Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Termenul de valabilitate si risipa alimentara
Last Updated: Jul 30 2018 20:39, Started by
Adm
, Jul 22 2018 20:48
·
0
#1
Posted 22 July 2018 - 20:48
In lumea civilizata se arunca multe alimente.
Noi, Romanii, suntem printre campioni, desi nu ne lafaim in bogatie. La noi e in genetic sa fie ori alba, ori neagra, desi adesea realitatea este gri. Asta se numeste ipocrizie.
Spoiler
Zilele trecute mama dorea sa arunce o cutie de lapte BIO UHT de la Lidl, pentru ca expirase de o saptamana. I-am zis: Asta are termen de valabilitate 12 luni. Tu crezi ca in 7 zile peste acest termen, seful microbilor a zis: "gata, acum sa ne inmultim si noi, ca avem voie" In unele tari exista doua termene inscrise: 1. Best Before (a se consuma de preferinta pana la data de) 2. Use before ( a se consuma pana la data de) 1. Best Before - Se refera la calitate, nu neaparat la siguranta alimentara. Ex de produse de acest gen: faina, malai, orez, conserve, produse congelate, produse uscate 2. Use Before (a se consuma pana la data de) tine de siguranta alimentara - nr de microbi ce se pot dezvolta sau deteriorarea alimentului in conditii de pastrare specifice - ex frigider) Explicatii din UK La noi nu exista acest concept, de aceea pierderile sunt mari si se arunca multe produse. Legea da voie sa scazi pretul cu 3 zile inainte de expirare, dar adesea nu se cumpara => se arunca/distrug. Statul la noi e mai speriat de pierderi, decat e vanzatorul. O asetfel de diferentiere, existenta in legislatiile tarilor civilizate ajuta toate partile implicate: - se pot face reduceri pe mai multe trepte, in functie de termenul de expirare. - cumparatorii (adesea nevoiasi) pot accesa aceste alimente - se arunca mai putin, iar pierderea e mai mica. La noi probelma e ca de obicei legislativul, unde lucrurile sunt albe sau negru, in functie de interes :/ |
#2
Posted 22 July 2018 - 20:52
Normal ca bosul de la clanul microbi a dat buzna in el dupa data aia.
Pana atunci era protejat de bosul de la clanul rival de interlopi. |
#3
Posted 22 July 2018 - 20:53
Depinde de nivelul de informare a oamenilor.
Exista si sare, ori otet cu BBE. |
#4
Posted 22 July 2018 - 20:55
Eu n-am inteles aia cu termenul de valabilitate pe sare... adica sarea e ceva ce exista teoretic de mii de ani, poate chiar milioane in subteran si cum o scot de acolo intr-un an expira?
|
#5
Posted 22 July 2018 - 20:57
Eu nu cred in fenomenul de masa cu aruncatul alimentelor la cos. Nu mai vorbesc ca alimentele procesate sunt pregatite sa reziste mult, nu se altereaza de pe o zi pe alta.
|
#6
Posted 22 July 2018 - 21:00
voi chiar credeti ca daca scrie valabilitate pana in 23.07.2018 atunci produsul incepe sa se altereze incepand doar din 24.07.2018?
nope, sunt sanse sa fie deja alterat din 24.06.2018 Edited by mihnearau1, 22 July 2018 - 21:00. |
#7
Posted 22 July 2018 - 21:01
Care parte nu o crezi?
- La nivel de magazine se stie ca o mare parte din marfa destinata distrugerii e luata de angajati si adesea revanduta in mici cercuri ale foamei. - Magazinile nu arunca la cos alimentele expirate; ele sunt obligate prin lege sa aiba contract cu o firma care le distruge (arde). - la nivel personal imi e rusine sa recunosc, dar arunc multe alimente. P.S. In Romania exista mari probleme cu lantul frigului, mai ales la nivel de transport. Drumuri proaste, proceduri greoaie, masini proaste si temperaturi excesive creaza probleme. |
#8
Posted 22 July 2018 - 21:05
Eu am testat cu ceva alimente:
Telemea de oaie- se usuca si devine.....parmezan.. Piept de porc afumat, idem, (adica nu parmezan, dar un fel de pancetta.) Spaghete, ori orez, dupa 5 ani inca bune. Pe "vremuri" oamenii tineau salamul de vara in balcon/frigider si devenea "salam uscat". Edited by pasilla, 22 July 2018 - 21:07. |
#10
Posted 22 July 2018 - 21:14
Adm, on 22 iulie 2018 - 20:48, said:
... La noi probelma e ca de obicei legislativul, unde lucrurile sunt albe sau negru, in functie de interes :/ Sursa: BURSA 19.07.2018 (eu am auzit stirea la DIGIFM) Quote
Legea referitoare la diminuarea risipei alimentare, promulgată ... Conform proiectului de lege, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor. Edited by stlk, 22 July 2018 - 21:17. |
|
#11
Posted 22 July 2018 - 21:15
lapte cu termen de un an!!
personal cred ca in ro nu este comert,o bisnita infecta impusa prin legislatie |
#12
Posted 22 July 2018 - 21:16
Stiu ca avem lege, dar citind ce e scris mai sus ajungi fix in situatia actuala.
La data de X, daca nu s-a vandut, o distrugi. Nu exista cele doua concepte definite. ceanu1980, on 22 iulie 2018 - 21:15, said:
lapte cu termen de un an!! personal cred ca in ro nu este comert,o bisnita infecta impusa prin legislatie Quote Românii preferă laptele crud Statisticile arată că un român consumă 36 litri de lapte pe an. Deşi au numeroase opţiuni de a alege laptele din comerţ, 68% dintre români preferă laptele crud, nerefrigerat şi doar 32% optează pentru laptele ambalat din supermarket. Motivele sunt foarte simple: laptele crud, nepasteurizat este mai ieftin pentru persoanele care locuiesc la oraş şi la îndemâna celor care locuiesc în mediul rural. P.S. UHT nu e doar in Romania, ca sa zici ca la noi e mai cu motz. |
#13
Posted 22 July 2018 - 21:19
#14
Posted 22 July 2018 - 21:22
bine v-am gasit,dar da-mi voie sa refuz sa beau asa ceva
|
#15
Posted 22 July 2018 - 21:23
Ca sa nu mai vorbim de produsele "reciclate" de genul laptelui pasteurizat. Daca va utati pe cutii, intr-un colt veti gasi o cifra de la 1 la 6. (in Italia, sunt litere mari, de tipar) Cifra aceea arata de cate ori a fost repasteurizat laptele. Credeti ca daca dupa prima expirare, laptele ar deveni toxic ar mai fi reconditionat/repus in circulatie de catre producator?
|
|
#16
Posted 22 July 2018 - 21:25
wagmich, on 22 iulie 2018 - 21:23, said:
Daca va utati pe cutii, intr-un colt veti gasi o cifra de la 1 la 6. (in Italia, sunt litere mari, de tipar) Cifra aceea arata de cate ori a fost repasteurizat laptele. Credeti ca daca dupa prima expirare, laptele ar deveni toxic ar mai fi reconditionat/repus in circulatie de catre producator? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users