Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Acnee-itratament-important

- - - - -
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016
Vreau sa aduc in atentie , tot fiind forum de dermatologie,  un lucru posibil important pentru toti cei care se trateaza de acnee si nu au succes sau foarte putin succes.
De multe ori acneea e o afectiune aparent foarte dificil de tratat, si sursa multor frustrari. Multi au "ghinionul" sa incerce cam orice crema sau produs de pe piata, fara rezultat.

Problema este ca toata lumea "stie" ca acneea e provocata de o bacterie numita Propionibacterium acnes. Este adevarat, multe cazuri sunt provocate tocmai de aceasta bacterie.
In realitate insa lucrurile sunt muuult mai complexe, de aici si dificultatea tratarii unor cazuri. De ce zic asta?
Pentru ca nu doar bacteriile pot produce acnee, ci mai sunt si alte categorii de organisme, cele mai importante fiind:
1) CIUPERCILE/FUNGILE. Da, ciupercile, stiu ca pare greu de crezut, dar multe forme de acnee, mai ales cele de la varsta adulta nu sunt bacteriene, ci fungice! Sunt produse de fungi din genul Malassezia, alea responsabile si pentru matreata si dermatite. De fapt aceasta afectiune-acneea fungica nici macar nue  clasificata ca acnee, ea se numeste foliculita fungica.
Si aici vine treaba interesanta: foliculita fungica NU SE TRATEAZA CU ANTIBIOTICE ! Dimpotriva, administrand antibiotice in caz de acnee fungica, aceasta VA FI AGRAVATA! De ce? Antibioticul distruge bacteriile, lasand cale libera fungilor sa se inmulteasca in voie! In mod normal exista un fel de competitie intre bacterii si fungi pe piele si in foliculii de par, incat ambele specii sunt tinute sub control, si nu cresc exagerat. Omori unele complet, celelalte se inmultesc excesiv si invadeaza pielea si apar problemele!
De aceea in unele cazuri antibioticele nu rezolva acneea! Ba o pot agrava! Lucrul "parsiv" care este" "amtibioticul, pe langa rolul antiinfectios, de distrugere a bacteriilor, are si un rol antiinflamator, adica stopeaza inflamatia. Pentru ca in acnee nu doar bacteriile sau fungile sunt problema, ci si reactia exagerata a sistemului imunitar, ea este raspunzatoare pentru aparitia cosurilor urate si rosii. Antibioticul, cat il iei, distruge bacteriile, fungile incep sa se inmulteasca in voie, insa vizibil tu arati bine deoarece antibioticul stopeaza inflamatia. Ei bine, cand opresti antibiotiucul, atunci-bam-explodeaza totul deoarece sistemul imunitar intra in "overdrive" si ataca exagerat fungile, consistand o problema mare, pana atunci fiind "pacalit" de efectul antiinflamator al antibioticului ca totul e ok.

Problema e ca aceasta chestie este de multe ori ignorata chiar si de dermatologi, ei neavand se pare multa expertiza in acnee, deoarece in dermatologie acneea e considerata ceva banal, ei se axeaza pe afectiuni de piele mult mai grave, asta o considera doar "chestie cosmetica", insa numai cine nu a avut acnee o poate banaliza. Cand te duci la medicul dermatolog de multe ori ei iti prescriu antibiotice, desi analiza din testut nu indica nicio bacterie patogena.
Ar trebui dat antibiotic DOAR daca la analiza de laborator in urma secretiei dintr-un cos(leziune) apare o bacterie patogena (stafilococul auriu, etc), atentie P Acnes nu e bacterie patogena, asta o avem toti.
De aceea multi au probleme cu cosuri aparute brusc dupa tratament cu antibiotic.

In general, indiciile ca e o problema fungica, si nu bacteriana sunt urmatoarele:
-cosuri care nu trec cu aproape niciun produs din comert. Cel mai bun test este Zynerit-ul- daca Zynerit-ul sau orice alt produs anti-acnee bazat pe antibiotic nu functioneaza ba pare sa agraveze leziunile, nu e problema bacteriana, ci fungica.
-cosuri care se extind pe tot corpul-spate, piept, picioare, maini, gat, si nu doar pe fata. Ba, in mod curios, acneea fungica de multe ori nu se manifesta grav pe fata, ci mai ales pe spate sau piept, deoarece acolo fiind umed-transpiratie sunt conditii  perfecte pentru inmultirea fungilor-ele iubesc umezeala. Si ele mai iubesc si grasimile-de aceea multe creme grase din comert agraveaza acneea, hranind ciupercile! Sau chiar sampoane si geluri de spalare a fetei sau geluri de dus! Ati fi uimit cate cazuri de acnee sunt provocate tocmai de produsele de spalat sau cremele de machiaj! Unii saracii nu mai scapa cu anii pentru ca intretin problema-incercand sa le mascheze dau cu cremele acestea grase care intretin ciupercile si astfel problema dureaza la infinit! Fungile Malassezia traiesc pe baza de grasimea din sebum, daca mai vii si cu grasime in plus le inmultesti si mai mult.
-cosuri care persista la varsta adulta, uneori si dupa 30 sau chiar 40 de ani-astea au probabilitate foarte mare sa fie fungice si nu bacteriene
-cosuri foarte tari, greu de stors, care, cand sunt stoarse, nu curge puroi fluid, ci iese un fel de "graunte" dur
-cosuri care au o roseata care se extinde mult in jurul punctului propriu-zis alb sau galben
-cosuri care se agraveaza in conditii de caldura si umiditate mare

Solutiile pentru acneea /foliculita fungica-NU antibiotic, ci eventual antifugic (spre ex Itraconazol-intern , dar trebuie prescris de medic), si spalare cu sampon Nizoral sau alte sampoane/produse/solutii care contin ingrediente antifungice: ketoconazol, clotrimazol, climbazol, zinc-piritiona, ciclopiroxolamina
Si evitate cremele/sampoanele care contin grasimi, mai exact ingrdiente gen: palmitate, stearate, myristate, chestiile care se termina in "ate", sau acid palmitic, acid stearic, acid lauric, polisorbati (20,40,60,80).
Tot bune sunt peroxidul de benzoil(asta merge si la acneea bacteriana) si solutiile keratolitice prearate in farmacie pe baza de acid salicilic, sulf, dar FARA antibiotic!
Deasemenea EVITATI cu orice pret creme pe baza de steroizi gen hidrocortizon, agraveaza acneea fungica, precum si medicamentul PRednison sau Medrol-astea au ca efect secundar frecvent eruptii acneice.

2) Mai sunt si alte microroganisme care pot provoca eruptii similare cosurilor: parazitii! Si aici cel mai comun parazit este Demodex-ul. Are si el tratament specific.

La noi dermatologii multi nu sunt constienti de problema fungica, insa in tari cu clima umeda/clada, spre exAfirca, AMerica, problema e pe larg cunoscuta si corect tratata.

Util si linkul:
https://simpleskinca...alassezia-cure/

Edited by epetroiu, 11 June 2018 - 18:54.


#2
VarfDeAtom

VarfDeAtom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 16.12.2012
Dupa terminarea folosirii antibioticului au inceput sa-mi apara cosuri si in cap. Nu stiu ce sa mai fac. Eu am doar pe fata, cap si gat deci nu cred ca e problema fungica.


#3
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016

 VarfDeAtom, on 12 iunie 2018 - 14:22, said:

Dupa terminarea folosirii antibioticului au inceput sa-mi apara cosuri si in cap. Nu stiu ce sa mai fac. Eu am doar pe fata, cap si gat deci nu cred ca e problema fungica.

Teoretic nu se poate exclude varianta fungica chiar daca apar doar pe fata gat si cap. Teoretic e posibil ca antibioticul sa fi dus la cresterea populatiei de fungi din cap si astfel apar cosuri.
Mai e si varianta in care cauza sa fie parazitul Demodex, dar trebuie facute analize (asta se vede chiar la microscop ).

Intotdeauna exista "solutia definitiva"=Roaccutane (isotretinoin). Are rata de succes de peste 95% , desi are parte de o publicitate extrem de negativa, in mod exagerat.

Pana una alta ai putea sa incerci si cu solutii antifungice, de exemplu sa te speli pe cap cu sampon Nizoral (care contine ketoconazol). Asta nu are ce rau sa iti faca, daca dupa cateva spalari cosurile din cap se retrag, ai gasit problema.

Trebuie gasita precis cauza cosurilor:-ori e bacterie, ori e vorba de fungi, ori de paraziti. Astea acopera 99.9% din posibilele cauze.
Ai facut vreo analiza din cosuri, trimisa la laborator?
In rest, bineinteles pot fi si alte masuri care ajuta:
-dieta echilibrata, si daca e vorba de dieta si acnee, ar trebui NEAPARAT sa renunti la produsele lactate, dar neaparat, unii au scapat de acnee care dura de ani de zile doar renuntand la lactate. Dar atentie, trebuie sa renunit pentru minim vreo 6 luni, nu doar cateva zile sau saptamani si sa zici ca nu functioneaza
-eventual test de intolerante alimentare, se estimeaza ca multa lume are intoleranta la anumite alimente (teoretic orice aliment care contine proteine poate produce intolerante), iar aceste intolerante determina sistemul imunitar sa intretina inflamatii in corp. Nu e chiar o cauza principala acneei, dar o poate agrava
-stil de viata echilibrat: multa miscare, deoarece miscarea are un dublu beneficiu: -ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal optim, pentru ca in caz de constipartie spre exemplu, daca materiile stau prea mult in colon, acesta absoarbe apa din ele, impreuna evident cu o gramada de alte substante nedorite si toxine, care intra in circulatia generala si pot ajunge si pe piele; chiar si medicii gastroenterologi recunosc ca exista o legatura intre sanatatea tractului intestinal si regularitatea lui si sanatatea pielii.
Apoi tot miscarea ajuta la circulatia limfei-sistemul limfatic e un fel de canalizare a organismului care trebuie sa preia toate "deseurile" de la fiecare celula si sa le duc catre rinichi pentru excretie. ei bine, spre deosebire de sange care e pus in circulatie de inima, sistemul limfatic nu are niciun mecanism de propulsie, de aceea trebuie mutla miscare, altfel limfa stagneaza, ceea ce iar nu e bine pentru sanatatea pielii.

Edited by epetroiu, 13 June 2018 - 16:19.


#4
VarfDeAtom

VarfDeAtom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 558
  • Înscris: 16.12.2012
Nu am facut, desi am intrebat dermatologii la care am fost. Un dermatolog mi-a zis chiar ca nu o sa iasa nimic la analiza din cosuri. Majoritatea dermatologilor sunt slabi, neinteresati de munca pe care o fac.
Majoritatea doctorilor sunt doar scriitori de retete.

Dieta de lactate 6 luni. Asta o stii de la prieteni sau de la un doctor? Poate au scapat de cosuri din intamplare, fara legatura cu lactatele.

#5
jojinea

jojinea

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 25.02.2015
Se pot incerca si suplimente. Eu am luat intr-o perioada derminax si m-a ajutat, desi nu am scapat in totalitate de cosuri. Nu cred ca se pot elimina in totalitate cosurile, decat de la sine cand  se trece de varsta adolescentei.

#6
epetroiu

epetroiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,530
  • Înscris: 05.08.2016

 VarfDeAtom, on 15 iunie 2018 - 13:44, said:



Dieta de lactate 6 luni. Asta o stii de la prieteni sau de la un doctor?

Dieta FARA lactate.
E un dermatolog destul de reputat, F William Danby, are si o carte:
https://www.slidesha...nt-2015-release
Scrisa din experienta lui de 30-40 de ani.

El are si un mecanism stiintific explicat acolo prin care lactatele pot produce sau agrava acneea si alte probleme dermatologice si vine chiar acolo in carte cu o gramada de cazuri dintre propriii pacienti care au confirmat aceasta ipoteza de-a lungul timpului.
Desigur, poate sa nu fie valabil in cazul oricui dar merita incercat.

Si mai am o teorie, asta e cam "pseudostiintifica" deocamdata dar se pare ca apa la sticlele de plastic poate si ea agrava acneea, deoarece substantele din plastic care se scurg in apa sunt disruptori hormonali si afecteaza echilibrul hormonal si asta poate agrava cosurile.

 jojinea, on 02 august 2018 - 09:53, said:

Se pot incerca si suplimente. Eu am luat intr-o perioada derminax si m-a ajutat, desi nu am scapat in totalitate de cosuri. Nu cred ca se pot elimina in totalitate cosurile, decat de la sine cand  se trece de varsta adolescentei.

Suplimentele sunt cam vax...dimpotriva sunt pline de aditivi artificiali la care corpul si pielea pot reactiona negativ.
e posibil sa fi fost doar placebo in cazul tau.
Da, asta e cazul fericit cand scapi de cosuri dupa adolescenta.
Din pacate unii continua sa aiba probleme mai mici sau mai mari si spre 30-40 chiar 50 de ani.
Eram odata intr-un supermarket prin primavara la coada la casa si pur si simplu am ramas uimit, 70% din persoanele de acolo nu aveau fata complet curata, indiferent de varsta...
Asa ca asteptatul sa dispara de la sine...s-ar putea sa dureze mult si bine.
Culmea, sunt persoane care au avut 0 probleme cu cosurile in adolescenta, insa au la maturitate...

#7
Anamariagabriela1234

Anamariagabriela1234

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 21.05.2019
Buna e cineva pe aici ?

#8
florinenache80

florinenache80

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 20.08.2010
Am avut acnee severa pe fata si spate peste 20 ani. Am incercat antibiotice, creme, sapunuri fara succes. Am scapat foarte simplu printr-o coincidenta. In urma unor analize am descoperit ca am anumite intolerante alimentare. Nu am mai avut nici un cos incepand din ziua in care am eliminat alimentele problema. Daca mananc un aliment la care am intoleranta a doua zi imi apar cosuri.

#9
florinenache80

florinenache80

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 20.08.2010
Am avut acnee severa pe fata si spate peste 20 ani. Am incercat antibiotice, creme, sapunuri fara succes. Am scapat foarte simplu printr-o coincidenta. In urma unor analize am descoperit ca am anumite intolerante alimentare. Nu am mai avut nici un cos incepand din ziua in care am eliminat alimentele problema. Daca mananc un aliment la care am intoleranta a doua zi imi apar cosuri.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate