Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Amish - anabaptiștii

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
19 replies to this topic

#1
un-simplu-om

un-simplu-om

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,196
  • Înscris: 15.12.2017
Amish, sau anabaptiștii
Amish este o grupare religioasă creștină cu doctrină anabaptistă, caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne. În lume există peste 300.000 de persoane aparținând acestei grupări, cea mai mare parte trăind în Statele Unite (în 31 de state), cu o populație mică (peste 5.000 de persoane) în provincia canadiană Ontario.

Populația amish își are originea în emigranții elvei de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară, și duc o viață izolată de lumea modernă. Valorile lor, de care se lasă ghidați, sunt pacifismul și traiul simplu. Veșmintele lor sunt ca acelea ce se purtau în secolele XVII și XVIII. Majoritatea populației amish vorbește, ca limbă maternă, limba Deitsch sau limba germană din Pennsylvania. Populația amish născută după 1960, cu vederi mai progresiste, tinde să împrumute limba engleză în vorbirea curentă. Dintre comunitățile timpurii, care s-au stabilit în Statele Unite, multe au renunțat la identitatea amish și au devenit menoniți.

Stil de viață
Stilul de viață al populației amish este dictat de un regulament numit "Ordnung". Regulamentele diferă de la comunitate la comunitate. Ceea ce într-o comunitate poate fi interzis, în alte comunități poate fi permis. De aceea, nu se poate defini un stil de viață general acceptat pentru toate comunitățile amish. Regulamentul bisericesc (Ordnung) privește pe toți cetățenii comunității și acoperă toate aspectele vieții de zi cu zi, inclusiv îngrădiri și limitări în ceea ce privește folosința curentului electric, telefoane, autovehicule, vestimentație. Majoritatea populației amish nu acceptă asistența guvernamentală și nici nu efectuează stagiul militar. Membrii grupării care acceptă aceste servicii riscă să fie excomunicați.

Electricitatea este văzută ca o legătură cu exteriorul, cu englezii, plus că ar duce la dispariția tradițiilor și renunțarea la stilul de viață simplu, prin adoptarea electrocasnicelor. În unele comunități ea este acceptată, însă fără a se lega la rețelele naționale de energie electrică. Acele comunități își produc singure electricitatea sau folosesc baterii. În general, nu se folosesc baterii și rețele superioare a 12V, ca să nu se poată folosi televizoare, uscătoare de păr sau mașini de spălat.

În regulamentul privitor la vestimentație, în unele comunități nu sunt permiși nasturii. Populația amish e recunoscută pentru eficiența agriculturii și pentru confecționarea plapumelor. În unele comunități amish, este permisă folosirea semințelor de plante modificate genetic.

În unele comunități, cei neînsurați se bărbieresc, în timp ce aceia căsătoriți își lasă barba lungă, iar în altele, această schimbare se produce la botez. În general, mustățile sunt interzise pentru că amintesc de obiceiurile militarilor europeni, care i-au supus la persecuție politică și religioasă în secolele XVI și XVII. Populația amish se botează odată ajunsă la vârsta maturității și este considerată o alegere a fiecărui individ în parte de a se boteza și de a rămâne în comunitate, sau de a nu se boteza și de a părăsi comunitatea. Marea parte a descendenților amish aleg să fie botezați. În unele comunități, li se permite tinerilor să ducă o viață modernă în lumea englezilor pentru un an de zile, acest fapt făcându-i să-și poată alege în cunoștință de cauză drumul în viață. În unele comunități, se rupe total și irecuperabil contactul cu persoanele care au ales să părăsească comunitatea, iar în altele li se permite contactul cu familia. Nu toate comunitățile sunt în comuniune între ele; comunitățile mai conservatoare le pot considera pe cele mai progresiste ca ne-amish și să nu permită contactul între ele, și nici căsătoria între membrii acestora.

Practici religioase
Populația amish nu are biserici; celebrarea ritualurilor se ține în mod privat în propriile locuințe. Această practică derivă din Noul Testament și din ideologia anabaptistă.

Membrii populației amish au Biblia ca îndrumar în viață. Izolarea față de restul lumii se bazează pe ideea că sunt rasa aleasă, adevărata comunitate creștină, o nație sfântă, poporul lui Dumnezeu (1 Petru 2:9) și nu se conformează acestei lumi (Romani 12:2), evitând iubirea acestei lumi și a lucrurilor ce există în ea (1 Ioan 2:15) și conform ideii că prietenia cu lumea este dușmănie față de Dumnezeu (Iacob 4:4).

Pentru a evita contactul cu lumea exterioară, membrii comunităților preferă să lucreze în atelierele proprii, în agricultură. Se ocupă și de fabricarea artizanală a produselor decorative dedicate turiștilor.

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Amish



#2
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Daca imi permiti o parere personala despre "specia" asta:  Posted Image

le: Am citit tot. Mi s-a parut interesant, am "aprofundat" putin subiectul daca pot spune asa. Si imi mentin parerea personala: oamenii aia sunt spalati pe creier si cazuti in cap.

Edited by MembruAnonim, 10 July 2018 - 17:53.


#3
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,546
  • Înscris: 05.12.2005
Uite unii mai înapoiaţi chiar decât românii, şi asta chiar în America...

#4
super8

super8

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 10,000
  • Înscris: 14.04.2016

 un-simplu-om, on 10 iulie 2018 - 17:39, said:

Amish, sau anabaptiștii
Amish este o grupare religioasă creștină cu doctrină anabaptistă, caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne.

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Amish

Mie imi aminteste de "Weird" Al Yankovic - Amish Paradise
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/lOfZLb33uCg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cat despre gruparea religioasă Amish, personal cred ca acesti oameni au dus la extrem credinta in religie luand ad litteram scrierile din Noul Testatment  Posted Image

Apropo, e amuzant, trist si stupid in acelas timp motivul pt. care nu au voie sa isi lase mustăți:
"În general, mustățile sunt interzise pentru că amintesc de obiceiurile militarilor europeni, care i-au supus la persecuție politică și religioasă în secolele XVI și XVII."



l.e.:
cat despre renuntarea la un confort acceptabil denota labilitate psihica din partea lor.
But
Attached File  but that's not my business.gif   1.22MB   8 downloads

Edited by super8, 10 July 2018 - 18:06.


#5
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,785
  • Înscris: 04.01.2018
Oameni spalati pe creier.

#6
PMmd63

PMmd63

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 333
  • Înscris: 08.01.2018
Sunt de admirat pentru că sunt total rupți de lumea actuală, duc o viață simplă, la țară. Un fel de călugări la muntele Athos, numai că nu așa habotnici. La ei Biblia e literă de lege, nu și-o trag la ochiul maro, fără curve, etc.

Mai greu e cu ăștia care râd de ei, care au veceu sub cur când îi critică...

#7
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Am vazut un documentar pe aceasta tema.  Exista si niste filmulete pe Youtube despre amish daca nu ma insel.
Sunt de admirat ca nu vor sa aiba de-a face cu banci, corporatii, guverne si ca se descurca asa, cu traiul lor simplu, fara a fi dependenti de civilizatie.

Pentru ei, daca vine vreo furtuna solara si crapa internetul sau vreo centrala electrica majora... tot in opaitz sufla seara cand se culca.

Ideea este ca, in aceasta viata, nu trebuie sa fii dependent de nimeni si de nimic... care te poate transforma intr-un sclav.

Spuneti un NU hotarat, bancilor, guvernelor si corporatiilor. Sunt Semnul Fiarei !!!

#8
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,980
  • Înscris: 24.02.2006

 Aldulescu, on 10 iulie 2018 - 18:06, said:

Oameni spalati pe creier.
nu fi rau. un-simplu-om probabil ca a crezut ca noi n-am auzit de wikipedia, d'asta a decis sa posteze aici un citat de acolo, fara nici un fel de contributie personala.

#9
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

 un-simplu-om, on 10 iulie 2018 - 17:39, said:

Pentru a evita contactul cu lumea exterioară, membrii comunităților preferă să lucreze în atelierele proprii, în agricultură. Se ocupă și de fabricarea artizanală a produselor decorative dedicate turiștilor.

Eu nu inteleg cum vine asta, zici ca esti independent si nu vrei sa ai de-a face cu lumea exterioara insa tu stai si produci obiecte artizanale pt a le vine turistilor ca sa scoti profit, bani.

Edited by MembruAnonim, 10 July 2018 - 19:25.


#10
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,108
  • Înscris: 05.06.2002

 rosix, on 10 iulie 2018 - 18:35, said:

Spuneti un NU hotarat, bancilor, guvernelor si corporatiilor. Sunt Semnul Fiarei !!!
si daca faci sex cu o femeie devii dependent de ea... mai bine faci sex singur si esti independent!

#11
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

 un-simplu-om, on 10 iulie 2018 - 17:39, said:



Ok. Ce ai vrut să spui?

#12
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 60,896
  • Înscris: 16.03.2004
Anabaptiștii sunt strămoșii baptiștilor, nu au legătură cu amish, aceștia sunt un sortiment aparte.

#13
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Amishii ăștia sunt chiar cool.

Minimaliști pe genul spartan, produc și papă bio.

Trăiesc curat, fără pizme, invidii, poluare, corupție, bănci, rate, furt, crime, etc.

Dar hai să îi scuipăm să zicem că sunt spălați pe creier.

Românul s-a născut prost.
Prost nu poet.

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

 waterman, on 11 iulie 2018 - 11:29, said:

Amishii ăștia sunt chiar cool.

Trăiesc curat, fără pizme, invidii, poluare, corupție, bănci, rate, furt, crime, etc.

Dar hai să îi scuipăm să zicem că sunt spălați pe creier.

Românul s-a născut prost.
Prost nu poet.

Posted Image)) Omaenii aia produc obiecte artizanal ca sa le vanda mai departe turistilor pentru bani. Si tu zici ca nu au treaba cu bancile, capitalismul etc.
Omul ala iti da in cap cu sapa daca vede ca ii faci ochi dulci nestei.

Daca stai mai mult de un minut langa un paduchios d-ala iti cade parul din nas de la miros. ;)

Edited by MembruAnonim, 11 July 2018 - 11:33.


#15
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Da unde ai mirosit bre tu Amishi ?

Vinde chestii ca să mănânce. Cioplește niște lemne și le vinde la proști care zic că e cine știe ce artă. E ceva rău ?
Tu ce faci dacă pune unu mâna pe nevastă-ta ? Sau ai vreun fetish ?

Edited by waterman, 11 July 2018 - 11:46.


#16
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Eu am vrut sa supliniez ca pe de o parte omul traieste spartan, fara lumina, fara electronice etc. Insa pe de alta parte, ipocritul o arde capitalist, produce, vinde, face profit.
Omul ala nu recunoaste institutiile statului, asa ca nu apeleaza la acestea pentru aplanarea vreunui conflict. Omul vine cu bata ca pe vremea oamenilor pesterii.

Iti zic eu ca este la mintea cocosului ca aia put. Mai auzeam pe cate unii care afirmau ca haiducii de acum mii de ani erau curati si frumos mirositori. Mda..cum sa nu. Dupa o saptamana prin paduri fara sa te fi spalat pe corp si pe dinti, erau numai buni de pusi in rama.

Edited by MembruAnonim, 11 July 2018 - 11:47.


#17
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Ăla vinde pentru supraviețuire.
E dreptul lui să se auto managerieze. Lasă că n-am văzut scandal Amish cu bâte ever.

Faptul că n-au curent nu înseamnă că nu se spală. Fii serios.

Sunt sigur că ăia miros mai frumos ca mulți români.

#18
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Cum vine aia: "Nu vreau sa am de-a face cu capitalismul, cu bancile, cu biletele lor de valoare (banii)" insa pe cealalta parte el tocmai asta face, foloseste instrumente de plata si institutii capitaliste blamate ??

---------

"As for dental hygiene - most are not taught the benefits of daily brushing. Most of the ones I know, except Josh, Levi, and our son-in-law, have full dentures or a partial. Why? Levi told me, "I was taught to brush once a week." Regular dental maintenance among Swartzentruber Amish is uncommon."

Exact cum banuiam, nici macar nu se spala pe dinti.
------------

"no shaving body hair for women."

Mi se intoarce stomacul pe dos.

--------------

4.  Why do so many of your kind have such terrible body odor?  Do you not believe in using deodorant?  Here's a formula I have considered:
  
                 polyester + no deodorant = much stink ----------> grosses people out

5.  Or, do you not believe in taking daily baths or showers?  How often do you take a bath or shower?

Edited by MembruAnonim, 11 July 2018 - 12:08.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate