Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 

Termenul de valabilitate si risipa alimentara

* * * * * 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
118 replies to this topic

#1
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
In lumea civilizata se arunca multe alimente.
Noi, Romanii, suntem printre campioni, desi nu ne lafaim in bogatie.
La noi e in genetic sa fie ori alba, ori neagra, desi adesea realitatea este gri.
Asta se numeste ipocrizie.

Spoiler

Zilele trecute mama dorea sa arunce o cutie de lapte BIO UHT de la Lidl, pentru ca expirase de o saptamana.
I-am zis:
Asta are termen de valabilitate 12 luni. Tu crezi ca in 7 zile peste acest termen, seful microbilor a zis: "gata, acum sa ne inmultim si noi, ca avem voie"

In unele tari exista doua termene inscrise:

1. Best Before (a se consuma de preferinta pana la data de)
2. Use before ( a se consuma pana la data de)

1. Best Before - Se refera la calitate, nu neaparat la siguranta alimentara.
Ex de produse de acest gen: faina, malai, orez, conserve, produse congelate, produse uscate

2. Use Before (a se consuma pana la data de) tine de siguranta alimentara - nr de microbi ce se pot dezvolta sau deteriorarea alimentului in conditii de pastrare specifice - ex frigider)

Explicatii din UK

La noi nu exista acest concept, de aceea pierderile sunt mari si se arunca multe produse.
Legea da voie sa scazi pretul cu 3 zile inainte de expirare, dar adesea nu se cumpara => se arunca/distrug.
Statul la noi e mai speriat de pierderi, decat e vanzatorul.

O asetfel de diferentiere, existenta in legislatiile tarilor civilizate ajuta toate partile implicate:

- se pot face reduceri pe mai multe trepte, in functie de termenul de expirare.
- cumparatorii (adesea nevoiasi) pot accesa aceste alimente
- se arunca mai putin, iar pierderea e mai mica.

La noi probelma e ca de obicei legislativul, unde lucrurile sunt albe sau negru, in functie de interes :/

#2
lexis1

lexis1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.02.2018
Normal ca bosul de la clanul microbi a dat buzna in el dupa data aia.
Pana atunci era protejat de bosul de la clanul rival de interlopi.

#3
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Depinde de nivelul de informare a oamenilor.
Exista si sare, ori otet cu BBE.

#4
lexis1

lexis1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,110
  • Înscris: 28.02.2018
Eu n-am inteles aia cu termenul de valabilitate pe sare... adica sarea e ceva ce exista teoretic de mii de ani, poate chiar milioane in subteran si cum o scot de acolo intr-un an expira? :D

#5
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Eu nu cred in fenomenul de masa cu aruncatul alimentelor la cos. Nu mai vorbesc ca alimentele procesate sunt pregatite sa reziste mult, nu se altereaza de pe o zi pe alta.

#6
mihnearau1

mihnearau1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,588
  • Înscris: 20.09.2016
voi chiar credeti ca daca scrie valabilitate pana in 23.07.2018 atunci produsul incepe sa se altereze incepand doar din 24.07.2018?
nope, sunt sanse sa fie deja alterat din 24.06.2018

Edited by mihnearau1, 22 July 2018 - 21:00.


#7
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
Care parte nu o crezi?

- La nivel de magazine se stie ca o mare parte din marfa destinata distrugerii e luata de angajati si adesea revanduta in mici cercuri ale foamei.
- Magazinile nu arunca la cos alimentele expirate; ele sunt obligate prin lege sa aiba contract cu o firma care le distruge (arde).
- la nivel personal imi e rusine sa recunosc, dar arunc multe alimente.

P.S. In Romania exista mari probleme cu lantul frigului, mai ales la nivel de transport.
Drumuri proaste, proceduri greoaie, masini proaste si temperaturi excesive creaza probleme.

#8
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Eu am testat cu ceva alimente:
Telemea de oaie- se usuca si devine.....parmezan..
Piept de porc afumat, idem, (adica nu parmezan, dar un fel de pancetta.)
Spaghete, ori orez, dupa 5 ani inca bune.

Pe "vremuri" oamenii tineau salamul de vara in balcon/frigider si devenea "salam uscat".

Edited by pasilla, 22 July 2018 - 21:07.


#9
mihnearau1

mihnearau1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,588
  • Înscris: 20.09.2016
pe vremuri poate salamul inca mai era salam

#10
stlk

stlk

    Spartan Officer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,438
  • Înscris: 15.07.2008

 Adm, on 22 iulie 2018 - 20:48, said:

...
La noi probelma e ca de obicei legislativul, unde lucrurile sunt albe sau negru, in functie de interes :/
Oare?

Sursa: BURSA 19.07.2018  (eu am auzit stirea la DIGIFM)

Quote

Legea referitoare la diminuarea risipei alimentare, promulgată
...
Conform proiectului de lege, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.  

Edited by stlk, 22 July 2018 - 21:17.


#11
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,144
  • Înscris: 15.05.2008
lapte cu termen de un an!!
personal cred ca in ro nu este comert,o bisnita infecta impusa prin legislatie

#12
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
Stiu ca avem lege, dar citind ce e scris mai sus ajungi fix in situatia actuala.

La data de X, daca nu s-a vandut, o distrugi.

Nu exista cele doua concepte definite.

 ceanu1980, on 22 iulie 2018 - 21:15, said:

lapte cu termen de un an!!
personal cred ca in ro nu este comert,o bisnita infecta impusa prin legislatie
Se numeste UHT, bine ai venit in civilizatie!

Quote

Românii preferă laptele crud
Statisticile arată că un român consumă 36 litri de lapte pe an. Deşi au numeroase opţiuni de a alege laptele din comerţ, 68% dintre români preferă laptele crud, nerefrigerat şi doar 32% optează pentru laptele ambalat din supermarket. Motivele sunt foarte simple: laptele crud, nepasteurizat este mai ieftin pentru persoanele care locuiesc la oraş şi la îndemâna celor care locuiesc în mediul rural.
= cu o cufureala toti suntem datori


P.S. UHT nu e doar in Romania, ca sa zici ca la noi e mai cu motz.

#13
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 ceanu1980, on 22 iulie 2018 - 21:15, said:

lapte cu termen de un an!!
Tehologia de pasteurizare si de ambalare il face "imun" .

#14
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,144
  • Înscris: 15.05.2008
bine v-am gasit,dar da-mi voie sa refuz sa beau asa ceva

#15
wagmich

wagmich

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,415
  • Înscris: 05.10.2015
Ca sa nu mai vorbim de produsele "reciclate" de genul laptelui pasteurizat. Daca va utati pe cutii, intr-un colt veti gasi o cifra de la 1 la 6. (in Italia, sunt litere mari, de tipar) Cifra aceea arata de cate ori a fost repasteurizat laptele. Credeti ca daca dupa prima expirare, laptele ar deveni toxic ar mai fi reconditionat/repus in circulatie de catre producator?

#16
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 wagmich, on 22 iulie 2018 - 21:23, said:

Daca va utati pe cutii, intr-un colt veti gasi o cifra de la 1 la 6. (in Italia, sunt litere mari, de tipar) Cifra aceea arata de cate ori a fost repasteurizat laptele. Credeti ca daca dupa prima expirare, laptele ar deveni toxic ar mai fi reconditionat/repus in circulatie de catre producator?
Crezi ca te ajuta cu ceva daca tii cont de acea cifra ?

#17
aproape40

aproape40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,186
  • Înscris: 07.07.2018
Nu arunc nimic, le dau la purcel.

#18
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Si ce arunca purcelul, le dai la gaini !

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate