Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Rata de rentabilitate a pilonului 2 nu acopera nici macar inflatia

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
102 replies to this topic

#73
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Nimeni nu a observat până acum că din linkul dat de geo, numai în ultimul an Pilonul II a avut randament sub inflaţie? În toţi ceilalţi ani randamentele au fost peste inflaţie, inflaţia în ultimii 8 ani a fost 18% şi randamentele 48%, aşa grosso-modo, fără calcule detaliate.

Deci despre ce vorbim?
Despre fabricile şi uzinele pe care mi le-au lăsat părinţii mei? Păi sunt ale statului, sau ale unor investitori privaţi, nu ale mele, eu plătesc curentul şi orice produs cumpăr sau folosesc, la privat sau la stat. Şi de ce vorbim de desfiinţarea Pilonului I? Că n-a zis nimeni să-l desfiinţăm, poate doar pensiile speciale ar trebui analizate.

#74
stancosty

stancosty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,091
  • Înscris: 17.03.2009

 yndy, on 08 iulie 2018 - 23:13, said:

[...] Şi de ce vorbim de desfiinţarea Pilonului I? Că n-a zis nimeni să-l desfiinţăm, poate doar pensiile speciale ar trebui analizate.
Păi, cine a vorbit de desființarea Pilonului I? Asta ar fi posibil doar într-o societate normală și democratică.
Cred că se impun câteva lămuriri, pentru că, se pare, nu sunt mulți cei care știu despre ce e vorba.
În prezent, orice salariat plătește obligatoriu lunar 25% din salariul brut sub formă de contribuții la asigurările de stat (CAS).
Începând cu anul 2008, s-a introdus Sistemul de pensii private obligatorii, așa cum era prevăzut în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Aceasta este o măsură pur liberală, ea fiind introdusă în timpul guvernării liberale, conduse de prim-ministrul Tăriceanu.
Măsura era un prim pas pe calea desființării complete a pensiilor de stat. Procesul trebuie să fie unul de lungă durată, pentru că trecerea de la pensii de stat la pensii private nu se poate face nicidecum brusc.
Tocmai de aceea, s-a procedat astfel: doar o parte din contribuțiile de tip CAS sunt îndreptate spre pensiile private (pilonul II), restul mergând în continuare către pensia de stat (pilonul I). Nu intru aici în probleme privind diferențele dintre cele două sisteme, cine dorește poate să le caute pe Google. Urma ca, în timp, pilonul I să dispară complet, prin ieșirile din sistem, așa cum, plastic se exprima un prim-ministru mic.
Ca un exemplu, anul trecut, se plătea o contribuție CAS de 10,5 % din salariul brut, din care aproape jumătate (5,1 %) mergea către pilonul II. Mai plătea și angajatorul cam tot atât, de la el totul mergând spre pilonul I. Anul acesta, contribuția CAS este de 25 % din salariul brut, plătită numai de angajat, din care doar 3,75 % merg spre pilonul II. Aparent, e o scădere, dar nu e mare diferență, având în vedere că 3,75 % se calculează dintr-un salariu brut mărit, față de cel din care se calcula 5,1 %.
Oricum însă, nu e o creștere a ponderii contribuției la pilonul II, așa cum era conceput în viziunea liberală. E explicabil, având în vedere că, în prezent, guvernul este unul de orientare de stânga. Noroc cu ALDE, că altfel, cine știe? Poate zvonurile de desființare temporară (pe termen nelimitat) a pilonului II ar fi devenit realitate. Posted Image
Să mai precizăm că, în 2008, angajații cu vârste peste 45 de ani la data respectivă au rămas cu întreaga contribuție orientată spre pilonul I, cei între 35 și 45 de ani au putut opta benevol dacă să direcționeze parțial CAS-ul plătit spre un fond privat (pilonul II), în timp ce cei sub 35 de ani au rămas să contribuie obligatoriu la un fond privat.
Măsura prevăzută în legea mai sus amintită avea în vedere desființarea completă a implicării statului în problema pensiilor, pornind de la concepția liberală conform căreia, într-o economie de piață, statul este cel mai prost administrator al unei afaceri și, ca atare,cu excepția cazurilor unde nu se poate astfel, statul trebuie să se retragă din orice fel de activități economice.
Din păcate, guvernarea PDL-istă, care a urmat, s-a interesat numai cum să fure mai mult și nicidecum de politici corecte ce privesc societatea în ansamblul ei, așa că nu a făcut nimic pentru întărirea sistemului de pensii private.
Cu atât mai puțin ne-am fi putut aștepta la așa ceva din partea unei guvernări socialiste sau, mai degrabă, populiste, cu care avem de-a face în prezent, astfel că pilonul I rămâne partea cea mai însemnată din sistemul de pensii, creând astfel o dependență psihologică subiectivă a pensionarilor față de guvernare și o impresie la fel de subiectivă a angajaților potrivit căreia pensionarii ar fi asistați social, în realitate, aceștia având dreptul la pensie conform contribuției fiecăruia (știu, nu-mi amintiți aici de pensiile speciale, asta e o „altă mâncare de pește”, o malformație a sistemului).
După părerea mea, pentru a avea o viață liniștită, fără griji (ca pensionarii din vest), cei tineri ar trebui să nu se bazeze doar pe sistemul de pensii actual și să se gândească serios și la pilonul III, adică la pensiile private facultative. Evident, e ușor de spus, greu de făcut, din două motive: primul și cel mai important, este lipsa acută de bani a marii majorități a celor tineri (indiferent de venituri); al doilea este acea atitudine de dezinteres față de aceste probleme, a tinerilor: Ei, asta e ceva dintr-un viitor îndepărtat și incert; să ajung acolo și om mai vedea!
Știu asta din proprie experiență! Posted Image)
P.S. Faptul că susțin pensiile private facultative nu înseamnă nicidecum că le fac o reclamă interesată. Nu am nicio legătură cu acest sistem, nu lucrez și nici nu aș câștiga ceva convingând pe cineva de importanța lui. Posted Image

Edited by stancosty, 11 July 2018 - 11:54.


#75
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006

 MikeSpike, on 06 iulie 2018 - 13:06, said:

Stancosty,am stat pana in 2001 loco.Frate-miu inca.Maicamea  la fel loco.Niciodata nu au primit un plic de la administratia locala cum cheltuie procentual banii din taxe.Intelegi: amenzi,taxe casa,gunoi,aprobari constructii......   .Si o justificare gen:5 la suta intretinere drumuri,5% cheltuieli administrative,5% sanatate locala,5% invatamant,5% ....ce vrei.  Sincer cand am primit plicul asta in alta tara am zis ca-I alta amenda! Dar macar justificau(theoretic) banii incasati.  Parca nu mai era asa rau ca platesc(aici mint,tot rau, as vrea moka).Da macar si-au justificat cheltuielile.Cred ca daca iau la puricat vad exact ce si cum.Da-I cred pe cuvant.Ca treaba merge in jurul meu unde locuiesc.

Corect. Am vazut asta in Canada, la un prieten pe care l-am vizitat in mai anul asta, dupa 18 ani.

1) daca e sa mergi pana la capat si sa faci pe Toma necredinciosul, ai fi indreptatit sa te indoiesti de afirmatiile din plic. Pana la urma, nimeni nu-i verifica. Ti-au trimis un plic si pare frumos. E o modalitate sa-si apere posturile.

2) taxele mi s-au parut mari si foarte mari (mai ales catre Politie, suma era huge, nu-mi mai aduc aminte procent).

Cand lumea evoca Vestul minunat cu autostrazile lui, nimeni nu pomeneste si de costurile de acces la utilitatile alea.

Ia intrati pe viamichelin si simulati in Franta o calatorie intre, eu stiu, Paris si Nice. Costul autostrazii dubleaza costul carburantului!!!!

Ati mai folosi-o? Eu nu, cu siguranta.

Pilonul doi e o teapa majora, daca vorbim de randament. E util doar alora de-l gestioneaza azi. Cum ar fi sa aiba o clauza prin care nici administratorul sa nu aiba acces la comisioanele lui decat cand te pensionezi??

O sa se-aleaga fiecare cu o suma oarecare de bani, destul de mica (caci nu va tine pasul cursului valutar), si castigat nu va fi decat administratorul de fond, care a trait in toata perioada asta pe promisiunea ca-ti va fi tie mai bine si s-a infruptat din comisioanele aferente, in timp ce tu te uitai si asteptai sa faci varsta, fara sa te alegi cu nimic pe toata perioada data.

Nu sustin Pilonul I, caci e imoral, atata vreme cat exista jegurile cu pensii speciale.

Edited by cattavencu, 06 November 2018 - 17:30.


#76
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

 cattavencu, on 06 noiembrie 2018 - 17:19, said:

Pilonul doi e o teapa majora, daca vorbim de randament. E util doar alora de-l gestioneaza azi. Cum ar fi sa aiba o clauza prin care nici administratorul sa nu aiba acces la comisioanele lui decat cand te pensionezi??

Pai explica cum ai avea tu personal un randament mai mare. Ai "investi"? :roflmao:

Randamentul ar fi cu siguranta mai mare la pilonu x daca PULALAII aia de pesedisti si oligofrenii care i-au votat (lovi-i-ar guta) nu ar fi dus inflatia la 5%. Nu poti avea randament intr-o mare de prosti...

#77
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006

 Mosotti, on 06 noiembrie 2018 - 18:20, said:

Pai explica cum ai avea tu personal un randament mai mare. Ai "investi"? Posted Image

Randamentul ar fi cu siguranta mai mare la pilonu x daca PULALAII aia de pesedisti si oligofrenii care i-au votat (lovi-i-ar guta) nu ar fi dus inflatia la 5%. Nu poti avea randament intr-o mare de prosti...

E teapa pentru ca e bazat pe o promisiune pe termen foarte lung. Which is very unlikely to happend (as described).

Or, in ziua de azi nu e sigur nici ce va fi peste 5 ani, ce sa mai vorbim de 15-30 de ani.

Asa ca oricine se angajeaza sa promita ceva pe termen lung e un tepar major. Macar unul potential.

Administratorii astia de fonduri nu sunt decat cu ochii pe comisioanele incasate azi, in prezent.

Contribuabilul e doar cu promisiunea in viitor. Un foarte hazardat viitor.

Fiecare om ar trebui sa-si puna ceva deoparte in fiecare luna si aia sa fie pensia lui viitoare.

Edited by cattavencu, 06 November 2018 - 18:40.


#78
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

 cattavencu, on 06 noiembrie 2018 - 18:37, said:

Fiecare om ar trebui sa-si puna ceva deoparte in fiecare luna si aia sa fie pensia lui viitoare.
You gotta be fucking kidding. Fiecare om ar trebui sa fie harnic, corect, sa-si iubeasca aproapele, sa faca acte de caritate, sa-i pese de cei din jur, de planeta si de unvers. Si ghici ce? O pubipla :w00t:

E o mica mare diferenta intre ar trebui si a se si intimpla... Uita-te la statisticile despre economiile la romani si dup-aia mai viseaza cu ar trebui si ar fi fain si alte chestii ideale...

#79
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006
Ei bine, eu mi-am pus cel putin jumatate de salariu deoparte in fiecare luna. Si ma gandesc ca n-oi fi eu singular, or mai fi si altii ca mine.

Nu cred c-o sa ma invrednicesc sa-mi fac dosarul de pensie. Ce am imi ajunge.
Si oricum am unele bucatele de job, perioade scurte de pe la mijlocul anilor 2000, la care nu mai am contractele de munca, nu stiu cum as putea invoca perioadele respective ca fiind muncite. Si nici carte de munca nu am mai prins. Asa c-o sa ma multumesc cu ce am pus deoparte.

Statisticile nu ma intereseaza, experienta de viata a fiecaruia e una personala. Privind in jur, am dubii mari ca statistica prinde absolut tot ce se intampla in calculele ei.

Am senzatia ca se tot invoca statisticile in ultima vreme (care sunt, nu-i asa, invariabil nasoale, oricare ar fi categoria analizata) ca intr-un fel se ne simtim toti ca apartinem unui corp comun, ca cel ce-o duce mai bine sa se simta intr-un anumit fel solidar cu cei ce-o duc mai rau.

Ei bine, pe mine asta nu ma intereseaza, mereu m-am uitat la ce pot face eu, cu propriile forte, si nu m-a interesat niciodata ca exista undeva alti oameni, familii sarmane cu 7 copii care o duc de pe azi pe maine si "strica statistica". Toata lumea needucata si puitoare a tarii ma lasa rece, existenta ei nu-mi trezeste nici un fior de "apartenenta la statistici" alaturi de ei.

Harnic la modul traditionalist al cuvantului nu prea sunt, insa asta e treaba mea, e o discutie cu mine insumi de ani de zile Posted Image

De planeta imi pasa, am un comportament altruist si corect in privinta deseurilor si, in general, sunt convins ca amprenta mea nasoala lasata pe Terra e infima. Oricum mai mica decat in cazul altora (nu am schimbat 7 telefoane intr-un an, 7 masini in doi ani etc.)

Edited by cattavencu, 07 November 2018 - 11:16.


#80
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Din aprilie 2001 are Casa de Pensii dosar cu cotizatiile tale. Înainte de aprilie 2001 ori ai hartii de la fiecare firmă, ori ai carte de muncă, ori nu ți se recunoaște nimic.

#81
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006

 yndy, on 08 noiembrie 2018 - 05:54, said:

Din aprilie 2001 are Casa de Pensii dosar cu cotizatiile tale. Înainte de aprilie 2001 ori ai hartii de la fiecare firmă, ori ai carte de muncă, ori nu ți se recunoaște nimic.

Multumesc pentru pont.
E perfect atunci, o sa incerc sa incropesc dosarul totusi, cand o veni vremea.

#82
necro111

necro111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,697
  • Înscris: 16.02.2009
Mai copii voi nu intelegeti sa sunteti prea prosti sa cumparati titluri de stat, alea sunt chestii complicate.

Asa ca mai bine dati banii la pilonul II, aia cumpara titluri de stat in locul vostru, iau juma de profit( care se duce in Franta, Austria, Olanda, etc)  ca vorba aia e munca grea sa cumperi titluri de stat cu banii altora, si restul ramane voua.

Nici nu mai zic doamne fereste ca banii din pilonul II sa fie transferati la pilonul I ca sa plateasca pensiile actuale, ca pensionarii astia jegosi cumpara lucruri din Romania. Asa mai bine desfintam pilonul I, statul sa se imprumute pentru pensii, si dobanda sa ajunga in occident ca sa ne ajunga si ala din urma ce mama dracului.

Edited by necro111, 24 December 2018 - 21:54.


#83
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,033
  • Înscris: 09.08.2005
Așa, așa... cu încrîncenare revoluționară înainte!
Ia să vedem - pilonul II are un randament mediu de 5% (ăla la care cotizez eu, celelalte nu știu). Titlurile de stat au 4,5%. Cum e cu juma' din profit fugit? A, nu e. OK.

Transfer la pilonul I? Da' de ce? Nu mai sînt parale pentru pensiile speciale? Mai tăiați din ele. V'o două treimi măcar.

#84
necro111

necro111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,697
  • Înscris: 16.02.2009
In primul rand daca te uiti mai atent vezi si titluri de stat cu 5% http://www.bnr.ro/Op...-stat-5593.aspx

   In al doilea rand tu ai randamentul ala mediu de 5% dupa sau inainte de comisioane ? E cam putin oricum avand in vedere ca se investeste si 20-30% in actiuni si indicele BET s-a cam triplat in ultimii ani. Pai daca bagai intru-un fond pasiv faceai profit cat pilonul I+II+III la un loc.

   In al treilea rand si 0.1% din suma e prea mult can si tu de acasa poti sa cumperi titlu de stat cu un click.

   In al patrulea rand si cel mai important randamentul pe hartie poate sa fie si 200% pentru ca inca nu a intrat in plata nici o pensie din pilonul 2. Aici intervin 2 riscuri majore: in 20 de ani prinzi 2 ani cu inflatie masiva ca in 96-97 pe vremea lui Iliescu si s-au evaporat economiile, SAU fuge administratia cu fondurile si atunci ramai cu "garantia statului" lol.

   In al cincilea rand toate pensiile speciale la un loc au costat in 2018 cam 1.5 mld euro si bugetul total de pensii a fost vre-o 13 mld. Adica si daca se desfinteaza (lucru pe care il sustin) tot ramanem pe deficit si trebuie sa ne imprumutam.

   Asa ca cu revolutia inainte tovarase, care tot o sa vina ca prezentul nu e sustenabil. Singura intrebare este de partea cui o sa fii.

Edited by necro111, 27 December 2018 - 03:27.


#85
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,033
  • Înscris: 09.08.2005
Ce ai pus tu acolo sînt titluri oferite pe piața primară deci nu merge cu un clic ci trebuie să discuți cu un intermediar, ăla să oferteze la licitație pentru tine și evident să-l și plătești pentru asta.
Și chiar și așa - doar o emisiune are 5% dar scadența e în 2029. Adică peste 11 ani. Cam mult pentru economia românească - peste 11 ani inflația s-ar putea să fie 25% iar tu să primești 5%.
Randamentul meu e după comisioane. E ceea ce aș lua acum dacă ar fi permisă retragerea fondurilor acumulate.
Despre restul riscurilor - știu și mi le asum. Inflația îți evaporă și cîștigurile din titluri de stat deci nu e diferență pe latura asta iar partea cu fugitul... shit happens da' nu cred că e cazul.
Sigur că există riscuri - investiție fără riscuri nu se poate. Eu prefer să nu pun toate ouăle în același coș, în cazul de față pensia de stat. După cum bine zici aia e clar pe pantă în jos și atunci prefer să diversific atît cît se poate. Formulat altfel - din punctul meu de vedere banii care îmi sînt luați drept CAS sînt pierduți drept pentru care nu am ce pierde dacă o parte din ei se duce la un privat.

În altă ordine de idei - legal vorbind banii din pilonul II sînt proprietatea mea și eu decid ce se întîmplă cu ei. Transfer la pilonul I? Never f*cking ever.
Ce cred eu că vor să facă ăștia e să distrugă pilonul II. Știu că n-au cum pune mîna pe banii acumulați - încearcă de destulă vreme și n-au reușit nimic - drept pentru care o iau pe după cireș. Au redus comisionul și bagă taxe încercînd să demoleze rentabilitatea afacerii astfel încît fondurile să se desființeze singure, moment în care întreaga sumă a CAS va reveni la stat. Dacă nu pot obține ce există, măcar să capete contribuțiile viitoare. Pentru că sacul nu e doar gol, are și fundul găurit...

#86
necro111

necro111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,697
  • Înscris: 16.02.2009
Uite aici titluri pentru populatie cu 5% si scadenta la 5 ani http://www.mfinante....ii&id=999600453 . Oricum faza cu intermediarii este inca un instument de profit usor din intermedieri pentru niste smecheri, ar trebui desfintati

   Daca in 11 ani inflatia ar putea fi 25% imagineaza-ti cat ar putea fi 2038 cand o sa iasa primii pensionari din pilonul 2.

   Diferenta este ca din pilonul 1 se platesc pensiile actuale, nu se cumpara titluri de stat si tu primesti un punctaj. Cum statul tinde sa adjusteze valoarea punctului in functie de inflatie este mai protejat fata de o spirala inflationista. Si nu as ignora asa usor varianta cu o frauda, daca fonduri americane auditate de big four au esuat, ce sa te astepti de la Romanica ?

   Argumentul asta cu proprietatea este foarte slab de exemplu daca chiar sunt proprietatea mea de ce nu pot sa ii retrag chiar acum daca vreau ? Sau daca casa e in proprietatea mea privata cu ce drept platesc taxe la primarie ? Sau de ce exista exproprieri ? Asa ca oricand se poate gasi o scuza.

   Cat despre banii de la CAS esti sigur ca sunt pierduti ? De exemplu daca nimeni nu ar mai plati CAS statul s-ar imprumuta si mai mult sa plateasca pensiile. Si ghici cine o sa plateasca in viitor dobanda prin noi taxe si impozite ?

   Pur si simplu conceptul de privat si obligatoriu nu se pupa. E ca si cum statul m-ar obliga sa imi cumpar telefon mobil de la privat. Daca privatii sunt buni sa se chinuie sa atraga clienti nu sa se bazeze ca sunt captivi. Si da, daca nu e obligatoriu ca pilonul 2 sa isi puna comision si 10%. Dar eu am impresia ca privatilor le cam place sa stea asa cu clientii captivi asigurati de stat.

   Eu astept cu nerabdare desfintarea treptata si la pilonul 1+ 2 si inlocuirea cu un fond suveran de investitii ca in Norvegia sau China.

#87
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
Intermedierea la titlurile de stat costă foarte mult, ai dreptate, este unul din motivele pentru care sunt mai puțin atractive decât Pilonul II, comisioanele sunt mult mai mari. Rămâne varianta să mergi la poștă și la trezorerie.

La Pilonul 2 sunt niște oameni plătiți ca să se gândească 8 ore pe zi ce pot face pentru a păstra și crește valoarea banilor, inclusiv în cazul unor condiții inflaționiste.

Diferența este că la pilonul 2 sunt banii tăi, iar punctajul acela este calculat doar la pensionare iar ce "tinde" să facă statul în ultima perioadă nu ar trebui să fie reprezentativ pentru perioada până la pensie.

Varianta fraudei este cred mai probabilă în sistemul de stat care nici măcar nu are auditori și este constituit întru-totul din oameni din "Românica".

Argumentul cu proprietatea este foarte puternic, asta este fundamentul economiei, îi vezi oricând că sunt acolo și știi că nimeni nu ți-i poate lua (decât prin furt). Legea era cunoscută de la început, sunt bani de pensie, evident că îi poți lua la pensie.

Privind taxele pe proprietate, așa e legea, care e comparația, cred că linia de argumentație pe care mergi este că nu ar trebui să existe taxe, ceea ce automat ar face restul discuției inutilă.

Argumentul cu banii de la CAS nu îl înțeleg, deci dacă nu ar fi CAS ar fi alte impozite și prin urmare banii de la CAS nu sunt pierduți pentru că oricum ar fi pierduți???

Referitor la conceptul privat și obligatoriu, nu despre asta este vorba. Este vorba despre trecerea de la sistemul în care tinerii plătesc pensiile bătrânilor, la sistemul în care fiecare economisește pentru pensia lui. Mai degrabă dacă ți se pare că privații profită de tine, ar trebui să se înființeze o societate de stat de administrare a pilonului 2 cu ce comisioane vor ei și cine vrea să își mute banii acolo să o facă pe baza legii actuale.

Desființarea pensiilor și apariția unui fond suveran nu prea poate să se întâmple în condițiile de azi, oricât ne-am dori.

#88
necro111

necro111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,697
  • Înscris: 16.02.2009
Cand aveam cont pentru titluri de stat la BCR, inainte ca statul sa ofere direct populatiei, comisionul era 0.5% din suma. La pilonul II comisionul e 2.5% din contributie ( 1% dupa lege ) si 0.5% de administrare anual. Foarte atractiv pilonul II asta ! Pentru smecherii care il administreaza.

  Acum din moment ce legea ii obliga ca cel putin 50% din bani sa fie investiti in titluri de stat, pot ei sa fie supergenii financiare ca tot nu au spatiu de manevra sa scape de inflatie(daca te uiti pe structura portofoliului de investitie cam 3% sunt instrumente nedenominate in lei LOL)

Cat despre putina parte investita in actiuni, of of saracutii se gandesc profund 8 ore pe zi, ba chiar noaptea nu pot sa doarma probabil de grija la cum sa creasca valoarea. Pacat ca de vre-o 30 de ani s-a demonstrat ca fondurile de investitii administrate activ au performanta mai slaba decat cele administrate pasiv

  https://moneyweek.co...unds-yet-again/
  https://www.thebalan...d-funds-2466445
  https://www.cnbc.com...sive-funds.html
  https://www.investop...w-15year-study/
  https://www.ft.com/c...ac-9d2b44adfe28

  Epoca expertului financiar cu lambo si care prizeaza coca s-a incheiat. Daca te duci astazi la NYSE o sa te surprinda cati de putini traderi au mai ramas, fiind inlocuiti cu calculatoare.

  Cat despre frauda, chiar daca astia sifoneaza bani de la stat punctajul ala macar iti ramane si tot primesti ceva, si asta si daca traiesti pana la 110 ani. In schimb daca te fraudeaza privatul o sa pupi exact zero lei. Plus ca daca te fraudeaza Gigel de la stat asta mai isi face o vila, mai iese cu amanta la restaurant si banii recircula in economia tarii. Asa cand se duc in afara poti sa le pui cruce.
  
  Privind "banii tai" tu nici acum nu intelegi ca nu ai deloc banii aia ? Tu nu ai decat niste unitati de fond intr-un fond de pensii privat. Pana incepi sa primesti banii prin 2040 nu este decat o promisiune.

Respectiv la proprietate eu cred ca tu nu ai inteles ce am vrut sa demonstrez. Am vrut sa demonstrez ca din moment ce statul poate sa te oblige ce sa faci cu "banii tai" sau casa ta(de exemplu sa nu darami un stalp de rezistenta), sau poate sa te exproprieze pentru o autostrada, dreptul ala la proprietate privata nu e chiar asa "sfant" precum crezi. Cum alte tari au nationalizat pilonul 2 si nu a fost declarat ilegal, asa se poate intampla si la noi.

Argumentul cu CAS este in felul urmator: Statul colecteaza cateva miliarde de euro pe an din CAS si le foloseste sa plateasca pensiile actuale. Sa spunem ca s-ar desfinta CAS. Statul o sa se imprumute acum cateva miliarde de euro la banci, FMI, Banca Mondiala etc ca sa plateasca pensiile. Doar ca acum o sa trebuiasca sa plateasca si dobanda pentru miliardele alea. Si ghici cine o sa o plateasca in final ? Deci argumentul era ca macar nu mai platesti dobanda.

  Desfintarea pensiilor si aparitia unui fond suveran administrat de stat s-ar putea intampla treptat, nu azi pe loc. Si cu pilonul 2 administrat de stat as fi de acord. Poate chiar si de alt stat.

  Totusi nu inteleg cum poti sa minimalizezi absurdul situatiei de privat si obligatoriu. Pai cum poti tu stat sa ma obligi ca din banii mei personali sa cumpar un serviciu privat ? Ca ia taxe inteleg. Dar privat obligatoriu este ca si cum statul m-ar obliga sa imi cumpar telefon mobil Samsung Apple sau Motorola. Pai si cum daca vreau alta marca nu pot? Nope. Si daca vreau sa nu cumpar deloc mobil pot? Nope. Pai ce libertate e asta frate. Macar asa prin legea data recent iti da libertatea sa alegi. Si sa stii ca sondajele arata ca peste 80% ar renunta la pilonul 2 privat. Asa, ca sa vezi ce incredere au romanii in el. In Ungaria era 97%. Se pare ca peste tot lumea ii "iubeste" pe privatii care se folosesc de stat sa ia banii oamenilor. Sa stii ca omul si daca vrei sa ii faci bine, nu vrea cu forta.

Edited by necro111, 31 December 2018 - 12:45.


#89
necro111

necro111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,697
  • Înscris: 16.02.2009
Victorie ! Cine vrea poate sa renunte la pilonul 2, creste capitalizarea minima a fondurilor. Asta e doar inceputul dragi escroci financiari. Se strange latul, sa va tavaliti in chinuri.

#90
blotunga

blotunga

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 09.04.2008
Las că vine Dragnea și își face fond suveran de sifonat ce a mai rămas. Iar tu rămâi la mila guvernului cu pilonul 1.

Apropo, istoric vorbind P2 are un randament anualizat de 5%. Tu ce randament ai din investițiile tale?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate