Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Usi termopane trafic intens

Nu mai sunt fisierele

Bonus precomanda FIFA 19

setare windows 10
 Recomandare subwoofer

Scula de taiat sticla

Job-ul meu - where to?

Teapa Ford Ecoboost
 Facultate

Opel Astra J sau For Focus Mk3

Fiara Apocalipsei dezvaluita de A...

Delivery report
 Unde se gaseste un driver video

Recomandare televizor smart 100cm

Resetare placa de retea

volt.ro transfer de bani
 

o automatizare simpla

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
vaxalbin

vaxalbin

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 03.10.2007
Buna ziua,
ma gandesc la o automatizare simpla si iata ce voiesc a face.
am mai multe masini, utilaje (cu puteri intre 4-6 kw) si la pornirea a macar unuia dintre ele sa se actioneze un releu, contactor care sa-mi porneasca la randu-i un ventilator (evacurea prafului etc)
schema vreau sa plece de la folosirea unui transformator de curent, montat pe o faza din alimentarea generala.
de aici se nasc catava intrebari:
1. semnalul transformatorului de curent poate sa-mi aclanseze o bobina a unui mic releu, la ce tensiune ar trebui sa lucreze bobina releului-contactorului ?
2. curentul de pornire al motoarelor poate sa-mi "dea peste cap" transformatorul de curent?
3. daca toate motoarele sunt asincrone cu rotor in scurt circuit si tinand cont de curenti de pornire se poate folosi un transformator 50/5, sau mai fac o spira cu cablu de alimentare?
o zi buna si astept pareri si sugestii

Edited by vaxalbin, 16 May 2018 - 10:54.


#2
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,941
  • Înscris: 26.11.2006
Ce te impiedica sa actionezi un contactor de pe una din fazele motorului? Pleaca motorul, se anclanseaza contactorul si-ti porneste orice vrei tu.

#3
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 05.12.2005
Aşa e nevoie de mai multe contactoare...
Un transformator de curent rezolvă problema dacă este bine ales, însă nu cu aclanşare directă ci folosind un comparator de tensiune pe secundar şi eventual şi o mică temporizare de câteva secunde care să evite declanşările false.

#4
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 5,993
  • Înscris: 21.01.2009
Ma scuzati : e mai scump un contact auxiliar de contactor decat un trafo curent + releul ce iese din incercari ?   La Schneider un LADN11 e cam 24 lei.
Daca se considera ca e nevoie de doar un singur ventilator care trebuie sa porneasca la pornirea oricarui motor se complica treaba . Fie cableaza de la contactele auxiliare la tabloul ventilatorului fie merge pe solutia traf. curent + semnalizator de curent pentru 0-5 A + alt contactor .  Mie solutia cu traf. de curent mi se pare mai peste mână dar initiatorul stie mai bine cate motoare are si  de ce putere  astfel incat sa se poate dimensiona traf. de curent + semnalizatorul respectiv.
Sa raspund si punctual :
1)  Trf. ce curent ( TC) da un semnal 0-5 A . Pe  sarcina din secundar vei avea curentul respectiv iar tensiunea va fi variabila in functie de curent si impedanta bobinei. Un releu electromecanic uzual nu are  curenti din astai pe bobina .  Uzual se folosesc semnalizatoare electronice ce genereaza un  contact la un curent prestabilit.
2) Da. Depinde de simultaneitatea pornirii si de domeniul de masura al TC.
3) Habar n-am .  Despre cate motoare e vorba si ce putere au ?

Completare la (1) : Solutia industriala asemnalizatorului de curent  ar fi ( de exemplu) cu releu de curent - unul de la Schneider ( RM35JA32MR) e cca.  300 lei .

Edited by ggelu, 16 May 2018 - 12:39.


#5
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 05.12.2005
E vorba şi de firele de tras prin hală pe la fiecare utilaj în parte plus intervenţia în panourile de automatizare.
Dacă ai contor separat se poate face simplu cu un senzor optic pe ledul indicator şi un numărător cu Arduino sau alt controller, nu mai e nevoie de transformator de curent.

Edited by mihaicozac, 16 May 2018 - 12:15.


#6
va_cristi

va_cristi

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 268
  • Înscris: 02.01.2011
Eu as alege varianta cu Senzor de curent pasiv:
Attached File  CT1005.png   237.35K   2 downloads

Daca curentul absorbit de toate motoarele depaseste 5A, sunt si senzori de curenti mai mari.

Edited by va_cristi, 16 May 2018 - 12:13.


#7
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,941
  • Înscris: 26.11.2006
@ mihaicozac:
"o automatizare simpla"
"si la pornirea a macar unuia dintre ele sa se actioneze un releu, contactor care sa-mi porneasca la randu-i un ventilator (evacurea prafului etc)"
M-am luat dupa asta.

Edited by myshyk, 16 May 2018 - 12:12.


#8
gear

gear

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 359
  • Înscris: 12.09.2005
Probabil ca vroia sa spuna ca la pornirea oricaruia dintre motoare sa plece ventilatorul, cu siguranta motoarele pornesc aleator. Deci are varianta sa targa fire de la auxilarele firecarui contactor sau sa foloseasca trafo de curent de pe general care seziseaza o oarecare sarcina.
Depinde cum are distributia, daca toate motoarele sunt alimentate din acelasi panou atunci e mai simplu sa foloseasca auxiliare de la contactori (ma rog, asta daca nu are zeci de motoare).

Semnalul TC nu iti poate alimenta un releu. Iesirea e in curent nu in tensiune, curent care variaza de la cativa mA pana la 5A.
Curentul de pornire al motoarelor nu "iti da peste cap TC"

Poate merge sa folosesti un releu de genul asta, Il setezi sa iti comande un contact pe iesire  la cativa mA detectati.  Contactul il folosesti sa pornesti ventilatorul.

http://www.bender.ro...l_seria_420.pdf

Edited by gear, 16 May 2018 - 12:24.


#9
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,941
  • Înscris: 26.11.2006
"pornirea oricaruia dintre motoare" nu-i tot aia cu "pornirea a macar unuia dintre ele"Posted Image

#10
va_cristi

va_cristi

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 268
  • Înscris: 02.01.2011
O idee buna gear cu acel releu din seria BENDER 420... Dar depinde de pozitionarea tablourilor de comanda, asa cum sa mai scris mai sus de catre alti colegi.

#11
vaxalbin

vaxalbin

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 03.10.2007
multam oameni buni
ideile sunt ok
ca o completare, sunt utilaje de prelucrare a lemnului cu puteri de max 6kW. (patru utilaje)
instalatia electrica este deja trasata si parca n-as dori sa suplimentez numarul de fire
tabloul de distributie este unul comun, din el plecand (prin sigurante individualizate) cabluri de alimentare pentru fiecare utilaj.
as dori ca la pornirea unui utilaj, al oricaruia, sa-mi porneasca si ventilatorul (cu el absorb rumegusul si praful)
seara placuta

Edited by vaxalbin, 16 May 2018 - 20:58.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate