Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baterie termica cu acetat de sodi...

Branza maturata/betonata

Imagine ecran laptop tremura si e...

Hamsie si Capelin prajiti in tiga...
 Seat Leon FR !

faculatea potrivita

Upgrade CPU --> upgrade RAM?

Parchet care se lasa
 feedback-ul detinatorilor MG HS?

Rezistența jacuzzi gonflabil

Hai sa compunem o manea pentru tr...

Skoda Octavia 2, 1.6, problema AC
 Router cu wireguard in spatele ro...

Joc in diferential spring

achizitie pneuri pirelli cinturato

Credit Ipotecar Italia
 

Telekom și cel mai prost peering internațional care existã

* - - - - 1 votes
 • Please log in to reply
73 replies to this topic

#37
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
De la alții am plecat la TLK, deoarece nu sunt fan RDS că doar la ei am renunțat, dar vreau să fiu obiectiv și spun cert că totuși la nivel de rețea era mult mai bun! Mai ales că au rețea multi-inelară de FO iar ca să ajungi de la Satu-Mare la Oradea, sau de la Satu-Mare la Tg Mureș traficul o ia direct, toate routerele fiind interconectate. La telekom din Satu Mare la Oradea, traficul o ia înspre Cluj apoi înspre inelul de FO național apoi înspre Timișoara, ca doar de Timișoara aparține Oradea la rețea și apoi de la Timișoara la Oradea. În loc să fie rețea ca la RDS multi-inelară cu toate rutele conectate între ele, la ei rutarea se face cum se poate mai prost, și astfel te trezești cu ping-uri de 4 ori mai mari ca la RDS!

La RDS dacă vrei să dai un ping din Tg Mureș la Iași traficul va merge direct din Tg-Mureș către routerul regional din Iași și apoi către IP-ul către care dai ping, având doar 5 ms delay. Dar dacă dai Telekom Tg Mureș către Iași tot Telekom te trezești că traficul ajunge la Brașov, apoi în inelul național apoi către Bacău în inelul regional apoi la Iași către IP-ul către care dai ping, având ping dublu!

Edited by galsven, 03 July 2018 - 18:00.


#38
mihalexmihalex

mihalexmihalex

  Classified

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,432
 • Înscris: 29.12.2007

View Postgalsven, on 03 iulie 2018 - 17:28, said:

Salut mihalexmihalex, poți testa te rog și pe serverele puse de mine ?
...
Uite:

#39
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007

View Postmihalexmihalex, on 03 iulie 2018 - 17:59, said:

Uite:


Uite. Așa da, se vede ce peering bun are RDS! Pune și un trace route dacă poți te rog.

Edited by galsven, 03 July 2018 - 18:01.


#40
mihalexmihalex

mihalexmihalex

  Classified

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,432
 • Înscris: 29.12.2007
Uite si un speedtest:
Ince ceva: am conectate permanent 2 calculatoare [pe sarma], 2 laptop [wifi] + 4 telefoane [wifi]. Merge super, zic eu...

Edited by mihalexmihalex, 03 July 2018 - 18:12.


#41
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
În speedtest știu cum merge, adică merge foarte bine cu maximul permis de tehnologie, chiar dacă aceea este FTTH atât Telekom cât și RDS. Diferența se face că Telekom are peering prost internațional iar RDS are peering mai bun iar aceasta se vede la download de pe site-uri cât mai crepusculare, adică site-uri care să fie hostate pe rețele cât mai mici care nu sunt printre cele Tier 1 iar acolo se vede ce peering prost are Telekom.

#42
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015

View Postgalsven, on 03 iulie 2018 - 15:07, said:

Vă salut, ĂŽn special pe cei care spun că Telekom este cea mai bună rețea și că au cel mai bun peering internațional iar RDS este un jaf de rețea care nu au acorduri de peering bune și nici capacitate pe extern. O să vă demonstrez că acel peering internațional al Telekom-ului pe care toți ĂŽl văd cel mai bun este doar ĂŽn speedtest cu marile rețele internaționale, rețele care evident că au și server de speedtest pe Ookla dar traficul cu rețelele foarte mari este rutat de către Telekom prin carrieri internaționali Tier 1, precum Telia Sonera, GTT, Level3, DTAG, etc. Dar daca vrei să descarci ceva de pe orice site normal, precum SoftLay, Adobe, sau poate vrei să descarci un antivirus de la AVG, Kaspersky sau poate vrei să descarci niște programe de calculator ori orice alt fișier hostat pe site-uri internaționale normale vei observa fabuloasa viteză marca Telekom care variază ĂŽn timpul downloadului ĂŽntre 250 KBps si 1 MBps adica  aproximativ ĂŽntre 1,5 Mbps și 8 Mbps.  Nu urcă mai sus orice i-ai face indiferent că ai ADSL de 20 Mbps sau FTTH 1 Gbps sau rețeaua mobilă LTE chiar dacă pe serverele din țară sau pe cele internaționale foarte cunoscute merge cu maximul suportat de tehnologia pe care o folosești. Se ĂŽntâmplă de pe orice conexiune care e transportată prin rețeaua fixă a Telekom adică și de pe ADSL, VDSL, FTTH sau conexiunea mobilă 3G/4G care tot prin rețeaua fixă are peeringul internațional.  După RDS pe aceleași site-uri downloadul merge la maximul pe care ĂŽl suportă tehnologia utilizată, dar MERGE IDENTIC CU ORICE SITE DIN ȚARĂ, nu cu diferențe. Și evident că după concepția unora RDS-ul este mult mai prost că nu are bani și că are datorii și nu-și permite să aibă peeringuri bune, nu le doresc altceva decât să aibă net de Telekom și să aibă nevoie urgentă să descarce ceva de pe orice site normal și să meargă ca la mine. De mult am observat problema asta și m-am abținut să comentez. ĂŽncercați și de pe 4G că deși pe speedtest vă va merge conexiunea și aveți țeavă bună atât din radio, nefiind congestie, cât și din peering cu 100 Mbps pe servere din țară sau cu cât duce rețeaua ĂŽn acea zonă, dacă descărcați din internațional se va vedea ce bună este rețeaua lor de peering și interconectări internaționale că merge de 20 de ori mai prost ca RDS. Măcar RDS are un backbone foarte bun ĂŽn spate, nu ca mizeria asta de Romtomberon.
Dacă vrea cineva să mai ĂŽncerce scrieți pe Google așa: SPEEDTEST 10 GB file și dați pe primul cu Tele2. Vă dau aici și link-ul http://speedtest.tele2.net/
Derulați mai jos și puneți la download să vedeți că merge mult mai prost ca de pe RDS. Sau de aici https://speed.hetzner.de/
Dar cum problema am observat-o de mai bine de un an și am văzut că se manifestă doar dimineața, seara vitezele cresc spectaculos, m-am gândit să o analizez mai bine.
Am dat trace route către acele site-uri precum softlay.net și serverele care apar pe Mozilla atunci când dau să descarc fișierul, adică serverul din care vine fișierul pe care-l descarc și ce să vezi: Dimineața Telekom rutează traficul prin Internet Exchange-uri precum AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) in cazul site-ului Softlay. Cum ĂŽți dai seama de acest lucru ? Simplu, pui traceroute către acel server și o să vezi că după ce iese din rețeaua internă a Romtelecomului adică după ce se termină sa mai apară rute cu 10.xya.acb.def și apare un IP cu 80.81 ĂŽn față, acel IP aparține AMS-IX, deci Telekom rutează traficul pe acolo. Evident că uitându-ne pe Peering DB aici vom vedea ca minunata rețea Telekom are doar porturi de 20 Gbps cu AMS-IX ĂŽn comparație cu RDS care are are porturi de 100 Gbps, multiple cu AMS-IX.
Evident că după concepția unora RDS are peering mai prost! Dar problema nu e totuși aici că Telekom are peering prost prin AMS-IX, ci de ce naiba rutează traficul acela prin IX-urile (Internet Exchange-urile) internaționale, cu care văd că nu vrea să aibă peering bun și de ce nu rutează traficul acela prin carrierii internaționali de la care cumpără internet ?
Asta e și motivul pentru care noaptea și dimineața merge prost peeringul pe multe site-uri internaționale deoarece Telekom dimineața rutează traficul prin țeava aia ĂŽngustă pe care o are cu aceste Internet Exchange-uri iar seara când vede că pur și simplu că nu mai are loc traficul ĂŽl transporta pe carrierii internaționali. Atunci fantastic dar merge bine pe aceleași site-uri.
Uite că la RDS nu e așa și merge oricând și la orice oră bine cu orice site. Dar să nu credeți că o rețea stă ĂŽn peeringurile prin IX-uri. Poate să nu aiba deloc peering prin niciun IX și totuși să aibă cel mai bun peering din țară folosindu-se de Carrieri Internaționali. Cum face orange și Vodafone totuși, nu au peering prin niciun IX extern, dar se folosesc de carrierii internațioali ai rețelei mamă, adica Opentransit ĂŽn cazul Orange și CW ĂŽn cazul VDF. Evident că și telekom are ĂŽn spate rețeaua DTAG, dar din câte se vede pe trace route nu vrea să trimită traficul pe acolo ci se folosește de improvizații, pe care nicio rețea normală nu le aplică. De ce RDS poate și Telekom nu ? Simplu, Telekom e mai prost la peering și gata indiferent de ce zic mulți. RDS la ce peering bun au, ar putea deveni și ei Tier 1.
La RDS mulți și foarte mulți descarcă non-stop jocuri și de toate și aglomerează rețeaua aia și totuși nu sesimte astfel ĂŽncât să ajungă vitezele așa de mizerabile de 300 KBps. Se vede că au un backbone foarte bun ĂŽn spate și nu vreau aici să fiu părtinitor ci doar foarte supărat pe faptul că la Telekom, deși mai scump, nu te poți folosi de el. Și acum a trebuit să apelez la netul vecinului de la RDS ca să descarc. Deși pe servere din țară merge foarte bine Telekom dar și pe cele recunoscute internațional precum Google cu care și-a făcut peering direct, evident după ce RDS avea demult.
Aici se poate vedea peeringul prin IX-uri a Telekom și RDS și puteți vedea care e mai bun. Desi evident ca dupa mintea multora tot Telekom e mai bun deoarece are bani mai multi. Degeaba ĂŽi are dacă mulți se fură și nu se investesc in rețea și se duc afară. Mai mult a investit RDS ĂŽn rețeaua lor fixă, așa din puținul lor comparând cu Telekom asftel ĂŽncât RDS ĂŽi pune la pământ la peeringuri pe toți. Telekom atât știe să externalizeze și să stoarcă din rețea cât mai mult pe investiții puține. RDS are grijă de rețea, are NOC-uri regionale care urmărește starea traficului și nu-i doare in cot de rețea. Dar ĂŽn fine, tot Telekom e mai “bun”!
https://www.peeringdb.com/net/1682
https://www.peeringdb.com/net/110
Pe ipv4info.com puteți introduce adresele IP din trace route pentru a vedea cărei rețea transportatoare și de tranzit internațional aparține IP-urile prin care trece traficul.
Iar pe as-rank.caida.org se poate vedea de la care carrieri internaționali cumpără bandă, adica de la cine ia net și care ĂŽi este provider unui ISP și către cine vinde bandă la rândul său. Pentru Telekom AS Number este 9050, RDS este 8708, Orange 8953.
RDS se bazează foarte mult pe IX-uri și astfel și-a dezvoltat o rețea independentă de transport și are multe peeringuri private foarte bune. Telekom se bazează mult pe carrieri internaționali. Dar spre deosebire de RDS, Telekom ĂŽnghesuie traficul cât mai mult ca să facă economii, și tocmai rețeaua mult hulită de unii, RDS nu face acest lucru, iar la RDS când se umple țeava aia prin IX-uri, se trece foarte rapid traficul suplimentar pe carrierii internaționali fără ca viteza la clienții să scadă.  La telekom te ĂŽnghesuie pe peeringul acela slab prin IX-uri până nu mai rezistă si abia apoi rutează prin carrieri internaționali. Mare prostie să alegi telekom!!!!
Nu știu cum se explică faptul că la Telekom, deși problemele sunt de mai bine de 1 an și afectează toți clienții, nimeni nu scrie despre ele nicăieri, nici pe forum nici nu face sesizări, iar dacă la RDS, Orange apar probleme de genul, ĂŽn câteva ore toți observă și scriu pe forumuri. Oare Telekom nu mai au clienți care să folosească netul acela ĂŽn afară de necesități de birou și administrație-secretariat ?

Hai ca fac testul diseară.

Un MythBuster :)

#43
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007

View PostMembruAnonim, on 03 iulie 2018 - 15:41, said:

Observ ca totusi ai niste informatii, deci daca stii cum sta situatia de ce nu faci sesizare? Posted Image S-a inceput activarea 4G+ si la Telekom in unele zone. Si, da, au conectat la fibra multe site-uri unde s-a pus si 4G, chiar si pe rural. Cat despre frecventele folosite stii deja, presupun, ca 800 bate mai mult decat 1800. Probabil nu au considerat necesar mai mult decat atat in zonele alea.


Să fim serioși că acela chiar este 4G+ adevărat cu doar 5 Mhz de spectru adăugat în plus, când ei taie 5 Mhz de la GSM ca să poată face agregarea LTE 1800+900. Atât de zgârciți sunt încât nu vor să schimbe antenele RF de pe site-uri cu unele compatibile 800+1800 ca să facă agregare cu 800 Mhz, nu cu 900 Mhz! Da, și măcar acolo unde au pus 800 Mhz, puteau să puna și 1800 Mhz și astfel deveneau rețeaua cu cea mai bună viteză din rural deoarece transport au, având backbone pe FO iar alții doar visează la așa ceva în rural dar nu se vrea și cred că vor să-și distrugă firma astfel, preferând ca să închirieze la alții și să dea alții 4G+ pe infrastructura lor. Oricum vom vedea ce va fi cu 5G -ul că se pare că ei nu au cumpărat spectru în banda primară(3,4 - 3,7 Ghz) care va fi folosită pentru acesta iar ceilalți au luat aproape tot ce era disponibil! Și multe probleme au pe 4G. Încercați cu un număr de altă rețea în roaming pe Telekom RO ca să vedeți ce viteză frumoasă obțineți, aproape de maximul dus de partea radio, adică 150 Mbps, iar cu un număr de Telekom RO aveți vitezele limitate la 60-70 Mbps!

Edited by galsven, 03 July 2018 - 18:24.


#44
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015
Si pe 800 tot 5 MHz sunt... uite, eu am abonamente de mobil Telekom:
Attached File  Screenshot_20180701-180422.png   209.4K   19 downloads

#45
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Știu că sunt tot 5 Mhz, dar măcar așa nu scazi calitea vocală pe GSM dezactivând numărul de TRX-uri prin cei 5 Mhz pe care-i scazi și astfel va trebui înghesuit GSM-ul în doar 5 Mhz iar cum propagarea în 900 Mhz e mare, în orașe vor apărea bruiaje deoarece probabilitatea de suprapunere a canalelor va fi mult mai mare!

#46
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015
Eu observ ca tu stii niste detalii tehnice despre reteaua Telekom si asta e bine. Nu stiu daca stii dar deja am aflat ca s-a trecut la HD voice pe 2G. Sigur, nu peste tot. Poate e doar un test, vom vedea.

#47
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Știu că s-a trecut la HD Voice pe 2G. Am observat asta. Cred că este peste tot, adică nu văd de ce nu ar fi. Că numai Vodafone nu-și permitea să activeze în rural că nu aveau capacitate destulă.

Edited by galsven, 03 July 2018 - 18:31.


#48
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015
:)

#49
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Descarcă de aici te rog cu Telekom apoi cu RDS și zi-mi te rog ce viteză ai. O să vezi că deși 4G-ul tău merge cu 50 Mbps pe speedtest, de pe acest site va merge cu maxim 9 Mbps. Apoi încearcă și de pe RDS. https://softlay.net/...-32-64-bit.html

În trace route de pe Telekom către s2.softlay.net apare așa:
ae3-1.fra20.core-backbone.com [80.81.192.187]
ae5-2074.ams10.core-backbone.com [81.95.2.138]
IP-urile aceste sunt DE-CIX. Deci trece prin IX-ul acela la care Telekom are peering prost. Nu același lucru se întâmplă și după RDS.

Poate știi, intrând pe ipv4info.com vei putea căuta toate IP-urile publice ce apar pe trace route ca să vezi de cine aparțin.

Edited by galsven, 03 July 2018 - 18:53.


#50
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015
Imi zice ca :

405 Not Allowed
nginx


#51
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Încearcă acum, am dat edit la link!

#52
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015
Ajung la partea cu download 32 sau 64 biti, apas... si dupa ce astept din nou 405.

#53
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007

View Postdygey, on 03 iulie 2018 - 17:02, said:

pe telekom nu-l intereseaza ca n-ai tu viteza si 12G+, ca tu esti mic. si la fel si
ceilalti clienti persoane fizice, sunteti o mica balta cu pestisori abia iesiti din icre.
insa da bine sa arati la actionariat ca iei sume mari din line lease si nu 4eur/luna
de la 1000000 de amarati. atarna altfel. sa-ti mai spun si ce urmeaza la telekom?
dupa vanzari de active, bataie de jos, noi concedieri, retea care pica major de
cateva ori pe an, samd? urmeaza exit-ul, pentru ca "piata nu mai e profitabila",
vezi ce-a declarat CEO-ul ala cu turban al lor. n-a zis si de exit, dar pe sub masa
umbla vorba si e evident. cand, nu se stie, dar vine. cine vine in locul lor? ai fi
uimit, va fi o surpriza de proportii. stay tuned.


Preconizezi că o să dispară ? N-ar fi rău dar sper să nu ia cineva umflat în pene rețeaua precum Orange deoarece aceia sunt mai hoți decât oricine! Eu aș vrea ca RDS să ia rețeaua mobilă și să le dea peste bot la toți ceilalți! Dar telekom dacă nu vrea să dispară ar putea să fie cea mai bună rețea la infrastructura faimoasă pe care o au, dar nu vor. Puteau da 4G+ oriunde unde au FO la site-uri dar nu se vrea și astfel le termina orgoliul de rețea #1 la Orange.

@simple

La mine merge. Poate din cauza că ești după telefon ?

Edited by galsven, 03 July 2018 - 18:47.


#54
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,717
 • Înscris: 08.10.2015
Tracing route to s2.softlay.net [109.236.81.173]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  router.asus.com [192.168.1.1]
  2 2 ms 1 ms 1 ms  10.0.0.1
  3 1 ms 2 ms 2 ms  10.30.3.129
  4 8 ms 8 ms 8 ms  static-10-220-128-58.rdsnet.ro [10.220.128.58]
  5 8 ms 8 ms 8 ms  ae6.RT.DPX.BUD.HU.retn.net [87.245.243.186]
  6    33 ms    32 ms    33 ms  ae0-7.RT.EVO.AMS.NL.retn.net [87.245.234.135]
  7    43 ms    43 ms    43 ms  GW-WorldStream.retn.net [87.245.227.7]
  8    47 ms    47 ms    47 ms  109.236.95.113
  9    48 ms    48 ms    49 ms  customer.worldstream.nl [109.236.81.173]

Trace complete.

De pe PC accesez, prin FTTH RDS.

Si asta e de pe 4G Telekom:

Tracing route to s2.softlay.net [109.236.81.173]
over a maximum of 30 hops:

  1 1 ms 1 ms 2 ms  192.168.42.129
  2 *     *     * Request timed out.
  3    66 ms    50 ms    49 ms  10.143.0.13
  4    42 ms    31 ms    29 ms  10.132.128.202
  5    35 ms    29 ms    30 ms  10.117.0.197
  6    37 ms    90 ms    39 ms  10.117.0.209
  7    49 ms    31 ms    29 ms  89.121.214.213
  8 *     *     * Request timed out.
  9    66 ms    61 ms    60 ms  10.0.242.226
10    65 ms    58 ms    56 ms  ae3-1.fra20.core-backbone.com [80.81.192.187]
11    68 ms    70 ms    67 ms  ae5-2074.ams10.core-backbone.com [81.95.2.138]
12    77 ms    79 ms    67 ms  109.236.95.128
13    78 ms    73 ms    62 ms  109.236.95.117
14    74 ms    68 ms    70 ms  customer.worldstream.nl [109.236.81.173]

Trace complete.

De pe Telekom mobil pot accesa link-ul tau si descarca cu 5 MB/s, de pe RDS imi da eroarea 405.
Attached File  4gtelek.jpg   18.97K   11 downloads

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate