Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Pecenegii, Cumanii si Mongolii pe teritoriul romanesc in anii 980-1360

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
183 replies to this topic

#1
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018
Intrebarea principala ar fi asta:  oare pecenegii ,  cumanii si mongolii  au lasat ceva urme genetice si materiale  in urma lor?
Oare genele lor au ramas intiparite in ADN-ul romanilor de azi dupa 380 de ani de ocupatie?  
In acel mileniu pierdut nu s-au mai gasit dovezi care sa indice ca la nord de Dunare era o populatie romanizata cu o cultura autohtona de caracter latin.  Dar se consemneaza ca era populata de Vlahi  (denumire care insemna pastori nomazi in limbi balcanice)  sau  Walah  (denumire care insemna  non-german), iar Moldavia era populatia de Moldavi (denumire care insemna  "rau" sau "tarana" in limba gotica).
S-au gasit in schimb multe dovezi arheologice si relicve (multe le gasiti chiar la Muzeul de Istorie al Romaniei) care demonstreaza ca au umblat ceva populatii nomade pe teritoriul Romaniei de azi.

E un capitol din istoria romanilor ce ar trebui obligatoriu predat in scolile romanesti, mai ales secolele X-XIV cand teritoriile noastre au fost vizitate de trei popoare orientale.  
In topicul asta discutam despre doua populatii de origine orientala care au ocupat teritoriul Romaniei timp de 380   de ani!  Speranta de viata in medie era atunci de 30-40 de ani.  Ganditi-va cate s-au putut intampla in 380 de ani. Cate povesti despre familiile de atunci  s-au pierdut, cate nume de capetenii si personalitati s-au pierdut in negura istoriei.  

Ce seriale de tip Game of Thrones s-ar face pe tema asta!  


Pecenegii , popor seminomad turanic  originar din stepele Asiei Centrale, aflati dincolo de Volga, langa Ural,  au fost alungati de uzi si kazari.  Au emigrat si au populat nordul Mării Negre, iar în secolele al XI-lea-al XII-lea au pătruns în Peninsula Balcanică. Erau priviti ca o amenintare constanta de catre bizantini.
In 980, au ocupat teritorii din Ucraina, dar si din  Romania de azi:  aproape toata Basarabia, Moldova si sud-estul Munteniei, cat si nordul Dobrogei. Se ocupau cu pasunatul, de negotul cu sclavi,  blanuri si ceara cu bizantinii si se mai bateau cu bulgarii din cand in cand.  Traiau organizati in clanuri, au fost convertiti la crestinism,  
Si Pecenegii au stat acolo pana in anul  1140, pana cand s-au combinat cu bulgarii.  Au lasat ceva denumiri precum Peceneaga (jud. Tulcea), Pecineaga (jud. Constanța), pădurea Peceneaga (jud. Brăila) și muntele Picineagul (fostul județ Muscel).
In aceea vreme, nordul Moldovei,  Bucovina si Maramures erau ocupate  de Rusia Kieveana si   de Galizia, iar Transilvania, Crisana, Banatul si Oltenia erau sub ocupatie maghiara.  

Cat au stat pecenegii in total in Romania de azi?
160 de ani!  

Sursa:
Ce le datorăm migratorilor pecenegi?



Cumanii, un alt popor nomad de origine turanica,  tot de prin Asia Centrala,  erau cunoscuti ca Scitii Rosii.  Tot asa, stateau intre Volga si Ural luandu-le locul pecenegilor. Dupa ce pecenegii au fost decimati in luptele cu bizantinii, pecenegii au venit in teritoriul dintre Nistru si Carpati.  Au ocupat ceva din Ucraina si sudul Moldovei, Basarabiei,  inclusiv judetul Galati  de azi, jumatate de Muntenia si nordul Dobrogei.  Au stat pe teritoriul romanesc pana prin 1240.
Cat au stat cumanii in total? 100 de ani!
Erau denumiti ca  χartešk (blonzi, palizi)  de un istoric armenian.
Interactionau si faceau negot cu sclavi si blanuri  (mai ales de castori) cu statele balcanice si est-europene  invecinate, inclusiv cu bizantinii, rusii  si bulgarii, dar si cu georgienii si chiar cu venetienii.   Si se mai si bateau cu rusii si bulgarii si mai jefuiau teritoriile bizantine. Altadata s-au aliat cu ungurii, vlahii si cu bulgarii impotriva bizantinilor.  
Cumanii erau calareti iscusiti si foloseau care de razboi. Se ocupau cu pasunatul, cu transhumanta, erau si mestesugari  de arcuri, sale de calarit, incaltaminte  si fierari priceputi. La razboaie foloseau sulite si arcuri cu sageti deseori.  
De religie erau Samani Tengri si celebrau cultul mortilor si al stramosilor. La inmormantarea unei capetenii sacrificau un cal, un sclav sau nevasta acestuia si ii inmormantau impreuna.   Venerau lupul si cainele.  Cumanii din Moldova au fost convertiti la crestinism de arhiepiscopul Robert de  Esztergom.
Sculptau multe statui  ce reprezentau batrane cu batic pe cap si  fermieri  imbracati in straiele taranesti de atunci. S-au gasit morminte sapate in deal.
Codex Cumanicus era un manual lingvistic folosit de misionari crestini ca sa poata conversa cu ei.  
Au sfarsit absorbiti de populatiile din Ungaria, Romania, Macedonia , Turcia , Georgia si Crimeea.
„Cumanii negri”, menționați în secolul al XIII-lea, erau  amestecați cu români din Muntenia, cunoscută în acea vreme sub numele de Cumania. În toponimia Moldovei și Munteniei, dar și a Transilvaniei de Sud, au rămas multe locuri care păstrează denumiri cum ar fi : Comani, Comana, Comanca, Comănești, Teleorman, Caracal, Horez, Dărmănești, Cozia, Ozun etc., dar și numele personal ori de familie Coman, Comaniciu, Comăneci.Cuvântul „coman” (atestat în Moldova) înseamnă drac /diavol

Toq-tämir sau Thocomerius (otel intarit),  o capetenie cumana,  ce l-a succedat pe voievodul Barbat,  a devenit voievode  de Walahia si i-a fost tatal voievodului Basarab I.  

Sursa:
Barbarii cumani, strămoşii noştri?

Mongolii:  cunoscuti ca Tatari de catre romani,   au dat navala pe teritoriile noastre din 1240, ocupand toata Moldova,  Basarabia, jumatate de Muntenia, Bucovina si Maramuresul.  
Au stat bine-mersi pana in 1300 in Walahia (cand au eliberat-o ungurii si au ocupat-o). Moldova a ramas sub  stapanirea Hoardei de Aur pana in  1362, atunci cand si-a proclamat autonomia.  
Sunt multe surse care descriu cruzimea acestora fata de populatiile autohtone si cum le terorizau,  ca violau multe femei, umileau batranii, omorau barbatii ce opuneau rezistenta, torturau copii,  asa cum scria istoricul  Serban Papacostea


Quote

„Pentru mongoli, expediția a fost o confirmare a superioritații lor militare, dar pentru popoarele afectate de „avalanșa mongolă” (Șerban Papacostea), ea a avut urmări dintre cele mai nocive.[...] Tătarii aveau o înfățișare respingătoare și inimi nemiloase; rămâneau neînduplecați la plânsetele mamelor, fără respect pentru părul alb al bătrânilor. Alergau cu bucurie când era vreun măcel, ca la o nuntă sau la o petrecere. Peste tot cadavre, cărora nimeni nu le găsea mormânt. Prietenul nu mai avea lacrimi pentru cel care-i fusese drag; nimeni nu îndrăznea să verse lacrimi pentru cei care pieriseră de teama acestor ticăloși. Biserica s-a cernit în doliu, frumusețea și splendoarea sa dispăruseră; slujbele ei au fost oprite, vocea cântăreților din strană nu s-a mai făcut auzită, iar cântările religioase nu au mai răsunat. Ținutul era acoperit de o ceață deasă. Populațiile preferau noaptea zilei, iar pământul a rămas lipsit de locuitorii săi. Fiii străinului îl străbăteau, înhățând tot ce se găsea […]. Sordida lor lăcomie era de neostoit”


Regele Ungariei, Bela al IV-lea, i-a confruntat pe mongoli si a eliberat Walahia de sub ocupatia acestora . Ca apoi, Walahia sa ramana sub ocupatie maghiara pana in 1330.
Batalia cu mongolii a fost cumplita:

Quote

„Iar despre numarul laicilor mari si mici – scrie Rogerius – care se înecasera în balti si în ape, arsi în foc sau omorâti de sabie nu se mai poate sti. Caci zaceau pe câmpii si pe drumuri cadavrele multor morti, unele cu capul taiat, altele sfârtecate în bucati, în vile, în biserici, în care se refugiasera cei mai multi, numeroase corpuri arse... Acest macel tinu ocupate drumurile doua zile si tot pamântul era înrosit de sânge. Si stateau lesurile pe pamânt cum stau la pasune în câmpiile nelucrate turmele de vite, de oi si de porci. Caii cu seile si frâiele, fara calareti, alergau prin livezi si dumbravi, si din pricina zgomotului devenisera atât de furiosi încât pareau c-au înnebunit de-a binelea…Vasele de aur si argint, hainele de matase si alte obiecte trebuincioase omului, aruncate pe câmp si prin paduri de cei ce fugeau, pentru ca sa scape mai usurati din mâinile urmaritorilor, nu gaseau pe nimeni care sa le strânga.”




Surse:
Luptele românilor cu mongolii în surse
Invazia mongolă în Ungaria și în spațiul românesc - Wikipedia
Războinicii care au terorizat principatele române timp de secole: cine au fost cu adevărat tătarii, cei pe care „nici apa cea mai repede nu-i poate opri“ | adevarul.ro
Invazia tătarilor în Transilvania - Istorie furata

Attached Files


Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:11.


#2
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Da.


Quote

E un capitol din istoria romanilor ce ar trebui obligatoriu predat in scolile romanesti, mai ales secolele X-XIV cand teritoriile noastre au fost vizitate de trei popoare orientale.
In topicul asta discutam despre doua populatii de origine orientala care au ocupat teritoriul Romaniei timp de 380   de ani!  Speranta de viata in medie era atunci de 30-40 de ani.  Ganditi-va cate s-au putut intampla in 380 de ani. Cate povesti despre familiile de atunci  s-au pierdut, cate nume de capetenii si personalitati s-au pierdut in negura istoriei.

Și pe mine mă întristează enorm acest aspect.
Chiar mă gândeam de dimineață pe drumul spre muncă la cele subliniate de tine și nu pot decât să mă emoționez.

Mi-ai luat o piatră de pe inimă.
Mă bucur să știu că nu sunt singurul care se gândește la influența pecenegilor, cumanilor și mongolilor pe aceste meleaguri.

Edited by exceswater, 31 May 2018 - 14:04.


#3
OPEDI

OPEDI

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,729
  • Înscris: 16.11.2017

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 13:53, said:

Intrebarea principala ar fi asta:  oare pecenegii ,  cumanii si mongolii  au lasat ceva urme genetice
Nu, ei se imulteau pe cale mestesugareasca
Ziceau:
Fa, vreau un urmas.
Si ea facea o papusa din paie, o imbraca, o spala si o alapta.
Dupa 14 ani, cand crestea , venea la el si zicea:
Bre, ai grija de fecioru ista, ca tare a fost greu sa-l cresc.

#4
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018

View PostOPEDI, on 31 mai 2018 - 14:01, said:

Nu, ei se imulteau pe cale mestesugareasca
Ziceau:
Fa, vreau un urmas.
Si ea facea o papusa din paie, o imbraca, o spala si o alapta.
Dupa 14 ani, cand crestea , venea la el si zicea:
Bre, ai grija de fecioru ista, ca tare a fost greu sa-l cresc.


Ma refeream daca au lasat urme genetice semnificative, adica in asa fel incat gena lor sa se regaseasca in ADN-ul  majoritatii populatiei din Romania de azi!

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:03.


#5
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 13:53, said:

Intrebarea principala ar fi asta:  oare pecenegii ,  cumanii si mongolii  au lasat ceva urme genetice si materiale  in urma lor?

Binenteles ca au lasat. Tu, cand te uiti la Basescu, de pilda, ce fel de rasa de om bagi de seama?   Dar, cand te utii la fiica lui, EBA ?
In Dobrogea, exista niste sate in care chiar sunt urme genetice clare de astfel de etnii... Exista oameni cu aspect mongoloid, asa cum exista cazaci, ucraineni, pecenegi, cumani si ce or mai fi pe acolo...  Binenteles ca ar putea fi facut un studiu genetic in acest sens (nu stiu cati s-au declarat la recensamant cu etnia corecta).

S-a mai discuta ceva similar pe aici..
https://forum.softpe...ordul-dobrogei/

Ca fapt divers, eu am copilarit si am facut scoala in Dobrogea si am avut o colega in liceu de etnie cazac-ucraineana, provenita dintr-unul din satele mentionate.  De rusi lipoveni, nu mai vorbesc.

Edited by rosix, 31 May 2018 - 14:11.


#6
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018
Multi politicieni , mai ales aia din PSD, nu par romani deloc!
Se poarta ca niste praduitori precum stramosii lor, cumanii, pecenegii sau mongolii.
Mai gasesti prin tara romani cu trasaturi asiatice de altfel, trasaturi mai atenuate ce-i drept.


Uitati-va la olteni apoi.  Multi sunt bruneti si au piele maslinie.  

Moldovenii par sa fie slavi ca etnie, iar ardelenii maghiarizati/germanizati.

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:07.


#7
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Attached File  globudeghicit.gif   346.27K   13 downloads
Da, clar au lăsat.
Unii, cu manifestări de peceneg, cuman sau mongol, vin pe forum aici și pun întrebări de te doare capu.

Da de ce întrebi, fiule ?

#8
OPEDI

OPEDI

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,729
  • Înscris: 16.11.2017

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 14:02, said:

Ma refeream daca au lasat urme genetice semnificative, adica in asa fel incat gena lor sa se regaseasca in ADN-ul  majoritatii populatiei din Romania de azi!
Pai eu ce-am zis?
Absolut deloc.
Nu avem nici o urma de material genetic de le ei.

#9
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018

View PostOPEDI, on 31 mai 2018 - 14:07, said:

Pai eu ce-am zis?
Absolut deloc.
Nu avem nici o urma de material genetic de le ei.
Cum, dupa 100-160 de ani de ocupatie fiecare , sa nu lase ceva in urma lor?  
Niste copii, niste traditii si influente, precum si obiceiuri ce tin de comportamentul cotidian al romanilor in viata de zi cu zi?

100 de ani inseamna cam vreo 4-5 generatii, iar speranta de viata era de 30-50 de ani prin evul mediu.

Despre mongoli se stie ca se inmulteau ca iepurii atunci.

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:09.


#10
OPEDI

OPEDI

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,729
  • Înscris: 16.11.2017

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 14:08, said:

Cum, dupa 100-160 de ani de ocupatie fiecare , sa nu lase ceva in urma lor?  
Niste copii, niste traditii si influente, precum si obiceiuri ce tin de comportamentul cotidian al romanilor in viata de zi cu zi?
Nu intelegi?
Aia nu se imulteau pe cale sexuala.
Cand voiau copi, doar porunceau.
pe borcea-l banuiesc ca ar fi cuman adevarat.
Asta are mostenitori facuti la brutarie.
Si nu numai unul

Edited by OPEDI, 31 May 2018 - 14:12.


#11
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018

View PostOPEDI, on 31 mai 2018 - 14:09, said:

Nu intelegi?
Aia nu se imulteau pe cale sexuala.
Cand voiau copi, doar porunceau.
Mda, stiu cazuri cand luau copii  ostatici la curtea lor ca sa asigure loialitatea supusilor fata de ocupanti, dar asta parca se practica mai mult la otomani.

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:11.


#12
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 14:08, said:

Cum, dupa 100-160 de ani de ocupatie fiecare , sa nu lase ceva in urma lor?  
Niste copii, niste traditii si influente, precum si obiceiuri ce tin de comportamentul cotidian al romanilor in viata de zi cu zi?

100 de ani inseamna cam vreo 4-5 generatii, iar speranta de viata era de 30-50 de ani prin evul mediu.

Despre mongoli se stie ca se inmulteau ca iepurii atunci.
Pe djl l-ai întrebat ?

Sigur are pe undeva pe vreun floppy salvat tot ce au postat ăia pe net.

Plus poze cu obiceiurile lor de nuntă, portul popular, metode de transport, ce device-uri foloseau, etc.

Edited by exceswater, 31 May 2018 - 14:12.


#13
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018
LOL, cica Teleorman vine  din limba cumana.

Si cuman la moldoveni inseamna drac.
Asta explica multe!


Liviu  Dragnea este cuman de origine, si genetic si ca aspect si la caracter!  

Observati mustata coifurilor si statuilor cumane.

Attached Files


Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:24.


#14
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

View PostFrankPrice, on 31 mai 2018 - 14:05, said:

Uitati-va la olteni apoi.  Multi sunt bruneti si au piele maslinie.  

Moldovenii par sa fie slavi ca etnie, iar ardelenii maghiarizati/germanizati.
Oltenii-s Dinarici dpdv rasial.

Brunetii mai ales din sud is buna masura amestecati cu tzyiganyi ceea ce e altceva.
Moldovenii, aia de pe la Siret incolo, da sunt Ladogani dpdv rasial deci pot fi slavi.
Ardelenii ca si oltenii si ca si locuitorii din Subcarpati sunt Dinarici in general.
Ungurii is majoritar Ladogani sau hibrizi eurasiatici, cu minoritate dinarica.
Nemtii-s Borrebizi, Faelizi, Osterdal, Norici... la ei dinaricii-s o minoritate.

Turanicii aia din Asia arata a asiatici.
Aia din Turcia arata a Dinarici, Mediteraneni si Armenoizi.
In mod clar descind ultra-majoritar din bizantini asimilati.

Majoritatea romanilor seamana cu balcanicii de sud-vest si cu cei din zona alpina.
Deci sange asiatic/galben, mai mult de 5% nu avem. Nici ungurii n-au mai mult de 10-15%.

Edited by grrrrr, 31 May 2018 - 14:30.


#15
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018
5% din populatia Romaniei cu  sange asiatic e destul de mult.   Ca eu pe la Resita, prin Berceni , Rahova  si prin  Ferentari  vad destui  romani cu trasaturi mongoloide, ce-i drept, foarte atenuate si europenizate. Cei cu ochi obligi sau cat de cat mari, dar asiatici, par brun, piele palida galbuie.

Si mai vad pe strada si pe Facebook  destule pitipoance cu trasaturi mongoloide cu ochi asiatici.
Am gasit si una de prin Oradea cu aspect de asiatica, ceea ce denota ca   mongolii au lasat urme genetice si  prin Ardeal.  


De asta caut sa ma informez despre  ocupatia pecenega, cumana si mongola din secolele X-XIV, sa aflu de unde avem atatia romani cu trasaturi mongoloide.

Edited by FrankPrice, 31 May 2018 - 14:38.


#16
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Putini stiu ca, in Dobrogea, exista si niste comunitati de italieni, veniti in 1878, si aciuati prin sate, intr-o perioada istorica in care foamea in Italia era mai mare decat cea din Dobrogea.  In Dobrogea, au gasti o ocupatie intr-o exploatare de piatra, au primit pamant sa-si faca o casa si teren suficient sa cultive o gradina, sa creasca animale.  Urmasii acestor oameni exista si in prezent in acele sate, vorbesc limba italiana si pastreaza cat de cat traditiile.

http://adevarul.ro/l...7a6b/index.html

Edited by rosix, 31 May 2018 - 14:35.


#17
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004

View Postgrrrrr, on 31 mai 2018 - 14:29, said:

Oltenii-s Dinarici dpdv rasial.

Brunetii mai ales din sud is buna masura amestecati cu tzyiganyi ceea ce e altceva.


Zi te rog că glumești. Oricum ti-am dat report. Nu e ok ce zici dumneata... tu aici

Jignești anapoda și aiurea-n tramvai niște oameni.

#18
FrankPrice

FrankPrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 18.05.2018

View Postexceswater, on 31 mai 2018 - 14:51, said:


Zi te rog că glumești. Oricum ti-am dat report. Nu e ok ce zici dumneata... tu aici

Jignești anapoda și aiurea-n tramvai niște oameni.
Cu ce a jignit mai exact?
De cand e denumirea unei etnii ca fiind un apelativ jignitor?


Ai fost in Oltenia?
Am vazut destui olteni si albi, dar si de culoare, iar cei de culoare nu au cum sa se traga din spatiul romanesc, decat daca nu cumva au fost adusi de otomani din taramuri orientale.

E cunoscuta sclavia cu rromi practicata de otomani pe teritoriul Tarilor Romane in perioada fanariota.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate