Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Scrierea in romana cu litere slavone

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#19
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006

View Postaltnume, on 25 iulie 2018 - 09:06, said:

schimbarea unui alfabet in cat timp era posibila in secolul al XIX lea?
Cred că mai repede decît ne-am imagina, din 2 motive principale: majoritatea populației era analfabetă și educația se făcea și în alfabet latin (de fapt cred că la școală se studia greaca, cu alfabet grecesc, latina, cu alfabet latin, religia, probabil cu alfabet chirilic, adică se cam studiau alfabetele principale). Deci cei alfabetizați erau oricum familiarizați cu alfabetul latin. Nu mai zic de cei studii superioare, care le făcuseră prin occident.

#20
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,795
  • Înscris: 01.10.2004
In biserica ortodoxa s-a scris si inca se mai scrie, uneori, folosind litere chirilice. Ma amuza sa descifrez ce sfinti sunt pictati pe tavan sau pereti.
Referitor la limba română, până în 1860 s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic (influenta a invatamantului desfasurat pe langa biserici) și, în perioada ultimă, cu un alfabet de tranziție. Iar limba romana abunda de cuvinte rusesti - a se vedea Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521), socotit cel mai vechi document in limba romana.

Este adevarat ca dupa WWII, pana prin '63 sau '64, a existat o influenta directa a limbii ruse la noi, asta traducandu-se prin adaugarea unor litere la  alfabetul latin: CE, CI, GHE si GHI. Asa ca pe vremea aia daca aveai numele de Ceauşu, Ciobanu, Gherasim sau Ghindaru, de exemplu, erai la coada catalogului, nu la literele C sau G. Dupa care in '64 s-a reintrodus â din a in locul lui î din i, Romînia devenind România.

Inainte de '89 era amuzant (pentru noi, romanii) sa citesti Literatura si arta (Литература ши арта), o publicatie saptamanala editata la Chisinau si scrisa in moldoveneste, dar cu alfabetul chirilic. O adevarata distractie sa citesti э ca fiind ă...

#21
Onan_Barbaru

Onan_Barbaru

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,169
  • Înscris: 21.08.2017

View Postclaudiu1, on 25 iulie 2018 - 09:41, said:

Este adevarat ca dupa WWII, pana prin '63 sau '64, a existat o influenta directa a limbii ruse la noi, asta traducandu-se prin adaugarea unor litere la  alfabetul latin: CE, CI, GHE si GHI.
Si cum aratau "literele" alea?

#22
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
Topic cu accente antiromanesti ... insa nu profesionist ci retardat.

Moderator - "retardat" nu este o insulta ci o expresie politicoasa daca tinem cont de "argumente"  (nu am acuzat de consum de substante toxice, analfabetism  samd asa cum am fost eu acfuzat de multe ori)

Deci Hunor se crede la biserica si are argumentu credintei :

View PostHunor_66, on 25 iulie 2018 - 08:39, said:

Cred ca numai in textele bisericesti ortodoxe, picturi si icoane s-o folosit limba romana cu alfabet chirilic, pana in prezent.
Hm... nu a avut niciodata ocazia sa treaca pe langa o biserica prtoidoxa construita dup-a 1890 si sa ii vada "pisania" ?
Ntz. El are "credinta" ca ortodox inseamna rus, litere slav onesti. Pesemne ca el crede ca si alfabateu grecesc este rusesc.

Si initatoirul conti8nua sa iis dea cu stangu-n dreptu

View Postaltnume, on 25 iulie 2018 - 07:17, said:

Ia sa vedem cine are fantezii bolnave piciule, nu cumva tu?Posted Image
Ioite aici cum se scria in fabrica de mobila din Arad:

View Postaltnume, on 25 iulie 2018 - 08:18, said:

Din cate imi amintesc, exact asa spuneau batranii ca se scria si in Romania dupa al doilea razboi mondial (sau dupa primul?), dar nu stiu perioada.


Da, mare intrucat tragi concluzii stupide.
Aceea a fost singura dovada posibil de oferit fanteziei colegului, motivul se afla in afirmatile celor ce acum nu mai sunt sau au o varsta venerabila.



View Postaltnume, on 25 iulie 2018 - 09:06, said:

M-am edificat, cei care vorbeau despre asta nu erau parintii, erau bunicii si nu vorbeau despre razboaiele mondiale, vorbeau despre razboiul de independenta.
Dupa ce s-a decretat utilizarea alfabetului latin in loc de cel chirilic, nu a fost posibila raspandirea lui asa usor cum ar fi azi, a durat foarte mult ajungandu-se chiar la sfarsitul secolului al XIX lea cu un alfabet mixt pentru aumite documente, scrieri.

Asemanator intrucatva, o banala denominare a leului nu a reusit sa fie implementata in mintea populatiei nici azi dupa 13 ani, dar schimbarea unui alfabet in cat timp era posibila in secolul al XIX lea?

Mde dom\le mare teligent !

Ma asta altnume  (cu a minuscul!) eu fac in curand 66 de ani. Deci s-ar putea sa fiu nitel mai in varstga decat parintii tai ... si am amintiri de pe vrmea cand la radio la 12 era zilnic Ora Moscovei... Am , am avut prieteni care au incput scoala in anii 47-48. Nici unu nu isi aminteste/9amintea ptr cei care au fots0 faza cu scirsu in lb romana cu lietre chirilice... Nci parintii mei - si absolut intreaga mea familie era alfabetizxata. Tatal meu , mama mea, matusa si unchii erau absolventi de liceu de dinainte de 1940 si urmaserta minim 1 an  de studii superioare inainte de 1941. Si n u eau bosevici ci "mic-burghezi"
Asta despre "singura dovada posibil de oferit fanteziei colegului" .


Cat despre argumentele tale ....
Primum cum ti-a scris jadcomp (ce aveti fratilor cu minusculele astea?!) fituica aia este de dupa de 1967... adica ar trebui sa fgie inca destule ziare si mai ales carti scrise cu litere slavonesti...
De aici ipoteza  primara - tu nu ai avut in mana nioci o carte tiparita in anii 50!

Ipoteza  secundara - esti incapabil sa faci diferntierea intr-un |"manifest" sau o eticheta ce insoteste o marfa de export trimsa intr-o tara straina si docomentele ptr "local" . Cum sa iti zic ... eu am avut si camasi romanesti cu ectichete in rusa - insa erau initial destinate exdportului pe piata rusa ! Asa cum am vazut si marfuri bulgaresti inscriptionate in romana (niste bauturi destinate exportuluji in RSR). Eticheta aia imi pare ca trebuia lipita pe o lada care urma sa circule in URSS ...

insa balbaiala ca ba parintii (posibil doar daca erau alcolici analfabeti sa inventeze asa o tampenie ) si ca de  "fapt erau bunicii si nu vorbeau despre razboaiele mondiale, vorbeau despre razboiul de independenta"  devoaleaza un ins rauvoitor care isi inchipuie ca toti ceilati sunt fie prosti fie antiromani.
O manipulare rauvoitopare, de cea mai prosta calitate, bazata numai pe preimza gresita a unei inteligente proprii mult supraestimate ....

Si o incaptanare care dovedeste orice altceva decat inteligenta ca cand scrii : "dupa ce s-a decretat utilizarea alfabetului latin in loc de cel chirilic, nu a fost posibila raspandirea lui asa usor cum ar fi azi, a durat foarte mult ajungandu-se chiar la sfarsitul secolului al XIX lea cu un alfabet mixt|"
Un mimim de inteligenta  te-ar fi facut sa citesti dintai linkul indicat de abancor (iar minuscula?) .... ai fi renuanta la acesta consideratie. ca si laalele cu denominarea. Ca cum sa iti zic ... pana prin 1980 in Franta populatia se referea la francii vechi (cvine nu crede sa caute colectii de ziare si revistre din anii 60-70)

Deci o manipulare rauvoitoare dorind sa arate ca romanii vor cu rusii. Poate in legatura ca romanii cer un pret mai bun ptr gazele din Marea Neagra


#23
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postclaudiu1, on 25 iulie 2018 - 09:41, said:

In biserica ortodoxa s-a scris si inca se mai scrie, uneori, folosind litere chirilice. Ma amuza sa descifrez ce sfinti sunt pictati pe tavan sau pereti.
Da-  in bise3rica ortodoxa bulgara, rusa, sarba, ucraineana.
Daca a mai aprut asa ceva intr-o bisrerica ortodxa romaneasca din Romania .... poate era vorba de o90 reastaurare a unei picturi vechi sau un fals actgual (adica pictoru doreste sa dea o impresie de vechime...)
A da. Si in mod normal vechile pisanii din sec XVII-XVIII raman la locul lor. De obieci un deva prin preajma se [pune o retransciere actualizata a pisaniei ...


View Postclaudiu1, on 25 iulie 2018 - 09:41, said:

Referitor la limba română, până în 1860 s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic (influenta a invatamantului desfasurat pe langa biserici) și, în perioada ultimă, cu un alfabet de tranziție. Iar limba romana abunda de cuvinte rusesti - a se vedea Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521), socotit cel mai vechi document in limba romana.

Nu rusesti ci slavonesti .

View Postclaudiu1, on 25 iulie 2018 - 09:41, said:

Este adevarat ca dupa WWII, pana prin '63 sau '64, a existat o influenta directa a limbii ruse la noi, asta traducandu-se prin adaugarea unor litere la  alfabetul latin: CE, CI, GHE si GHI. Asa ca pe vremea aia daca aveai numele de Ceaușu, Ciobanu, Gherasim sau Ghindaru, de exemplu, erai la coada catalogului, nu la literele C sau G. Dupa care in '64 s-a reintrodus â din a in locul lui î din i, Romînia devenind România.
Cruios .. eu am intrat la scoala in 1959 si nu am vazut asa ceva.
Si ghe, ge, che sau ce si ci sunt vechi dom'le vechi


View Postclaudiu1, on 25 iulie 2018 - 09:41, said:

Inainte de '89 era amuzant (pentru noi, romanii) sa citesti Literatura si arta (Литература ши арта), o publicatie saptamanala editata la Chisinau si scrisa in moldoveneste, dar cu alfabetul chirilic. O adevarata distractie sa citesti э ca fiind ă...

Ptr voi romanii de unde?!

Ca aici la noi nu prea se cumpara asa ceva... Aia batrani din scarba si aia mai tineri ca nu cnosteau alfabetu' !

#24
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,060
  • Înscris: 30.04.2007

View PostGhita_Bizonu, on 25 iulie 2018 - 11:28, said:

si am amintiri de pe vrmea cand la radio la 12 era zilnic Ora Moscovei...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mAymdLlwKQs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

gingalul fiind din melodia asta ..

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/xU0qnWg9z2Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

vnimanie, vnimanie, gavarit mascva!!! mai tirziu fiind inlocuit cu vorbeste moscova.

#25
mediasick

mediasick

    sferto-doct, corect politic, fan multiculti, vax lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,119
  • Înscris: 21.08.2017

View Postaltnume, on 25 iulie 2018 - 09:06, said:

M-am edificat, cei care vorbeau despre asta nu erau parintii, erau bunicii si nu vorbeau despre razboaiele mondiale, vorbeau despre razboiul de independenta.
Dupa ce s-a decretat utilizarea alfabetului latin in loc de cel chirilic, nu a fost posibila raspandirea lui asa usor cum ar fi azi, a durat foarte mult ajungandu-se chiar la sfarsitul secolului al XIX lea cu un alfabet mixt pentru aumite documente, scrieri.

Asemanator intrucatva, o banala denominare a leului nu a reusit sa fie implementata in mintea populatiei nici azi dupa 13 ani, dar schimbarea unui alfabet in cat timp era posibila in secolul al XIX lea?

stai sa intre euro in loc la leu, si sa vezi cum si atunci vom vorbi tot de milioane de lei

#26
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,491
  • Înscris: 15.09.2010

View Postclaudiu1, on 25 iulie 2018 - 09:41, said:

In biserica ortodoxa s-a scris si inca se mai scrie, uneori, folosind litere chirilice. Ma amuza sa descifrez ce sfinti sunt pictati pe tavan sau pereti.
Referitor la limba română, până ĂŽn 1860 s-a scris, de regulă, cu alfabetul chirilic (influenta a invatamantului desfasurat pe langa biserici) și, ĂŽn perioada ultimă, cu un alfabet de tranziție. Iar limba romana abunda de cuvinte rusesti
Nu sunt cuvinte rusești ci provin din slava veche, limba  vorbita de strămoșii bulgarilor. Din aceasta a derivat slavona, un dialect din zona vest-meridională a Bulgariei.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate