Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 

Sisteme fotovoltaice Hibride .Prosumatori

- - - - -
  • Please log in to reply
412 replies to this topic

#19
pyxyit

pyxyit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,389
  • Înscris: 02.07.2009
Nu e o sfaraiala, e ceva ce orice "ongrider" isi doreste, daca tot are in plus sa-l dea undeva fara bataie de cap si daca pica ceva banuti sa fie primiti. Instalatia mea se simplifica, nu mai trebuie diverter (care e bun cand produce ceva util doar) si nici blocarea injectiei in retea. Ai dreptate doar daca pretul autorizarii ca prosumer este mult mai mare decat pretul bateriilor si incarcatorului, dar chiar si atunci autorizatia o iei o data in viata, pe cand baterii schimbi periodic, poate incarcatorul il schimbi sau il repari, intretinere, pericol de explozie, camera calduta iarna pentru baterii, personal calificat din familie in lipsa "bossului", etc.
Ia gandestete daca esti producator de rosii si le dai en-gross ce pret iei, iar daca te duci sa le cumperi din piata cat dai? Daca esti istet consumi cat mai mult din ce produci si vinzi doar ce e in plus, nu?
Ai putea sa-i dai un "prelungitor" vecinului, dar s-ar putea sa te acuze unii de evaziune fiscala.
Alt argument, daca vreau sistem fotovoltaic cu investitie initiala minima ce fac? Iau un invertor ongrid, 10-12 panouri si autorizatie de prosumator(deocamdata aici e marea necunoscuta, pretul autorizatiei). Nu am griji ca trag prea mult din baterie si moare sau ca n-a fost soare 2 saptamani si au murit bateriile. Cine nu are retea e clar ca nu are alta optiune decat off-grid, dar aici topicul este despre prosumatori.

#20
deloghi

deloghi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,498
  • Înscris: 16.08.2015
Prosumator sau nu eu consider treaba aceasta initiata de stat ca o mare golaneala.
Din start, fara alte discutii trebuia sa fie montat un contor bidirectional fara sa ne abureasca cu sume de bani sau cu ce produc vara consum iarna.
Trebuia sa fie foarte simplu. Se monta un contor bidirectional care inregistra pe plus sau pe minus. Se termina discutia din fasa fara alte magarii si probleme. Se facea o simpla cerere de schimbare contor si papa. Fara proiecte, autorizari,etc. Pana acum cum au functionat toate sistemele? V-a intrebat cineva ce aveti montat in casa sau pe acoperis? De acum de ce trebuie? Aaa va abureste ca da bani sa faceti sistemul? Atunci da pot cere autorizatie sau proiect deoarece nu sunt banii mei. Dar daca eu am facut din banii mei? De ce nu ma lasa sa montez un contor bidirectional. De ce sa fiu la mana lor? Au muncit ei banul meu?
Eu raman pe viitor asa cum sunt acum cu cele doua sisteme cu clamp pe faza sa limitez surplusul. Nu am incredere in golaniile lor. Cine doreste nervi si probleme sa se faca ...cum se numeste? prosumator?!
Prosumator- nu gasesc definitia acestui cuvant !!!

Edited by deloghi, 01 August 2018 - 23:48.


#21
pyxyit

pyxyit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,389
  • Înscris: 02.07.2009
Nu exista prosumator in lb.romana, l-au importat. Ar fi prea frumos fara autorizatii, dar asta nu prea se poate macar din motive de siguranta. Compensare kwh produs/ kwh consumat nu prea se poate din motive financiare, niciun productor(termo, hidro, nuclear, etc) nu vinde cu pretul de la consumator. Pentru incurajare ar fi putut fi temporar un pret mai bun. Chiar cu limitare nu esti legal, dar s-o lasam asa....e mai bine.

#22
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Pyxyit, cu scuzele de rigoare parca mai mult imi place cum zice deloghi,  eu gandesc asa   care pune botu la vrajala (ajutor de la stat ) o sa danseze cum canta statu ,
Ai dreptate in exemplul cu rosiile , dar stii de ce au pret mai mare la taraba , tot din cauza noastra a micilor producatori , daca erau cooperative sau asociatii era alta miscare asa speculantii profita si tot cumparatorul e fraierul de la capatul cozii, asa si aici cu curentul ,adica ce ala de la hidro i se justifica pretul , dupa ceasca sau mai construit baraje ? Nici cu var nu au fost in stare sa le dea si noi platim kilowacante in bahamas si azore,
Compensare hmmm... vis frumos , adica ce cum , cum adica nu se poate da in alte state mai ,care tin si cu prostimea, acolo cum de se poate , poi acolo se gandeste ca ala produce verde si face un bine "planetei"  iar eu pot respira un aer curat , adica posumerii nu ar trebui despagubiti si pentru treaba asta cu fundita ECO, poi nu ,ai nostri se gandesc la cum sa suga cat mai mult taxe si impozite ca lea cam ajuns cutitu la os , poi ma ajuta statu cu 3 mii apoi autorizatii spagi si comisioane ii dau inapoi si investitia in echipamente tot de la mine din buzunar vine?
Pentru mine PROSUMATOR se treduce cam asa : pro de la producator, SUMA de la calcul suma sa se faca calculul kilowatilor bagati scosi , TOR producator si consumator , mai babeste pentru mine prosumator inseamna un producator-consumator  caruia sa i se faca calculul la cat a bagat si cat a consumat , daca e pe plus primeste bani daca e pe minus plateete consumul
EX. Dar daca eu devin prosumator si am un consum foarte mare de energie ,ca sunt destui, si nu apuc sa injectez in retea , nu e mai bine in avantajul meu , si las statu cu buza umflata .
Deloghi varianta cu ce produc vare consum iarna pentru mine era cel mai bine .

Edited by marius_vfp, 02 August 2018 - 08:17.


#23
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Să așteptăm să vedem costurile pe autorizații, nu putem emite pretenții să cerem același preț de 0.5-0.6 lei pe Kwh în condițiile în care ei plătesc salarii, întreținerea rețelelor, investiții etc. Nici eu n-aș plăti mai mult dacă aș fi în locul lor, 0.2 lei fără taxe, mi se pare un preț bun pentru început, apoi pas cu pas mai ridicăm și noi pretenții, important este că această lege a prosumatorului a fost promulgată, chiar dacă cu o întârziere de cel puțin 8 ani față de alte state UE, dar una peste alta sunt oameni pragmatici care n-ar investi niciodată să zicem 8000€ doar în acumulatori de litiu, apoi când sunt aproape de amortismentul investiției, să trebuiască să investească iarăși în alții noi !

Invertoare ieftine on grid noi și SH găsiți AICI, sunt modele care întrunesc toate normele tehnice de funcționare on grid în majoritatea statelor UE, chiar dacă multe invertoare n-au garanție, important este ca acestea să funcționeze, pentru că prețurile sunt chiar și de zece ori mai mici la unele modele, multe dintre acestea sunt scoase din uz din cauza falimentării unor firme și vândute de lichidatori ! Posted Image

Edited by Viorelsolar, 02 August 2018 - 08:31.


#24
pyxyit

pyxyit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,389
  • Înscris: 02.07.2009
Marius, vad cu tristete ca dupa 30 de ani foarte multi inca nu inteleg in ce economie traiesc, se cheama economie de piata, iar intermediarul ar trebui sa fie incurajat sa se dezvolte (ce e aia speculant?! o prostie comunista!). Eu inteleg ca legea noua tocmai cu asta te ajuta, sa compensezi ce ai produs in plus vara cu ce consumi iarna din retea, legea prevede compensarea(raport aprox.1/3) in maxim doi ani, deci prinzi si vara si iarna.

#25
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005

 pyxyit, on 02 august 2018 - 00:44, said:

Ar fi prea frumos fara autorizatii, dar asta nu prea se poate macar din motive de siguranta. Compensare kwh produs/ kwh consumat nu prea se poate din motive financiare, niciun productor(termo, hidro, nuclear, etc) nu vinde cu pretul de la consumator. Pentru incurajare ar fi putut fi temporar un pret mai bun. Chiar cu limitare nu esti legal, dar s-o lasam asa....e mai bine.
Bine că producătorilor mari de energie electrică din fotovoltaice li se dau o grămadă de certificate verzi fără să se verifice unde se duce energia produsă, iar cei mici care distribuie energia local fără să mai încarce transformatoarele şi liniile companiei sunt f..... în toate părţile. e clar o lege dată de nişte incompetenţi sau înţeleşi cu distribuitorii.
Normal ar fi fost contor bidirecţional sau al doilea contor simplu pe ieşire şi făcută o regularizare anuală la factură, urmând ca anu următor să plăteşti o estimare rezultată din diferenţa consum/producţie.

Edited by mihaicozac, 02 August 2018 - 10:19.


#26
goctav2000

goctav2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,205
  • Înscris: 01.03.2009
Pai cum o sa fie ?
Normal ca o sa se instalelze contoar bidirectional ,altfel cum.
Compensarea o sa fie prin calcularea Kw injectati la un pret si ai sa cumperi la alt pret .
Ca si cum tu vara pui Kw in cont ( 1 ban) sii tragi Kw  iarna ( 1 bani )+ dobanda pusa de ei = (3bani) care inseaman transport + intretinerea retlei ect .
Ca cam asa ---

#27
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
Bai fratilor, in UK kwh injectat e platit la £0,039. Sa cumperi inapoi e 0,17 Si pe Abonament fixat la un an e 0,16.
Asta inseamna ca subventiile pomana sa terminat. Cum a spus Si colegul, intro economie de piata, industria Photovoltaicelor trebuie sa se sustina pe mschii ei. Nu propita de stat sau vecinul contribuabil. Totdeauna vor fi pierzatori Si favorizati. Depinde pe ce parte a gardului te aflii/alegi.

#28
pyxyit

pyxyit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,389
  • Înscris: 02.07.2009

 goctav2000, on 02 august 2018 - 10:27, said:

Pai cum o sa fie ?
Normal ca o sa se instalelze contoar bidirectional ,altfel cum.
Compensarea o sa fie prin calcularea Kw injectati la un pret si ai sa cumperi la alt pret .
Ca si cum tu vara pui Kw in cont ( 1 ban) sii tragi Kw  iarna ( 1 bani )+ dobanda pusa de ei = (3bani) care inseaman transport + intretinerea retlei ect .
Ca cam asa ---
Ei cand zic compensare se gandesc la 1:1 pt. kWh. De fapt este aproape 1:1, dar cu pretul kWh fara accesorii. Multi ar vrea ca pentru ce injecteaza in retea sa primeasca pret kWh+taxa distributie+contributie certificate verzi+tva+ ce taxe or mai fi pe acolo! Eu zic ca e ok si faptul ca nu vom fi taxati de fisc.

#29
deloghi

deloghi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,498
  • Înscris: 16.08.2015
Eu vad doar pierderi. Vad la fraierul cu sistem dar si la cel care consuma din vecini.
Cand o sa recuperam noi in veci ce investim daca astia incep cu plata autorizatii, proiect,etc si spaga?
E frumos in hartii, sa vedem cine are curajul sa se incurce.
Se mergea frumos la sediu, depuneam o cerere de contor bidirectional si terminam procesul.

#30
dinu_tiberiu_george

dinu_tiberiu_george

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 347
  • Înscris: 21.10.2015
Eu in 3 sapt fac upgrade la fotovoltaice. O sa am un total de 7800w. Pana bag curent am timp sa ma gandesc daca merita sa schimb invertoarele pt a injecta in retea.. Putere as avea suficienta

#31
goctav2000

goctav2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,205
  • Înscris: 01.03.2009
Aceasta lege a prosumatorilor tre sa intre in viguare dupa o luna de la publicarea in monitorul oficial.
Asta inseaman ca la sfarsitul lunii Aug tre sa se aplice .
Am pregatit un e-mail pt cei de la FDE Brasov si Anre ,am sai dau drumul pe 27 Aug .Sa vedem ce zi ei ....
In lege parca scrie si sanctiunile care se aplica daca nu se repecta .

#32
nebv2004

nebv2004

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 194
  • Înscris: 02.08.2006
Salut. Vad aici discutii putin aprinse, Kwh incoace Kwh incolo. Incepe tuturor sa ne scape ceva. VREMEA. Eu nu stiu cum este la voi insa pot sa va spun ca in lunile astea de vara am produs cam ce am facut in primavara martie/aprilie. Daca aveam o vara normala puteam sa ma laud cu 7,5-8,00 MWh din 4,05KWp (tracker). Asa am produs 6,95MWh intr-un an. Deci nu mai faceti calcule marete ca DEPINDEM. Si oricum sa presupunem ca as fi primit bani pe 3MWh ce i-am injectat... 600Lei? adica 1MWh? sorry dar in nici un caz nu merita consumat pe incalzire, ca incalzirea pe gaz este mai ieftina. Mai bine produci ceva cu energia aceea .. Ceva orice. Eu asa ma gandesc. Cred ca si daca faci apa distilata iesi mai bine... Posted Image

#33
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,596
  • Înscris: 05.12.2005
Sau îţi iei un hibrid plug-in şi alimentezi mai rar cu benzină.

#34
deloghi

deloghi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,498
  • Înscris: 16.08.2015
Eu am e-up si bag cate 4 ore la incarcat o data cam la 3 zile. Sa stii ca merita. Imi culege din retea cam 60% iar 40% din panouri la ore de varf solar.
Scuterul electric in schimb il incarc gratis. Acumulatorii sunt pe 48v iar in 2 ore ii am full. Merita sa ii dau hotilor acei kw in plus? Ma bate gandul sa cumpar la anul noul model de skoda phev https://www.nextgree...s-phev-future/. E cea mai buna afacere cu incarcare la priza.

Edited by deloghi, 02 August 2018 - 19:23.


#35
dan_padure

dan_padure

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 12.05.2002

 mihaicozac, on 02 august 2018 - 16:14, said:

Sau îţi iei un hibrid plug-in şi alimentezi mai rar cu benzină.

done that  :)
Cam 100kw/luna consum cu plug-in-ul
Cam 100kw/luna produce cele 6x245w panouri on-grid cu limitator
Acum am cam 2000km pe bord de la ultima alimentare. Si mai am cam 1/3 din rezervor

#36
bzalex

bzalex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,800
  • Înscris: 02.05.2008
Eu am un Leaf, dar din 1.5kWp, nu ramane prea mult dupa consumul intern, mai ales pe vremea asta. Trebuie sa mai cumpar panouri. Surplusul in general il bag in apa calda.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate