Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Balans la ridicare picior dupa ac...

Izolatie intre OSB si placa de be...

instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...
 Hyperos consum excesiv baterie?

Contractul pentru Salubrizare est...

Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...
 Permis de conducere nou

Packet Loss la Digi

Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?
 Internet Archive - adauga item la...

Electrica Furnizare + Poșta ...

Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere
 

Telekom și cel mai prost peering internațional care există

* - - - - 1 votes
 • Please log in to reply
73 replies to this topic

#1
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Vă salut, în special pe cei care spun că Telekom este cea mai bună rețea și că au cel mai bun peering internațional iar RDS este un jaf de rețea care nu au acorduri de peering bune și nici capacitate pe extern. O să vă demonstrez că acel peering internațional al Telekom-ului pe care toți îl văd cel mai bun este doar în speedtest cu marile rețele internaționale, rețele care evident că au și server de speedtest pe Ookla dar traficul cu rețelele foarte mari este rutat de către Telekom prin carrieri internaționali Tier 1, precum Telia Sonera, GTT, Level3, DTAG, etc. Dar daca vrei să descarci ceva de pe orice site normal, precum SoftLay, Adobe, sau poate vrei să descarci un antivirus de la AVG, Kaspersky sau poate vrei să descarci niște programe de calculator ori orice alt fișier hostat pe site-uri internaționale normale vei observa fabuloasa viteză marca Telekom care variază în timpul downloadului între 250 KBps si 1 MBps adica  aproximativ între 1,5 Mbps și 8 Mbps.  Nu urcă mai sus orice i-ai face indiferent că ai ADSL de 20 Mbps sau FTTH 1 Gbps sau rețeaua mobilă LTE chiar dacă pe serverele din țară sau pe cele internaționale foarte cunoscute merge cu maximul suportat de tehnologia pe care o folosești. Se întâmplă de pe orice conexiune care e transportată prin rețeaua fixă a Telekom adică și de pe ADSL, VDSL, FTTH sau conexiunea mobilă 3G/4G care tot prin rețeaua fixă are peeringul internațional.  După RDS pe aceleași site-uri downloadul merge la maximul pe care îl suportă tehnologia utilizată, dar MERGE IDENTIC CU ORICE SITE DIN ȚARĂ, nu cu diferențe. Și evident că după concepția unora RDS-ul este mult mai prost că nu are bani și că are datorii și nu-și permite să aibă peeringuri bune, nu le doresc altceva decât să aibă net de Telekom și să aibă nevoie urgentă să descarce ceva de pe orice site normal și să meargă ca la mine. De mult am observat problema asta și m-am abținut să comentez. Încercați și de pe 4G că deși pe speedtest vă va merge conexiunea și aveți țeavă bună atât din radio, nefiind congestie, cât și din peering cu 100 Mbps pe servere din țară sau cu cât duce rețeaua în acea zonă, dacă descărcați din internațional se va vedea ce bună este rețeaua lor de peering și interconectări internaționale că merge de 20 de ori mai prost ca RDS. Măcar RDS are un backbone foarte bun în spate, nu ca mizeria asta de Romtomberon.
Dacă vrea cineva să mai încerce scrieți pe Google așa: SPEEDTEST 10 GB file și dați pe primul cu Tele2. Vă dau aici și link-ul http://speedtest.tele2.net/
Derulați mai jos și puneți la download să vedeți că merge mult mai prost ca de pe RDS. Sau de aici https://speed.hetzner.de/
Dar cum problema am observat-o de mai bine de un an și am văzut că se manifestă doar dimineața, seara vitezele cresc spectaculos, m-am gândit să o analizez mai bine.
Am dat trace route către acele site-uri precum softlay.net și serverele care apar pe Mozilla atunci când dau să descarc fișierul, adică serverul din care vine fișierul pe care-l descarc și ce să vezi: Dimineața Telekom rutează traficul prin Internet Exchange-uri precum AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) in cazul site-ului Softlay. Cum îți dai seama de acest lucru ? Simplu, pui traceroute către acel server și o să vezi că după ce iese din rețeaua internă a Romtelecomului adică după ce se termină sa mai apară rute cu 10.xya.acb.def și apare un IP cu 80.81 în față, acel IP aparține AMS-IX, deci Telekom rutează traficul pe acolo. Evident că uitându-ne pe Peering DB aici vom vedea ca minunata rețea Telekom are doar porturi de 20 Gbps cu AMS-IX în comparație cu RDS care are are porturi de 100 Gbps, multiple cu AMS-IX.
Evident că după concepția unora RDS are peering mai prost! Dar problema nu e totuși aici că Telekom are peering prost prin AMS-IX, ci de ce naiba rutează traficul acela prin IX-urile (Internet Exchange-urile) internaționale, cu care văd că nu vrea să aibă peering bun și de ce nu rutează traficul acela prin carrierii internaționali de la care cumpără internet ?
Asta e și motivul pentru care noaptea și dimineața merge prost peeringul pe multe site-uri internaționale deoarece Telekom dimineața rutează traficul prin țeava aia îngustă pe care o are cu aceste Internet Exchange-uri iar seara când vede că pur și simplu că nu mai are loc traficul îl transporta pe carrierii internaționali. Atunci fantastic dar merge bine pe aceleași site-uri.
Uite că la RDS nu e așa și merge oricând și la orice oră bine cu orice site. Dar să nu credeți că o rețea stă în peeringurile prin IX-uri. Poate să nu aiba deloc peering prin niciun IX și totuși să aibă cel mai bun peering din țară folosindu-se de Carrieri Internaționali. Cum face orange și Vodafone totuși, nu au peering prin niciun IX extern, dar se folosesc de carrierii internațioali ai rețelei mamă, adica Opentransit în cazul Orange și CW în cazul VDF. Evident că și telekom are în spate rețeaua DTAG, dar din câte se vede pe trace route nu vrea să trimită traficul pe acolo ci se folosește de improvizații, pe care nicio rețea normală nu le aplică. De ce RDS poate și Telekom nu ? Simplu, Telekom e mai prost la peering și gata indiferent de ce zic mulți. RDS la ce peering bun au, ar putea deveni și ei Tier 1.
La RDS mulți și foarte mulți descarcă non-stop jocuri și de toate și aglomerează rețeaua aia și totuși nu sesimte astfel încât să ajungă vitezele așa de mizerabile de 300 KBps. Se vede că au un backbone foarte bun în spate și nu vreau aici să fiu părtinitor ci doar foarte supărat pe faptul că la Telekom, deși mai scump, nu te poți folosi de el. Și acum a trebuit să apelez la netul vecinului de la RDS ca să descarc. Deși pe servere din țară merge foarte bine Telekom dar și pe cele recunoscute internațional precum Google cu care și-a făcut peering direct, evident după ce RDS avea demult.
Aici se poate vedea peeringul prin IX-uri a Telekom și RDS și puteți vedea care e mai bun. Desi evident ca dupa mintea multora tot Telekom e mai bun deoarece are bani mai multi. Degeaba îi are dacă mulți se fură și nu se investesc in rețea și se duc afară. Mai mult a investit RDS în rețeaua lor fixă, așa din puținul lor comparând cu Telekom asftel încât RDS îi pune la pământ la peeringuri pe toți. Telekom atât știe să externalizeze și să stoarcă din rețea cât mai mult pe investiții puține. RDS are grijă de rețea, are NOC-uri regionale care urmărește starea traficului și nu-i doare in cot de rețea. Dar în fine, tot Telekom e mai “bun”!
https://www.peeringdb.com/net/1682
https://www.peeringdb.com/net/110
Pe ipv4info.com puteți introduce adresele IP din trace route pentru a vedea cărei rețea transportatoare și de tranzit internațional aparține IP-urile prin care trece traficul.
Iar pe as-rank.caida.org se poate vedea de la care carrieri internaționali cumpără bandă, adica de la cine ia net și care îi este provider unui ISP și către cine vinde bandă la rândul său. Pentru Telekom AS Number este 9050, RDS este 8708, Orange 8953.
RDS se bazează foarte mult pe IX-uri și astfel și-a dezvoltat o rețea independentă de transport și are multe peeringuri private foarte bune. Telekom se bazează mult pe carrieri internaționali. Dar spre deosebire de RDS, Telekom înghesuie traficul cât mai mult ca să facă economii, și tocmai rețeaua mult hulită de unii, RDS nu face acest lucru, iar la RDS când se umple țeava aia prin IX-uri, se trece foarte rapid traficul suplimentar pe carrierii internaționali fără ca viteza la clienții să scadă.  La telekom te înghesuie pe peeringul acela slab prin IX-uri până nu mai rezistă si abia apoi rutează prin carrieri internaționali. Mare prostie să alegi telekom!!!!
Nu știu cum se explică faptul că la Telekom, deși problemele sunt de mai bine de 1 an și afectează toți clienții, nimeni nu scrie despre ele nicăieri, nici pe forum nici nu face sesizări, iar dacă la RDS, Orange apar probleme de genul, în câteva ore toți observă și scriu pe forumuri. Oare Telekom nu mai au clienți care să folosească netul acela în afară de necesități de birou și administrație-secretariat ?

Attached Files#2
honeymik

honeymik

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,531
 • Înscris: 18.02.2014
Rog rezumat, platesc in "peers" bune.

Edited by honeymik, 03 July 2018 - 15:17.


#3
pupama

pupama

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,564
 • Înscris: 15.05.2010
la 2,3 MB/s (~ 24 Mbps)....consider ca este o viteza suficient de omeneasca incat sa nu fii nemultumit...

#4
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,554
 • Înscris: 08.10.2015
10 GB de pe tele2 direct pe telefon:
Attached File  Screenshot_20180703-162051.png   82.82K   111 downloads

4G indoor. Se vede clar sus 3 MB/s.


Din ce localitate esti si unde intampini asemenea probleme?

#5
Adm

Adm

  Property Caretaker

 • Grup: Administrators
 • Posts: 24,226
 • Înscris: 22.05.2003
Descarca softuri de pe softpedia.com (avem mirror local la multe programe).

#6
dygey

dygey

  Al dracu' Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,652
 • Înscris: 13.10.2009
cata compunerea...in fine, vezi ca nu tine doar de factorii enumerati de tine.
ai descarcat un windows si ai facut un speedtest...cam putin ca sa ai pretentia
ca ai demonstrat ceva.

a se nota ca nu halesc Telekom-ul, deci fara texte gen "esti fan sau angajatu'
lor" ca ne suparam.

Edited by dygey, 03 July 2018 - 15:27.


#7
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,554
 • Înscris: 08.10.2015
De pe FTTH RDS:
Attached File  ftthrds.jpg   16.51K   146 downloads
4G indoor Telekom:
Attached File  4gtelekindoor.jpg   14.67K   133 downloads

#8
GingisHan2015

GingisHan2015

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 22,349
 • Înscris: 23.02.2015
Ok. Te tin cu forta astia in retea ? Ca rezumat .Stiu ca e voluntara chestia .

#9
realduc

realduc

  traieste, si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,062
 • Înscris: 04.09.2017
jaba' te rastesti la ei ! ...
asa este in capitalism ! ... primesti intodeauna ceea ce platesti ! ...
inca ceva : esti doar un biet consumator cu un cod de bare pe frunte ! ... :)

#10
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,554
 • Înscris: 08.10.2015
Sau daca scoatem browser-ul din ecuatie:

RDS:
Attached File  rds1.jpg   19.28K   108 downloads

Telekom 4G:
Attached File  4gtelekindoor1.jpg   19.68K   109 downloads

#11
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
E trist că o Telekom, o rețea cu cea mai bună infrastructură fizică din țară să ajungă în asemenea hal. Ei decât să-și facă propria rețea ca să fie cea mai bună, că infrastructura fizică deține și multe magistrale de FO, ei sunt proști și lacomi după bani și închiriază infrastructura la alții ca să câștige alții după urma lor, precum VDF si ORO.
În loc ca Telekom să câștige bani de la clienții proprii pe care să-i mulțumească cu servicii, preferă să-i piardă și să ofere servicii wholesales pentru concurență.
Nu înțeleg la ce infrastructură are Telekom, cât sunt de idioți ca să lase multe antene de la rețeaua mobilă doar pe 2G și 4G 800 Mhz când acestea sunt conectate la fibra optică și au o rețea de transmisiuni beton în comparație cu ORO și VDF. Eu de aș fi în locul lor aș activa 4G+ pe toate antenele care au FO inclusiv în cele mai pustii locuri unde am FO ca să crape toți ceilalți care se laudă că au rețeaua cea mai de calitate, iar Telekom are FO pe toate drumurile naționale/județene și în toate localitățile unde au DSLAM de ADSL. Aș pune 4G+ pe toate antenele doar ca să crape concurența de ciudă iar concurenței nu i-aș închiria nimic infrastructură de transport ci din contră mi-aș face eu cea mai bună rețea fix-mobilă că doar dețin o infrastructură fizică la care ceilalți, exceptând RDS, doar salivează. Voi ați observat că pe tot locul unde Orange și VDF au fibră au și 4G+, dar locurile acestea se rezumă doar la orașe. În multe zone, deși orange și VDF au intenția de internet mobil foarte bun, aceștia nu au cum să-l ofere și merge cu 2-3 Mbps deoarece infrastructura de transport e foarte proastă, pe MW. Dacă orange ar fi avut rețeaua de fibră pe care o are Telekom, pun pariu că toate site-urile radio ar fi avut 4G+ unde era FO. Dar Telekom se pare că e prost și nu profită de acest lucru. Telekom ar fi trebuit să le dea peste bot la toți ceilalți cu 4G+ național pe rețeaua proprie că ar fi avut cum să transport traficul și nu să fie proști să închirieze fibra că să poată pune Orange 4G+ pe rețeaua TLK de transport. Că multe antene orange au fibra Telekom pentru transport pe backbone.  Telekom oricum au același RRU Ericsson atât în urban cât și în rural, iar antenele RF sunt compatibile și cu 1800 Mhz acolo unde au 800 Mhz deci puteau pune ușor 4G+, dar e greu să activezi niște licențe în plus și ce mai trebuie acolo (plăci de procesare, etc). Când alții se chinuie cu 4G+ activat dar totuși nu au pe ce să transporte traficul și aceștia îi prostesc pe telekom să transporte telekom.
Poate ați observat că RDS nu se lasă prostiți de ORO și VDF și nu le dă acces pentru nimic la fibră! De ce telekom trebuie să o facă și sunt proști și nu-și fac rețeaua lor mobilă bună și să-i lase pe Orange fără fibră iar în multe localități Orange vor fi cu transport pe MW  (radio link) la viteze proaste ? Ceea ce face Telekom își distruge practic firma. Doar nu vor să devină ca Teletrans doar carrieri pt alții și să plece de la ei toți clienții ? Că văd că asta se întâmplă. Orange oferă servicii mult mai bune pe fibra TLK. Ar fi fost bine de rămâneau Orange fără fibră, că din cât sunt de spurcați nu și-ar fi făcut în veci infrastructură proprie, precum a făcut RDS de la zero. Că orange la ce lacomi sunt nu se coboară la așa ceva, ei știu doar să profite după alții. Iar telekom e foarte prost, probabil asta se urmărește că altfel nu se explică cum să-i lași pe alții când poți avea propria rețea mult mai bună. Cred că atunci orange ar crăpa de ciuda dar văd că telekom nu vrea asta. Dacă ar fi avut Digi spectru precum Telekom, că Digi are fibră poate am fi avut de la ei surpriza cu 4G+ național, că și Digi are antenele conectate la FO.

Pe Telekom merge mult mai prost in comparatie cu RDS care merge mai bine. Si problema am spus ca se manifesta in general cand telekom ruteaza traficul prin IX-uri. Dupa ce nu mai poate ruta pe acolo din cauza congestiei, in general dupa ora 12 ziua, apoi merge bine ca ruteaza traficul prin carrieri internationali.

Nu am descarcat doar un windows. Fac download destul de un an ca sa vad cat de prost se misca dupa ce am renuntat la RDS.

Si fac download si de pe intern si de pe extern si se vad diferentele care la RDS nu se vedeau

#12
emanu900

emanu900

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 15,406
 • Înscris: 03.04.2004
Facui si eu un test pe tele2, de demo, merge cu un 4-6MB real din ce vad. Am cartela de la T, test facut indoor


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/-nLPOo3cuZA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by emanu900, 03 July 2018 - 15:42.


#13
GingisHan2015

GingisHan2015

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 22,349
 • Înscris: 23.02.2015
Noi suntem multumiti .Probleme ? Alta intrebare .Cum ai reusit asa de bine sa tii minte 11 ani parola contului de ai numa 5 postari ? 5 postari in 11 ani sau clonache ?

#14
MembruAnonim

MembruAnonim

  MembruAnonim

 • Grup: Banned
 • Posts: 399,554
 • Înscris: 08.10.2015
Observ ca totusi ai niste informatii, deci daca stii cum sta situatia de ce nu faci sesizare? :) S-a inceput activarea 4G+ si la Telekom in unele zone. Si, da, au conectat la fibra multe site-uri unde s-a pus si 4G, chiar si pe rural. Cat despre frecventele folosite stii deja, presupun, ca 800 bate mai mult decat 1800. Probabil nu au considerat necesar mai mult decat atat in zonele alea.

#15
WShow13

WShow13

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,678
 • Înscris: 21.09.2012
Ești plătit la număr de cuvinte? Posted Image M-aș băga și eu la un răspuns, dar la cât ai scris (și mai ales cum ai făcut-o) mi-e lene să citesc. Încearcă să scrii și tu mai "răsfirat" ca să fii mai ușor de urmărit.

#16
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Merge prost si daca descarci Adobe Reader, antivirusuri sau orice ce este hostat in strainatate, iar Telekom de zgarciti dimineata inghesuie traficul prin Internet Exchange-urile cu care au o capacitate de 5 ori mai mica decat RDS, si merge foarte prost dimineata, indiferent de oras. Cand merge prost daca veti face trace route veti vedea ca acestea ies prin IX-uri. Cand merge bine, seara dupa ce traficul prin IX-uri nu mai poate fi inghesuit de catre Telekom, atunci daca dati trace route veti vedea ca se folosesc de carrieri internationali precum Level 3 (in trace route apare bbnplanet.ne sau GTT sau TeliaNet)

Merge prost si daca descarci Adobe Reader, antivirusuri sau orice ce este hostat in strainatate, iar Telekom de zgarciti dimineata inghesuie traficul prin Internet Exchange-urile cu care au o capacitate de 5 ori mai mica decat RDS, si merge foarte prost dimineata, indiferent de oras. Cand merge prost daca veti face trace route veti vedea ca acestea ies prin IX-uri. Cand merge bine, seara dupa ce traficul prin IX-uri nu mai poate fi inghesuit de catre Telekom, atunci daca dati trace route veti vedea ca se folosesc de carrieri internationali precum Level 3 (in trace route apare bbnplanet.ne sau GTT sau TeliaNet)

#17
dalu364

dalu364

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,297
 • Înscris: 21.02.2006

 galsven, on 03 iulie 2018 - 15:07, said:

.............................................

In concluzie, digi este super-mega-ultra-hiper-extra...iar telekom  este nașpa ?  Posted Image

#18
galsven

galsven

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 207
 • Înscris: 11.12.2007
Am incercat sa fiu cat mai explicit ca sa descriu unde apare problema si cand se manifesta dar nu intelege. Sesizare am facut dar nici telekom nu intelege. Cand discuti cu ei despre trace route sunt in pom, asa incompetenti nu am mai vazut. Uite ca la RDS cand am facut sesizari pt probleme de peering se rezolvau in maxim cateva zile iar acestia intelegeau si cand le spuneam despre trace route si traficul rutat prin IX-uri ca si RDS ruta pe acolo. Dar la telekom nu ai cu cine discuta tehnic

Nu sunt platit de nimeni sunt doar nemultumit de faptul ca telekom nu poate oferi ceva ce RDS poate de mult. Si din cauza faptului ca nu ai cu cine discuta cu ei, cand la RDS se putea discuta usor daca ajungea problema la tehnic si chiar erau oameni competenti pe tehnic.vw

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate