Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
problema sony Ericsson j100i

Calorifere otel cu rezistenta mai...

gps tom tom xl 2 ( mai vechi ) a...

Oxidul de aluminiu e generat de c...
 pantofii din cs go

Cum va plac ardeii iuti?

Sos de tip Tabasco facut acasa

Raed Arafat: Foarte mulți parerol...
 Atacuri cibernetice

No Internet Connection

Laura Stoica & Madalina Manole

A cazut SopCast-ul
 TAG ( 2018 )

Telecomanda tv imi oprește a...

Huawei triseaza. Din nou.

Problema conectare GTA V
 

Cum scad tensiunea unui transformator de la 20 la 15 volti, redresat?

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
Cosmin19stl

Cosmin19stl

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.08.2018
Cum pot să reduc tensiunea unui transformator, cu punte de diode de la 20 la 15 volti, fără să elimin spire din secundar. Transformatorul debitează un curent mai mare de 6 A!

#2
aproape40

aproape40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,834
  • Înscris: 07.07.2018

View PostCosmin19stl, on 08 august 2018 - 22:20, said:


Scazi tensiunea in primar.

#3
Cosmin19stl

Cosmin19stl

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.08.2018
O alta metoda, în afara de cea a eliminării din spire, mă gândeam să folosesc diode?


#4
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 34,219
  • Înscris: 30.07.2003
La ce-ti trebuie? Asa la modul general cu un divizor de tensiune: https://ro.wikipedia...zor_de_tensiune

#5
Cosmin19stl

Cosmin19stl

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.08.2018

Vizualizare mesajneagu_laurentiu, pe 08 august 2018 - 22:31, a scris:

La ce-ti trebuie? Asa la modul general cu un divizor de tensiune: https://ro.wikipedia...zor_de_tensiune
pentru un redresor auto


#6
dem3ntor

dem3ntor

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 712
  • Înscris: 16.04.2007
daca ai mai multe infasurari inseriaza cu infasurarea primara si vezi ce obtii..cum scria si colegul.

dar de ce nu scazi tensiunea dupa punte? este mai simpu sa gasesti un stavilizator de curent continuu

Vizualizare mesajCosmin19stl, pe 08 august 2018 - 22:32, a scris:

pentru un redresor auto

pt redresor cumpara becuri la 12v si 50w pe care le inseriezi cu secundarul!

#7
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,145
  • Înscris: 29.03.2006
Partial ai si dat raspunsul in intrebare, insa caderea de tensiune cu diode, se face dupa puntea redresoare, cu alte diode suplimentare, si alese special incat sa suporte lejer, relativ reci, curentul "mai mare de 6A..." despre care povestesti.

In f. de modelul particular de dioda, se obtine o cadere de tensiune de 0,4-0,5-0,6 v pe dioda, deci trebuie sa pui mai multe in serie.
Daca de ex. ai cadere de 0,5V pe dioda aleasa, trebuie sa pui 10 diode in serie ca sa ajungi la o cadere de 5V.

Edited by loock, 08 August 2018 - 22:38.


#8
Cosmin19stl

Cosmin19stl

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.08.2018

Vizualizare mesajdem3ntor, pe 08 august 2018 - 22:32, a scris:

daca ai mai multe infasurari inseriaza cu infasurarea primara si vezi ce obtii..cum scria si colegul.

dar de ce nu scazi tensiunea dupa punte? este mai simpu sa gasesti un stavilizator de curent continuu
îmi poți trimite un tip de stabilizator, chiar după punte vreau să scad tensiunea!


#9
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,613
  • Înscris: 02.01.2008
Nu prea conteaza citi amperi poate scoate traful. Conteaza de citi amperi ai tu nevoie. In functie de asta, se gaseste solutia. Daca vrei amperi putini si 15V, merge cu divizor de tensiune, adiaca solutie ieftina. Daca vrei multi amperi si 15V, atunci trebuie montaj electronic. Cu cit creste necesarul de amperi dorit, cu atit se complica schema / solutia si bugetul

LE
Vad ca sa descoperit la ce se vor folosi acei 15V

Edited by florin71_skoda, 08 August 2018 - 22:37.


#10
Cosmin19stl

Cosmin19stl

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.08.2018

View Postloock, on 08 august 2018 - 22:34, said:

Partial ai si dat raspunsul in intrebare, insa caderea de tensiune cu diode, se face dupa puntea redresoare, cu alte diode suplimentare si care sa suporte lejer, relativ reci, curentul "mai mare de 6A..." despre care povestesti.

In f. de modelul particular de dioda, se obtine o cadere de tensiune de 0,4-0,5-0,6 v pe dioda, deci trebuie sa pui mai multe in serie.
idee ce diode ar trebui să folosesc, curentul este de 10 A

#11
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,576
  • Înscris: 17.08.2007
Problema ta este curentul mare, altfel e usor de facut un stabilizator pentru tensiunile alea. Sau mergi pe mana chinezilor si vezi ce iese si cat rezista https://www.banggood...-p-1056369.html

#12
Cosmin19stl

Cosmin19stl

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.08.2018

View Postatupi, on 08 august 2018 - 22:37, said:

Problema ta este curentul mare, altfel e usor de facut un stabilizator pentru tensiunile alea. Sau mergi pe mana chinezilor si vezi ce iese si cat rezista https://www.banggood...-p-1056369.html
da așa este curentul este mare, voiam să îl transform în redresor auto!, am mai multe tipuri de diode, am și de 30 A, o să încerc cu diode înseriate + rezistor

View Postatupi, on 08 august 2018 - 22:37, said:

Problema ta este curentul mare, altfel e usor de facut un stabilizator pentru tensiunile alea. Sau mergi pe mana chinezilor si vezi ce iese si cat rezista https://www.banggood...-p-1056369.html
da curentul este prea mare, am tot felul de diode, am și de 30 A, o să încerc cu diode înseriate + un rezistor, să văd ce iese

#13
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,576
  • Înscris: 17.08.2007
ce sa iasa....fum :)

#14
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,522
  • Înscris: 31.01.2010
Pune un bec de 230Vac/60W in primar, adica in serie cu primarul.
Testeaza si vezi ce iasa, in functie de aia mai maresti sau scazi puterea becului

Edited by Ion_Bumbu, 08 August 2018 - 23:06.


#15
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,145
  • Înscris: 29.03.2006
Divizorul de tensiune ( cu rezistenta, bec, etc) este un consumator in serie si asta e dezavantajul lui - consuma putere.

Elegant se face ori cu o sursa electronica coboratoare de tensiune  DC-DC, ori cu diode in serie.
Daca tragi 10A, eu as pune diode de minim 40A ca sa nu se incalzeasca si uzeze, si la nevoie le-as monta si pe radiator.

Am facut asa ceva odata pt acumulatori de bormasina, initial erau NiCd industrial de 12V, din care scula tragea probabil in jur de 10-11A ( era de o scula profesionala Makita, dar de putere moderata, sunt altele care trag 20-22, 30, 40A, si la la 12, 14, 18V).

Si nu am vrut sa pun cu litiu cu 3 celule, pt ca electronica limiteza descarcarea pe la 9V ( 3 x 3V), altfel celulele ar scadea si la 2,5-2,75V pe celula)
Am vrut sa nu scada sub 10V.
Asa ca am adaptat acumulator li-ion de 14,4V, si am pus 4 diode in serie, pt ca acumulatorii de 14,4V nominal au 16 -16,4V cand sunt full.
Astfel am obtinut 14V cu ei full si 10V cu ei cand electronica din acumulator opreste descarcarea, similar cum aveam la cei original NiCd, care aveau nominal 12V, 14V full, si 10V descarcati.
Deocamdata nu mai am insa diode de genul asta, am avut atunci exact 4 cat am avut nevoie, si erau unele rusesti pt submarine...
Mi-au mai ramas niste potentiometre bobinate ( tot de submarin), cu care ai putea sa faci un divizor de tensiune variabil, insa e o solutie prea primitiva si prea mancatoare de energie.

Edited by loock, 08 August 2018 - 23:44.


#16
gabyxm

gabyxm

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,074
  • Înscris: 08.06.2004

View PostCosmin19stl, on 08 august 2018 - 22:20, said:

Cum pot să reduc tensiunea unui transformator, cu punte de diode de la 20 la 15 volti, fără să elimin spire din secundar. Transformatorul debitează un curent mai mare de 6 A!

View PostCosmin19stl, on 08 august 2018 - 22:32, said:

pentru un redresor auto

Daca vrei sa faci "redresor" clasic pentru incarcare supravegheata (transformator+punte redresoare si eventual o rezistena serie de limitare a curentului), ai nevoie de mai mult de 15V.
Pe puntea redresoare ai cadere de tensiune pe 2 diode (intre 0.6..1V * 2) si o sa ai nevoie la iesire de o tensiunue cu cel putin 2V peste limita la care vrei sa opresti incarcare, altfel imbatranesti langa baterie pana o aduci peste 14V. Io zic ca iti trebuie un transformator care alimentat  (la priza ta neaparat, ca reteaua nu are 230V oriunde) sa-ti scoata cam 17-18V.

Mai practic ar fi sa lasi transformatorul asa si sa construieti un incarcator automat cu tiristor, cum ii asta:
Attached File  redresor.jpeg.jpg   147.79K   17 downloads
http://ifrunze.blogs...incarcarea.html

#17
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,522
  • Înscris: 31.01.2010
Voi cu SMPS, tiristoare sinteti paraleli cu lumea in care traieste initiatorul.
Un bec, poate si ala este un pic peste puterea lui de intelegere, era solutie aplicata industrial datorita fix a unei proprietati
pe care o are becul, bine uitata de majoritatea.

P.S. imi place si puterea unora de a sintetiza, solutie eleganta cu diode, alea nu consuma putere da trebuie radiatoare!
Fain de tot, mai ales ca nici nu se uzeaza daca`s de curenti mari, Rth, ceva ...Posted Image

Edited by Ion_Bumbu, 09 August 2018 - 00:27.


#18
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,145
  • Înscris: 29.03.2006

View PostIon_Bumbu, on 09 august 2018 - 00:26, said:

Voi cu SMPS, tiristoare sinteti paraleli cu lumea in care traieste initiatorul.
Un bec, poate si ala este un pic peste puterea lui de intelegere, era solutie aplicata industrial datorita fix a unei proprietati
pe care o are becul, bine uitata de majoritatea.

P.S. imi place si puterea unora de a sintetiza, solutie eleganta cu diode, alea nu consuma putere da trebuie radiatoare!
Fain de tot, mai ales ca nici nu se uzeaza daca`s de curenti mari, Rth, ceva ...Posted Image

Daca sunt alese bine componentele electronice, valabil si pt. diode, diode schottky, tranzistori, tiristoare, TRIACuri, etc.., nu se incalzesc sau se incalzesc foarte putin, insignifiant, si la fel si consumul este insignifiant fata de un divizor de tensiune care intr-un circuit de putere este o solutie nu doar ridicol de primitiva, ci si absurd de anacronica si ineficienta prin consumul suplimentar.
Divizorul de tensiune este o varianta in caz de forta majora cand nu ai la dispozitie altceva, si cand consumul de la retea este relativ nesemnificativ. Daca ai de incarcat rar un acumulator auto, consumul poate sa fie relativ nesemnificativ...
Dar atata vreme cat initiatorul chiar a intrebat chiar el inca din OP de o varianta cu diode, care sunt o solutie destul de simplu de utilizat, era normal sa-i raspundem daca tot a intrebat direct despre asta.
Sa pui in serie niste diode, cu o cadere de tensiune de +/- 0,5V, e o treaba pe care o face si un copil.
Totul e sa cauti la furnizor unele de putere mare care sa nu se incalzeasca.

Divizorul de tensiune e poate so-so OK la un ventilator de PC care vine in kit cu doua astfel de diizoare, de ex. la Noctua. LNA si ULNA.
La 1,4 W nu conteaza f mult ca mai ai ceva pierderi...
Insa pt PC-urile mele nici la Noctua nu am pus divizorele din kit, printre altele si pt. ca am vrut sa setez turatia la valori custom. Mi-am facut ceva f simplu si f fiabil cu un tranzistor BD 441 si un potentiometru de 50 Kohm (merge si de 100 Kohm). Nu e o sursa adevarata de tensiune, ci o solutie extrem de simplificata care e si sursa de tensiune si sursa de curent, dar irelevant pt un ventilator de PC. A costat cativa lei, un bracket pt spatele C-ului, o gaura pt montat potentiometrul in braket, potentiometrul, transistorul de 1 sau 2 lei care tine un curent de 40X cat trage ventilatorul si sta la maxim 30 C, ( insa cele care tin 1A se incalzesc rau pt ca modul de utilizare fara alte piese solicita destul de mult tranzistorul), putin fludor, un letcon, niste cabluri izolate, niste termocontractabil, si adaptorul ULNA din care am scos rezistorul si l-am folosit pt. mufe si conectica, pastrand inclusiv al treilea cablu pt. turometru.
Si la asa ceva simplu, conteaza sa lipesti bine si unde trebuie, de ex. nu se conecteaza potentiometrul decat la cursor si la unul singur din capetele traseului rezistiv, care se alege in f de directia dorita de rotatie, in f de pozitionare. Am vazut cazuri de oameni care au legat potentiometrul in ambele capete, si inca fara rezistor de protectie, a.i. atunci cand cursorul ajunge la unul din capete, saracul traseu rezistiv facut pt 20 mA, e pus in scurt la aproape 0 ohm si ia foc...(trage probabil aproape 12A, de 60X mai mult decat suporta maxim...)

Edited by loock, 09 August 2018 - 01:41.


Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate