Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

De unde stim ca a fost bula in 2007-2008 ?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
84 replies to this topic

#37
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008

View Postargentum, on 16 aprilie 2018 - 18:11, said:

totusi, nu ai inca un dezechilibru in bucuresti, oricat de greu poate asta de crezut.
stiu piete imobiliare cu raportul salariu mediu/mp intr'o situatie muuult mai grea. in bucuresti, venitul mediu anual permite cumpararea a 6-7mp. in alte parti vorbim de 4-5mp si preturile au fost mereu in coninua crestere, nici macar in 2007 nu au cazut

Praga spre exemplu? :)  Aici in zonele semi-bune (adica nu mai departe de 10-15 minute de metrou/tramvai), pretul pe mp la apartamente noi e in jur de 3500-4000 EUR, la case cu putin teren chiar dublu sau triplu pe-atat, iar laapt. vechi ceva mai putin dar nu mare diferenta, sa zicem -15%. Situatia pentru "localnicii" care muncesc pe salarii medii sau, mai rau, minime e destul de dezolanta, foarte putini tineri pot sa-si permita sa inchirieze ceva de unii singuri, si am vazut chiar si situatii ridicole unde erau la vanzare, si nu unul, ci multe apartamente "pe jumatate", adica spre exemplu 2 cupluri care au facut cheta cumva si au luat ipoteca pe un apartament cu 3 camere sa-l imparteasca si la un moment dat din varii motive, trebuie  sa se mute. Cand vad preturile din Bucuresti, sau din Spania, Italia spre exemplu, mi se par chilipiruri! Chiar citeam un articol zilele trecute pe un portal de expati local cum multi se uita catre Barcelona si Catalonia in general, dar si alte regiuni din Spania ca potential bun de investiti in imobiliare, asa cum era Praga odata inainte sa devina usturator de scumpa.

Problema principala aici e ca nu se construieste mai deloc, din varii motive, principalul fiind clica formata din clasa politica + oameni de vaza care controleaza mare parte din piata imobiliara. In Bucuresti cum-necum s-a construit, si se construieste, uneori mult si prost, dar cel putin se construieste.

Daca vreti sa vedeti situatii demne de "Die Hard" dpdv imobiliar, uitati-va la vecinii nostri ucraineni, Kiev in principal, unde "ipoteca medie" e 3x salariul mediu, ceea ce indica clar ca ceva nu e in regula, si mai ales ca probabil 50% sau mai mult din economia ucraineana infloreste in cotloane subterane :)

#38
alex1vasile

alex1vasile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,820
  • Înscris: 08.11.2016

View Postutopium, on 16 aprilie 2018 - 21:45, said:

Si totusi orasele dinamice ale lumii de multe ori si-au dublat-triplat populatia in 50 de ani. Pana sa ajunga la un peak, e loc mare de crestere, macar de inca 250.000 de locuitori. Pentru ca exact asta e segmentul unde Romania e slab dezvoltata, orase de 500.000-1 milion de oameni. In Europa insa sunt o gramada. Poate ai vazut studiul ala cu orase-magnet din care reiesea ca 15% din populatia Romaniei ar dori sa locuiasca la Cluj daca ar trebui sa schimbe orasul actual ... evident ca mult mai putini chiar il vor schimba, dar deja asta spune multe despre potentialul viitor de crestere.

Lumea va migra in continuare din orasele mai mici sau rural spre Cluj, Timisoara, Iasi, Bucuresti, etc ... iar asta va mari presiunea pe orasele mari, adica preturile vor creste. In orasele de unde pleaca, presiunea pe imobiliare va scadea.
Orasele dinamice ale lumii au atras populatie din toata lumea,
Clujul atrage din Ardeal marea majoritate, si ceva din Moldova si Tara Romaneasca. Ceva. Plus niscaiva strainezi aciuati. In nici un caz nu e un pol regional care sa absoarba sute de mii de oameni, daca nu milioane, cum au fost marile noduri comerciale, apoi industriale, din vestul Europei.

Romania are o populatie in cadere libera, si o seama de orase mari care cresc. Clujul e doar unul dintre ele, si se "bate" cu celelalte la absorbtie de populatie (Iasi, Timisoara, Constanta, Sibiu, toate atrag tineret talentat). Care populatie nu e infinita...

Edited by alex1vasile, 17 April 2018 - 06:40.


#39
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,999
  • Înscris: 07.11.2006
Ce inseamna bula?Ce inseamna bula imolbiliara?

#40
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,849
  • Înscris: 14.08.2007

View Postalex1vasile, on 17 aprilie 2018 - 06:37, said:

Orasele dinamice ale lumii au atras populatie din toata lumea,
Clujul atrage din Ardeal marea majoritate, si ceva din Moldova si Tara Romaneasca. Ceva. Plus niscaiva strainezi aciuati. In nici un caz nu e un pol regional care sa absoarba sute de mii de oameni, daca nu milioane, cum au fost marile noduri comerciale, apoi industriale, din vestul Europei.
Ba da, e chiar un pol regional, cel mai important intre Bucuresti si Budapesta.

#41
vlad1102

vlad1102

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,552
  • Înscris: 03.05.2008

View PostFane, on 16 aprilie 2018 - 19:38, said:

raportul exista. pt motivul foarte simplu ca noile locuinte sunt construite pt familii care vor sa le cumpere si sa locuiasca in ele, iar aceste familii depind in mare de salarul mediu pe economie (sa zicem salarul mediu din acea zona). atunci cand in piata incep sa se invarta prea multi investitori care vor sa-si inmulteasca banii incepe sa se rupa aceasta legatura intre banii care-i castiga o familie in acea zona si pretul metrului patrat si atunci se creaza bula. de ce vad acesti investitori ca preturile cresc se creaza o frenezie in a cumpara imobiliare aka bula. in mijlocul bulei e destul de probabil sa auzi cuvintele astea de la vanzator: "daca nu dai acu cat iti cer, peste cateva luni ai sa ma rogi sa-ti dau la acelasi pret si eu n-am sa-ti mai dau..."



Asta.

As adauga - nu mai este legat de venituri cat este de disponibilitatea creditarii. Si in 2008 era cam aceesi poveste.
Se intampla si la noi ce s-a intamplat in Vest, cu intarziere - schimbarea de la proprietar la chirias, prin incurajarea investitiilor in imobiliare

Mai in gluma mai in serios, dar imi zicea o prietena care lucreaza la o banca ca o varianta de credit ereditar nu-i ceva exclus pentru urmatoarele decenii.


ps: Ar fi interesanta o statistica cu numarul de apartamentele nelocuite, tranzactionate in ultimii ani. Dar nu exista

Edited by vlad1102, 17 April 2018 - 11:17.


#42
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postpasilla, on 16 aprilie 2018 - 19:11, said:

"Bula" se formeaza atunci cand oamenii, datorita tendintei naturale si nu rationale, cumpara cand preturile cresc.
Cu cat preturile cresc mai repede, cu atat creste si dorinta lor de cumparare.
Adica gandesc, hai sa apuc si eu acum , ca maine va fi mai scump.
Rational este ca sa cumperi cand pretul este mic, sau in scadere.
Bineinteles ca nu ai cum sa stii niciodata cand este cel mai mic pret, sau cel mai mare pret, dar te poti orienta in functie de alti factori.

Consumatorii nu sunt in niciun caz "rationali" - pe asta se bazeaza marketingul, pe vanzare unor produse si servicii umflate cu pompa unor consumatori care cred despre ei ca sunt "rationali" dar care cumpara in peste 90% din cazuri, din impuls.

Piata imobiliara insa are un specific aparte - peste 80% din participanti cumpara din nevoie si nu de hobby...  Bula din 2007-2008 nu a fost alimentata de decizii "irationale", cum spun tampitii de la BNR si altii ci din motive locative - niste tineri (multi) nu aveau unde sa locuiasca, chiriile crescusera la peste 400 de euro la 2 camere batranesti si chiar nu mai merita sa stai in chirie.  Asa s-a intamplat in 2007-2008.  Problema este ca, daca nu se construieste ceva mai mult si ieftin.. piata imobiliara sta permanent intr-o bula.

Numarul tinerilor care vine puternic din urma si are nevoie de o casa e aproape dublu fata de numarul pensionarilor care inca mai sunt in viata si locuiesc in apartamentele date gratuit de Ceasca.
Asa se face ca, intotdeauna e presiune pe cumparare la apartamentele vechi.   Tineri multi care nu au unde sa stea (si nici bani prea multi ca sa-si permita sa aleaga) si pensionari foarte multi in viata care ocupa (fara rost, zic eu) spatiile locative de la oras, in loc sa se duca la tara sa creasca niste gaini.

De aici rezulta un imbalance intre cerere si oferta...

Niciodata sa nu va luati dupa presa din Romania care vine cu din alea:
"Preturile la apartamente au scazut in luna aprilie cu 0.01% fata de nivelul exagerat de mare din martie. Cumparam acum, sau mai stam?"

E cel mai prost rationament pe care poti sa-l faci. Lumea cumpara apartamente de foame nu de hobby.  Cine are nevoie de-o casa nu va sta sa coboare preturile cu 500 de euro.. ca aceasta scadere se poate intampla in urmatorii 5 ani si are o probabilitate redusa. In acesti 5 ani, ce faci?  Locuiesti in apartamente batranesti?   Cine poate, face un efort si isi cumpara acum... indiferent de pret, ca nu are unde sa stea nu din alte motive.   Casa e un bun de necesitate vitala ... nu investim ca si cand am cumpara actiuni la bursa - unde putem sa asteptam pana la anul, preturi mai bune.

Think about it !

#43
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,067
  • Înscris: 17.01.2012

View Postunbrutus, on 16 aprilie 2018 - 19:01, said:

...si se autoalimenteaza din frica de a nu ramane pe dinafara a celor care nu au apucat o bucatica, astfel fiind dispusi sa plateasca oricat pt a intra in joc....

perfect adevărat!!!

cam tot atunci... 2008-09, un vecin care avea doar un salariu in familie (3 pers), și ăla mediu, face un credit să-și schimbe... CE??? UȘILE din apartament!!!
era o modă să-și pună tot românul uși cât mai flocoase la toate camerele/băile/debaralele...

q.e.d.

#44
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,067
  • Înscris: 17.01.2012
e bulă-ncontinuu!!!

motivele-s enorm de multe:
1.programul prima casa, care nu-ți dă voie să iei bani și să-ți faci propria casa pe pământ - la periferie, da! (mult mai ieftină decât apartamentul din miezul orașului... io făcui 192 mp cu 450 euroi/mp...)
2.lipsa unei legi a chiriilor, care să reglementeze normal o piață de acest fel (sunt mii și mii de apartamente goale sau închiriate delicvent..., dacă aveți prieteni la electrica sau gaze vă vor confirma câte contoare de apartament sunt pe 0 consum)
sincer e o tâmpenie să ai 30 de ani și să-ți cumperi o locuință...; mai bine stai cu chirie (reglementată, nu de-asta fsn/pdsr/psd) și ai o mobilitate crescută, o liniște financiară (schimbarea locului de muncă nu mai devine o grozăvie, nu mai ești legat de: „VĂLEU, a-nchis ăștia fabrica, ce mă fuk?” - vei merge unde vei găsi un loc de muncă acceptabil pt tine, fără niciun efort deosebit...)
.
n.corupția din sistem, care nu numai că te-mpiedică, dar te și ucide (pân'la final!)
.
ț.lipsa de educație financiară (știți f.bine câți se plâng de contractele de creditare, citite pe genunchi la momentul înrobirii!)

Edited by gushpi, 17 April 2018 - 11:54.


#45
poadol

poadol

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,104
  • Înscris: 13.12.2010

View Postpasilla, on 16 aprilie 2018 - 18:29, said:

Preturile de vanzare ale caselor nu reprezinta singurul criteriu de definitie al bulei imobiliare.
Trebuiesc urmarite si alte fenomene: cresterea numarului de credite imobiliare, numarul de autorizatii de constructie, preturile la materialele de constructie, cererea de joburi disponibile in domeniu, oportunitetea de investitie in alte domenii, etc.

Cresterea salariala unde o punem?

Anul 2008 ianuarie salariul mediu net 1.200 lei;

Anul 2017 ianuarie salariul mediu net 2.300 lei;

Etc.

Salariul mediu net si brut lunar pe economie - evolutie istorica intre in anii 1991 - 2016, conform datelor Institutului de Statistica (INS)

#46
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,223
  • Înscris: 05.06.2002
pune in calcul si cursul euro, ca majoritatea imobiliarelor au pretul fixat in euro.

#47
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

View Postrosix, on 17 aprilie 2018 - 11:30, said:

....  Problema este ca, daca nu se construieste ceva mai mult si ieftin.. piata imobiliara sta permanent intr-o bula.


cand situatia e permanenta sau stabila pe termen lung, inseamna ca nu e bula. iar o tendinta permanenta de crestere, iarasi nu o poti numi bula. numesti ceva ca fiind bula cand atinge intr'un timp foarte scurt un apogeu, preturile cresc exponential si apoi se stinge la fel de brusc. daca ai o crestere constanta pe termen lung... aia e o piata stabila. chiar daca unora le e greu sa inteleaga cum adiuca stabila, daca creste. stabilitate nu inseamna intepenit in loc, ci sa existe un trend previzibil si in functie de asta sa'ti poti face planurile.

prin urmare, daca nu se prabuseste,

View Postgushpi, on 17 aprilie 2018 - 11:53, said:

e bulă-ncontinuu!!!


vezi mai sus. nu exista asa ceva. daca nu se opreste din crescut si nu se prabuseste brusc... e noua realitate si trebe sa ne obisnuim cu ea

#48
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Postpoadol, on 17 aprilie 2018 - 15:23, said:

Cresterea salariala unde o punem?

Anul 2008 ianuarie salariul mediu net 1.200 lei;

Anul 2017 ianuarie salariul mediu net 2.300 lei;

Nu stiu pe unde punem cresterea salariala, cum nu stiu pe unde sa punem nici cresterea PIB din 2017.

Eu cred ca programul prima casa nu e o treaba buna si a influentat artificial  preturile la apartamente.

Pe de alta parte, foarte multe apartamente din Bucuresti sunt cumparate in scop de investitie mai ales de persoane care "castiga banii usor" ( ca sa exprim elegant).
La momentul asta ( in lipsa unui cutremur major) este cea mai buna solutie de investire a banilor.

Eu personal ma asteptam ca dupa '89 sa inceapa un boom imobiliar adevarat. Vedeam Bucurestiul dezvoltat ca metropola, dar datorita lipsei oricarei politici privind infrastructura, se prefera "inghesuiala".

#49
Un_om_normal

Un_om_normal

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 15.08.2013

View Postalex1vasile, on 16 aprilie 2018 - 18:14, said:

eu ma referisem la Cluj si Timisoara... Acolo preturile sunt aproape identice cu 2008...

Iti recomand sa nu te iei dupa preturile indicelui imobiliare.ro pentru ca minte. Uite-te direct pe anunturile pe site-urile de imobiliare (inclusiv imobiliare.ro). O sa vezi rapid ca cele mai ieftine apartamente finalizate cu CF sunt minim 1450 ... in timp ce imobiliare.ro zice ca 1450 e media.
Nu poate fi minimul media ... iar cum multi cer 1800-2300 pe mp, pare sa fie undeva la 1600-1650 media, semnificativ mai mare decat preturile pe mp din 2008.

Deci preturile cel putin la Cluj sunt mai mari ca in 2008 de cel putin 6 luni.

View PostJammalan-the-Prophet, on 16 aprilie 2018 - 18:18, said:

Avem mai multe apartamente (oferta mai mare), populatie in scadere (necesar mai mic), si preturile tind spre nivelul "bulei".
Deci asta de acum e mai bula decat aia Posted Image

Asa se pare. Trebuie totusi tinut cont cum a mai zis cineva, de faptul ca da, salariile s-au marit semnificativ fata de 2008, DAR si leu s-a devalorizat masiv!

Daca ai acum 4000 lei in loc de 2500 lei in 2008, nu ai cu 60% mai multa putere de cumparare cand vrei sa cumperi ceva in EUR, pentru ca in 2008 EUR era 3.5 - 3.6 lei ... iar acum e 4.66.
Aia 2500 lei in 2008 erau 694 - 714 EUR
4000 lei acum in 2018 sunt 858 EUR

Trebuie tinut cont si de devalorizarea EUR-ului in sine, care si-a pierdut aproape 12% din puterea de cumparare din 2008 => preturi cu 12% mai mari din start.

http://www.in2013dol...2018?amount=100

Deci in 2008 cu 2500 aveai 694-714 EUR si sa zicem ceva costa 1000 EUR
Acum in 2018 cu 4000 lei ai 858 EUR si acelasi ceva costa 1120 EUR

Concret ti s-a marit salariul nu cu 60% ci doar cu 7.3% - 10.4% in plus.  Mare diferenta de la cei 60% imaginari la cei 7.3 - 10.4 % reali.


Utopium, sunt de acord cu ce zici, insa e o anomalie ca preturile la imobiliare la Cluj sa fie nu identice cu cele din capitala, nu cu putin mai mari, cu 20-25% mai mari! In conditiile in care salariu mediu net e undeva pe la 2650 la Cluj si 3200 la Bucuresti.

Gasisem undeva puterea de cumparare medie a bucurestenilor vs clujeni si impreuna cu pretul apartamentelor, reiese: Clujenii au salarii cu ~20% mai mici, insa preturi la apartamente cu 20-25% mai mari => le este cu 40-45% mai greu sa achizitioneze un apartament decat le este celor din Capitala. Asta-i o mare anomalie si dovedeste ca preturile n-au crescut pentru ca au crescut salariile, au explodat din motive speculative, aranjamente intre jucatorii mari, presa, etc manipulare.

#50
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
Piata in orasele astea nu e facuta din "salariul mediu", salariul mediu a primit deja casa pe vremea lui ceasca si a cumparat-o dupa revolutie. Nu, smecheria e in multinationale, IT etc. Clujul are o piata mai mica si e automat influentat mai usor de cererea solvabila mare, oferta mica. Deja lipsa metroului polarizeaza foarte repede zonele si le face semnificativ mai dezirabile pe cele aproape de punctele de interes.

Luati-o logic, ca sa avem o stagnare/corectie, trebuie sa scada cumva cererea solvabila. Acum, in functie de situatia in care e fiecare, unii isi vor dori limitarea creditarii (cei cu cash), altii renuntarea la programul PC (cei cu cash, dar nu cu foarte mult), altii prabusirea sistemului bugetar sau a leului (cei cu salariile negociate in euro). Si tot asa. Desi efectul dorit e identic, trebuie sa va puneti de acord si asupra cauzelor, altfel asteptarea e in zadar. :)

Eu am beneficiat de o stagnare care a fost de real ajutor in negociere, acum 2 ani, cand am cumparat. Tocmai se anuntase legea darii in plata si am cumparat fix cand toate bancile dusesera avansul la 25%. Asta a diminuat temporar cererea solvabila si mi-a oferit reduceri bune la apartamentele pe care le vizam.

#51
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,849
  • Înscris: 14.08.2007

View PostUn_om_normal, on 17 aprilie 2018 - 22:32, said:

Utopium, sunt de acord cu ce zici, insa e o anomalie ca preturile la imobiliare la Cluj sa fie nu identice cu cele din capitala, nu cu putin mai mari, cu 20-25% mai mari! In conditiile in care salariu mediu net e undeva pe la 2650 la Cluj si 3200 la Bucuresti.
Nu confunda salariul mediu pe judet (cel raportat de INS) cu salariile din Cluj, e logic ca salariile din Turda, Dej, Gherla, Jucu, etc trag media judetului in jos. Salariul mediu in Cluj e ca in Bucuresti si deja se duce peste Bucuresti datorita IT-ului si a procentului semnificativ mai mare de IT-isti. Acum si numărul mare de doctori specialisti/locuitor va trage media Clujului in sus fata de alte orase.

Nu e anomalie pentru ca desi salariile sunt la fel, la Cluj cererea e mai mare pentru ca Clujul atrage mai multi oameni (raportat la dimensiuni).

Cat despre pretul mediu pe mp, vezi ca astia includ la Cluj si comunele cartier gen Floresti, Baciu, Apahida. De aia ti se pare ca media de 1.450 e mai mica decât in realitate. Plus ca se construieste mult pe dealuri, la preturi inca mai mici.

#52
alex1vasile

alex1vasile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,820
  • Înscris: 08.11.2016
Puncte foarte bune mentionate aici.
E de asteptat ca, in aceleasi conditii de pana acum, Clujul sa continue sa creasca.

Nu pot insa sa nu mentionez faptul ca , in 2006-2007, si despre Bucuresti se spunea/se astepta sa creasca pana la cer. Se spunea ca Bucurestiul se va extinde pana la Ploiesti, motiv pt care preturile din sudul Ploiestiului au explodat (2 camere anii 70 erau 100 de mii de euro in sudul Ploiestului, in ian 2008).

Edited by alex1vasile, 18 April 2018 - 08:02.


#53
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,849
  • Înscris: 14.08.2007
Din cate stiu eu localitatile din jurul Bucurestiului au avut o crestere foarte buna si continua sa aiba (nu ajung prea des in zona, dar asa spun statisticile cel putin) ...

Edited by utopium, 18 April 2018 - 08:31.


#54
alex1vasile

alex1vasile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,820
  • Înscris: 08.11.2016

View Postutopium, on 18 aprilie 2018 - 08:30, said:

Din cate stiu eu localitatile din jurul Bucurestiului au avut o crestere foarte buna si continua sa aiba (nu ajung prea des in zona, dar asa spun statisticile cel putin) ...
In 2008, in Bucuresti, 2 camere din anii 60, semicentral, parter, sub 45mpu, erau 110 mii euro. Azi se vand cu 45-50 de mii.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate