Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Radiatia electromagnetica si radiografiile

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#37
stancosty

stancosty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,088
  • Înscris: 17.03.2009

View Postsomething00, on 16 aprilie 2018 - 20:49, said:

Unii au spus ca un timp suficient de lung o face la fel de nociva.
...
Eu va sfatuiesc sa cititi fix concluzia articolului pus de persoana care sustine ca ionizant sau neionizant e acelasi lucru.Posted Image
Nu știu dacă-mi răstălmăcești cele spuse în mod conștient sau doar din ignoranță. Dar faptul de a aminti de un curs al profesorului Grecu (bun, la vremea lui, dar fără prea mare legătură cu subiectul discutat aici și oricum depășit - între timp profesorul a ieșit la pensie, are peste 80 de ani) nu înseamnă că l-ai și citit și, mai ales, că l-ai înțeles.
Oricum, nu am susținut nicăieri că ionizant sau neionizant e același lucru.

Edited by stancosty, 16 April 2018 - 23:45.


#38
stancosty

stancosty

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,088
  • Înscris: 17.03.2009

View Postmaccip, on 16 aprilie 2018 - 22:03, said:

Nu exista radiatie electromagnetica de 50Hz.
Termenul de radiatie, se refera la un flux de particule, fotoni.
Serios?
Ia uite ce scrie aici: https://dexonline.ro/definitie/radia
Eu am folosit termenul de radiație tocmai pentru a-l evita pe cel de undă. Asta pentru că lumina și celelalte categorii de radiații electromagnetice pe care, de altfel le-ai enumerat corect, au o natură aparte. Ele nu sunt nici unde, nici fluxuri de particule, în sensul clasic. Ele doar se comportă ca niște unde, sau ca un flux de particule, în funcție de situația concretă. De exemplu, când lumina trece printr-o fantă cu dimensiunea comparabilă cu lungimea de undă a ei, ea se comportă ca o undă, dar atunci când este absorbită de un metal, ea se comportă ca un flux de particule.
În sfârșit, nu e cazul să intru în detalii privind dualismul undă-corpuscul și alte probleme mai complexe.
------
În ce privește ultima parte a ... eseului tău:

Quote

... cei mai mari fotoni observati vreodata, aveau energia unei mingi de tenis. Cautati pe net, de curiozitate OMG particle. Si ala din pdv tehnic sunt tot fotoni gamma.
Cât este energia unei mingi de tenis?
De fapt, aici ai făcut o confuzie gravă. Fotonul este foton. Nu e mai mic, sau mai mare, doar are o energie mai mică, sau mai mare după cum lungimea de undă a undei asociate este mai mare, respectiv mai mică.
Particula OMG nu este un foton mare cât o minge de tenis, ci este chiar o microparticulă normală, ca electronul, protonul etc., doar că viteza sa este foarte apropiată de cea a luminii, deci și energia sa este imensă. Iar comparația cu o particulă macroscopică era cu o minge de basebal. La energia particulei OMG, care este de vreo 50 J, aceasta  este echivalentă cu energia unei mingi de basebal cu masa de vreo 140 g și viteza de vreo 95 km/h. Dar, repet, particula OMG nu este un foton (care este o particulă cu masa de repaus nulă și cu viteza egală cu viteza luminii), ci este o microparticulă cu masă de repaus diferită de zero, formând fluxuri de așa-numită radiație cosmică de ultra-înaltă energie.
Comparativ cu energia unui foton din domeniul vizibil, energia particulelor OMG este de 10 la puterea 20 de ori mai mare. Masa  de repaus a unei particule OMG este de 300 de miliarde de ori mai mare decât a unui proton.

Edited by stancosty, 17 April 2018 - 00:47.


#39
something00

something00

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 14.11.2005
“Oricum, nu am susținut nicãieri cã ionizant sau neionizant e același lucru.
“

Ce spunea un alt utilizator atunci can ai sarit sa ii iei apararea si sa spui ca eu nu stiu fizica pt ca i am zis ca nu are dreptate:

“Ba se comparã, în sensul cã e același soi de radiație. Diferã doar frecvența și energia în câmpul undei.


se comparã foarte bine, sunt aceeași chestie.â€

Spunea ca sunt aceeasi chestie. Ori ii dai lui dreptate ori soui ca nu sunt acelasi lucru. Amandoua nu se poate :)

Si ca nu iti dai seama ce legatura are un curs de teoriagrupurilor cu “modificarile cuantice” pt care ai tinut sa atasezi articolul arata cam cat de bine ai inteles tu interactiile non termice pe care le tot amintesti.


Edited by something00, 17 April 2018 - 06:52.


#40
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,063
  • Înscris: 06.01.2007

View Poststancosty, on 17 aprilie 2018 - 00:32, said:

Serios?
Serios.
N-ai sa vezi tu raze de 50Hz.
Niciodata.
Nicicum.

Cat despre OMG, era doar o curiozitate, confundasem numele.
Uite ce zice wikipedia despre chestia asta.
https://en.wikipedia...–Kuzmin_limit
Au fost detectati fotoni cu energie de 50J, adica.. energii pe care le au in general obiectele macroscopice din jurul nostru in miscare. Exact ce-am spus eu, doar ca am confundat numele.
Hai sa nu facem teoria mingii de tenis acuma. Halep vs Tecau. Daca voiai sa afli exact cum sta treaba, cautai si gaseai, cum am gasit eu acum in 2 minute.

Cat despre "raze" de 50Hz, renunta la idee. Nici macar o unda electromagnetica de 50Hz n-ai tu cum sa produci, n-ai cum, n-ai cu ce.
Campul electromagnetic parazit din preajma unui transformator nu este o unda.
Radiatie? nici vorba.



Fizicieni au muncit zeci de ani la o teorie unificatorie. N-au reusit un rezultat satisfacator, dar daca reuseau, atunci puteam zice ca toate fortele din univers sunt la fel, expresie ale aceluiasi fenomen.
Si probabil ca asa este. Cand vor reusi s-o faca.
Dar asta nu inseamna ca putem sa le bagam pe toate in aceiasi oala sa zicem ca gravitatia bronzeaza,

#41
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,063
  • Înscris: 06.01.2007

View Poststancosty, on 17 aprilie 2018 - 00:32, said:

De fapt, aici ai făcut o confuzie gravă. Fotonul este foton. Nu e mai mic, sau mai mare, doar are o energie mai mică, sau mai mare.
Confuzie pe dracu.
Iti place tie sa crezi ca am facut confuzie.
M-am exprimat mai poetic, sa inteleaga si lumea care nu stie treburile astea.
Daca ai tinut neaparat sa ma contrazici cu privire la felul mingii, ca-i de beizbal sau tenis.. ce sa mai discutam? E minge, da-o dracu. Nici nu stiu cum arata o minge de beizbal, n-am jucat niciodata beizbal.


Daca as sta sa te contrazic si eu , la ce prostii ai spus cu privire la efectele "radiatiilor" undelor radio asupra cancerului. In fine, treaba ta. Poate nu intelegi ca in jurul nostru sunt oceane de unde de tot felul si ca alea ne tin in viata, nu ne dau cancer. Scaunul de sub tine iti trimite radiatie termica. Tu lui si el tie. Orice corp o face. Suntem cufundati intr-un ocean de radiatie, in special termica. Natura a stiut asta de la bun inceput, asa ne-am nascut, niciodata nu a pus problema altfel.
Sa ajungi sa urasti firul de inalta tensiune sau firele din perete. Sau sa privesti cu ingrijorare telefonul sau cuptorul cu microunde e o alegere pe care o faci in viata.
Exista influenta?
Exista.
Deci exista suport teoretic.
Ramane doar sa faci alegerea. Sa-ti fie frica sau nu. Iar asta e o alegere personala.
Mie nu mi-e frica. Exista multe alte lucruri de care sa-mi fie frica. Din punctul meu de vedere, as putea dormi bine mersi intre tolele unui transformator daca as incapea si daca ar avea rost sa fac asta. Dar la fel, e o alegere personala. N-am cuie sarme si suruburi in oase, daca as avea, n-as mai fi asa de relaxat in prezenta unui camp magnetic de 2T.

#42
JoAnneVanHeff

JoAnneVanHeff

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 326
  • Înscris: 07.08.2008

View Postmaccip, on 17 aprilie 2018 - 07:42, said:

Exista influenta?
Exista.
Deci exista suport teoretic.

View Postmaccip, on 17 aprilie 2018 - 07:42, said:

Ramane doar sa faci alegerea. Sa-ti fie frica sau nu. Iar asta e o alegere personala.
Mie nu mi-e frica. Exista multe alte lucruri de care sa-mi fie frica. Din punctul meu de vedere, as putea dormi bine mersi intre tolele unui transformator daca as incapea si daca ar avea rost sa fac asta. Dar la fel, e o alegere personala. N-am cuie sarme si suruburi in oase, daca as avea, n-as mai fi asa de relaxat in prezenta unui camp magnetic de 2T.

Deci exista risc, insa trebuie sa alegi sa nu iti fie frica. Lucrul asta e usor cand nu ai copii. Cand sanatatea lor este in pericol, alegerea de a nu iti fie frica e grea.

#43
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,063
  • Înscris: 06.01.2007
Deci ai tras concluzia proasta. Am zis ca exista influente, nu riscuri.
In mare, eu cam asta am zis:
1. Nu exista radiatie de 50Hz, nici macar unda de 50Hz.
2. Campul magnetic pe care l-ai masurat tu, nu prezinta niciun risc. Dupa cum au spus si colegii, campul magnetic al pamantului e deja mai mare decat ce ai masurat tu.Instalatia electrica din casa produce un camp magnetic mai mare(daca ai consum), daca nu ma crezi, masoara-l.
3. Zgomotul produs de fire e dat de efectul corona, care produce o ionizare in jurul a cativa milimetri in jurul firului, in anumite zone ale acestuia, sau pe inelele montate special, depinde. Compusii chimici rezultati in procesul de ionizare sunt in special ozonul, dar mai pot rezulta si alti compusi, in general acizi, compusi care zboara in atmosfera. O imprimanta laser produce mai mult ozon decat un fir de inalta tensiune, raportat la incaperea in care e produs. Azotul poate fi si el descompus, rezultand oxizi de azot in cantitati mult mai mici decat esapamentul de la masina. Din oxizii de azot, se poate obtine cantitati infime de acid azotic, incomparabil mai putin decat o ploaie cu descarcari electrice. Aia cad pe pamant la prima ploaie si-ti afecteaza vita de vie, legumele sau ce plante mai cultivi tu sau altii. Deci niciun risc aici. Exista influenta, dar nu risc.
4. Am mai spus ca.. cu toate astea, tu ca om poti alege sa-ti fie frica. Nejustificat din punct de vedere stiintific, dar... cu toate astea e alegerea ta. Nicio justificare stiintifica nu te poate impiedica sa traiesti cu sfincterul incordat toata viata de frica cancerelor si radiatiilor, vaccinelor, fumului, umezelii, etc Toate astea ne influenteaza viata, inclusiv zodiacul ne influenteaza viata. Tu poti alege ca fiinta rationala de ce anume sa-ti fie frica si de ce nu, in final e o chestie de optiune personala. Mie de exemplu imi e frica de inaltimi. Nejustificat, dar.. totusi imi e frica, n-as putea trai la etajul 33 de exemplu. Lu nevasta-mea ii e frica de paianjeni si de soareci. Tu de exemplu poti sa iei chestia asta cu campul magnetic produs de curentul electric daca te coafeaza. Adica.. e radiatie, are microtesle, are toate ingredientele necesare sa-ti fie frica. N-oi fi tu primul, nici ultimul. Fa alegerea si gata. Tuturor ne este frica de ceva. Asa suntem proiectati.

Edited by maccip, 17 April 2018 - 14:27.


#44
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

View Postmaccip, on 17 aprilie 2018 - 07:06, said:

Serios.
N-ai sa vezi tu raze de 50Hz.
Niciodata.
Nicicum.

[...]
Cat despre "raze" de 50Hz, renunta la idee. Nici macar o unda electromagnetica de 50Hz n-ai tu cum sa produci, n-ai cum, n-ai cu ce.
Campul electromagnetic parazit din preajma unui transformator nu este o unda.
Radiatie? nici vorba.


Hmmm, Uite că alții n-au aflat că nu se pot produce unde de frecveță extrem de joasă..
Așa de neștiutori sunt că le-au găsit și aplicații practice.

#45
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,063
  • Înscris: 06.01.2007
Habar n-aveam ca s-au produs de catre unii.
Bine ca s-au produs, eu ce sa zic? Rusi, americani. Bravo lor.
Dar ideea de baza e ca ce "se simte" in preajma unui fir de 50Hz nu e unda electromagnetica. Si n-ai cum sa produci tu asa ceva acasa sau sa te plangi de radiatii de 50Hz. Ca asta era ideea topicului.

#46
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

View Postmaccip, on 23 aprilie 2018 - 16:54, said:

Habar n-aveam ca s-au produs de catre unii.
Bine ca s-au produs, eu ce sa zic? Rusi, americani. Bravo lor.
Dar ideea de baza e ca ce "se simte" in preajma unui fir de 50Hz nu e unda electromagnetica. Si n-ai cum sa produci tu asa ceva acasa sau sa te plangi de radiatii de 50Hz. Ca asta era ideea topicului.
văd că insiști să-ți etalezi ”inteligența” și lipsa de cunoștințe.
Unii au descoperit acu` ceva două sute de ani că:
- oriunde ai un câmp electric variabil ai și un câmp magnetic variabil (cu aceeași lege de variație)
- oriunde ai un câmp magnetic variabil ai și un câmp electric variabil (cu aceeași lege de variație)
- un sigur set de ecuații (ale lui Maxwell) descrie cele două câmpuri.
- nu este nici o limitare în ce privește frecvența acestor câmpuri, în vid (sau aer) cel puțin. E mai complicat un pic că cele 4 ecuații ale lui Maxwell sunt dependente de material, dar nu are importanță pentru discuția de față.

Strict la topicul de față, ce zic cele 4 ecuații fundamentale a electrodinamicii:
- orice traf alimentat la rețeaua de tensiune din casă va produce un câmp electromagnetic rezidual. Cu frecvența (principală, că mai sunt armonici) de 50 Hz, +/- cât este abaterea din rețea. Efectul asupra oamenilor e discutabil.
- Efectul curentului continuu (frecvență 0, zero adică) asupra corpului uman este o realitate  documentată de zeci de ani de zile. Un asemenea efect este inducerea somnului.  În practică mecanicii de locomotivă  electrică sau diesel-electrică au proceduri stricte de prevenire a adormirii. Asta e doar un exemplu amplu documentat al efetului curentului de joasă frecventă asupra corpului uman.Adevărat, la zeci de mii de volți și mulți tesla dar la frecvență 0 (zero).

Dacă crești un pic frecvența, poți fierbe apă sau poți arde o pizza congelată, tot pe baza acelorași legi ale lui Maxwell. Poți încerca cu un cuptor cu microunde sau câteva zeci de rutere wi-fi.

#47
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,063
  • Înscris: 06.01.2007
Repet, in jurul unui fir de 50Hz de la tine de acasa, nu e nicio unda.
Iti las tie placerea sa descoperi de ce nu e o unda si de ce nu orice camp electromagnetic variabil e o unda.
Nu-mi mai ard gura de pomana cu tine, vad ca ai inceput sa mai si ataci aiurea.

#48
DaculScoril0

DaculScoril0

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 03.12.2014

View Postmaccip, on 23 aprilie 2018 - 20:52, said:

Repet, in jurul unui fir de 50Hz de la tine de acasa, nu e nicio unda.
Iti las tie placerea sa descoperi de ce nu e o unda si de ce nu orice camp electromagnetic variabil e o unda.
Nu-mi mai ard gura de pomana cu tine, vad ca ai inceput sa mai si ataci aiurea.
repet: este o undă oriunde ai un câmp electric sau magnetic variabil. La 50Hz îl poți detecta cu un osciloscop. Temă de la laborator la orice curs de electricitate.
Dacă ai fi fost prezent la lecțiile de fizică din liceu ar fi trebuit să știi lucrurile astea.
Nu te atac aiurea. Nu te atac deloc. Tu insiști să-ți afișezi neștiința.

#49
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,063
  • Înscris: 06.01.2007
S-o crezi tu.
O unda nu e un simplu camp electromagnetic, e un efect de ordinul 2. Vezi ecuatia undei, a oricarei unde, nu doar electromagnetica. La undele EM vezi ce inseamna near field, ce inseamna far field, evanescent field, ambele sunt solutii ale ecuatiilor lui Maxwell in spatiu, dar nu ambele sunt unde, radiatii(cum vrei sa-i zici)
Si nu se face in liceu treaba asta. E o ecuatie diferentiala spatio-temporara care genereaza undele. Vezi ecuatia undei, vezi cum arata ea. E cu nable. Nu faci asa ceva la liceu. La liceu te invata ce-i ala cuplaj electromagnetic (inductanta mutuala), nu ce e o unda sau cum se produce ea. Si nu-i totuna cum insisti tu.

O unda cu o lungime de unda de kilometri, n-o poti tu genera cu un fir la tine in apartament. Trebuie o antena comparabila ca dimensiuni cu lungimea de unda.
Vorbim despre unda radiata care scade ca putere cu patratul distantei, aia de far field. Aia se numeste unda de fapt, nu orice rahat de camp magnetic parazit de la un transformator e unda electromagnetica. Aia nu se propaga nici macar la 10metri, nu mai vorbim de sute de kilometri & stuff. Campul ala magnetic parazit, nu scade doar cu patratul distantei, n-are nicio treaba cu unda.

Exact din acelasi motiv  intr-o piscina nu poti genera un val cu lungime de unda de 2 metri cu palmele, indiferent cat de tare le-ai misca in apa. Dar cu o suprafata plana mai maricica (o saltea gonflabila de exemplu), poti genera valuri cu lungimea de unda de 2 metri fara sa faci prea mult efort.
O unda de 50Hz o poti genera cu instalatii speciale, cu antene complicate si mari, dracu sa le ia. Sunt antene cu design special. Altfel.. nada, muclez, zero, poti sa bagi si 1MWt in cablu, nu generezi nicio unda din cauza reactantei capacitive a antenei. Nici macar un microwatt, mi-e greu sa calculez, trebuie cunostinte destul de avansate despre antene, probabil ca daca vrei sa stii cu adevarat, informatia exista pe internet, dar nu-i chiar la indemana oricaruia chestia asta cu designul antenelor, mai ales genul asta de antene "scurtate". Electronistii stiu mai bine.

Secretul sta in defazajul dintre electrc si magnetic. In cazul campurilor electromagnetice din jurul unui fir, defazajul e de pi/2. In cazul unei unde, defazajul este 0, cauta pe wikipedia sa vezi cum danseaza campurile electrice si magnetice in cazul undei. Defazajul e 0 in cazul vidului, aerului sau a altor medii nereactive. In preajma antenei acordate, ca sa fie lucrurile si mai complicate, mediul e reactiv, fie ea si antena de receptie. Energia e radiata in afara antenei doar de catre campurile unde E si B sunt in faza. Altfel energia e una reactiva, se intoarce in antena de emisie daca nu exista in nearfield o alta antena acordata care sa "consume"

Mai bine de-atat n-am cum sa explic, tre sa cauti sa intelegi tu insuti.

Nu orice pasare e zburatoare.
Citeste un pic despre chestiune. Si revino cu niste scuze. Asa ar fi elegant. Eventual.

#50
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,289
  • Înscris: 07.02.2003

View Poststancosty, on 16 aprilie 2018 - 18:33, said:

Adică, pot să-ți traduc: sunt efecte comune tuturor tipurilor de radiații electromagnetice, dar sunt și efecte specifice anumitor tipuri de radiații. Dacă nici acum nu ai înțeles, atunci mă dau bătut.
În al doilea rând (și aici mă adresez și lui andreic), amândoi aveți o lipsă de cunoștințe acută în privința efectelor radiației electromagnetice neionizante. Acestea sunt nu doar termice, sunt o mulțime de efecte mult mai subtile, la nivel cuantic.
Asta e cuantum mac mac sau in termenul international "quantum quackery"... sa revenim la realitati, vorbim de un camp cu 2 componente defazate, E si M nu e de emisie de fotoni ori alte particule... (chiar daca i se spune radiatie)... cum ti-au spus si colegii e o mare diferenta.
Deci keep calm cand vorbim de campuri EM efectele sunt termice prin natura fizica respectiv polarizarea moleculara, nu exista componente cuantice, nu e posibil nici in spatiu temporal avand in vedere durata eventurilor quantice si nici termic dat fiind starea de agitatie moleculara ambientala...

View PostDaculScoril0, on 23 aprilie 2018 - 08:29, said:

Hmmm, Uite că alții n-au aflat că nu se pot produce unde de frecveță extrem de joasă..
Era vorba sa le produca un fir sau tu acasa... lasa-i pe profesionisti aia au array-uri de antene imense pentru VLF si mai jos, pentru comunicatii navale/submarine.

Edited by andreic, 24 April 2018 - 01:02.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate