Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Fonta sau Otelul se corodeaza chimic sau rugineste mai repede ?

- - - - -
  • Please log in to reply
81 replies to this topic

#37
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010
Aluminiul nu se corodeaza chimic si totusi cum reactioneaza chimic asa violent cu Apa asa de Zgomotos de produce Pocnituri, Suieraturi etc ?

ca o paranteza la ceea cea ai spus mai devereme mai bun ca PE este PPR cu fibra de Aluminiu care nu permite trecerea de oxigen in interior

pentru evitare reactiiloer chimice cred ca Aluminiul ar merge asa calorifer de Aluminiu combinat cu tevi de PPR cu fibra de Aluminiu

Edited by July02, 11 July 2018 - 01:41.


#38
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010
1.Aluminiului are afinitatii mari pentru Oxigen ?
- Aluminiul reactioneaza cu oxigenul 4Al+3O2→2Al2O3 Oxidul de Aluminiu si caldura degajata în reactie e apreciabila.
(dar reactia aceasta se produce doar daca e incalzit pana la 7000C?? )

2.Aluminiul reactioneaza energic cu hidroxizii alcalini, formand hidroxo aluminat si se dezvolta/genereza Hidrogenul
-Aluminiul ar reactiona cu Apa cu Degajare de Hidrogen doar amalgamat(aliat cu Hg) la Cald;si nu cred ca in calorifere se adauga Hg care sa sustina o astfel de reactie cu Apa
Aluminiul pur se pasivează în apă prin acoperirea cu o peliculă rezistentă de Al2O3.
2Al+6H2O→2Al(OH)3+3 H2↑ hidroxid de Aluminiu , dar H2 unde se degaja in aerul de inspirat din camera ? nu cumva il inhalam si e toxic pentru sanatate ?


Si atunci totusi de ce in contact cu apa Aluminiul trosneste , pocneste care este fenomenul  chimic care genereaza un astfel comportament zgomotos ?

Edited by July02, 11 July 2018 - 02:11.


#39
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010
cu Zgomotul din interactiunea chimica e problema deranjanta si daca ar putea fi rezolvata prin vreo metoda ar fi ok,
dar imi place Aluminiul caci desi reacţionează cu Oxigenul din Aer si creend un strat subţire de Oxid dens ce oferă protecţie împotriva Coroziunii(
bine cu mentiunea ca Aluminiul pur nu prea se utilizeaza in forma pura ca are calitate mecanica slaba)
Aluminiul e practic stabil faţă de apă e corodat doar de acizi

Reactia Aluminiului cu Oxigenul degaja căldură multa La încălzirea unui Oxid oarecare şi pulbere de Aluminiu produce o Reacţie Violentă - asta sa fie sursa Zgomotului produs ?

Edited by July02, 11 July 2018 - 02:38.


#40
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010
2Al+6H2O→2Al(OH)3+3 H2↑ Hidrogenul rezultat(H2) se risipeste in Aer, acest H2 inspirat poate este toxic pentru Organism?sau este inofensiv in caz ca este inspirat in plamani?

Edited by July02, 11 July 2018 - 03:03.


#41
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009
Luly02, scuze d-ta esti parca picat din Luna, si fix in cap, nu in picioare. Cred ca ai imaginatie foarte bogata care-ti joaca feste pe fondul unui bagaj de cunostinte modest in domeniu.
Chiar daca look iti explica destul de clar cum sta treaba, o tii pe a dumitale.
Nu e nici o reactie "violenta" a aluminiului cu apa (de fapt nici una, intrucat aluminiul, asa cum ti-a s-a explicat se acopera imediat dupa elaborare/prelucrare cu stat de oxid protector si nu mai este in contact cu apa, nu are ce sa mai reactioneze deci) iar subiectul e parca fonta sau otel in instalatii de calorifere adica ceva banal si de foarte scazut nivel tehnic, cel putin comparativ cu ceea de se intalneste in industrie.

Coroziunea este un fenomen foarte complex, depinde de multi parametrii, sunt zeci de mii de pagini de articole pe tema asta, regulamente, standarde, etc., lucrurile sunt cum sunt si lasa producatorii si apoi clientii sa aleaga materialele.

Zgomotele care va supara provin din cu totul alte motive si depind esential de parametrii fluidului (apa- temperatura, presiune, debit, viteza de curgere), materialul tevilor si echipamntului, rigiditatea sistemului (constructia).

#42
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010

 Rosebud09, on 11 iulie 2018 - 05:22, said:

Aluminiul nu se corodeaza dar de ce Zogmotele apar mai mult la ALUMINIU oare de ce ?si mai putin la restul de OTEL si FONTA(unde se foloseste acelasi tip de lichid apa) ,si scrie lumea ca indiferent ce tevi pui PPR sau Cu sau Inox ,caloriferele de ALUMINIU tot pocnesc,trosnesc, si se mai spune ca atunci cand sunt incalzite caloriferele de ALUMINIU emana un Miros toxic oare de ce ?
deci e clar daca o luam logic ca si cu ALUMINIUL se intampla ceva si interactioneaza cumva Zgomotos intr-un fel, un fenomen exista in interiorul acestuia totusi

PS: Avea Einstein o vorba cine nu stie sa explice in cuvinte simple un fenomen ,inseamna ca el in sine nu a inteles pe deplin acel fenomen ci daor are impresia ca il cunoaste  

Cat despre materialul acela care nu se corodeaza stainless cred ca se referea ca se regaseste doar la caloriferele de baie

Edited by July02, 11 July 2018 - 11:28.


#43
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Dilatarea si contractia, care apar la incalzire, racire, presiune, etc., sunt fenomene evidente si era de asteptat sa nu fie necesara amintirea lor.

Apropo, temperatura din interiorul locuintelor se poate modifica si fara sa circule apa prin calorifere, asa ca inca au motive sa trosneasca...

In ce priveste PEX si pexal, din pacate lucrurile nu sunt asa de simple.
Teoretic poate sa fie un material mai bun, insa spre deosebire de SUA, in Europa avem experienta mai indelungata cu el - asa ca stim ca e una dintre cele mai riscante variante.
Dinciolo de faptul ca este diferenta mare de calitate in f. de producator, dincolo de faptul ca la expunerea la lumina se denatureaza si distruge in cateva zile, si prin depozitele din RO stau tevile la soare la ordinea zilei, e sensibil la lumina chiar si in interior, ba separat si fara legatura e gaurit si de insecte..., chiar si pexalul care are cel putin stratul interior mai protejat de aceste elemente prin separarea cu al., sufera de mai multe probleme - calitatea materialului in f de productie, solicitarea la manopera - curbari, imbinari, apoi elementele de mufare pot ceda atat ele cat si teava in zona prinderii, etc.
Pt. aer comprimat sunt alte standarde si alta calitate atat la tevi cat si la mufe si imbinari.
Exista si pt apa firme cu produse de calitate, si cu sisteme de prindere si sertizare diferite, dar sunt mai scumpe si asta le face si mai rare in RO...
La manopera nu e bine sa le curbezi, doar cu sarpe pe interior si cat mai putin, cu raza cat mai mare, oricum arata urat daca sunt la vedere.
Iar daca se folosesc coturi si alte mufe, acelea iar strica aspectul, si devin mai suparatoare decat cele cu PP alba pozate frumos - care si ele e bine sa fie mascate...
Doar foarte putini meseriasi au simtul necesar sa stranga exact atat cat trebuie, nici mai putin sa curga, nici mai mult sa oboseasca prea mult materialul.
Sistemele comune depind prea mult de calitatea manoperei, care fiind facuta fara chei dinamometrice e o chestie prea ezoterica pt a putea recomanda asa ceva, si de asemenea depind mult si de calitatea tevilor (inclusiv depozitare) si de calitatea mufelor care in ciuda standardelor, variaza semnificativ...
Eu am avut de pexal si am avut noroc si au tinut, ( chiar zeci de ani fara sa se intervina la ele) insa nu recomand pt ca am vazut de multe ori cazuri in care au cedat in alte case. Avand in vedere ca instalatia poate ceda oricand, sunt riscante, sunt riscuri de inundatie mai mari.
Uzual in RO e cu PP (polipropilena) care e mai ieftina, si pe cupru.
De PE (polietilena) - care sunt mai rezistente ( dar nu tinute luni in soare !!!), nu prea vezi decat foarte rar in RO la instalatii casnice, ( am vazut de 3 ori in 15 ani) pt ca sunt mai scumpe si mai complicat de montat, mai ales daca se face fara mufe rapide care sunt si scumpe si f. butucanoase, necesitand fara aceastea lipire cu scule speciale si ele scumpe, meseriasi care au si stiu sa lucreze cu ele, etc.

Se gasesc calorifere de inox (stainless) pt orice camera, zeci si sute de modele.
Daca nu vrei sa le vezi inox, pot fi vopsite.
Si cele din fonta miros.
M-am intrebat si eu, si inclin sa cred ca prin micropori ( prin care nu iese apa la presiunea normala ), se dejaja totusi ceva mici cantitati de aer si poate chiar aburi din instalatie, cu mirosul aferent de rugina, etc.
E posibil ca o sursa de miros sa fie si vopseaua, iar valabil si la fonta si altele.

Edited by loock, 11 July 2018 - 11:44.


#44
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010

 loock, on 11 iulie 2018 - 11:27, said:

De PE (polietilena) - care sunt mai rezistente ( dar nu tinute luni in soare !!!),

Se gasesc calorifere de inox (stainless) pt orice camera, zeci si sute de modele.
INOXul(Otel Inoxidabil) nu se corodeaza si are luciul lui nu are nevoie sa fie vopsit ,calorifere de inox (stainless) nu te referi doar la acelea de baie ? ai un link sa vad si eu ?
eu unul nu am vazut nicaieri din stainless calorifere de pus in camere, am vazut doar pentru baie unele cromate

Pexalul e un tip de PE(polietilena), iar PEX e polietilenă reticulată care e mai rezistenta la temperatura decat PE simpla.Astfel PE este mai rezistenta decat PEX si nu invers

cat despre Zgomotele produse in special de Aluminiu in contact cu Apa calda/Caldura vad ca nu se prea gasesc explicatii concrete punctuale, caci cele de OTEL si FONTA montate in locul lor nu produc Zgomotele acestea  ;deci oare care sa fie totusi fenomenul din interior ?

Edited by July02, 11 July 2018 - 11:54.


#45
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 July02, on 11 iulie 2018 - 11:41, said:

INOXul(Otel Inoxidabil) nu se corodeaza si are luciul lui nu are nevoie sa fie vopsit ,calorifere de inox (stainless) nu te referi doar la acelea de baie ? ai un link sa vad si eu ?

Pexalul e un tip de PE(polietilena)? iar PEX e polietilenă reticulată care e mai rezistenta la temperatura decat PE simpla

cat despre Zgomotele produse in special de Aluminiu in contact cu Apa calda/Caldura vad ca nu se prea gasesc explicatii concrete, caci cele de OTEL si FONTA montate in locul lor nu fac Zgomotele acestea
deci oare care sa fie totusi fenomenul din interior ?

Am explicat arhisuficient de clar mai sus...

Se vopseste inoxul bine-merci.
E chiar mai usor de vopsit bine fata de aluminiu, la care prepararea suprafetei are importanta inca si mai mare, altfel se ia vopseaua pe maini imediat.
Oricum si inoxul ca orice tabla trebuie slefuit, fuller (grund), vopsea rezistenta la diferente de temperatura repetate, etc.
Pt vopsire in camp electrostatic, ca si la celelalte variante de vopsire profesionala, trebuie obligatoriu si cuptor. Daca la alte tipuri de vopsea cuptorul e important pt viteza de uscare la vopsea si esential pt maturarea lacului de peste vopsea, la cele depuse in camp electrostatic, cuptorul e esential chiar pt formarea stratului de vopsea, care altfel ar fi doar o pulbere imprastiata...

Cauta cu google calorifere inox, nu vreau sa fac reclama la magazine, sunt sute de modele.

PEX e o forma de PP ( cu legaturi chimice incrucisate), iar Pexalul e PEX  cu 3 straturi, cel de la mijloc din AL.
Problema e calitatea tevilor de PEX si pexal - nu sunt toate la fel de bine facute, apoi depozitarea in soare ( se strica in cateva zile), apoi e gaurit si de insecte, apoi curbarea la manopera streseaza materialul mai ales daca nu e de inalta calitate, apoi fitingurile sunt multe de calitate slaba, si in fine strangerea fitingurilor e cam ezoterica, poate sa fie prea slaba si picura apa, fie prea tare si este obosita teava care crapa dupa un timp oarecare, si diferenta de strangere este prea subtila chiar si pt majoritatea instalatorilor profesionisti...
Pt aer comprimat sunt alte standarde, nu e acelasi lucru.
Eu am avut cu pexal de zeci de ani si nu am avut probleme, dar am vazut de multe ori probleme in alte case.
E banal sa cedeze, mai ales pe langa fitinguri.

Edited by loock, 11 July 2018 - 12:04.


#46
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010

 loock, on 11 iulie 2018 - 11:59, said:

Inoxul arata frumos nu stiu cine ar vopsi inoxul,
in fine nu stiu despre calorifere stainless faci referire, am dat pe google nici pe emag nicaieri, nu arata decat unele de baie care sunt cromate si cam atat
da-mi in privat un link ceva ca sa nu zici ca faci reclama, caci tot caut de cand ai pomenit de ele si nimic nu gasesc nicaieri
Poate caloriferele acestea stainless nu se gasesc in Romania......?

mai sus cu 2 randuri scriai invers ca PE e mai bun ca PEX in fine, si cu 3 straturi sunt defapt din 2materiale ce e la interior poate fi nu numai Al poate fi si carbon,fibra bazaltica deci mai multe

Edited by July02, 11 July 2018 - 12:12.


#47
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 July02, on 11 iulie 2018 - 12:05, said:

Inoxul arata frumos nu stiu cine ar vopsi inoxul, in fine nu stiu despre calorifere stainless faci referire, am dat pe google nu arata decat unele de baie care sunt cromate si cam atat

Oamenii vor in general sa nu vada niciun calorifer, pt ca strica ambientul.
Orice fragmentare strica rafinamentul.
Caloriferele albe si elegante au suprafata complet plata si necutata, din acest motiv, si e o problema ca trebuie cautate si gasite modele particulare care au suprafata radianta suficienta la interior, cu transfer termic prin convectie - desigur lasat spatio suficient pt tiraj si sus si deasupra lor... Multe sunt chelite si la interior, dar se gasesc si bune.
Daca si la cele albe se urmareste sa fie cat mai discrete, plate, etc., cu atat mai mult inoxul ar fi in plus in multe case.
Desigur exista si exceptii, se poate integra uneori, depinde si de restul ambientulu, depinde si de design, gusturi, etc.

Am vazut si calorifere vopsite custom violet saturat ( invers decat discret, dar culoarea circula si pe alte elemente, zugraveala fie pe acel perete, fie pe un alt perete, si cel de la calorifer era crem sidefat...Posted Image , etc. ), oamenii sunt diferiti, nu gandesc toti la fel, si exista si idei obiective usor de inteles - sa fie discret, cat si obiective ( adica de bun gust) dar mai originale - si pt reusita trebuie bine integrate in ansamblu si conceptul general.

Edited by loock, 11 July 2018 - 12:21.


#48
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010
Croziunea nu e un lucru de dorit deasta sunt de preferat cele de Alimniu doar ca sunt zgomotoase din pacate

nici nu exista in Romania calorifere de inox, spui mai mult asa din teorie asa cum ai spus si cu PE si PEX pe care le cam confundai pana nu am clarificat ce e defapt PE

La Aluminiu nu ai reusit sa explici sau sa identifici fenomenul , de ce doar caloriferele de Aluminiu sun Zgomotoase:  trosnesc, pocnesc si celelalte de OTEL si FONTA nu au problema aceasta cu zgomotul si pocniturile

Edited by July02, 11 July 2018 - 12:28.


#49
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Astea nu sun dedicate de baie, si arata si sugestie pt legatura cu inoxul oalelor, lustrei, etc.
Evident ca fara oale sau alte elemete de inox, e preferabil vopsit.
Poti avea si alte elemente de inox, inox periat si in living daca iti place - poate sa fie fain daca e facuta cu cap si legat designul, circula textura in ambient.
Nici asta decorativ nu e de baie...
Se gasesc si cu design clasic sau chiar retro din inox, cat si mai moderniste/rafinate dar care aduc aminte de cele clasice.
Se gasesc si moderne de la plate pana la foarte decorative sau sculpturale.


PE am scris mai sus ca e polietilena iar PP polipropilena.

Exista si HDPP si HDPE ( de inalta densitate, exista si HD armat cu fibra de sticla, incarcat cu fibra de sticla (mustati) si microbile, armat cu alte fibre organice sau anorganice, etc.

Edited by loock, 11 July 2018 - 12:37.


#50
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010
mda merci acum am vazut, cele de Inox sunt frumoase dar f f scumpe asa ca pentru a evita coroziunea mai bine Aluminiu dar din pacate acesta e Zgomotos face el niste reactii chimce peacolo cumva de produce Gazele acelea in urma unor reactii pe care OTELUL si FONTA ori le fac si ele dar mai lent ori nu le fac si nu produc Zgomotele

Edited by July02, 11 July 2018 - 12:38.


#51
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Cand se incalzesc / racesc, si cele de fonta tacane.

La cele de tabla e ceva mai enervant, e o diferenta de sunet si tacane mai des si cand nu circula apa - in urma dilatarii si contractiei de la diferentele de temperatura ambientale. Tabla mai subtire are inertie termica mai mica, raspunde mai repede la schimbarile de temperatura, si din cauza asta tacane mai des si cu alt sunet.

Apropo, ca sa nu se vada caloriferele, tot mai multi oameni aleg incalzire in pardooseala.
Se poate si cu apa, dar sunt si variante doar electrice.
Evident e mai nasol daca vrei sa dai o gaura in podea...
Trebuie lasat loc de gauri macar la praguri, iar daca ai ansambluri de mobilier cu pereti "vanturati", de ex inchideri hibride fara nisa, nu poti sa-i prinzi in paviment deci nu le mai faci...
Pragurile pot fi doar lipite in caz ca nici acolo nu se pot prinde altfel.

Edited by loock, 11 July 2018 - 12:50.


#52
July02

July02

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,661
  • Înscris: 19.11.2010

 loock, on 11 iulie 2018 - 12:43, said:

- deci cele de INOX sunt si cele mai subtiri si dupa ele urmeaza cele de OTEL care sunt un pic mai groase ? si FONTA cele mai groase

la mine cele de FONTA conectate la termoficare nu au tacanit si pocnit niciodata, constat ca cele din FONTA sunt cele mai silentioase,
pacat ca FONTA fata de Aluminiu mai rugineste si rugina mai migreaza pe teava catre centrala si se mai depune prin interiorul elementului de incalzire si conducte interioare

din INOX care nu corodeaza chimic am vazut si niste tevi la Gerebit dar nu reusesc deloc sa vad cam ce preturi au acele tevi de inox cu montare prin seritizare

 loock, on 11 iulie 2018 - 12:43, said:

Apropo, ca sa nu se vada caloriferele, tot mai multi oameni aleg incalzire in pardooseala.
da incalzirea prin pardoseala merge la case, dar la mine la apartament e mai greu trebuie mutata mobila din casa etc....ca ar fi fost interesant,

 loock, on 11 iulie 2018 - 12:43, said:

Se poate si cu apa, dar sunt si variante doar electrice.
ce intelegi prin:"cu apa si variante doar electrice" din caculele mele incalzirea pe electricitate e mai scumpa decat cea pe gaze la dublu triplu daca nu ma insel si sti tu altceva

Edited by July02, 11 July 2018 - 13:06.


#53
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Am vazut des si in apartamente incalzire in pardoseala.
Sigur ca e deranj, si la case ar fi daca sunt mobilate si au parchet si gresie pusa inainte...e similara treaba.

Referirea era hiper-ultra-evidenta si hiper-ultra-super-clara la ce e in pardoseala, tevi cu apa sau rezistor electric.

Legat de PEX si PExal, da e o forma speciala de PE, nu PP, eram eu adormit azi-noapte..., insa in rest ramane valabil ce am scris ca e o varianta mult mai riscanta daca nu se face cu materiale si manopera de calitate f. inalta.
La imbinari cu strangere si la curbari se poate alege praful de tot, poate sa crape oricand, un an, doi, trei, etc., si sunt foarte sensibile si la lumina ( de ex inainte sa le cumperi nu sti unde au stat in lumina) insecte, etc.
Repet, la aer comprimat sunt alte standarde, alte fitinguri, nu se compara, si oricum si alea se verifica la fiecare utilizare...

Edited by loock, 11 July 2018 - 13:30.


#54
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Daca se imbina fara strangere mecanica, prin sudare facuta cu scule dedicate, atunci si PE si PEX sunt superioare.
Insa PP facuta bine tine 50 de ani, PE (netinuta in soare nici inainte de cumparare) 80 de ani.
PPR inseamna polypropylene random copolymer, deci tot PP/polipropilena, si era vorba despre tevi de apa calda, nu de scurgere, deci nu ai cum sa le confunzi.

Edited by loock, 11 July 2018 - 13:54.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate