Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Viitorul platformelor de streaming audio – cum rămâne cu muzica analog ?

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1
dan81

dan81

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 09.06.2006
De câțiva ani se constată o explozie pe piața streaming-urilor audio, avem Spotify, Deezer, Google Play Music, Apple Music, Tidal etc.. Majoritatea se laudă că dețin o bibliotecă digitală cu peste 30-40 milioane de melodii. Enorm, aș putea spune! Totuși, pentru că există și-un totuși, constat cu dezamăgire, cel puțin la muzică românească, că nu s-au făcut deloc eforturi de a digitaliza muzica veche rămasă captiva pe casetă sau vinil. Singurele trupe românești care au reușit performanța de a-și face toată discografia digitală sunt Iris și Holograf, aceste trupe împreună cu casele lor de discuri partenere (Roton, respectiv MediaPro Music, sper să nu mă înșel) au reușit să pună în format digital atât cd-urile existente pe piața cât și vinilurile (anii 80-inceputul 90), bravo lor, dar ce facem cu restul? Țările cu “apă caldă” și-au digitalizat aproape toată muzica și filmele începând cu anul 1920 până în prezent. Muzica aceasta rămasă nedigitalizata se va pierde într-o zi dacă nimeni nu va face nimic. Sunt f multe albume bune care nu s-au lansat decât pe casetă și atât, și așa au rămas. În vine în minte un exemplu (sunt poate sute) dar fiind o formație dragă mie, Celelalte Cuvinte, îmi vine mai ușor să descriu problema. Bun, aceasta trupă are 8 albume lansate începând cu anii 80 până în prezent. Fiind o trupă valoroasă care cu siguranță va rămâne în istoria rockului românesc, aș fi dorit ca toate cele 8 albume să se găsească în format digital. Din păcate 2 albume au fost mai ghinioniste – Se lasă rău (1992) lansat doar pe vinil și Ispita (1997) lansat doar pe casetă. Aceste albume este posibil să rămână în acest format pe veci, adică în final se vor pierde.
Dacă observați ambele albume sunt din anii 90, una din cele mai proaste perioade dpdv al formatului audio deoarece vinilul începuse să nu mai fie la modă, caseta audio (cel mai prost format din punctul meu de vedere) era pe val iar formatul CD începuse timid să-și facă apariția. În anii 90 puține trupe își permiteau să scoată albume pe CD și din cauza aceasta 99% le scoteau doar pe casetă (nici măcar pe vinil). Acele albume care au fost blocate pe un singur format audio și anume casetă nu se găsesc în ziua de azi aproape deloc în format digital. Și prin format digital nu mă refer la transferul caseta – mp3  care se aude de multe ori groaznic. Mă refer la sursa master a albumului care se afla ori la artist ori la casa de discuri și cu care n-au mai făcut nimic. Să vă dau un exemplu, o mare trupă rock din afară și anume Iron Maiden și-a refăcut toată discografia în format digital având ca sursa benzile master de studio. Cum se aud? Perfect! Am avut ocazia să ascult o melodie de-a lor în format 24bit/96khz adică “studio quality”, e altceva, parcă piesele au prins iar viața. În concluzie, că am făcut deja o mare sorcova, credeți că formatul analog mai are șansa să fie salvat și la noi în format digital?

#2
danyel61

danyel61

    Fumător

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,235
  • Înscris: 19.08.2005
Sunt destule melodii vechi romanesti pe platformele online, dar intr-adevar nu sunt toate. Electrecord avea destul de multe. Pe de alta parte, e destul de usor sa treci un vinil pe digital, mai ales cu pick-upurile astea noi cu iesire direct usb.

#3
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,391
  • Înscris: 14.10.2008
Era o problema ca videoclipurile romanesti vechi se vedeau groaznic pe Youtube, Cat Music a rezolvat partial problema prin Cat Music Gold.

#4
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009
@djl, ia treci incoa si zi-ne tu cum sta treaba....

#5
Supermax

Supermax

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,154
  • Înscris: 25.01.2018
Pai banuiesc ca problema trecerii pe digital e a formatiilor respective ....ca sa ia banul si nu a platformelor digitale !

#6
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
djl, unde esti? Salveaza-ne cu asta:

 dan81, on 03 mai 2018 - 12:51, said:

constat cu dezamăgire, cel puţin la muzică românească, că nu s-au făcut deloc eforturi de a digitaliza muzica veche rămasă captiva pe casetă sau vinil.


#7
dan81

dan81

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 09.06.2006

 Neaceasca85, on 03 mai 2018 - 13:07, said:

Era o problema ca videoclipurile romanesti vechi se vedeau groaznic pe Youtube, Cat Music a rezolvat partial problema prin Cat Music Gold.

Asa este, de ceva timp a aparut pe Youtube canalul Cat Music Gold precum si MediaPro Music Classics si RotonHits , avem practic 3 canale de muzica oficiale de la casele de discuri , nu e rau, care e faza totusi ? Aceste albume existau deja in format digital (CD) la momentul lansarii lor . Nu sunt conversii analog - digital , toate albumele care se gasesc pe aceste 3 canale au fost initial lansate pe CD la vremea lor . Multe din ele se gasesc si pe Spotify sau Deezer. Electrecord a incercat sa faca ceva interesant cu platforma lor digitala , in prezent avand peste 20.000 melodii romanesti , dar au in continuare aceiasi problema , nu au tot , probabil nici 50% din ce au scos ei de la inceput (anii 30 pana in prezent)

 Supermax, on 03 mai 2018 - 13:10, said:

Pai banuiesc ca problema trecerii pe digital e a formatiilor respective ....ca sa ia banul si nu a platformelor digitale !

De multe ori sursa master ramane la casa de discuri , e posibil s-o aiba si artistul , dar n-o poate lansa singur fara acordul casei , deci ori trupa , ori casa de discuri sau in cel mai bun caz si artistul si casa de discuri ar avea de castigat de pe urma streamingului digital , mai ales daca urca niste albume rare , nelansate in format digital pana atunci.

#8
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016
Cine este interesat de muzica veche romaneasca si aici ma refer la tezaurul folcloric , nu la muzica lautareasca, pentru ca aia este mai accesibila, poate sa caute ,,CINCI VEACURI DIN ISTORIA CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC (1540-2011). 780 de nestemate folclorice''. Alexandru Mica a muncit enorm la salvarea acestui tezaur si cel mai probabil nu o sa mai faca nimeni ceva care sa se apropie de rezultatele sale in materie de scoatere la lumina a muzicii populare romanesti.

Aceasta este muzica traditionala adevarata, ce nu trebuie confundata cu strutocamila de influenta comunistoida numita etno (o combinatie de lautarisme, cu elemente din muzica populara si t iganeasca puse la un loc).

Se gaseste pe elecrecord dar este pusa la dispozitie si gratuit pe anumite site-uri.

P.S. sper ca utilizam aceeasi terminologie când ne referim la muzica veche. Din punctul meu de vedere muzica rock a anilor 80 nu este (inca) muzica veche. Muzica veche, in acceptiunea mea, este tot ceea ce a aparut inainte de razboi si eventual imediat dupa, in anii 50.

Edited by razor01, 03 May 2018 - 14:51.


#9
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,391
  • Înscris: 14.10.2008
Faza e ca in sfarsit se vad si se aud bine piesele mai vechi de pe Cat Music Gold, Media Pro Classic si Roton Hits. Nu suport imaginile pixelate sau sunetul de conserva, sunt pe sistemul bit rate cat mai mare. Degeaba or fi ele pe CD, eu nu prea am cumparat CD sau casete decat eventual pentru masina, in rest numai pe televiziunile muzicale am stat, pana in 2012 de cand stau pe Youtube.

Si evident ca piesele vechi se vedeau si auzeau bine la TV, dar unele inca sunt la calitate horror (144-240p) pe Youtube, de exemplu Sexxy-Tinaya din 2005.

Problema asta nu exista la piesele straine, unde inca din 2009 cu ajutorul VEVO toate se vad si aud bine pe Youtube.

#10
audiofidel

audiofidel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 26.12.2017
Intrebarea e  retorica. E adevarat ca pierderea poate fi mare insa nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru asta. S au pierdutfoarte multe   inregistrari unice si inestimabile din televiziunea si radioul public , intr un loc unde prezumai ca exista responsabilitate si raspundere, ce sa ma mai mir ca pe cativa oameni ii doare in c... legat de  discografia cutare?

Noi suntem un popor creativ si creator, pierdem ceva dar punem mai mult la loc. Ce conteaza Celelalte Cuvinte cand ai Guta, Andra si Maruta?

#11
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016
Apropo de platformele astea de streaming, mi-am facut de curiozitate un abonament pe Deezer. Am inteles ca se poate asculta si offline, sa descarci muzica in PC. Am utilizat deezerloader, aplicatie ce solicita login prin contul tau de Deezer, am selectat hi-fi si am decarcat cateva albume. Problema este ca in lossless audio checker apar ca fiind upsampled, chiar daca in folderul din PC sunt trecut ca FLAC-uri si ocupa un spatiu consistent. Pe aplicatia Deezer pot sa selectez streaming FLAC 1411 kb/s pentru ca am abonamnetul cel mai scump de la ei, cel de 10 euro.

Edited by razor01, 04 May 2018 - 19:43.


#12
audiofidel

audiofidel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 26.12.2017
Interesant! Dar dupa ureche cum sunt?

#13
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016
Nu am facut teste momentan, problema este ca, in cazul in care Deezer nu ofera FLAC-uri reale ci tot 320-uri, indiferent de abonament, orice comparatie A-B este inutila. A mai descarcat cineva sa asculte offline?

P.S. revin, am descarcat ABBA essential collection si pe programul de verificare apare CLEAN tot albumul. Asta inseamna ca nu tot contentul este losseless, ci doar o parte. Problema este ca in aplicatie nu ai nicio solutie sa verifici, nu iti da nici un indiciu.

Edited by razor01, 04 May 2018 - 19:53.


#14
audiofidel

audiofidel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 26.12.2017
Mai bine ai deschide topic separat pentru problema asta, mi se pare important aspectul.

#15
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Eu nu vad nimic important.
Streamingul asta este pentru ascultat asa de zi cu zi nu pentru audiții hi-fi.
La banii aia e la mintea cocosului ca nu-ti ofera nimeni calitate de studio.
Nu le convine deoarece masterizarile de calitate costa, iar pe langa asta ocupa spatiu mult(asta inseamna un datacenter cu o capacitate de minim 5 ori mai mare) si pe langa asta si latimea de banda necesara traficului creste aferent.
Asta inseamna infrastructura serioasa gen youtube numai pe partea de audio.Cine isi permite asa ceva?
Scot si ei ochii habarnistilor cu downloaderele alea fake care convertesc on the fly din mp3 320(sau cat o fi) sau AAC in FLAC.
Vrei calitate iei legatura cu casa de productie si cumperi masterul multitrak.
Cu ala poti sa faci ce vrei.Poti remasteriza dupa bunul plac,poti scoate negativ cu sau fara back-voice sau unele instrumente,poti face remix,poti folosi acapela peste alt instrumental,poti face cover,karaoke; chiar poti face multe.

Edited by geo123, 22 May 2018 - 18:33.


#16
audiofidel

audiofidel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 26.12.2017
Mie mi s a parut important si am citit cu interes topicul care s a nascut. Ai dreptate in ce spui dar nici discutiile nu au fost inutile, nu oricine prinde ideea, mai ales cei mai putin familiarizati cu domeniul.

#17
dan81

dan81

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 346
  • Înscris: 09.06.2006

 geo123, on 22 mai 2018 - 18:14, said:

Vrei calitate iei legatura cu casa de productie si cumperi masterul multitrak.
Cu ala poti sa faci ce vrei.Poti remasteriza dupa bunul plac,poti scoate negativ cu sau fara back-voice sau unele instrumente,poti face remix,poti folosi acapela peste alt instrumental,poti face cover,karaoke; chiar poti face multe.

Ma crezi ca la chestia asta cu multitrack-ul ma gandeam inca de acum 20 de ani, prin 95-96 ! Atunci de-abia aparusera pe la noi compact discurile si ma gandeam cum ar fi sa ai o melodie cu care sa te "joci" , sa-i scoti vocea sa pastrezi doar negativul , sa pastrezi doar vocea , sa pastrezi doar sunetele de chitara sau ce instrument vrei tu s.a.m.d., chiar mi se parea o treaba geniala daca ar fi existat asa ceva . Dar cine sa puna la dispozitia publicului larg asa ceva , studioul si artistul n-au nici un interes sa-si divulge secretele meseriei . E ca si cum un mare bucatar ti-ar dezvalui pe ingrediente felurile lui de mancare Posted Image .  Stiu ca la un moment dat intr-o revista a vremii ( Bravo , Salut , nu mai stiu exact care) am vazut un articol cu un artist (din pacate imi scapa numele acum) care scosese un fel de program cu noul lui album si bagat in PC acel CD iti permitea sa poti face mici modificari ale pieselor respective. Daca mai stie cineva despre ce vorbesc l-as ruga sa scrie. Chiar mi s-a parut interesant acel articol.  Iar despre vorbit cu casele de productie nici vorba, am patit-o personal. Am dat mail si la Roton (care acum detine si biblioteca muzicala Zone Records) si la Media Pro Music sa intreb de niste albume pe care ei le au dar nu se gasesc nici la streaming si nici la cumparat , daca mai au de gand sa le scoata macar in format digital daca suportul CD nu mai renteaza.  NU mi-a raspuns niciuna. Deci ce pretentii sa ai la multitrack cand ei nici o melodie la care au drepturile s-o publice n-o relanseaza digital. Atata vreme cat ele traiesc acum din "bumti-bumti" de ce sa se mai deranjeze sa-mi relanseze mie un album rock din anii 90 . Oricum lumea nu mai asculta rock, nu-i asa.. ?

Edited by dan81, 23 May 2018 - 13:37.


#18
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,158
  • Înscris: 16.10.2008
Acel artist de care vorbesti este Peter Gabriel.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate