Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Retete braga !
Last Updated: Aug 31 2022 09:55, Started by
lulushor
, Jul 05 2018 17:57
·
0
#1
Posted 05 July 2018 - 17:57
Deschid acest topic si sper sa existe cineva care a incercat macar sa produca asa ceva acasa . Caut o reteta de ceva vreme , tot ce-am gasit sunt vagi sau incomplete. Credeti ca exista vre-o sansa sa gasesc pe cineva care sa ma ajute sa obtin aceasta bautura racoritoare. Sper sa am noroc. Multumesc !
|
#2
Posted 05 July 2018 - 18:06
poate cineva din craiova (parca), am inteles ca acolo inca mai traieste ultimul bragagiu adevarat din Romania.
|
#4
Posted 05 July 2018 - 18:15
#5
Posted 05 July 2018 - 18:16
Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai.
Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească. Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. |
#6
Posted 05 July 2018 - 18:25
Am citit destul de mult despre toti vanzatorii si producatorii din Romania . Eu sunt din Bucuresti si am o idee despre cati bragagii sau cum le-o spune , mai sunt. Am baut in Bucuresti de la cineva care produce asa ceva , si astept si de la Slatina o mostra pentru degustare.
Eu vreau sa incerc sa fac pentru mine , dar mai ales este "provocare" in sine. Toti care produc braga nu vor sa spuna reteta. Toti se vaita ca nu au cui sa dea mai departe retatrul pentru ca rudele (nepotii) nu vor sa invete sa produca ...dar nici nu vor ca altii sa invete . De aceea incerc sa gasesc pe cineva care a incercat ceea ce doresc sa fac si eu. Nu ma astept la prea multe rezultate dar este o provocare destul de dificila. Deci, daca stiti pe cineva , vreun pasionat sau cunoscator in arta bauturilor fermentate, astept un post sau o indicatie. Edited by lulushor, 05 July 2018 - 18:27. |
#8
Posted 05 July 2018 - 18:45
lulushor, on 05 iulie 2018 - 18:25, said:
Toti care produc braga nu vor sa spuna reteta. @ dcr - corect, slatina, am baut, adusa de fi-miu, la pet de 1l (sau 1.5?!?!), ambalat/sigilat, rece, mai cerea citeva peturi. |
#9
Posted 05 July 2018 - 18:50
Stiu. Cred ca este singurul care a pomenit cam 80% din reteta dar nu si procesul de fabricare. Am vorbit cu cel care a obtinut de la el reteta si procesul de fabricatie dar la randul lui ......nu vrea sa dezvaluie procesul de fabricatie.
Multumesc pentru postare. Planuiesc sa fac un drum la Galati si sa gust si produsul locului, ca sa zic asa. Intr-adevar r_murphy , asa spun toti , i se spune "secretul" bragagiului" ,cica. Eu nu am de gand sa produc la nivel de comercializare , nu am rabdare si nici spirit de "comersant" . Dar doresc sa invat sa fac aceasta bautura pentru ca imi place si ,cine stie, poate ma voi gasi undeva departe de casa si nu o sa am de unde sa iau . Si atunci as dori sa o pot produce singur. La fel cum multa lume isi face singur socata ( care se vinde si aia in diferite restaurante sau patiserii ). Si nimeni nu tine secreta reteta. |
#10
Posted 05 July 2018 - 18:52
daca nu ma insala memoria, parca printr-o "sanda marin" de prin 55-60 era o reteta, ai putea s-o incerci, daca o gasesti, pe vremea aia nu mai interesa pe nimeni si nici pastrarea secretului de fabricatie nu cred ca functiona prea tare iar sanda marin era totusi o sursa de incredere.
|
|
#11
Posted 05 July 2018 - 18:53
Uite aici niste retete.
https://www.retetecu...ada-interbelica https://picaturadesa...-si-retete.html Edited by Freddy12, 05 July 2018 - 19:05. |
#12
Posted 05 July 2018 - 19:02
aceeas bautura, 3 retete total diferite, dar interesante.
daca as avea cum, as incerca in ordine, varianta cu bulgur si cea "romaneasca" cu mei. |
#13
Posted 05 July 2018 - 19:09
Multumesc pentru link Freddy12, le-am si eu . Acum incerc cateva retete de acolo .
De aceea am deschis acest post , in speranta ca voi da peste cineva care a facut cu succes o reteta de acolo sau din alta parte. Am citit cam tot ce am gasit pe internet despre "braga" . Si am salvat toate retetele. Si acum incerc sa probez una cate una. Macar sa ajung sa simt putin gustul pentru ca dupa aceea va fi doar mici retusuri. Multumesc pentru sugestie r_murphy , Intradevar cred ca daca as gasi o carte din anii aia cu retete ale Sandei MARIN as putea gasi ceva. Deocamdata carte pdf care circula pe net nu contine nici o reteta de "braga" . Boza este cu totul altceva , este mai mult ca o crema care se serveste iarna. Retete gasesti din belsug, inclusiv video-uri . Am sa incerc si reteta lor desi Boza se face din mei . Braga se face din tarate de grau( faina integrala neagra ) si malai . |
#14
Posted 05 July 2018 - 19:11
Si mie imi placea foarte mult braga. In Constanta era un chioșc-plăcintărie in Tomis 2, pe strada Mircea, langa posta unde vindeau braga. Cred ca mai e si acum dar braga nu era intotdeauna reusita. Uneori nu era suficient fermentată, alteori avea gust de ars, iar in alte dati era destul de buna. O braga foarte buna era in urma cu multi ani(zeci) la Bușteni in pravalia unui albanez bătrân. Bătrânul a murit, prăvălia a mai supraviețuit niste ani dar ultima oara cand am trecut pe acolo nu mai era.
|
#15
Posted 05 July 2018 - 19:17
desi Boza se face din mei ..
mergi pe reteta asta. am eu un feeling din mei se facea mamaliga, cu muuuuuuult timp inainte de introducerea porumbului in europa, producerea de bauturi (pseudobere) fermentate din mei avea o veche traditie pe teritoriul tarii, in plus meiul este mult mai bogat in nutrienti decit griul. |
|
#16
Posted 05 July 2018 - 19:23
Despre bragagiul din Bușteni
Revenind pe la sfârșitul mileniului, anii 90, cel mai cunoscut comerciant din Bușteni, iubit de copii, localnici și turiști era … BAIRAMOVICI sau TURCU’ cum il știa toată lumea. De la bunici știu că primele apariții ale Turcului au fost la Scoala Germană când in pauze le aducea ( spre vânzare) copiilor/elevilor halviță, si turtă dulce. Marfa o mai vindea și la celebrele ”hore”, pe care eu unul nu le-am prins și bineințeles avea și magazinul lui de desfacere in fața Fabricii de Hârtie, pe DN1 colț cu strada Caraiman. Acum vă povestesc din ce am prins eu pe atunci ( anii 80 – 93 ) : ” O ușa verde de brad cu obloane verticale la intrare, cu clopoțel. Intrai și in stânga tijghea galantar, plină cu halviță și turtă dulce iar in față … te intâmpina ”TURCOAICA”,o femeie in vârstă cu trăsături orientale( era romancă get beget dar așa o vedeam eu, copil fiind, in lumina difuză), mereu cu zâmbetul pe buze care mă intreba -” ce iți dorește inima puișor ? ” . ”Turcoaica” stătea tot timpul in spatele tejghelei principale in interiorul căreia se găsea inghețata de vanilie iar ca băutură răcoritoare celebra băutură turcescă, BRAGA. Am momente când rememorez mirosuri, ei bine, mirosul de bragă nu-l voi uita vreodată și bineințeles al inghețatei de vanilie ! Amintirile rămân și trecutul dispare … așa a dispărut pe la sfârșitul anilor 93-95 ”Turcoaica ” și tot atunci s-a inchis si prăvălia. In fiecare seară, de 20 de ani trec prin fața prăvăliei ( acum magazin alimentar) și vreau să intru să beau o braga sau să-mi iau o halviță să-mi aduc aminte de copilărie...NIMIC, poate doar amintiri. |
#17
Posted 05 July 2018 - 19:23
Stiu r_murphy dar braga de astazi nu se face din mei. Ceea ce beau eu si am baut de cand eram mic nu era din mei. Ai dreptate , turcii faceau boza din mei pentru ca NU era inca porumbul adus in Europa , dar braga se face din tarate si malai .
Am incercat o mica reteta din faina de mei (care astazi este foarte scumpa -- 13 lei juma de kill) si nu seamana la gust si textura cu braga. |
#18
Posted 05 July 2018 - 19:31
Freddy12, on 05 iulie 2018 - 19:23, said: sau să-mi iau o halviță iti interzic sa mai scrii cuvintul asta, da-o naibii de treaba, vrei sa crape ficatul in mine??? ) era o discutie la un moment dat pe tema acestui produs, nici asta nu se mai gaseste, de mastica ce sa mai zic ... hai ca am dat-o in turcisme! |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users