Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

2035:Tranzitia la Ateism

* * * - - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
158 replies to this topic

#1
tyrionpiticul

tyrionpiticul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 20.04.2018
Se pare ca nivelul de trai crescut , un venit stabil,  scaderea ratei violentei in societate,  un acces facil la tratamentele medicale, tehnologia digitala  si la educatie pot sa-i determine pe oameni sa devina mai nepasatori in ce priveste asocierea cu institutiile religioase si credinta in divinitate si spiritualitate.
Oamenii, cu cat devin mai bogati , educati stiintific  si increzatori in progresul tehnologic  , cu atat devin mai  increzatori ca destinul si functionarea universului nu e influentat de nicio entitate.

Quote

Pe masura ce statele dezvoltate si in curs de dezvoltare vor prospera, oamenii religiosi vor deveni categorii minoritare care risca sa devina marginalizate.  
Țările vizate sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Olanda, Suedia și Marea Britanie.În aceste nouă țări, în 2004 (când a fost realizat ultimul sondaj), deja jumătate din populație era reprezentată de atei, iar produsul intern brut (PIB) era în medie de 26.245 de euro, comparativ cu 9.552 de euro pentru o țară medie din lume.Dacă mai puțin de 50% din populație a fost de acord că religia este importantă, atunci țara a trecut efectiv la o majoritate seculară (non-religioasă, laică). Printre țările cu cele mai multe persoane care au declarat că religia nu mai face parte din viața lor se numără Spania, Coreea de Sud, Canada, Elveția, Uruguay, Germania și Franța. La o rată de creștere de 3,33 la sută pe an, aceste țări ar fi ajunse din urmă de state cu PIB mediu în jurul anului 2041.

In schimb, in ce priveste statele dezvoltate precum Grecia, Israel si  Italia au populatie majoritar religioasa datorita  turismului religios si educatiei conservatoare ce tine mai degraba de nationalitate si identitate decat de credinta, fiind foste sau actuale centre religioase.

La polul opus, observam state sarace in curs de dezvoltare precum Rusia, Polonia,  Romania, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina unde  sistemul medical cat si sistemul de invatamantul sunt deficitare, democratia inca in faza de tranzitie de la un regim totalitar anterior,  unde rata saraciei si evident a  coruptiei politice si a infractionalitatii   este foarte crescuta . Automat, unde exista oameni mai saraci educati deficitar , fara acces la un sistem medical modern  si cu o conducere politica corupta sau incompetenta, apeleaza constant la divinitate si la institutii religioase. In respectivele tari, educatia religioasa este obligatorie in scoli in timp ce disciplinele  precum educatia civica, curs de comunicare,   educatia financiara  , cursul de igiena elementara,  informatica, psihologia, logica,  tehnici de supravietuire si educatia sexuala  sunt aproape inexistente.
In respectivele state, rata participarii la ceremonii , pelerinaje si slujbe religioase cu ocazia sarbatoriilor crestine (care tin mai degraba de superstitii  religioase decat de credinta sau de mesajul biblic) este foarte ridicata.  De asemenea, oamenii cu afectiuni fizice/psihice prefera sa apeleze mai degraba la preoti si astrologi  decat la medici specialisti sau la psihologi.

La extremitate, intalnim statele subdezvoltate ca  cele islamice precum Afghanistan,Turcia,  Irak, Siria, Libia, Egipt,  Iran, Sudan, Yemen si Arabia Saudita, sau tari crestine precum Brazilia, Argentina, Columbia, Mexic si Venezuela  unde saracia, analfabetismul, terorismul, infractionalitatea organizata si  coruptia predomina, iar speranta de viata e scazuta.  

Quote

Este pierderea credinței ceva care să îngrijoreze? Țările cu o populație „fără Dumnezeu” sunt evaluate de multe ori drept națiuni extrem de morale, cu un nivel neobișnuit de încredere socială, egalitate economică, infracționalitate scăzută și un nivel ridicat de implicare civică.

Ramane de vazut cum va evolua Romania pana in 2035 si daca vom mai fi o populatie din care 80% sa se mai declare ortodocsi convinsi.


Sursa:
Anul în care religia va dispărea este mai aproape decât credem

Edited by tyrionpiticul, 28 April 2018 - 23:05.


#2
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
Exista un adevar cand :Tara(oricare ar fi) te vrea prost. Si daca te mai si inmultesti si mai bine.  Nu are legatura cu initiatorul.

#3
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017
De cand se ocupa digi24 cu asemenea stiri? Posted Image

Edited by YourFan, 28 April 2018 - 22:55.


#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Totul tine de educatie si de accesul la informatie.


#5
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Aveam si eu un topic pe tema asta.
In UK deja peste 50% din populatie e fara religie.

Edited by gumball3000, 28 April 2018 - 23:05.


#6
tyrionpiticul

tyrionpiticul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 20.04.2018
E adevarat ca stiinta n-a putut rezolva toate misterele si ca avem mai multe intrebari decat raspunsuri.
Poate ca exista  fiinte superioare  c pe care noi i-am venerat ca zei si nu i-am inteles.  Posibil ca fizica cuantica sa ne ofere mai multe raspunsuri in viitor despre mistere precum  aparitia universului, existenta unor fiinte superioare,  viata de dupa moarte si destin.  



Dar pana una alta:  
Spirituality is science we don't understand (yet).

View Postgumball3000, on 28 aprilie 2018 - 23:00, said:

Aveam si eu un topic pe tema asta.
In UK deja a scazut cu mult sub 50% numarul credinciosilor.
In UK , Germania , Suedia si Franta s-ar putea sa cam creasca numarul religiosilor.
Nu ma refer la crestini, ci la imigrantii musulmani si hindusi. Ei nu vor renunta la religie si credinta peste noapte, ci abia peste cateva generatii.




In SUA, poate ca multi renunta la crestinism, dar in schimb se convertesc la misticism si ezoterism, religii de tip "New Age" .  Sunt multi ecologisti care venereaza Pamantul ca pe un zeu.
De asta zic ca predictia ca in 2035 vom deveni majoritar atei e un pic cam deplasata.

Edited by tyrionpiticul, 28 April 2018 - 23:04.


#7
sSorsy

sSorsy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 24.03.2017

View Postgumball3000, on 28 aprilie 2018 - 23:00, said:

In UK deja a scazut cu mult sub 50% numarul credinciosilor.
Pe SP rata ateismului atinge praguri alarmante de 90%...

Edited by sSorsy, 28 April 2018 - 23:05.


#8
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Orice este posibil, dar sa omori oameni in numele credintei este....inuman. Sa pupi moaste, ori icoane este irational.

#9
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006

View PostsSorsy, on 28 aprilie 2018 - 23:03, said:

Pe SP rata ateismului atinge praguri alarmante de 90%...
Nu stiu de unde ai datele acestea, dar cu siguranta nici macar cumulat cu cei agnostici nu s-ar apropia de acel procent.

Paradoxul e ca religia ortodoxa e cea mai kitschoasa si saraca, pai intra intr-o biserica/catedrala catolica, iti vine sa stai acolo de placere, nu miroase ca la noi a cadavru inhumat, nu sunt peretii spoiti cu picturi de 2 lei, nu iti lasa impresia ca te intorci in Evul Mediu.
La iehovisti, acestia fac tot posibilul sa ii ajute pe cei nevoiasi sa duca o viata mai buna.
Metodistii au pasit si ei in secolul 21, nu e nimic anormal sa vezi ca angajeaza oameni pe posturi IT sau consiliere psihologica, ori alte posturi in stransa legatura cu omul.
Pana si moscheile par niste adevarate opera de arta, chiar "ma plimbam" zilele astea prin Muscat, Oman pe Google Street View si am ramas masca la ce arhitectura, stil, bun gust au pus in lacasurile de cult.

Pe cand la noi totul este despre cotizat, de cand te nasti pana cand treci in nefiinta.
Religia care se practica la noi este implicata puternic in politica, la modul gretos, nu la modul in care ar ajuta oamenii.

Pe de alta parte inteleg omul credincios, care doreste sa duca o viata linistita dupa invataturile lui Hristos, sa-si gaseasca pacea interioara, dar nu am sa-l inteleg niciodata pe acela care viziteaza Biserica doar cand vine vorba de cotizat, ori pe cei fanatici, care habar nu au de ce sunt credinciosi, pe care nu-i ajuta cu nimic lucrul asta, dar prefera sa se miruiasca in loc sa urmeze calea stiintei atunci cand este cazul.
Religia nu trebuie sa insemne doar Botez, Cununie, slujba de inmormantare, Craciun si Paste comercial. Religia trebuie sa fie despre meditatie, liniste sufleteasca, tot ce depaseste barierele acestea e doar prostie crunta, de la povestile de adormit copiii, pana la cele de umplut buzunarele popilor pedofili.
Am urmarit cativa ani la rand slujba de inviere de la Mitropolie la TV, nu sunt eu cel mai credincios, dar cred ca se numara printre putinele dati in care niste simple cuvinte rostite de o persoana au reusit sa ma relaxeze.

Edited by gumball3000, 28 April 2018 - 23:29.


#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,617
  • Înscris: 07.02.2003

View Posttyrionpiticul, on 28 aprilie 2018 - 22:45, said:

Ramane de vazut cum va evolua Romania pana in 2035 si daca vom mai fi o populatie din care 80% sa se mai declare ortodocsi convinsi.
E greu de prezis... se bazeaza pe disparitia generatiilor anterioare dar exista si in cele noi flagele irationale impuse de mici si nu toti se vor descotorosi de ele... parerea mea e ca vor mai trece peste 50 ani pana ca un asemenea scenariu sa fie mai realist.

Edited by andreic, 28 April 2018 - 23:08.


#11
tyrionpiticul

tyrionpiticul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 20.04.2018

View Postpasilla, on 28 aprilie 2018 - 23:05, said:

Orice este posibil, dar sa omori oameni in numele credintei este....inuman. Sa pupi moaste, ori icoane este irational.
Si sa acaparezi teritorii si resurse , pornind razboaie  in numele religiei e ipocrizie maxima.  
Fie ca vorbim de crestini sau de musulmani.


Bravo religiei crestine ca a reusit sa mentina oranduirea sociala in vremurile tulburi de dupa marile migratii ale popoarelor germanice in Europa sau pentru ca biserica catolica a pus bazele sistemului universitar si chiar a construit spitale, insa de la un moment dat devenise inutila din perioada cand a dat-o in cruciade, inchizitie, persecutii, contra-reforme.E  chiar blasfemie la adresa credintei si religiei iertarii si o insulta pentru mantuitorul lor, Isus Christos, care era pacifist si un adevarat speaker motivational al antichitatii.

Si Islamul e laudabil ca a reusit sa uneasca populatii intregi sub un singur zeu, ca a oferit niste reguli stricte de igiena (circumcizia, baile, dieta alimentara, imbracamintea,  rugaciunile si plecaciunile dese ca o forma de gimnastica) si chiar i-a determinat pe multi carturari sa-si duca jihadul prin metoda de a copia si pastra lucrarile stiintifice ale  grecilor,  dar cand s-a ajuns la Jihad si terorism, la fel. Parca si Mahomed era pacifist...pana a inceput sa jefuiasca caravane, sa duca razboaie de cucerire si sa devina pedofil.

Edited by tyrionpiticul, 28 April 2018 - 23:14.


#12
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018

View Postpasilla, on 28 aprilie 2018 - 22:54, said:

Totul tine de educatie si de accesul la informatie.

eu cred ca depinde de varsta, nu de educatie..ba mai mult, cred ca cei cu educatie, trecuti de 30 de ani sunt crestini;)..

Iar cei sub 30 de ani probabil sunt atei:)..sunt curios daca exista un poll cu varstele lor

View Posttyrionpiticul, on 28 aprilie 2018 - 23:10, said:

Si sa acaparezi teritorii si resurse , pornind razboaie  in numele religiei e ipocrizie maxima.  
Fie ca vorbim de crestini sau de musulmani.


Bravo religiei crestine ca a reusit sa mentina oranduirea sociala in vremurile tulburi de dupa marile migratii ale popoarelor germanice in Europa sau pentru ca biserica catolica a pus bazele sistemului universitar si chiar a construit spitale, insa de la un moment dat devenise inutila din perioada cand a dat-o in cruciade, inchizitie, persecutii, contra-reforme.E  chiar blasfemie la adresa credintei si religiei iertarii si o insulta pentru mantuitorul lor, Isus Christos, care era pacifist si un adevarat speaker motivational al antichitatii.

Si Islamul e laudabil ca a reusit sa uneasca populatii intregi sub un singur zeu, ca a oferit niste reguli stricte de igiena (circumcizia, baile, dieta alimentara, imbracamintea,  rugaciunile si plecaciunile dese ca o forma de gimnastica) si chiar i-a determinat pe multi carturari sa-si duca jihadul prin metoda de a copia si pastra lucrarile stiintifice ale  grecilor,  dar cand s-a ajuns la Jihad si terorism, la fel. Parca si Mahomed era pacifist...pana a inceput sa jefuiasca caravane, sa duca razboaie de cucerire si sa devina pedofil.

nu a fost niciodata inutila, dovada ca inca exista si astazi:)..e practica;)..ca orice lucru practic, va ramane;)

#13
Aldulescu

Aldulescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,794
  • Înscris: 04.01.2018
Eu zic ca o sa fie pe dos, tarile alea civilizate si atee or să devină musulmane, nu vedeți că mai toate se grăbesc să aducă cât mai mulți refugiați care se înmulțesc apoi ca iepurii...

#14
tyrionpiticul

tyrionpiticul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 20.04.2018

View Postgumball3000, on 28 aprilie 2018 - 23:06, said:

Nu stiu de unde ai datele acestea, dar cu siguranta nici macar cumulat cu cei agnostici nu s-ar apropia de acel procent.

Culmea e ca religia ortodoxa e cea mai kitschoasa si saraca, pai intra intr-o biserica/catedrala catolica, iti vine sa stai acolo de placere, nu miroase ca la noi a cadavru inhumat, nu sunt peretii spoiti cu picturi de 2 lei, nu iti lasa impresia ca te intorci in Evul Mediu.





Slujbele religioase sunt adevarate show-uri muzicale la americani!   Preotii se imbraca normal ca niste civili la costum, fara cutume si robe medievale.
Si chiar se poarta conferinte si dezbateri deschise despre Biblie si dogme. Se discuta deschis  despre stiinta si ufologie si ecologism chiar!



De la o regiune cu o cultura  la alta regiune cu o cultura diferita , in functie de nivelul de trai si de dezvoltare ,  parca pasesti pe alte planete pentru ca asta e senzatia.


Liturghie  la baptisti dintr-o tara dezvoltata ca SUA
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/0kGGXfDJ5lc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




vs
Liturghia la ortodocsi intr-o tara in curs de dezvoltare ca Rusia
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/wiv0O8CH2OM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



vs
Slujba religioasa intr-o tara subdezvoltata ca Arabia Saudita
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/LYx55_ssI-g?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by tyrionpiticul, 28 April 2018 - 23:41.


#15
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Postjimi91, on 28 aprilie 2018 - 23:15, said:



eu cred ca depinde de varsta, nu de educatie..ba mai mult, cred ca cei cu educatie, trecuti de 30 de ani sunt crestini;)..

Iar cei sub 30 de ani probabil sunt atei:)..sunt curios daca exista un poll cu varstele lor

Tinerii au acces la mai multa informatie si asta conteaza. Nu ii mai poti speria ca exista "baubau".

#16
YourFan

YourFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 30.01.2017

View Postjimi91, on 28 aprilie 2018 - 23:15, said:

eu cred ca depinde de varsta, nu de educatie..ba mai mult, cred ca cei cu educatie, trecuti de 30 de ani sunt crestini;)..
Exact, cand vin bolile, toti devin dintr-o data crestini cu credinta in D-zeu

#17
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006

View PostYourFan, on 28 aprilie 2018 - 23:28, said:

Exact, cand vin bolile, toti devin dintr-o data crestini cu credinta in D-zeu
Iti ofera o scapara, o impaciuire, o ultima cale de a crede ca mai poti avea o sansa.
Religia nu face altceva decat sa exploateze psihicul uman, insa uneori depaseste pragul bunului simt si al stiintei, cazuri in care se poate spune stop acestui instrument de manipulare a maselor.

Edited by gumball3000, 28 April 2018 - 23:33.


#18
tyrionpiticul

tyrionpiticul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 20.04.2018

View PostYourFan, on 28 aprilie 2018 - 23:28, said:

Exact, cand vin bolile, toti devin dintr-o data crestini cu credinta in D-zeu
Asta in Romania unde majoritatea cetatenilor romani sunt saraci, nepermitandu-si consultatii si tratamente scumpe la privat  ori sunt neasigurati din cauza lipsei venitului, unde  doctorii iti cer spaga, iti dau diagnostice eronate , unde medicamentele sunt inexistente si pacientii mor mancati de viermi , virusi contaminati si infectie pe paturile de spital sau din cauza unei operatii gresite.
Da, cand romanii se imbolnavesc, devin crestini devotati, asa cum sunt si de sarbatori din simpla obisnuinta de a crede in superstitii, crezand ca daca indeplinesc si repeta aceleasi ritualuri an de an, le va merge bine. In restul anului, romanii se sfasie intre ei precum maidanezii si se injura si se spurca, fara sa le mai pese de invatamintele biblice si morala.
Asta intr-o tara unde romanii duc un regim de viata mizerabil de nesanatos, automat fiind supusi unor riscuri mai crescute de a se imbolnavi.  Si dupa aia dau vina pe Dumnezeu ca de ce s-au imbolnavit sau ca de ce au facut indigestie cronica dupa ce s-au imbuibat cu mese bogate si bautura de Paste si Craciun. Si toate astea din cauza educatiei deficitare si al unui sistem de invatamant praf.



Intr-o tara dezvoltata, bolnavii se duc la medic si se trateaza, fiind increzatori pe ei insisi si in sistemul medical, stiind ca destinul lor nu se afla decat in mainile lor, stiindu-se protejati de un sistem politic competent.
De asemenea, intr-o tara dezvoltata, cetatenii educati si civilizati stiu sa previna imbolnavirea daca urmeaza un regim de viata sanatos si respecta regulile de siguranta .

Edited by tyrionpiticul, 28 April 2018 - 23:40.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate