul pentru o pereche).
Ar trebui precizat aici că acasă nu bagi niciodată 200W într-o boxă mai mult de câteva secunde. (Acasă nu înseamnă Casa Poporului. :) )

Edited by Jean-Luc_Picard, 17 October 2018 - 22:32.


#41
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Pentru homeuse 1.5mm2 Cu este suficient.
La impedante mici si puteri mari trebuie cabluri.
De ex la o formatie de 2 subbasi 4ohmi fiecare(2x18") avem 3Kw putere continua si undeva pe la 7Kw la varf.Impedanta nominalã e 2ohmi si la anumite frecvente scade sub.Eu asa ceva cablez cu,cablu speakon de 6mm2 iar daca e lungime mare cu speakon de 4×4mm2 cate 2 perechi de fire in paralel iar sectiunea devine 2x8mm2.
Binenteles conectica speakon metalica certificata la 40A in regim continu.
Aici daca pun cablu de 1.5mm2 pe langa faptul ca se incalzeste excesiv atenuiaza
considerabil performantele.Diferenta o srsizeaza imediat orice neavizat.Iar tehnologic vorbind pe graficul unui sonometru avansat cu analizator de spectru spectrograma arata ca atenuarea majora e pe varfuri.
Daca incerci sa suprapui spectrogramele  reiese clar ce am spus mai sus.

#42
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Sus ati gresit la calcule.
Pentru o putere continua de 200w la 8ohmi valoarea medie a curentului prin sarcina e 5A.

#43
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,777
  • Înscris: 04.10.2014
Da. M-am grăbit și am socotit în cap 8 x 24 = 192, dar ăia erau volți, nu wați. 8 ohmi x 24 A la pătrat sunt peste 4600W! Cu atât mai mult e valabilă discuția.

#44
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
Va intreb ceva, exista sansa sa se auda mai bine/tare la schimbarea cablurilor de la boxe la amplificator cat si a celui jack-rca cu unele mai scurte ? Spre exemplu acum am conectat prin cablu jack-rca de 5 metri, iar cablurile de la amplificator la boxe(sateliti) sunt de vreo 6 metri fiecare si sunt si cam grosute. Intreb deoarece am testat si cu cablurile originale ale sistemului audio(jack-rca si cele ale satelitilor care sunt foarte scurte de vreo 1,5 metri si mai subtiri, si parca se auzea un pic mai bine. E vorba de un M-Audio AV32.1. Sau poate e placebo?

#45
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,177
  • Înscris: 16.10.2008
Mai tare in niciun caz.
Mai bine ,tine intr-adevar de perceptia auditiva a fiecaruia. Si de efectul placebo.

#46
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Daca mai ales cablul RCA este de proasta calitate - adica mai subtire decat ar trebui - sigur se va auzi mai bine cu cabluri mai scurte.
Cat de bine ? Depinde de calitatea cablurilor. Intre nimic si o diferenta clara.

#47
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
Cablurile sunt ieftine, dar o sa incep prin a achizitiona un cablu d-asta:
Cablu audio Serioux Premium Gold jack rca 3 metri, conductori 99,99% cupru fara oxigen, mufe din metal aliaj zinc, conectori auriti 24 k.

#48
alexx20alexx

alexx20alexx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,506
  • Înscris: 13.03.2009
Un test făcut acum ceva vreme și portat pe un alt forum, îl pun și aici, poate ajută... Posted Image

Dacă tot am strâns o grămadă de cabluri interconect audio, majoritatea ''mai de buget'', m-am gândit să vorbesc puțin despre ele.
Din capul locului menționez că nu o să discut în acest post despre sunet, sau mai bine spus, nu o să discut despre diferențele de suntet dintre cabluri, ulei de șarpe, sau alte minuni, tocmai pentru că este un subiect foarte controversat. O să încerc doar să separ cumva cablurile de calitate bună, de cablurile cu ''3 lite''.

Am folosit un aparat de măsură pentru a măsura rezistența electrică  ®, știu, ideal era să măsor impedanța electrică (Z), dar nu dețin echipamentul necesar pentru așa ceva. Dar, după cum știm, impedanța este rezistența electrică în curentului alternativ (Z=R+jX , unde R este rezistența, iar X este reactanța). Deci ne putem face o idee și dacă măsurăm doar rezistența, măcar ne facem o idee cam cât conductor avem în aceste cabluri frumoase la exterior.

[ https://s33.postimg.cc/d744f4uq3/DSCF7633.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

  Câteva cabluri avute acum la îndemână:

1. Supra Cables Dual Audio 2RCA-2RCA , 1m lungime ( ~ 250 lei  în magazin):

-firul cald: pe aparat 00.0, deci sub 0.1 Ω, la o lungime de 1m ( am incercat si cu doua cabluri inseriate, si tot sub 0.1 are... ).
-masă: pe aparat 00.0, deci sub 0.1  Ω
Nu prea sunt multe de spus, Supra fac cabluri de calitate, folosesc terminații de foarte bună calitate, sunt fabricate în Suedia, și cam pentru asta plătim.

[ https://s33.postimg.cc/d62wtso57/DSCF7623.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



2. GoldKabel profi 1.0m Jack 3.5 mm la RCA ( 157 de lei ):

Optic pare un cablu ca oricare alt cablu, se vede că nu au investit mult în design ( exact ce spuneam pe pagina anterioară, și anume, că nu contează aspectul ).

[ https://s15.postimg.cc/vwkmqxrjb/DSCF7639.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Pe etichetă scrie mare că este de 4 ori shield-uit, și din ce am reușit eu să văd, nu mint absolut deloc, cablul acesta este extrem de bine izolat, pare să aibă două straturi de liță ( multă ), și două cu folie, ceea ce e foarte impresionant la acest buget ( probabil chiar și la un preț dublu ).

Cablul este cumva făcut "rusește", și cel puțin pentru mine, acest cablu este un ''best bang for your buck'', cel puțin din ce am avut eu pe mană.
Evident, la masuratori a iesit asa:
-firul cald: pe aparat 00.0, deci sub 0.1 Ω
-masă: pe aparat 00.0, deci sub 0.1 Ω
L-am și testat în combinația FiiO X5 + Arcam rPAC + HD600 și rezultatul a fost foarte bun ( dar mă opresc aici si nu o să vorbesc despre sunet, asta din motive evidente ).

Uitați și o comparație între ''GoldKabel profi'' și ''Cordial CIU 1.5CC'' ( ales la întâmplare ):

[ https://s15.postimg.cc/agnwqmovr/DSCF7641.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://s15.postimg.cc/ffbf57ap3/DSCF7643.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


3. Eagle Cable DeLuxe Audio 10040007, 0.75m ( 90 lei  în magazin):

-firul cald: pe aparat 00.0 , deci sub 0.1  Ω , la o lungime de 0,75mm
-masă: pe aparat 00.0, deci sub 0.1  Ω
Un cablu bine realizat, oarecum dă senzația de cablu premium, de fapt, chiar îl consider un cablu premium la un preț foarte accesibil.

[ https://s33.postimg.cc/ujd78utsr/DSCF7624.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

4. Cordial CIU 1.5CC ( ~60lei  în magazin):

-firul cald:  0.1 Ω , la o lungime de 1,5m
-masă: 00.0 pe aparat, deci sub 0.1  Ω
Cordial probabil produc cam cele mai bune cabluri low-cost, cel puțin în opinia mea. Un singur lucru am de spus: dacă nu vreți să lustruiți la RCA-uri după un timp, sau să folosiți spray pentru contacte, atunci nu cumpărați varianta cu mufe argintate ( oxidează după un timp).

[ https://s33.postimg.cc/6fmfkltcb/DSCF7621.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

5. HAMA 122305, 1,5m lungime ( 50~70 lei  în magazin ):

-firul cald: 0.1 Ω, la o lungime de  1,5m
-masă:  pe aparat 00.0, deci sub 0.1 Ω
Un cablu oarecum decent, cu conectori ok, în plus , avand in vedere ca la 1,5m de cablu avem sub 0,1Ω pe traseul de masă, eu cred că este și destul de bine ecranat. Deci, pentru ~50 de lei eu zic că este chiar ok.

[ https://s33.postimg.cc/mewcvtu2j/DSCF7631.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

6. Hama ProClass 2x RCA - 3.5 mm Jack 3m ( ~70 lei  în magazin):
-firul cald: 0.3 Ω, la o lungime de  3m
-masă: 0.1 Ω

[ https://s33.postimg.cc/ujd78xm3v/DSCF7616.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

7. Hama AluLine 3.5 mm jack plug, stereo - 2x RCA plug, 2 m ( 50 lei  , în magazin):

-firul cald: 0.4 Ω, la o lungime de 2m
-masă: 0.1 Ω
Am rămas destul de surprins, 0,1 Ω pe traseul de masă, foarte impresionant având în vedere că este foarte subrire firul.

[ https://s33.postimg.cc/th30qhiqz/DSCF7617.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


8. Avinity 107535  jack 3,5 mm - 2xRCA, 2m lungime ( nu mai rețin cât a costat, oricum undeva în zona ~50 de lei):
-firul cald: 0.3  Ω la, o lungime de 2m
-masă: 0.1 Ω

[ https://s33.postimg.cc/mf533qwzf/DSCF7619.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

9. HQ 2RCA-2RCA  ( niște chinezării cumpărate de la mivarom. Nu mai știu prețul, și oricum nici nu mai sunt disponibile, dar orcum au fost foarte ieftine din câte îmi amintesc, în jur de ~25 de lei):
-firul cald: 0.1 Ω , la o lungime de 1m
-masă: 0.1 Ω
Chiar dacă cablul în sine este ok, în special pentru acel preț, este și dublu ecranat, insă terminatiile RCA sunt o mizerie, tot nichelul de pe ele s-a umflat, iar lipiturile sunt prost/slab realizate. Deci, bine că nu mai sunt disponibile...

[ https://s33.postimg.cc/n4nvg6pu3/DSCF7620.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

10. Serioux Premium, jack Stereo 3.5mm - 2 porturi RCA, 1.5m ( în acest moment sunt ~32 lei în magazin):

-firul cald: 0.2 Ω , la o lungime de 1,5m
-masă: 0.2 Ω

[ https://s33.postimg.cc/vmxbkowej/DSCF7629.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

11. Un cablu venit in cutia cu Creative Sound Blaster X-FI HD:

-firul cald: 0.5 Ω , la o lungime de 2m
-masă: 0.5 Ω

[ https://s33.postimg.cc/lpmaruekr/DSCF7627.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

12. Pocnitoare chinezească ( cel mai probabil, cam ce găsiți pe la 5~10,  poate chiar și la ~15 lei în magazine):

:firul cald: 1.5 Ω, la o lungime de 1m
:masă: 1.3 Ω
Ăsta intră la capitolul ''nici moca''. Cu toate astea, cred că aș putea spune că așa ceva folosește cam 90% din populație, și nu cred că exagerez prea mult...

[ https://s33.postimg.cc/d7cunjamz/DSCF7626.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

În concluzie, eu vă recomand să nu vă alegeţi cablurile după aspect, grosimea izolaţiei, culoare, sau cât de mari sunt conectorii. Luați la voi un multimetru, setatil pe cea mai mica valoare ( 200 Ω, ca exemplu) atingeți testării între ei pentru a vă asigura că ajunge pe "0" (dacă nu ajunge pe 0, luați în calcul și abaterea) și măsurați câți Ohmi aveți atât pe firul cald, cât și pe traseul de masă,  și cu cât valoarea este mai apropiată de 0, cu atât este mai bine. Chiar dacă nu ne spune tot, măcar știm că este ceva sârmă în acel cablu frumos, și nu doar multă izolație frumos colorată...

Multă baftă!
Posted Image

Edited by alexx20alexx, 20 October 2018 - 13:10.


#49
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
La cablurile lowlevel nu prea conteaza prea mult rezistivitatea cat conteaza ecranarea,calitatea contactului la mufe si impedanta.
La un semnal de ordinul milivoltilor in homeuse(max 1-2V) si impedanta de intrare de ordinul zecilor de Kohm nu ai nevoie de cine stie ce sectiune.
La 0.05 mA un fir de par e destul.

#50
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
Sa inteleg ca acel cablu Serioux e decent.

#51
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Hmm... E cam Level 1. Adica din cele mai proaste.
Serioux e marca romaneasca puse pe produse OEM low cost din China.

Ti-as recomanda un HAMA daca gasesti o versiune de minim 5 stele - au marcaj pe cutie. E gama premium de la ei - merge la Level 2, de baza.

Eu folosesc interconect din astea: https://www.amazon.c...X4GGC0XPJ&psc=1
Dar am si un HAMA 5 stele la PC - de la un ASUS STX la "monitoarele " Bose.

#52
alexx20alexx

alexx20alexx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,506
  • Înscris: 13.03.2009

 andreyi, on 20 octombrie 2018 - 16:32, said:

Sa inteleg ca acel cablu Serioux e decent.

Mai bine CORDIAL CFY 3 WCC, după cum am spus și mai sus, în opinia mea cordial fac cam cele mai bune cabluri low-cost.

https://www.senia.ro...y-3-wcc/17104-1

#53
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
Conectorii vad ca sunt profesionali - astia sunt si pe cablurile mele.
Deci probabil ca e ok, iar pretul e chiar foarte bun.

Singura problema aici e jack-ul de 3.5mm. Sincer nu am intalnit cabluri cu Jack de 3,5mm care sa se auda foarte bine. Se pare ca jack-ul in sine e o problema.
Pur si simplu sunetul nu este la calitatea RCA-urilor. Nu am putut gasi o explicatie suficient de buna. Am incercat si eu mai mulet cabluri de gen - pana la urma am ales un Audioquest mai snake-oil ptr asa ceva. Suna mai aproape de ce as vrea, dar nici ala nu suna ca un Cablu RCA-RCA mai ieftin.

#54
mariusc_alexandru

mariusc_alexandru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 460
  • Înscris: 18.04.2008
La un amplificator hk 3490 și boxe magnat 2002, pt o distanta de 5 m ar fi ok cablul asta
https://www.stereoma...x250mm-10m-3298
Mulțumesc pentru ajutor

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate